hirdetés
03_25_20-Surgery-postponed.jpg

„Mindennap meghal az osztályunkon valaki” – egy New York-i nővér a járvány borzalmairól

A kétgyermekes ápolónőnek a magánéletét is teljesen felforgatták azok a szörnyűségek, amelyeket nap mint nap tapasztal a koronavírusos betegek között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

Christianne Calderon, aki egy manhattani kórház intenzív osztályán dolgozik éjszakás nővérként, nem véletlenül írta fel a maszkjára a „harcos” („warrior”) szót. „Háborúban állunk egy ismeretlen, láthatatlan és kiszámíthatatlan ellenséggel. Mindenki harci üzemmódban van. Orvosok, nővérek, mindenki” – mesélte az Independentnek.

Christianne és kollégái valóban a harcmező közepén vannak, hiszen New York az Egyesült Államokat sújtó koronavírus-járvány epicentruma. A legfrissebb adatok szerint csak ebben a városban több mint 43 ezer megbetegedést és 932 halálesetet regisztáltak. A kórházak túlterheltek és fogytán a felszerelés.

A 40 esztendős Calderon már 15 éve dolgozik intenzív osztályon, jelenleg a Columbia egyetem presbiteriánus kórházban főnővér. Most mégis úgy érzi, mintha egy idegen országban lenne, mert ilyet még nem tapasztalt. A betegek rendszerint válságos állapotban, lélegeztetőgépre kapcsolva kerülnek hozzájuk, már befogadni őket is alig van kapacitásuk.

„Minden nap meghal valaki az osztályunkon. Négy betegem van. Egyik nap éppen azelőtt halt meg valaki, hogy elmentem. És éppen az előbb szóltak, hogy egy másik páciens is meghalt ma reggel. És ők csak az én betegeim” – mondja Christianne. Ezt a stresszt, amelyet minden hasonló egység átél, csak növeli az a félelem, hogy a kórházi személyzet is elkapja a vírust. Calderonnak jelenleg három kollégáját kezelik koronavírussal: egy sebészt, egy ápolónőt és egy aneszteziológust. Ketten éppen az ő osztályán fekszenek.

„Ez szívszorító. Mindegyikükkel dolgoztam együtt és most a betegeink. Olyanok, mintha a családtagjaink feküdnének itt.”.

hirdetés

Christianne férje szintén ápoló, de most beteg és otthon van a szüleinél. Anyja, aki maga is nyugdíjas nővér, ápolja őt. Ahogyan New York-i gyógyítók ezreinek, egész életét a feje tetejére állította a járvány. Mivel az iskolák zárva vannak, neki kell gyermekeinek otthoni oktatását biztosítania, amikor hazatér a 12 órás ügyeletből. Közben ott él benne a rettegés, hogy hazaviszi a vírust és megfertőzi őket. Ezért igyekszik minél jobban elszeparálni magát a családtól.

„Amikor hazajövök, mindenki eltávolodik az ajtótól. Azonnal a fürdőszobába megyek, lezuhanyzom tetőtől talpig, majd felöltözöm, és felveszem a maszkomat – meséli – mielőtt az első éjjel bementem a kórházba, megöleltem a gyermekeimet, mert tudtam, hogy egy ideig nem ölelhetem meg őket. Távolságot kell tartanom tőlük.”

Calderon nyolcéves lánya anyjával szokott aludni olyankor, amikor apjuk éjjel dolgozik, de most nem szabad. Mindkét gyereknek otthon is maszkot kell hordania.

„Nincs más választásom. Nincs hová mennem, még egy garázsom sem, ahol letáborozhatnék, pedig megtenném”.

Mivel Christianne tudja, hogy milyen veszélyekkel néz szembe minden nap, terveket készített arra az esetre, ha a legrosszabb bekövetkezne.

„Beszéltünk arról, hogy mi lesz, ha meghalok. Ezek nehéz beszélgetések, de tudom a dolgom, tudom, mit vállaltam” – mondja. És bár sok éves gyakorlata van abban, hogyan kezelje a válságos állapotban lévő betegeket, most mégis valami mással találta szembe magát. Még soha nem látott ennyi embert egyedül meghalni.

„Ez a legnehezebb: beszélni a családtagjaikkal. Ezek a betegek egyedül vannak, családjuk nincs velük. Állandóan kapom a kérdést: „Jöhetek látogatóba?” És azt kell mondanom: „Nem, de én itt vagyok. Itt leszek a következő 12 órában. Ha bármilyen kérdése van, hívjon fel, igyekszem mindenre válaszolni.” Hallom, ahogy sírnak. Ígéretet várnak tőlem, amit nem tehetek, és ez nagyon fáj nekem.”

