hirdetés

Mindent elpusztítanak a sáskák Kelet-Afrikában, 60 km hosszú és 40 km széles a raj

Az invázió már a légiközlekedést is veszélyezteti, mert a sűrű sáskafelhő elvakítja a repülők pilótáit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Az utóbbi évtizedek legszörnyűbb sáskajárása sújtja Kelet-Afrika országait. A helyiek tehetetlenek a hatalmas rajokban támadó rovarokkal szemben, amelyek minden ehetőt elpusztítanak - számolt be az RTL Híradó.

A rovarok elsősorban Kenyában okoznak nagy gondot, a helyi gazdák tehetetlenek a földjeiket ért csapással szemben. A sáskafelhő mintegy 60 kilométer hosszú, és 40 kilométer széles.

SWAM OF LOCUSTS DESTROY FARMS IN KITUI, KENYA

This video was shot at Kyuso in Kitui county

A bibliai csapást idéző rajzás Etiópia felől érkezett, de az utóbbi 25 év legnagyobb sáskajárása gondot okoz Szomáliában, Szudánban és Ugandában is, mivel mindent letarol, ami az útjába esik. A helyiek a kormány segítségét kérik, leginkább permetező-repülőkre lenne szükség.

hirdetés

„Ha nem állítjuk meg a rajzást, nem lesz mit betakarítanunk, akkor pedig nem lesz mit ennünk. Ez pedig súlyos tragédiához vezethet”

- nyilatkozta egy kenyai tisztviselő.

Becslések szerint ennyi sáska egy nap alatt nem kevesebb mint 35 ezer ember napi élelmiszeradagját falja fel.

Az RTL Híradó riportja:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szijj-laszlo.jpg

A Szijjártó-féle luxusjacht tulajdonosa 91 milliárdos állami megbízást kapott

Szíjj László egy hídépítő tendert nyert el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Szíjj László cége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. nyerte a Kalocsa-Paks Új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó úthálózat tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést - írja az EU hivatalos értesítőjére hivatkozva a 444.hu.

A beruházás összeértéke 91,9 milliárd forint, amiért a cégnek többek között el kell végeznie a tervezési munkákat, hidat, vízelvezető rendszert, közutat kell építenie.

A projektet ketté bontották, de a lap szerint az mindkét szerződésben közös, hogy jóval túllépték az eredetileg becsült költségeket: Az első szerződésnél 71,9 milliárd volt a becsült érték, de végül 76,9 milliárdról állapodtak meg, a másodikat pedig 8 milliárdra becsülték eredetileg, de végül a szerződés már 14,9 milliárdról szólt.

Vagyis a teljes projekt 12 milliárddal lett drágább a tervezettnél.

A Forbes listáján a negyedik leggazdagabb magyarként jegyzett tiszakécskei vállalkozó, Szíjj László legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 7 milliárd forint értékű luxusjachtja, a Lady MRD fedélzetén fotózták le az Adrián Szijjártó Péter külügyminisztert, aki akkor elvileg éppen a belarusz helyzetről egyeztetett litván és lengyel kollégájával. Az ügyről Szijjártó és környezete azóta is azt állítja, az a miniszter magánügye.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
boris-johnson.jpg

Részleges korlátozásokat vezetnek be Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

Otthoni munkát kérnek a britek nagy részétől, és 22 órakor bezárják a vendéglátóhelyeket a szigetországban.
MTI - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök az új típusú koronavírus ismét gyorsuló ütemű terjedésének megfékezése érdekében.

A kormányfő, aki a londoni alsóház képviselőivel ismertette az intézkedéseket, hangsúlyozta ugyanakkor:

semmiképpen sem arról van szó, hogy az ország visszatér a március végén elrendelt teljes zárlathoz, nincs olyan általános utasítás, hogy a lakosság maradjon otthon, nyitva maradnak az iskolák és az egyetemek.

