hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Mínusz 20 fokban éjszakáznak, ivóvíznek havat olvasztanak – jövőre is átszelheti kutyás szánnal az Északi-sarkot egy magyar
Összesen 41 magyar jelentkezett az extrém skandináviai expedícióra. Te is segíthetsz bejutni nekik!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 07.


hirdetés

Öt nap, 300 kilométer, egy csapat kutya, -20 fok éjszakánként - erről szól a Fjällräven Polar sarkividéki expedíció, amit 2012 óta minden évben megrendeznek, és egyre többen szeretnének részt venni rajta.

Az északi sarkköri túra igazi életre szóló élmény azoknak, akik szeretik a kihívásokat. A svéd túrafelszerelés-gyártó Fjällräven azt szeretné bebizonyítani vele, hogy minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel hétköznapi emberek is vállalkozhatnak ilyen extrém kalandokra. A résztvevők előbb egy kétnapos képzésen készülhetnek fel a túrára, majd

naponta több tíz kilométert tesznek meg kutyás szánjukkal az északi sarkkörön tapasztalható embert próbáló körülmények között. Mínusz 20 fokban, sátorban töltik az éjszakát, havat olvasztanak, hogy elegendő ivóvizük legyen, de a sarki széllel és a hóviharokkal is meg kell küzdeniük.

Sokan szeretnék kipróbálni magukat a Polaron, hiszen minden évben több ezren jelentkeznek, akik közül tavaly például csak húszan nyerték meg a lehetőséget. Köztük egy magyar lány is, akinek másodszorra sikerült kijutni a túrára, miután a közép-európai régióban ő kapta a legtöbb szavazatot, sőt a világ harmadik legnépszerűbb pályázója lett. Zaja Kitty életét teljesen meg is változtatta ez a pár nap, erről itt mesélt nekünk részletesebben.

Idén is több magyar szeretné követni a példáját: összesen 41-en jelentkeztek Magyarországról a jövő évi expedícióra, akik a Közép-Európa régióban versenyeznek a szavazatokért. Van köztük 20 éves egyetemista srác, mérnök végzettségű hegymászó, állatmenhelyen dolgozó kutyafanatikus, egy "carpe diem" életfilozófiát követő fiatal lány, zenei producer, háromgyermekes, kalandvágyó édesanya és kungfuzó lány is. Közülük viszont már csak három pályázónak lehet valódi esélye kijutni a 2019-es Fjällräven Polarra.

Tóth Ádám jelenleg az ötödik helyen áll a Közép-Európa régió jelentkezői között több mint 6500 szavazattal. A 32 éves, háromgyermekes apa az ország legjobb elit akadályfutója volt az elmúlt években, idén tavasszal viszont gerincsérvet kapott, műteni kellett, ezért a versenyszerű sportolással is fel kellett hagynia egy időre.

I. Malibu Run szurkoló #adamtothocr #malibu #maliburun #run #visegrad #sportcentrum #pink #blue #garmin #ocr #sport #szurkolo #fun #nezo #viewer

175 Likes, 2 Comments - Ádám Tóth (@adamtothocr) on Instagram: "I. Malibu Run szurkoló #adamtothocr #malibu #maliburun #run #visegrad #sportcentrum #pink #blue..."

A sportember viszont nem adja fel, szeretne visszatérni, ehhez pedig remek lehetőség lenne neki az északi sarkköri túra. Így szeretné bebizonyítani, hogy semmilyen kihívás vagy sérülés nem elég ahhoz, hogy feladja a céljait. Ebben a cikkben bővebben is írtunk róla.

Tóth Ádám célját IDE KATTINTVA támogathatod.

Ádám bemutatkozó videója:

Pápai Csaba több mint 9600 szavazattal a negyedik legnépszerűbb pályázó a régióban. A 39 éves férfi Budapesten él feleségével és két lányával. Szereti az aktív életet, gyakran mászik hegyet a családjával is. Már régóta követi a Fjällräven Polart, de úgy érzi, most jött el az ideje annak, hogy ő is részt vegyen rajta.

Pápai Csabára IDE KATTINTVA lehet szavazni.

Csaba bemutatkozó videója:

Varga Dávidnak lehet a legnagyobb esélye kijutni a túrára, hiszen ő már több mint 20 ezer szavazatot gyűjtött már, és sokáig az első helyen állt a közép-európai régióból jelentkezők között. Pár napja előzte meg egy szerb fiatalember, aki most 22 ezer szavazattal vezeti a sort.

