hirdetés
03_25_20-Surgery-postponed.jpg

„Mindennap meghal az osztályunkon valaki” – egy New York-i nővér a járvány borzalmairól

A kétgyermekes ápolónőnek a magánéletét is teljesen felforgatták azok a szörnyűségek, amelyeket nap mint nap tapasztal a koronavírusos betegek között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

Christianne Calderon, aki egy manhattani kórház intenzív osztályán dolgozik éjszakás nővérként, nem véletlenül írta fel a maszkjára a „harcos” („warrior”) szót. „Háborúban állunk egy ismeretlen, láthatatlan és kiszámíthatatlan ellenséggel. Mindenki harci üzemmódban van. Orvosok, nővérek, mindenki” – mesélte az Independentnek.

Christianne és kollégái valóban a harcmező közepén vannak, hiszen New York az Egyesült Államokat sújtó koronavírus-járvány epicentruma. A legfrissebb adatok szerint csak ebben a városban több mint 43 ezer megbetegedést és 932 halálesetet regisztáltak. A kórházak túlterheltek és fogytán a felszerelés.

A 40 esztendős Calderon már 15 éve dolgozik intenzív osztályon, jelenleg a Columbia egyetem presbiteriánus kórházban főnővér. Most mégis úgy érzi, mintha egy idegen országban lenne, mert ilyet még nem tapasztalt. A betegek rendszerint válságos állapotban, lélegeztetőgépre kapcsolva kerülnek hozzájuk, már befogadni őket is alig van kapacitásuk.

„Minden nap meghal valaki az osztályunkon. Négy betegem van. Egyik nap éppen azelőtt halt meg valaki, hogy elmentem. És éppen az előbb szóltak, hogy egy másik páciens is meghalt ma reggel. És ők csak az én betegeim” – mondja Christianne. Ezt a stresszt, amelyet minden hasonló egység átél, csak növeli az a félelem, hogy a kórházi személyzet is elkapja a vírust. Calderonnak jelenleg három kollégáját kezelik koronavírussal: egy sebészt, egy ápolónőt és egy aneszteziológust. Ketten éppen az ő osztályán fekszenek.

„Ez szívszorító. Mindegyikükkel dolgoztam együtt és most a betegeink. Olyanok, mintha a családtagjaink feküdnének itt.”.

hirdetés

Christianne férje szintén ápoló, de most beteg és otthon van a szüleinél. Anyja, aki maga is nyugdíjas nővér, ápolja őt. Ahogyan New York-i gyógyítók ezreinek, egész életét a feje tetejére állította a járvány. Mivel az iskolák zárva vannak, neki kell gyermekeinek otthoni oktatását biztosítania, amikor hazatér a 12 órás ügyeletből. Közben ott él benne a rettegés, hogy hazaviszi a vírust és megfertőzi őket. Ezért igyekszik minél jobban elszeparálni magát a családtól.

„Amikor hazajövök, mindenki eltávolodik az ajtótól. Azonnal a fürdőszobába megyek, lezuhanyzom tetőtől talpig, majd felöltözöm, és felveszem a maszkomat – meséli – mielőtt az első éjjel bementem a kórházba, megöleltem a gyermekeimet, mert tudtam, hogy egy ideig nem ölelhetem meg őket. Távolságot kell tartanom tőlük.”

Calderon nyolcéves lánya anyjával szokott aludni olyankor, amikor apjuk éjjel dolgozik, de most nem szabad. Mindkét gyereknek otthon is maszkot kell hordania.

„Nincs más választásom. Nincs hová mennem, még egy garázsom sem, ahol letáborozhatnék, pedig megtenném”.

Mivel Christianne tudja, hogy milyen veszélyekkel néz szembe minden nap, terveket készített arra az esetre, ha a legrosszabb bekövetkezne.

„Beszéltünk arról, hogy mi lesz, ha meghalok. Ezek nehéz beszélgetések, de tudom a dolgom, tudom, mit vállaltam” – mondja. És bár sok éves gyakorlata van abban, hogyan kezelje a válságos állapotban lévő betegeket, most mégis valami mással találta szembe magát. Még soha nem látott ennyi embert egyedül meghalni.

„Ez a legnehezebb: beszélni a családtagjaikkal. Ezek a betegek egyedül vannak, családjuk nincs velük. Állandóan kapom a kérdést: „Jöhetek látogatóba?” És azt kell mondanom: „Nem, de én itt vagyok. Itt leszek a következő 12 órában. Ha bármilyen kérdése van, hívjon fel, igyekszem mindenre válaszolni.” Hallom, ahogy sírnak. Ígéretet várnak tőlem, amit nem tehetek, és ez nagyon fáj nekem.”

És vannak olyan pillanatok az intenzív osztályon, amelyek már-már elviselhetetlenek.

