hirdetés
valan1.png

Mint egy skandináv krimi: pazar elsőfilmes bemutatkozás Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című filmje

Tökéletesen egyedi atmoszféra, izgalmas és fordulatos cselekmény és különleges tájakon készült gyönyörű képek. Egy-két akciófilmes klisét leszámítva 100 percig fenn tudja tartani a feszültséget.
Malinovszki András; fotók: Mozinet - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Bagota Béla Valan – Az angyalok völgye című műve egy remek bemutatkozó film: tökéletesen egyedi atmoszféra, izgalmas és fordulatos cselekmény és különleges tájakon készült gyönyörű képek. Egy-két akciófilmes klisét leszámítva 100 percig fenn tudja tartani a feszültséget, amivel nem marad el a népszerű, és bevallottan mintának tekintett skandináv krimiktől.

A Valan megnézésekor két dolog miatt is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ide születtünk, Európa széle-közepére. Egyfelől nem magyar vagy román nézőként nem kaphatnánk meg azt a finom árnyalatot, amit a filmhez a kétnyelvű környezet ad hozzá. Másrészt

a film ugyan a havas-erdős tájjal remekül hajaz a skandináv krimik hasonló helyszíneire, de a díszlet többi része hozzáad a történethez egy speciális kelet-európai ízt,

hirdetés

ami tovább tudja fokozni a nyomasztó atmoszférát. Ha az erdőben megtalált holttest után nem kényelmes, IKEÁ-ra vasalt házakba, hanem szegényes, szocialista típusú lakrészekbe vagy lepusztult rendőrőrsökbe vonulnak vissza a szereplők, azok olyan egyedivé teszik a filmet, amivel tulajdonképpen új műfaj született.

Valanban (a valóságban Balánbánya) nem jó lakni, mert a helyi bánya bezárása után a székelyföldi kisvárosba beköltözött a kilátástalanság, a tengődés, és még emberkereskedők is előszeretettel szereznek innen "munkára" lányokat. És mint szép lassan kiderül, nem ez az egyetlen baj. Bagota filmje különleges húzással nem egy aktuális ügyből jut el a klasszikus régi, lezáratlan bűntényhez, hanem először kapjuk meg a (személyes érintettséggel terhelt) bő húszéves esetet, és a Brassóból érkezett nyomozó, Péter ölébe csak utána pottyan egy aktuális ügy. A főhősnek azonban nincs könnyű dolga: a kisváros alkoholista főrendőre nincs oda a makacs (relatív) nagyvárosi kopóért, cserébe Péter sem nagyon kér engedélyt valani akciózásához. Kettejük kapcsolata tipikus rendőrkonfliktusnak indul, de éppen e kapocs változása nyújtja a film egyik fontos alapját.

Garas Dániel kiváló operatőri munkája és Damokos Csaba díjnyertes látványtervezése teszi képileg gyakorlatilag tökéletessé a művet,

ami szépen szépen viszi végig a kissé fásult és kiégett Pétert (Krisztik Csaba) az összes nyomozási nehézségen, hogy végül a darabkákból összerakja a megdöbbentő megoldást. Bagota Béla sztorija egyetlen helyen sem bicsaklik meg, csak néha kicsit mintha felesleges klisékkel lenne terhelve: egy macsós seb-öntisztítás vagy egy sehova sem mutató szexjelenet kissé eltolják a művet egy akciófilm irányába, holott kriminek éppen eléggé elsőrangú. Néhány dolog (például a '89-es események dátuma) egy cseppet túlzóan az arcunkba van tolva, de a fő irány, a nyomozás előrehaladásának remek fordulatai miatt ezt nem esik nehezünkre megbocsátani.

A szereplők jobbára erdélyi magyar színészek, és jót tett a kicsit idegen, eldugott tájon játszódó sztorinak, hogy nem agyonjátszatott sztárokat láttunk benne. Egyes karakterek, mint az Erdei Gábor által játszott törvényszéki orvos vagy a kissé komikus Milan (Meszesi Oszkár) kisebb mellékszerepekben is óriásit tudnak hozzáadni a történethez.