Please VOTE and SHARE: www.davidforpolar.com 330kms - Arctic circle - 5 days - dog sled ????♥️

209 Likes, 2 Comments - David Varga (@davidbrucevarga) on Instagram: "Please VOTE and SHARE: www.davidforpolar.com 330kms - Arctic circle - 5 days - dog sled ????♥️"

Dávid 27 éves, Celldömölkön nőtt fel, de gimnazistaként egy évet Amerikában élt cserediákként, azóta nagy rajongója az Egyesült Államoknak. Rengeteget utazott az ott töltött ideje alatt, akkor fedezte fel először, hogy milyen csodás a természet. Mindig is rajongott az extrém dolgokért és sportokért, de csak egy éve határozta el, hogy valami izgalmas kalandra vágyik, miután egy héten át túrázott Izlandon. Ez olyan nagy élmény volt számára, hogy hazatérése után rögtön új expedíciókat kezdett keresgélni, amikor pedig rátalált a Fjällräven Polarra, tudta, hogy az lesz az igazi. Az idei magyar résztvevővel, Zaja Kittyvel való beszélgetése után erősödött meg benne még jobban, hogy ő szeretné képviselni Magyarországot és Közép-Európát a 2019-es túrán. Azt ígéri, ha ez sikerül neki, minden rá szavazó ember profilképét ráteszi egy képre, amit egy kapszulában kivisz magával és elhelyezem egy gyönyörű helyen. A támogatói fényképeivel egy zászlót is csináltat, akiknek az arca majd ott loboghat mellette a magyar zászló alatt a szánon.

Varga Dávid kijutását IDE KATTINTVA lehet támogatni.

Dávid bemutatkozó videója:

Te is segíthetsz valamelyik magyarnak abban, hogy elérje a célját. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy rákattintasz a neked legszimpatikusabb pályázó szavazóoldalára, és rányomsz a profilképe alatti VOTE gombra. Az érvényes szavazáshoz be kell jelentkezned a Facebook-fiókodba.

A kijutásért zajló verseny december 15-ig tart, eddig lehet voksolni a jelentkezőkre. A világ különböző régióiból két-két ember nyeri meg a lehetőséget: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint, akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri. Tavaly ilyenkor Zaja Kitty 38110 szavazattal nyerte meg a közép-európai régióból való indulás lehetőségét.

Egy szavazatoddal te is segíthetsz abban, hogy jövőre is valamelyik honfitársunk képviselhesse az országot és a régiót a skandináviai expedíción.


KÖVESS MINKET:

Megvan, ki lett Magyarország legnépszerűbb orvosa a betegek szerint
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazására hétszáz orvost jelöltek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Közel hétszáz orvosra érkezett szavazat a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazásán. A több mint százezer szavazó régiónként választhatta meg a legnépszerűbb orvost.

A szakmai zsűri majd később dönt a díjakról, de a közönségdíjasok névsorát már közzétették.

Magyarország legnépszerűbb orvosai 2019-ben:

Dr. Tandel Beáta, sebész, Észak-Magyarország

Dr. Deák György, gyermekgyógyász, gyermekneurológus, Északnyugat-Magyarország

Dr. Felföldi Ferenc, gasztroenterológus, Délnyugat-Magyarország

Dr. Förhécz Zsolt, belgyógyász, kardiológus, Közép-Magyarország

Dr. Kemény András, háziorvos, Közép-Magyarország

Dr. Körmendy Szabolcs, tüdőgyógyász, Délkelet-Magyarország

Dr. Petlyánszki Gábor, háziorvos, Északkelet-Magyarország

A legtöbb szavazatot a balassagyarmati kórház sebésze, Dr. Tandel Beáta kapta, 3834 szavazatot gyűjtött.

A doktornő a Dr. Kenessey Albert Kórház sebész főorvosa, 22 éve van a pályán. Már korán elkezdte alkalmazni a laparoszkópos műtéti technikákat. Sikere miatt több pesti kórházba is hívták, de ő megtartotta vidéki állását. Azt tartják róla, hogy betegközpontú, páciensei között népszerű - írta az Index.

2017-ben a 80 éves évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretne adományozni, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra - írta a díjról honlapjuk.

A díjakról és az eredményekről bővebben ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
A pécsi havihegyi mandulafa lett az Európai Év Fája
A csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa 45 ezer szavazatot kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - közölte a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45.132 szavazatot pécsi fa kapta.

Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.

"A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet"

- mondta.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagyon gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják - írta a cseh alapítvány közleményében.

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.

Bővebben a versenyről és az eredményekről ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:

Kiderült, melyik lett Magyarország legboldogabb városa
Más nyert a megyeszékhelyek és a nagyvárosok versenyében. Az is kiderült, hogy éreznek a nők és a férfiak, melyik korosztály a boldogabb.
MTI - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa, Salgótarján a sor végén kullog a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában a boldogság világnapja alkalmából szerdán közzétett kutatás szerint.

A vizsgálódás Magyarország 832 településén élő 17-89 éves férfiak és nők megkérdezésével zajlott. A kutatócsoport a boldogság világnapjára összegezte a 2019-es Boldogságtérkép Kutatás eredményeit.

