hirdetés
03_25_20-Surgery-postponed.jpg

„Mindennap meghal az osztályunkon valaki” – egy New York-i nővér a járvány borzalmairól

A kétgyermekes ápolónőnek a magánéletét is teljesen felforgatták azok a szörnyűségek, amelyeket nap mint nap tapasztal a koronavírusos betegek között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

Christianne Calderon, aki egy manhattani kórház intenzív osztályán dolgozik éjszakás nővérként, nem véletlenül írta fel a maszkjára a „harcos” („warrior”) szót. „Háborúban állunk egy ismeretlen, láthatatlan és kiszámíthatatlan ellenséggel. Mindenki harci üzemmódban van. Orvosok, nővérek, mindenki” – mesélte az Independentnek.

Christianne és kollégái valóban a harcmező közepén vannak, hiszen New York az Egyesült Államokat sújtó koronavírus-járvány epicentruma. A legfrissebb adatok szerint csak ebben a városban több mint 43 ezer megbetegedést és 932 halálesetet regisztáltak. A kórházak túlterheltek és fogytán a felszerelés.

A 40 esztendős Calderon már 15 éve dolgozik intenzív osztályon, jelenleg a Columbia egyetem presbiteriánus kórházban főnővér. Most mégis úgy érzi, mintha egy idegen országban lenne, mert ilyet még nem tapasztalt. A betegek rendszerint válságos állapotban, lélegeztetőgépre kapcsolva kerülnek hozzájuk, már befogadni őket is alig van kapacitásuk.

„Minden nap meghal valaki az osztályunkon. Négy betegem van. Egyik nap éppen azelőtt halt meg valaki, hogy elmentem. És éppen az előbb szóltak, hogy egy másik páciens is meghalt ma reggel. És ők csak az én betegeim” – mondja Christianne. Ezt a stresszt, amelyet minden hasonló egység átél, csak növeli az a félelem, hogy a kórházi személyzet is elkapja a vírust. Calderonnak jelenleg három kollégáját kezelik koronavírussal: egy sebészt, egy ápolónőt és egy aneszteziológust. Ketten éppen az ő osztályán fekszenek.

„Ez szívszorító. Mindegyikükkel dolgoztam együtt és most a betegeink. Olyanok, mintha a családtagjaink feküdnének itt.”.

hirdetés

Christianne férje szintén ápoló, de most beteg és otthon van a szüleinél. Anyja, aki maga is nyugdíjas nővér, ápolja őt. Ahogyan New York-i gyógyítók ezreinek, egész életét a feje tetejére állította a járvány. Mivel az iskolák zárva vannak, neki kell gyermekeinek otthoni oktatását biztosítania, amikor hazatér a 12 órás ügyeletből. Közben ott él benne a rettegés, hogy hazaviszi a vírust és megfertőzi őket. Ezért igyekszik minél jobban elszeparálni magát a családtól.

„Amikor hazajövök, mindenki eltávolodik az ajtótól. Azonnal a fürdőszobába megyek, lezuhanyzom tetőtől talpig, majd felöltözöm, és felveszem a maszkomat – meséli – mielőtt az első éjjel bementem a kórházba, megöleltem a gyermekeimet, mert tudtam, hogy egy ideig nem ölelhetem meg őket. Távolságot kell tartanom tőlük.”

Calderon nyolcéves lánya anyjával szokott aludni olyankor, amikor apjuk éjjel dolgozik, de most nem szabad. Mindkét gyereknek otthon is maszkot kell hordania.

„Nincs más választásom. Nincs hová mennem, még egy garázsom sem, ahol letáborozhatnék, pedig megtenném”.

Mivel Christianne tudja, hogy milyen veszélyekkel néz szembe minden nap, terveket készített arra az esetre, ha a legrosszabb bekövetkezne.

„Beszéltünk arról, hogy mi lesz, ha meghalok. Ezek nehéz beszélgetések, de tudom a dolgom, tudom, mit vállaltam” – mondja. És bár sok éves gyakorlata van abban, hogyan kezelje a válságos állapotban lévő betegeket, most mégis valami mással találta szembe magát. Még soha nem látott ennyi embert egyedül meghalni.

„Ez a legnehezebb: beszélni a családtagjaikkal. Ezek a betegek egyedül vannak, családjuk nincs velük. Állandóan kapom a kérdést: „Jöhetek látogatóba?” És azt kell mondanom: „Nem, de én itt vagyok. Itt leszek a következő 12 órában. Ha bármilyen kérdése van, hívjon fel, igyekszem mindenre válaszolni.” Hallom, ahogy sírnak. Ígéretet várnak tőlem, amit nem tehetek, és ez nagyon fáj nekem.”

És vannak olyan pillanatok az intenzív osztályon, amelyek már-már elviselhetetlenek.

„Csendben kell sírnom, vagy pedig magamban, amikor senki sem lát. Sírok, amikor hazamegyek. Imádkozom Istenhez, hogy ne vigye el ezeket a jó embereket.”

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a napokban köszönetet mondott mindazoknak, akik a járvány ellen dolgoznak. Ugyanakkor Donald Trump elnök nyilvánosan megkérdőjelezte, hogy minek kell a városnak annyi védőmaszk, és megvádolta a kórházakat, hogy azok minden indok nélkül csak felhalmozzák őket.

