hirdetés
03_25_20-Surgery-postponed.jpg

„Mindennap meghal az osztályunkon valaki” – egy New York-i nővér a járvány borzalmairól

A kétgyermekes ápolónőnek a magánéletét is teljesen felforgatták azok a szörnyűségek, amelyeket nap mint nap tapasztal a koronavírusos betegek között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

Christianne Calderon, aki egy manhattani kórház intenzív osztályán dolgozik éjszakás nővérként, nem véletlenül írta fel a maszkjára a „harcos” („warrior”) szót. „Háborúban állunk egy ismeretlen, láthatatlan és kiszámíthatatlan ellenséggel. Mindenki harci üzemmódban van. Orvosok, nővérek, mindenki” – mesélte az Independentnek.

Christianne és kollégái valóban a harcmező közepén vannak, hiszen New York az Egyesült Államokat sújtó koronavírus-járvány epicentruma. A legfrissebb adatok szerint csak ebben a városban több mint 43 ezer megbetegedést és 932 halálesetet regisztáltak. A kórházak túlterheltek és fogytán a felszerelés.

A 40 esztendős Calderon már 15 éve dolgozik intenzív osztályon, jelenleg a Columbia egyetem presbiteriánus kórházban főnővér. Most mégis úgy érzi, mintha egy idegen országban lenne, mert ilyet még nem tapasztalt. A betegek rendszerint válságos állapotban, lélegeztetőgépre kapcsolva kerülnek hozzájuk, már befogadni őket is alig van kapacitásuk.

„Minden nap meghal valaki az osztályunkon. Négy betegem van. Egyik nap éppen azelőtt halt meg valaki, hogy elmentem. És éppen az előbb szóltak, hogy egy másik páciens is meghalt ma reggel. És ők csak az én betegeim” – mondja Christianne. Ezt a stresszt, amelyet minden hasonló egység átél, csak növeli az a félelem, hogy a kórházi személyzet is elkapja a vírust. Calderonnak jelenleg három kollégáját kezelik koronavírussal: egy sebészt, egy ápolónőt és egy aneszteziológust. Ketten éppen az ő osztályán fekszenek.

„Ez szívszorító. Mindegyikükkel dolgoztam együtt és most a betegeink. Olyanok, mintha a családtagjaink feküdnének itt.”.

hirdetés

Christianne férje szintén ápoló, de most beteg és otthon van a szüleinél. Anyja, aki maga is nyugdíjas nővér, ápolja őt. Ahogyan New York-i gyógyítók ezreinek, egész életét a feje tetejére állította a járvány. Mivel az iskolák zárva vannak, neki kell gyermekeinek otthoni oktatását biztosítania, amikor hazatér a 12 órás ügyeletből. Közben ott él benne a rettegés, hogy hazaviszi a vírust és megfertőzi őket. Ezért igyekszik minél jobban elszeparálni magát a családtól.

„Amikor hazajövök, mindenki eltávolodik az ajtótól. Azonnal a fürdőszobába megyek, lezuhanyzom tetőtől talpig, majd felöltözöm, és felveszem a maszkomat – meséli – mielőtt az első éjjel bementem a kórházba, megöleltem a gyermekeimet, mert tudtam, hogy egy ideig nem ölelhetem meg őket. Távolságot kell tartanom tőlük.”

Calderon nyolcéves lánya anyjával szokott aludni olyankor, amikor apjuk éjjel dolgozik, de most nem szabad. Mindkét gyereknek otthon is maszkot kell hordania.

„Nincs más választásom. Nincs hová mennem, még egy garázsom sem, ahol letáborozhatnék, pedig megtenném”.

Mivel Christianne tudja, hogy milyen veszélyekkel néz szembe minden nap, terveket készített arra az esetre, ha a legrosszabb bekövetkezne.

„Beszéltünk arról, hogy mi lesz, ha meghalok. Ezek nehéz beszélgetések, de tudom a dolgom, tudom, mit vállaltam” – mondja. És bár sok éves gyakorlata van abban, hogyan kezelje a válságos állapotban lévő betegeket, most mégis valami mással találta szembe magát. Még soha nem látott ennyi embert egyedül meghalni.

„Ez a legnehezebb: beszélni a családtagjaikkal. Ezek a betegek egyedül vannak, családjuk nincs velük. Állandóan kapom a kérdést: „Jöhetek látogatóba?” És azt kell mondanom: „Nem, de én itt vagyok. Itt leszek a következő 12 órában. Ha bármilyen kérdése van, hívjon fel, igyekszem mindenre válaszolni.” Hallom, ahogy sírnak. Ígéretet várnak tőlem, amit nem tehetek, és ez nagyon fáj nekem.”

És vannak olyan pillanatok az intenzív osztályon, amelyek már-már elviselhetetlenek.

„Csendben kell sírnom, vagy pedig magamban, amikor senki sem lát. Sírok, amikor hazamegyek. Imádkozom Istenhez, hogy ne vigye el ezeket a jó embereket.”