Hozzátette: a kormány kéri az irodai alkalmazottakat, hogy ha lehetséges, otthonról folytassák munkájukat. Az olyan ágazatokban azonban, ahol ez nem lehetséges - például a kiskereskedelemben és az építőiparban -, a kormány azt kéri, hogy alkalmazottak továbbra is járjanak be munkahelyükre.

Johnson megerősítette, hogy az angliai vendéglátóhelyek csütörtöktől csak 22 óráig tarthatnak nyitva, emellett az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lesz, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
janos-korhaz_gyakorlat_mti.jpg

Nem alakul Covid-kórházzá a Szent János Kórház

Az intézmény cáfolta az erről szóló pletykákat.
MTI / Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Az álhírekkel szemben nem alakul Covid-kórházzá a Szent János Kórház - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő közleményében azt írta,

a traumatológia ügyelet keddtől, szeptember 22-étől érvényes átszervezése az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) egyeztetett módon, csak az adott hétre vonatkozik és csupán az ügyeleti időben történő felvételekre terjed ki.

Jövő hétfőtől ugyanis a hét négy napján továbbra is folyamatosan biztosítjuk a területi ellátást, kedden, szerdán és vasárnap pedig csak az ügyeleti időben kértük mentesítésünket a járványügyi többletfeladatok miatt. Erről újabb határozatot fog kibocsátani az NNK - írták.

Hozzátették: teljességgel téves az a hír, hogy a Szent János Kórház valamennyi betegellátó osztályát illetően Covid-kórházzá alakul, csupán az Ortopédiai osztály átszervezése kezdődött meg. Jelezték: az osztályt felkészítik a lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek fogadására és ellátására, ahogyan tavasszal is tették.

hirdetés

A bent fekvő betegek érdekeit messzemenően figyelembe véve, a fokozatos átállás miatt kértük az ügyeleti felvételi kötelezettség alól való mentesítést erre az egyetlen hétre

- tették hozzá.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pcr-teszt.jpg

Az egészségügyi magáncégek többsége átállt a tesztek hatósági árára

Kivételek azért akadnak, van, ahol még mindig 40 ezer forint egy PCR-teszt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

A kormány rendelete értelmében szeptember 21-től a koronavírus kiszűrésére alkalmas PCR-tesztek ára nem haladhatja meg a hatóságilag megszabott 19 500 forintot. Az mfor.hu annak járt utána, hogy a különböző cégek mennyiért kínálják a teszteket - illetve hogy mindegyik forgalmazza-e még azokat.

Két cég, a Kardirex Egészségügyi Központ és a CMC Déli Klinika egyelőre a rendelet ellenére vagy nem változtatott a korábbi árain, vagy azt még nem tüntette fel honlapján. Előbbi ugyanis 40 ezer, míg utóbbi továbbra is 35 ezer forintban határozza meg az árat.

Ugyanakkor a lap által megnézett többi magán egészségügyi szolgáltató szép csendben, minden kommentár nélkül javította PCR-tesztjeinek árát, így ma már 19 500 forintért találjuk meg a Wáberer Medical Center, a Róbert Magánkórház, a Medicover, a Kelen Kórház, az Aniron Egészségközpont, a Swiss Clinic, a Budai Egészségközpont, a Dr. Rose és a Neumann Labs honlapján is a szolgáltatást.

Ugyanakkor vannak laborok, amik nem sokkal a hatósági ár bejelentése után közölték: leállnak a PCR-tesztek forgalmazásával. A PentaCore már a múlt héten, a Facebookon közölte, hogy határozatlan ideig szüneteltetik a tesztek árusítását, és az Affidea is azt írja honlapján:

hirdetés

„Sajnálatos módon a maximalizált ár mellett az Affidea Magyarország Kft. a lakossági PCR-szűrést átmenetileg nem tudja folytatni, így kizárólag a házhoz menő szolgáltatás elérhető nálunk.”

Hasonló indokokkal a FirstMed és a DermaMedical is a PCR-tesztelés felfüggesztése mellett döntött.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!