És vannak olyan pillanatok az intenzív osztályon, amelyek már-már elviselhetetlenek.

„Csendben kell sírnom, vagy pedig magamban, amikor senki sem lát. Sírok, amikor hazamegyek. Imádkozom Istenhez, hogy ne vigye el ezeket a jó embereket.”

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a napokban köszönetet mondott mindazoknak, akik a járvány ellen dolgoznak. Ugyanakkor Donald Trump elnök nyilvánosan megkérdőjelezte, hogy minek kell a városnak annyi védőmaszk, és megvádolta a kórházakat, hogy azok minden indok nélkül csak felhalmozzák őket.

„Szeretném, ha látnák, min megyünk keresztül. Jó lenne, ha valaki csak egy órát végignézne az ügyeletünkből. Talán akkor könnyebben küldenének nekünk segítséget” – mondja Calderon, aki magát még szerencsésnek mondhatja, mert az édesanyja vigyáz a gyerekeire, amíg ő dolgozik.

De sokan nem engedhetik meg ezt a „luxust” maguknak. Ráadásul egy hétre karanténba kellett vonulnia, mert érintkezésbe lépett egy kollégával, akinek pozitív lett a tesztje.

„Bűntudatot éreztem, hogy nem voltam ott a frontvonalban a többiekkel. Még ha nehéz is, vissza akarok menni. Elszántam magam a harcra, még ha minden percben sírni lenne is kedvem. Nem akarok otthon lenni, amikor mindenki harcol” – mondja a hős ápolónő.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vonat.jpg

Eltévedt egy vonat reggel Budapesten, az utasoknak senki sem szólt, a sínek közt kellett leszállniuk

A Nyugati pályaudvar helyett Rákosrendezőn kötöttek ki, az utasok végül késéssel értek csak célba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Eltévedt egy vonat reggel Budapesten, ezért elkéstek az ingázó utasok. A Nyugati pályaudvar helyett Rákosrendezőn kötöttek ki.

Egy utas elmondta az RTL Híradónak, hogy nem szóltak nekik arról, hogy mi történt. A hátsó vágányoknál, a sínekre kellett leszállniuk, egy idős asszony el is esett emiatt.

A MÁV vizsgálatot indított az ügyben.

A több tucat ember végül egy menetrendszerinti váci vonattal jutott el a Nyugatiba, közel fél órás késéssel.

Andó Gergely közlekedési szakújságíró azt mondta, hogy a pályaudvar építési munkái miatt több személyvonat menetrendje és útvonala is változott. Szerinte emiatt lehetett a reggeli kavarodás is.

hirdetés

A MÁV azt írta, hogy vizsgálatot indítottak, az utasoktól elnézést kérnek. A kollégáik, amikor meglátták, hogy az utasok szállnak le a vonatról, odamentek segíteni, sérülést pedig nem jelentettek nekik.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
oktatas.jpg

Három forgatókönyv szerint folytatódhat ősztől az oktatás

„Fontos tanulság, hogy a digitális eszközök szerepe óriási lehet, azonban a legjobb eszköz sem pótolhatja az oktató személyiségét, valamint a közösség szerepét és a személyes jelenlétből adódó helyzeteket” – mondja a szakértő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Az iskolák és egyetemek soha nem látott kihívással szembesültek, amikor márciusban néhány nap alatt digitális oktatásra kellett átállniuk. A távoktatás egyik legnagyobb kérdése a gyakorlati órák, kurzusok megtartása, az intézmények ebben egyedi, alternatív megoldásokkal segítik a hallgatókat.

A Budapesti Metropolitan Egyetem egyetemi docense, tanulásmódszertani szakértője szerint három forgatókönyv szerint térhetünk vissza a tantermekbe:

teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban.

Online tanulás vs. távoktatás

Szemléletbeli különbség van aközött, hogy a jelenleg zajló folyamatot online tanulásnak vagy távoktatásnak nevezzük - Dr. Vass Vilmos tanulásmódszertani szakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) docense szerint. A távoktatásban ugyanis a hangsúly az oktatáson van: azon, hogy az oktató milyen tananyagot és hogyan ad le.

hirdetés

Az online tanulás már elnevezésében is a diákok tanulására helyezi a hangsúlyt: ebben az esetben az a fontos, hogy az oktató hogyan segíti, támogatja a hallgatók felkészülését.

„Azok az oktatók, akik a tananyag leadására, és nem a hallgatók tanulására koncentráltak, hamar létszámcsökkenéssel és fekete ablakokkal találták szembe magukat az online órákon” – mondta el a szakértő, aki szerint pont a két szemlélet közötti különbségre világított rá a digitális oktatásra átállás.