A főbb eredmények szerint

a magyar lakosság boldogságszintje a 2016-ban és a 2017-ben mért értékekhez képest emelkedést mutat, de régiókként, megyékként és megyeszékhelyekként eltérően alakul.

Az Észak-Alföld régióban elsősorban a Hajdú-Bihar megyéből származó adatoknak köszönhetően nőtt a boldogságszint, a Nyugat-Dunántúl régióban a legboldogabb a lakosság és Észak-Magyarországon vallják magukat boldogtalannak az emberek annak ellenére, hogy itt is emelkedett a boldogságszint. Megyék szintjén Heves, Hajdú-Bihar, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a boldogságszint, Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében csökkent.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya ismét Magyarország legboldogabb városa.

Salgótarjánban és Miskolcon emelkedett ugyan a boldogságszint, de továbbra is ez a két város foglalja el az utolsó két helyet a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában, Salgótarján jelentősen alacsony értékekkel.

A nagyvárosok közül Győr a legboldogabb,

Kecskeméten, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szombathelyen csökkent a boldogságszint, Debrecenben, Békéscsabán, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron emelkedett.

A Budapesten élők boldogságszintje változatlanul a magyar lakossági átlag alatt van.

A nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat, életkor szerint továbbra is a 36-50 éves férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb. A korábbiaktól eltérő eredmény, hogy a 65 év feletti férfiak fizikai állapotukról pozitívabban nyilatkoznak és boldogabbnak is vallják magukat, mint a nők.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professszor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve végezte a felmérést.

A vizsgálatban Erdélyben élő 288 magyar férfi és 759 magyar nő is részt vett a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán működő, Krizbai Tímea vezette Pozitív Pszichológiai Kutatócsoport jóvoltából.

Az eredmények szerint az Erdélyben élő magyar férfiak 10 fokú skálán mért boldogságszintje magasabb, a pozitív mentális egészség mutatókban, valamint a testi és fizikai állapotuk szintjében is magasabb értékeket adtak, mint a hazai tesztkitöltők. Az Erdélyben élő nők boldogságszintje szintén magasabb, viszont a pozitív mentális egészség szintje a Magyarországon élő nőknél magasabb.

Címlapkép: Győr, forrás: Wikipédia


KÖVESS MINKET:

Hatalmas hazai siker: megverte a magyar válogatott a vb-ezüstérmes horvátokat
Megvan a magyarok első győzelme az Európa-bajnokság selejtezőjében - nem is akármilyen ellenfél ellen.
MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. március 24.


hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvát csapatot vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában a Groupama Arénában.

A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki - Király Gábor és Bozsik József után - harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot. A hazai szurkolók pedig ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: "Koronázzuk meg együtt a ma estét".

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok, elsőként az ötödik percben Gulácsinak volt dolga, majd nem sokkal később Baráth egy bal oldali beadásnál levegőt rúgott, de a meglepett Kramaric is célt tévesztett. Ezt követően viszont egyértelműen a magyarok támadtak veszélyesebben, egy ízben Szalai alig maradt le Dzsudzsák kiugratásáról, de a jubiláló szélső pontos beadásából is veszélyes szituáció alakult ki a horvát kapunál. Azonban ahogy Szlovákiában, úgy ezúttal is akkor kapott gólt a magyar csapat, amikor volt néhány ígéretes akciója: egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modric játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán, végül Rebic senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést. A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál, így egyáltalán nem volt váratlan, hogy - Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása és hajszálpontos passza után - megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban. A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

A folytatásra alábbhagyott a magyar csapat lendülete, így a horvátok birtokolták többet a labdát és inkább ők irányították a játékot, de komoly helyzetük csak abból adódott, hogy Szoboszlai vesztett labdát saját térfélen. Amíg az első félidőben "futószalagon" jöttek a magyar akciók a széleken, addig ebben a periódusban a labdát sem sikerült hosszú ideig megtartani, ugyanakkor a védekezés stabil maradt, így a vendégek fölénye is meddőnek bizonyult.

A percek teltek, a játék nem változott, a magyaroknak - a szurkolói kérésnek megfelelően - mégis sikerült megkoronázniuk addigi teljesítményüket, ugyanis Dzsudzsák bal oldali szöglete után Pátkai megszerezte első válogatottbeli gólját, egyúttal a vezetést. A "semmiből" született gól után ismét felpörgött az iram, a horvátok a korábbiaknál több kockázatot felvállalva támadták, de lehetőséget kínáltak gyors kontrákra, egy ilyenből könnyen megduplázhatta volna előnyét a Rossi-legénység. Noha ez nem jött össze, a hajrában is szinte hibátlanul védekezett a magyar gárda, így nagy és kellemes meglepetést okozva, de mindenképpen megérdemelten őrizte meg minimális előnyét a lefújásig a horvátokkal szemben.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x