Ha Bagota Béla esetleg műfajt tudna teremteni filmjével, és több krimit láthatnánk a kissé misztikus, eldugott székelyföldi területekről, azt hiszem, mindannyian elégedettek lennénk. Ha az irány folytatódik, akár még a skandináv bűnügyi történetekkel is felvehetnék a versenyt. De addig is emeljük kalapunkat egy nagyjátékfilm-karrier bivalyerős kezdésének.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ruszofokusz2.png

Ruszó Tibi az X-Faktor legmeghatóbb pillanatairól beszél

Azt is elárulja, melyik volt a kedvenc produkciója az X-Faktorban előadott dalai közül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Ruszó Tibi az RTL Extra videójában többek közt arról beszél, el sem akarta hinni, amikor először mondták neki, hogy olyan hangja van, mint Kökény Attilának. "Nagyon jó érzés volt."

Azt is elárulja, hogy kedvence az volt, amikor Alex dalát, az Apám sírjánált kellett elénekelnie.

"Apukája elment, és arról énekeltem, és nekem is majdnem elment apukám, és ezért át tudtam érezni az egészet."

hirdetés

Amikor ugyanis legutóbb elindult az X-Faktorba, édesapja infarktust kapott. Újra kellett éleszteni. Két hétig feküdt egy pesti kórházba. "De hála istennek még velem van, és ennek nagyon örülök." - mondja.

"És szerintem ennek így is kellett történnie, hogy most indultam az X-Faktorba. Ezt így akarta Isten is."

VIDEÓ: Ruszó Tibi az élményeiről mesél


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ruszoklip.png

Már meg is jelent és óriási siker Ruszó Tibi első saját videóklipje

Tízezrek látták az első órákban a Túl az álmokon című szám klipjét a YouTube-on.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

A 2019-es X-Faktor győztesének még sohasem volt saját klipje. Azt mondta a műsorban, el sem nagyon tudja hinni, hogy ez most megtörténik vele.

A klipet a megjelenése utáni órákban több tízezren nézték meg. Most mi is megmutatjuk.

VIDEÓ: Túl az álmokon

hirdetés

KÖVESS MINKET:


hirdetés
koncz-kulka.jpg

Kulka János újra énekel: Koncz Zsuzsával dolgozták fel a Republic slágerét

Így még sosem hallhattuk, hogy „Szeretni valakit valamiért”...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Kulka János 2016-ban kapott stroke-ot, utána másfél évig kerülte a nyilvánosságot, agyi sérülése miatt beszédzavara alakult ki. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a színháztól visszavonul, a filmszerepektől viszont nem zárkózik el.

Úgy tűnik, az énekléstől sem, hiszen most a Republic zenekar egyik számát dolgozta fel Koncz Zsuzsával, amiről az elkészült videoklipet is megosztották a Youtube-on.

A színész korábban azt mondta: elfordultak tőle a barátai. A sztár erről a egy tévéműsor vendégeként beszélt, ahová logopédusa és Lang Györgyi is elkísérte.

Kulka János 2018 augusztusában logopédusával együtt már kamerák előtt beszélt betegségéről, később filmben is szerepelt, majd pedig egy francia luxusmárka reklámjához adta a hangját.

hirdetés

Itt tudod megnézni a videoklipet:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
ruszokokeny.png

Ruszó Tibi 5 legjobb pillanata a 2019-es X-Faktorban

Bővelkedett nagy pillanatokban Ruszó Tibi útja a győzelemig. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Ruszó Tibi nyerte a 2019-es X-Faktort. A fiatal énekes sok megható, nagy pillanatot okozott a műsorban, most ezekből válogattunk.

VIDEÓ: Apám sírjánál (ByeAlex)

hirdetés

VIDEÓ: Ruszó Tibi és Kökény Attila - Nincs semmi másom

VIDEÓ: Ruszó Tibi és Bye Alex - A szívem udvarában

VIDEÓ: Túl az álmokon - saját dal

VIDEÓ: Végső vallomás (United)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!