Mit jelent, ha a másik "lassan szeretne haladni" egy kapcsolatban - a szakértő válaszol
Gyakran lobogtatott, közhelynek tűnő kijelentés, de mit is jelent pontosan?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 12.Ha végre megismersz valakit, akitől úgy érzed, hogy pillangók, sőt, dinoszauruszok repkednek a hasadban, nem csoda ha gondolkodás nélkül bele akarsz csapni a lecsóba és olyan hamar hivatalosan is kapcsolatban lenni, amennyire csak lehet. Te is oda vagy érte, és ez fordítva is igaz, mire kéne még várni? Ugyan, mi is alakulhat rosszul?

Nos, amint azt néhányan saját tapasztalataink alapján megtanultuk, azok a románcok, amik nagyon hirtelen kezdődnek, gyakran nem lesznek túl hosszú életűek. Ezért aztán nem ritka lépés, hogy néhány ember behúzza a kéziféket a nagy romantikázásban, függetlenül attól, hogy mennyire vannak oda egymásért.

De mit jelent az pontosan, hogy "lelassítani" és vajon tényleg megnöveli ez a taktikai lépés a kapcsolat várható időtartamát? (Vagy pedig csak egy erőtlen utalás arra vonatkozóan, hogy azok a bizonyos érzések mégsem annyira kölcsönösek?) Egy New York-i párkapcsolati szakértő, Susan Winter közelebbről is beleásta magát a témába:

"A 'lassítsunk egy kicsit' felvetés általában egy olyan partner szájából hangzik el, aki egyelőre bizonytalan a saját elköteleződésével kapcsolatban. Elképzelhető, hogy mély sebeket szerzett a múltban és a lassú, lépésről lépésre haladás biztosítja számára a szilárd alapokat egy potenciális megállapodáshoz"

- állítja Winter. Azért meg kell jegyezni, hogy a "lépésről lépésre haladás" igencsak lényeges része a kijelentésnek, tehát nem egyenlő az egy helyben topogással.

Hogyha volt már egy-két kevésbé tökéletes és felemelő élményed a szerelemmel kapcsolatban (és valljuk csak be, kinek ne lett volna?), teljesen érthető, sőt logikus, ha az elején kicsit óvatosabb vagy, így megvédve magad az olyan emberektől, akik végső soron nem illenek hozzád.

Azonban Winter azt is hangsúlyozta, hogy a lassú haladás utáni vágy arra is utalhat, hogy a kiszemelted az adott pillanatban nem egy teljes értékű kapcsolatot keres - márpedig ha te igen, akkor ebből a helyzetből nem igazán lehet megoldható egyenletet kovácsolni.

"Még egy alternatív megfejtés létezik: amikor a lassítás valójában egy rejtett szakítást jelent," - figyelmeztet a szakértő. "Ilyenkor az egyik partner csupán a kapcsolat szélén egyensúlyozik, hogy ha a dolgok valóban 'rosszra fordulnak', ő ne legyen érzelmileg elszámoltatható. Ilyen esetben a viszony elsősorban a szexualitásra van kihegyezve és nem áll a lassítani vágyó fél szándékában, hogy annál többről legyen szó."

Ugyanakkor a "lehet, hogy lassítanunk kellene" mondata nem feltétlenül ördögtől való, sőt, vannak esetek, amikor kifejezetten előnyös lehet számunkra, ha nem rohanunk bele fejvesztve egy kapcsolatba.

"A forgószélszerű románcok a garantált szétesésre vannak ítélve. Vágyakra, illúzióra és a fantáziára épülnek." - állítja Winter. Az, ha nem lovalod bele magad a dolgokba, és kicsit visszatartod magad a fékezhetetlen intenzitástól, lehetővé teszi, hogy tiszta fejjel átgondolhasd az adott kapcsolatban rejlő potenciált. Ez különösen igaz akkor, ha a szexualitás szempontjából veszünk vissza egy kicsit a tempóból.

Egy eszeveszetten szenvedélyes kapcsolatban a vágy fellegei eltakarhatják a valóságot. Ha lassabban haladunk, gátat szabhatunk a szexualitás siettetésének és marad időnk gondolkodni, megismerni, befogadni az új partnert. Az pedig csak hab a tortán, hogy ilyen módon mindenféle végeredmény is sokkal bombasztikusabban alakulhat, hiszen nem csak testben, hanem fejben is ott leszünk.

Az, ha elég időt adsz magadnak egy fenntartható kapcsolat kiépítéséhez, lehetőséget ad arra is, hogy bevonzd a következetesség és valódi összetartozás faktorát - ami Winter szerint valójában megkülönbözteti az "igazi" kapcsolatokat a kevésbé komoly románcoktól.

"A különbség egy múlandó affér és hosszútávú kapcsolat között a következetességben, a konzekvenciában rejlik. Az elegendő idő biztosítása lehetővé teszi a megfelelő alapok megteremtését egy következetesen felépített, állhatatos kapcsolathoz, melyből sosem fogy ki az energia és a szeretet."

Forrás: elitedaily.com


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x