A kreatív feladatok, a hallgatói tevékenységek, kérdések és visszajelzések ugyanis lényegesen nagyobb szerepet kapnak az online tanulásban, amely így alkalmasabb a diákok motiválására a pusztán figyelemre és memóriára épülő egyszerű tananyagleadásánál.

Tanterem a XXI. században

A digitális tér rendkívül rugalmas, személyre szabott kereteket biztosít a tanuláshoz, hiszen az oktatókat bármikor elérhetik a hallgatók. A ritmust az eddig megszokott tanulási folyamatban az oktató és a tantermek adták, most viszont mindenki a saját ütemében haladhat. Ugyanakkor az online tanulásban lényegesen nagyobb a hallgatók egyéni felelőssége is. „Természetes, hogy ami érdekli a hallgatókat, azt szívesebben tanulják, éppen ezért a mi feladatunk, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a tanított téma iránt.

Azonban akármilyen jó módszertannal tanít is egy oktató, az osztályterem nem ad megfelelő kereteket a XXI. századi tanuláshoz

– mondta el a szakértő. – Az elmúlt 15-20 évben hozzáférhetőbb lett az információ, és az információszerzés is felgyorsult, így már nem egyszerűen a hozzáférhető tudás mennyiségével, hanem az információ áramlásának sebességével is meg kell küzdenünk. Ehhez nem csak a megfelelő digitális eszközök jelentik a kulcsot: meg kell tanítanunk a diákokat arra, hogyan tudnak hiteles információhoz jutni a digitális térben és hogyan tudják alkalmazni a tanultakat.”

Alternatív megoldások, támogató intézmény

Bár a pandémia miatti digitális átállást sikeresen teljesítette több felsőoktatási intézmény, számos – például művészeti – képzés műhely- és eszközigényes gyakorlati kurzusai maradtak el kényszerűségből a 2019/2020-as tavaszi félévben. A Budapesti Metropolitan Egyetem fő célkitűzése a jelen helyzetben, hogy hallgatói a megkezdett félévüket eredményesen be tudják fejezni, valamint gyakorlati jegyeket és vizsgaosztályzatokat szerezhessenek úgy, hogy a teljesítéshez szükséges ismereteket is elsajátítják. Ezért a hallgatói visszajelzéseket is beépítve indította el az egyetem METUCare nevű programját, amelynek egyik lényegi eleme, hogy a koronavírusjárvány miatt meg nem tartható gyakorlati kurzusok – mint például stúdióban zajló divatfotózás, televíziós stúdiógyakorlat, sokszorosítógrafikai vagy éppen textil műhelygyakorlat – egy kéthetes intenzív szakmai program keretében szeptember elejére kerülnek át.

A járvány és a kijárási korlátozások radikális változást hoztak a hallgatók élethelyzetében is. Ezek feldolgozásában sokan szorultak mentális támogatásra is. A METUCare program részeként az intézmény bővítette az igényelhető karrier- és életviteli tanácsadási szolgáltatásait is: az egyetem képzett trénerei, szakemberei 5-10 alkalmas online konzultáció, terápia keretében segítenek igény esetén a diákoknak a szakmai fejlődésükkel és személyes problémáikkal kapcsolatos kérdésekben. A kijárási korlátozások idején több mint 120 hallgató élt a lehetőséggel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mateszalka.jpg

Egy napra sem láthatta babáját, kómába esett és meghalt egy mátészalkai kismama, a rendőrség nyomoz

Az asszony napokon keresztül rosszul érezte magát, végül kórházba vitték, ahol császármetszést kellett végrehajtani rajta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Két hétig kómában feküdt, kedden lekapcsolták az életbentartó gépekről azt a 30 éves mátészalkai kismamát, aki az otthonában lett rosszul. Az RTL Híradó úgy értesült, hogy az asszonyt kórházba vitték, azonnal császármetszéssel világra segítették a kisfiát.

Az anyuka egy pillanatra sem tudta a kezében tartani újszülöttjét, kómába esett. A pici jól van. A család keresi, ki hibázhatott, feljelentést tettek. Büntetőeljárás indult.

A család nagyon készült a kicsi fogadására. Az anyuka jól viselte a terhességét, jól érezte magát, és vigyázott, mert veszélyeztetett terhes volt. A hetedik hónapban volt, amikor rosszul lett. Köhögött, fájt a torka. Torokgyulladással kezelte a háziorvosa. De úgy tűnt, hogy semmi sem használ. Mikor nem javult, akkor az orvos azt ajánlotta: "Henrietta póckold fel a lábod és szedjed tovább a gyógyszert". Öt nap után már komoly tünetei voltak.