„Csendben kell sírnom, vagy pedig magamban, amikor senki sem lát. Sírok, amikor hazamegyek. Imádkozom Istenhez, hogy ne vigye el ezeket a jó embereket.”

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a napokban köszönetet mondott mindazoknak, akik a járvány ellen dolgoznak. Ugyanakkor Donald Trump elnök nyilvánosan megkérdőjelezte, hogy minek kell a városnak annyi védőmaszk, és megvádolta a kórházakat, hogy azok minden indok nélkül csak felhalmozzák őket.

„Szeretném, ha látnák, min megyünk keresztül. Jó lenne, ha valaki csak egy órát végignézne az ügyeletünkből. Talán akkor könnyebben küldenének nekünk segítséget” – mondja Calderon, aki magát még szerencsésnek mondhatja, mert az édesanyja vigyáz a gyerekeire, amíg ő dolgozik.

De sokan nem engedhetik meg ezt a „luxust” maguknak. Ráadásul egy hétre karanténba kellett vonulnia, mert érintkezésbe lépett egy kollégával, akinek pozitív lett a tesztje.

„Bűntudatot éreztem, hogy nem voltam ott a frontvonalban a többiekkel. Még ha nehéz is, vissza akarok menni. Elszántam magam a harcra, még ha minden percben sírni lenne is kedvem. Nem akarok otthon lenni, amikor mindenki harcol” – mondja a hős ápolónő.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
people-3308013_1920-1000x667.jpg

Koronavírus: megfertőződtek a vendégek, három kocsmát is bezárattak az újranyitást követő napokban Angliában

Boris Johnson félelmei beigazolódhatnak.
Fotó: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Nem sokáig örülhetett az újranyitásnak az a három angliai kocsma, amelyet koronavírus gyanújával bezárattak - írja a Metro.

Múlt szombaton a britek legnagyobb örömére megvolt Angliában a nagy kocsmanyitás, majdnem négy hónap után ismét kinyitottak a pubok, a felvételek alapján pedig jól látszott, hogy zsúfolásig teltek a kocsmák. Boris Johnson miniszterelnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a lakosság nagy része azonnal megindult szociális életet élni, hiszen a tömött teraszokon nem lehet betartani a járványügyi előírásoknak megfelelő 1 méteres távolságot, ez pedig elősegítheti a járvány újabb gyors terjedését.

Alig kellett eltelnie pár napnak, három vendéglátóipari egység is jelezte közösségi oldalán, hogy a hozzájuk egyértelműen köthető koronavírusos esetek miatt ismét bezárják a kapuikat.

A három érintett kocsmák kisvárosokban vannak: a Burnham-on-Sea-ben található a The Lighthouse Kitchen and Carvery, a Fox & Hounds Batley-ben, a The Village Home pedig Alverstoke-ban. Mindhárom hely 1-1 koronavírusos betegről tud, a szükséges óvintézkedéseket pedig megtették annak érdekében, hogy elejét vegyék az újabb tömeges fertőzéseknek.

A The Lighthouse Kitchen egész személyzetét letesztelik, és értesítenek mindenkit, aki kapcsolatba került a beteggel. A Fox&Hounds teljes fertőtlenítésen esik majd át, és határozatlan ideig zárva marad. Ennél optimistábbak a The Village House üzemeltetői, akik már ezen a héten szombaton újranyitnak, néhány munkatársuk pedig karanténban van.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
birosag-1.jpg

Aki ilyet tesz, annak nincsen bocsánat - így reagált a kormány Kaleta Gábor ítéletére, szigorítanának a szabályozáson

A volt diplomatát felfüggesztett szabadságvesztésre és félmillió forintos pénzbüntetésre ítélték a pedofilbotránya miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Aki ilyet tesz, annak nincsen bocsánat - ezt írta a kormány az RTL Híradónak Kaleta Gábor ítéletével kapcsolatban.

Mint azt mi is megírtuk, nem kell börtönbe mennie Kaleta Gábornak. Az ügyészség elfogadta az ítéletet, így a volt diplomatát felfüggesztett szabadságvesztésre és félmillió forintos pénzbüntetésre büntetik a pedofilbotránya miatt.

A volt perui nagykövet büntetése miatt a kormány most szigorítana a törvényeken. Ezt kezdeményezi az MSZP is. A DK pedig a legfőbb ügyésztől vár választ arra, hogy miért csak felfüggesztett börtönt kértek a volt nagykövetre, akinél 19 ezer pedofil felvételt találtak.

Sándor Zsuzsa bíró is úgy gondolja, hogy ennek a bűncselekménynek nagyon enyhe a büntetési kerete, amit a törvény szabályoz. Szerinte

hirdetés

a bíróság nem ítélhette letöltendő börtönre Kaleta Gábort azok után, hogy az ügyészség csak felfüggesztett börtönt kért. De szerinte a törvény sem elég szigorú.