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a napokban köszönetet mondott mindazoknak, akik a járvány ellen dolgoznak. Ugyanakkor Donald Trump elnök nyilvánosan megkérdőjelezte, hogy minek kell a városnak annyi védőmaszk, és megvádolta a kórházakat, hogy azok minden indok nélkül csak felhalmozzák őket.

„Szeretném, ha látnák, min megyünk keresztül. Jó lenne, ha valaki csak egy órát végignézne az ügyeletünkből. Talán akkor könnyebben küldenének nekünk segítséget” – mondja Calderon, aki magát még szerencsésnek mondhatja, mert az édesanyja vigyáz a gyerekeire, amíg ő dolgozik.

De sokan nem engedhetik meg ezt a „luxust” maguknak. Ráadásul egy hétre karanténba kellett vonulnia, mert érintkezésbe lépett egy kollégával, akinek pozitív lett a tesztje.

„Bűntudatot éreztem, hogy nem voltam ott a frontvonalban a többiekkel. Még ha nehéz is, vissza akarok menni. Elszántam magam a harcra, még ha minden percben sírni lenne is kedvem. Nem akarok otthon lenni, amikor mindenki harcol” – mondja a hős ápolónő.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
maszk.jpg

A WHO módosította a szájmaszkviselésre vonatkozó ajánlását: van, ahol javasolják, de nem mindegy, milyet

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a maszk nem véd meg a koronavírus-fertőzéstől, és továbbra is fontos a távolságtartás és a kézmosás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Módosította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szájmaszkviselésre vonatkozó ajánlását. Pénteken kiadott közleményük szerint a védőeszközt főleg ott tanácsos hordani, ahol sok a koronavírus-fertőzött, vagy nem lehet megoldani a távolságtartást.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint ilyen hely például a tömegközlekedés, a boltok, és a beltéri forgalmas helyek.

A hatvan évesnél idősebb, vagy alapbetegségekben szenvedők számára is fontos az orvosi szájmaszk viselése nyilvános helyen, ahol fennállhat a fertőzés veszélye.

Az egészségügyi szervezet szerint a varrt maszkokat legalább három - különböző anyagból álló - rétegből kell készíteni.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a maszk nem véd meg a fertőzéstől, nem helyettesíti a távolságtartást és a rendszeres kézmosást - írja az ATV.

hirdetés

A főigazgató kitért arra, hogy továbbra is el kell különíteni a fertőzötteket. A kapcsolataikat fel kell tárni, és azokat tesztelni szükséges. "Minden ország számára ez a legjobb védekezés a Covid-19 ellen" - mondta.

Világszerte eddig 6.734.591 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 394.887, a gyógyultaké pedig 2.746.332 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban van jelen - írja az MTI.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
vihar.jpg

Vasárnap heves esőzések várhatók: sárga és narancs figyelmeztetést adtak ki

Több helyen felhőszakadás is várható akár 50 milliméternél is több esővel, de 2 centiméter körüli jég és viharos (60-80 kilométer/órás) széllökés is előfordulhat.
MTI - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Felhőszakadás miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: vasárnap többfelé kell zivatarok kialakulására számítani a késő délelőtti óráktól, legnagyobb számban és eséllyel az ország középső felén. Több helyen felhőszakadás is várható akár 50 milliméternél is több esővel, de 2 centiméter körüli jég és viharos (60-80 kilométer/órás) széllökés is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 12-17 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 23-29 fok között alakul.

hirdetés

Fotó: Rostásy Szabó Mihály

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rendor-Copy.jpg

„Azért vagy itt, hogy lelőj minket?” - videón, ahogy egy rendőr vigasztalja a kétségbeesett kislányt

Az ötéves Simone az édesapjával vett részt egy felvonuláson. Mikor meglátta a rendőröket, sírni kezdett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Amerika-szerte számos városban tartottak felvonulásokat George Floyd tragikus halála után.

A texasi Houston belvárosában az áldozat családja is részt vett egy megmozduláson. Ezen ott volt Simeon Bartee is az ötéves Simone-val.

A kislány a rendőrök láttán sírni kezdett. Azt hitte, hogy ellenük fordulnak, és megint tragédia lesz a vége. A zokogó gyereket egy rendőr is észrevette, és odament hozzá - írta meg a Daily Star.

Az esetet a kicsi édesapja videóra vette. Ezen látszik, hogy a rendőr térdre ereszkedik a kislány mellett, és vigasztalni kezdi őt. Ekkor a kicsi megkérdezi tőle:

hirdetés

"azért vagy itt, hogy lelőj minket?"

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lotto.jpg

Ezekkel a számokkal lehetett nagyot nyerni az ötös lottón és a Jokeren

Valaki ma 36.976.635 forinttal lett gazdagabb.
MTI - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

18 (tizennyolc)

31 (harmincegy)

56 (ötvenhat)

hirdetés

68 (hatvannyolc)

83 (nyolcvanhárom)

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint;

3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint;

2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint.

Joker: 288117

Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!