Mikor látták, hogy kékül, tudták, hogy nagy a baj. Elvitték a mátészalkai kórházba, ahol császármetszést hajtottak végre rajta. A Híradó úgy tudja, hogy a picit újra kellett éleszteni, így sikerült megmenteni az életét. Az anyuka azonban kómába esett. A kisbaba a koraszülött osztályra került, az édesanyja az intenzíven feküdt, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

A család feljelentést tett, szeretnék tudni, hogy ki hibázott. A nyíregyházi kórház annyit közölt, hogy a gyermek állapota kielégítő. A rendőrség pedig annyit mondott, hogy büntetőeljárásban vizsgálják mi történhetett.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tunteto_orizetben.jpg

Véres tüntetés: nyugalmazott rendőr és étteremtulajdonos is van az áldozatok között Amerikában

A George Floyd halála miatt kirobbant országos tiltakozás egyre többször csap át erőszakba. Íme néhány tragikus sors, akiknek ez az életébe került.
Címkép forrása: MTI - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Bár pontos statisztikák még nem ismertek, miként számos haláleset körülményei sem, a halottak közül sokan a fekete közösség tagjai.

Guardian felidézett néhány tragikus sorsot.

St.Louisban egy 77 éves nyugalmazott rendőrt lőttek le egy zálogház fosztogatói. David Dorn, aki 38 évig szolgálta a helyi hatóságokat, a zálogház tulajdonosának barátja volt és gyakran ellenőrizte nála a riasztókat. Volt kollégái „remek emberként, vidám fickóként” emlékeztek rá. Minneapolisban viszont egy fehér zálogház-tulajdonos lőtt le egy fekete férfit.

A Kentucky állambeli Louisville-ben a nemzeti gárda tömegoszlatásra kirendelt tagjai lövéseket hallottak és viszonozták a tüzet. Lelőtték egy barbecue étterem tulajdonosát. Az 53 éves David McAtee gyakran vendégelte ingyen a hozzá betérő rendőröket. A város polgármestere menesztette a helyi rendőrfőnököt, miután kiderült, hogy az eset résztvevői nem kapcsolták be személyi kameráikat. A megbízott rendőrfőnök szerint az étterem és egy szomszédos üzlet biztonsági kameráinak felvételén McAtee látható fegyverhasználat közben.

A városban márciusban már volt egy tisztázatlan haláleset: a feketebőrű Breonna Taylort otthonában ölték meg, amikor a kábítószer után nyomozók házkutatásra érkeztek hozzá. Drogot nem találtak nála. Most McAtee halálával erre az ügyre is emlékeztek a tüntetők.

hirdetés

A kaliforniai Oakland-ben egy bíróság épületnél szolgálatot teljesítő szövetségi rendőrtisztet egy gépkocsiból lőtték le. Az 53 éves Dave Patrick Underwood a helyszínen meghalt, egy másik rendőr életveszélyesen megsebesült. Elképzelhető, hogy ennek az esetnek is köze volt a tüntetésekhez, mert a bíróság bejárati kapuját rendőr-ellenes graffitival fújták le. A tetteseket nem fogták el.

Indianapolisban a múlt hét végén két embert öltek meg, köztük egy helyi amerikaifutball-legendát. A 38 éves Chris Beaty az indianai egyetem csapatának egykori támadójátékosa volt, azóta is Mr.Indianapolisként emlegették. Sikeres üzletember, több éjszakai klub tulajdonosa volt. Detroitban egy 21 éves fiú úgy vesztette életét, hogy egy tüntetés során ismeretlenek belelőttek egy parkolóban álló autóba, majd elmenekültek.

Az Iowa állambeli Davenportban a 22 éves Italia Kelly-t akkor érte halálos lövés, amikor barátnőjével éppen autóba szálltak, hogy elhagyják az eldurvulni látszó tüntetés színhelyét. „Mindig mosolygott, nevetett. Ezért is olyan szomorú, hogy ilyen erőszakos módon kellett végeznie” – mondta nagynénje. A tettesek itt is ismeretlenek.

 

A Nebraska állambeli Omahában egy 22 éves fiatalembert öltek meg, miután többedmagával összetűzésbe került egy fehér belvárosi bártulajdonossal. James Scurlockot maga a tulaj lőtte le, aki önvédelemre hivatkozik, de elképzelhető, hogy mégis előállítják jogtalan fegyverhasználat miatt, mert lejárt az engedélye.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!