A Fidesz-KDNP szóvivője szerint ők általában támogatják a szigorú büntetőpolitikát, de erről a témáról még nem beszéltek.

A kormány most azt írta, hogy a gyermekek védelmét szolgáló törvények szigorítása most előkészítés alatt áll. A gyermekpornográfia minden formáját elítélik, és aki ilyet tesz annak nincs bocsánat.

Az ügyészség az RTL Híradó kérdésre azt írta, hogy indítványuk megfelel a hasonló ügyek bírói gyakorlatának. Kaleta úgy kaphatott felfüggesztett börtönt, mert beismerő vallomást tett. Enyhítő körülményként vették figyelembe azt is, hogy nem volt még büntetve, és önként vállalta az orvosi kezelést.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
helikopter.jpg

„Csoda, hogy még köztünk van” - barátja szerint nagyon kevés esély van rá, hogy felépül a mélybe zuhant siklóernyős

A megmentésére küldött honvédségi mentőhelikopter rotorszele miatt zuhant 20 métert a sportoló.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

"Csoda, hogy még köztünk van" - írta a barátja annak a siklóernyősnek az állapotáról, aki a segítségére siető katonai mentőhelikopter miatt kerülhetett életveszélybe.

Mint arról mi is beszámoltunk, Vértesszőlősön került bajba egy siklóernyős. Az ernyője becsukódott, ő pedig a fák közé zuhant. Ezt az esést sértetlenül megúszta, ám az ágak fogságából nem tudott kiszabadulni. Egy honvédségi mentőhelikoptert küldtek segíteni, de az erős rotorszele miatt a férfi lezuhant. Az eséstől súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Varga Norbert, a Magyar Szabad Repülők Szövetségének szakembere szerint különféle eszközökkel indul útnak, hogy segíteni tudjon, ha egy sporttársuk az ágak közé esik. Azt mondja, ezekkel biztonságosan lehet menteni a bajba jutottakat. Elmondása szerint még soha nem fordult elő, hogy valaki leessen, vagy a fa vele együtt kidőljön.

A szakember elmondta, hogy hiába közölték, hogy érkezik a segítség, a hatóságok értesítették a katonai kutató-mentő helikoptert, amely akkora szelet kavart, hogy eltört az ág és a siklóernyős a földre zuhant.

hirdetés

"Irtózatos recsegés robaj és én csak azt láttam, hogy a Zsoltnak az a mentőernyője ami addig fent volt a fa tetején az körülbelül tőle 40-50 méterre bent az erdőben fekszik a fák között. Illetve ezzel egy időben a tűzoltók és a mentők irtózatos tempóban elkezdtek szaladni a fa felé"

- mesélte.

Illés Viktor a közösségi oldalán írta társukról, hogy csoda, hogy még életben van. Olyan agyi-, tüdő-, egyéb szervi és csonttraumákat szenvedett el, hogy jelenleg nagyon kicsi az esély a felépülésére.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

A mentés miatt a tatabányai rendőrkapitányság rendelt el nyomozást súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az ügy azonban átkerült a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészséghez. Tájékoztatásuk szerint gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

A mentési akció során egy mentős is könnyebben megsérült. A Híradó értesülése szerint a szél miatt letört egyik faág találta el a fején, de a kezét is megütötte.

A honvédelmi minisztérium hétfői közleménye szerint, a mentési protokoll és a mentésirányító által meghatározottak szerint jártak el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1024px-24_04_2020_Pronunciamento_do_Presidente_da_República_Jair_Bolsonaro_49814539673-1000x667.jpg

Elkapta a koronavírust Jair Bolsonaro brazil elnök

Az elnököt azután tesztelték le, hogy fertőzésre utaló tünetei voltak.
Fotó: Planácio do Planalto / Wikipedia - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Pozitív lett a koronavírus-tesztje Jair Bolsonaro brazil elnöknek - írja a CNN egy brazil tévécsatornára hivatkozva.

Az elnök vasárnap lett rosszul, másnapra belázasodott és egyéb, koronavírusra jellemző tünetei is voltak. Tegnap azonban még azt nyilatkozta a palota előtt összegyűlt híveinek, hogy negatív lett a tesztje.

Mivel állapota nem javult, egy újabb, negyedik tesznek vetették alá, amely aztán biztossá tette, hogy Bolsonaro is elkapta a vírust.

A brazil elnök az utóbbi hónapokkal azzal vívta ki a brazilok és a világ ellenszenvét, hogy látványosan nem vette komolyan a koronavírust, náthának nevezte, ő maga sem tartotta be a járványügyi előírásokat, és rendre megbotránkoztató módon nyilatkozott a pandémiáról, miközben az országban tombol a járvány.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!