„Szeretném, ha látnák, min megyünk keresztül. Jó lenne, ha valaki csak egy órát végignézne az ügyeletünkből. Talán akkor könnyebben küldenének nekünk segítséget” – mondja Calderon, aki magát még szerencsésnek mondhatja, mert az édesanyja vigyáz a gyerekeire, amíg ő dolgozik.

De sokan nem engedhetik meg ezt a „luxust” maguknak. Ráadásul egy hétre karanténba kellett vonulnia, mert érintkezésbe lépett egy kollégával, akinek pozitív lett a tesztje.

„Bűntudatot éreztem, hogy nem voltam ott a frontvonalban a többiekkel. Még ha nehéz is, vissza akarok menni. Elszántam magam a harcra, még ha minden percben sírni lenne is kedvem. Nem akarok otthon lenni, amikor mindenki harcol” – mondja a hős ápolónő.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karacsony-4.jpg

Karácsony Gergely: „a magyar kormány tényleg világszám…”

A főpolgármester szerint: 'A magyar kormány talán az egyetlen a világon, amely a válságban nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A koronavírus-járvány miatt számos intézkedést hozott a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva. Többek között az önkormányzatoktól is többféle jogcímen vontak el pénzt.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán arról írt, hogy a világon mindenhol támogatják a településeket, kivéve Magyarországot, ahol "sarcolják" őket.

"A magyar kormány talán az egyetlen a világon, amely a válságban nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket"

- írja a főpolgármester. A bejegyzésében felsorolja, hogy mely országok milyen módon támogatják az ottani településeket.

"Ausztriában összesen 1 milliárd eurót osztanak szét a városok és falvak között.

hirdetés

Németország 57 milliárd eurós támogatási csomagot tervez a koronavírus miatt gazdaságilag sújtott önkormányzatok számára.

Az Egyesült Államokban 150 milliárd dolláros alapot hoztak létre az önkormányzatok számára.

Nagy-Britanniában a járvány elleni védekezéshez eddig mintegy 15 milliárd fontos támogatást adott az állam az önkormányzatoknak.

Az olasz kormány 4,7 milliárd eurót utalt az önkormányzatoknak.

Brazíliában – még ott is - 15,5 milliárd euró összegű intézkedéscsomagot hirdetett meg a kormány az önkormányzatok számára.

A kanadai kormány 500 millió kanadai dollárt biztosít a tartományok és területek részére az egészségügyi ellátási rendszer támogatására.

Kínában március 5-ig összesen 6,3 billió összegű jüant adott a központi kormányzat az önkormányzatoknak.

A francia parlament március 22-én „sürgősségi törvényjavaslatot” fogadott el az önkormányzatok költségvetési és pénzügyi forrásainak biztosítása érdekében.

Dél-Koreában a kormány 11,7 billió won értékű kiegészítő költségvetést dolgozott ki helyi gazdaságok és az önkormányzatok támogatására.

A norvég kormány 21 millió eurónyi támogatást ad az önkormányzatoknak.

Spanyolországban a kormány által március 17-én bemutatott „sokk terv” számos intézkedést tartalmaz, amelyek több forrást biztosítanak az autonóm közösségeknek a koronavírus elleni küzdelemhez és a vészhelyzet gazdasági hatásainak enyhítéséhez.

Svédországban a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a helyi közlekedés bevételkiesését.

Mit csinál ehhez képest a magyar kormány? Megsarcolja az önkormányzatokat, elveszi a bevételeiket és plusz terheket ró rájuk. Ebből is látszik, a magyar kormány tényleg világszám…

Fotó forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
sooldat-helyett-fertotlenitovel-kezeltek-egynot-valsagos-allapotban-van.jpg

Sóoldat helyett fertőtlenítővel kezeltek egy nőt a kórházban, válságos állapotban van

A szigetvári kórházban műtét előtt összecseréltek két üveget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Válságos állapotban van egy beteg, mert a Szigetvári Kórházban a műtét előtt összecseréltek két üveget.

Sóoldat helyett fertőtlenítőt kapott - számolt be róla az ATV.

A 42 éves csurgói nőn nőgyógyászati műtétet kellett végrehajtani.

Késmárky András sürgősségi szakorvos az ATV-nek azt mondta, a hiba súlyos következményekkel jár, és akár halállal is végződhet, mert a fertőtlenítőszer összetevői és annak bomlási anyagai az emberi szervezetre nézve súlyos fenyegetést jelentenek.

A nőt jelenleg Pécsett kezelik az intenzív osztályon, állapota válságos. Az ATV híradója úgy tudja, hogy a műtős személyzet egyik tagja a történtek után összeomlott. Őt is kórházban kezelik az eset óta.

hirdetés

A rendőrség e-mailben reagált az ATV megkeresésére az ügyben. Azt írták, hogy ismeretlen tettes ellen foglakozás körében elkövettet gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást az ügyben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus_szures_salgotarjan_mti.jpg

10 koronavírus-fertőzöttet találtak egy Nógrád megyei községben

A már igazolt fertőzötteken kívül több embert tartanak megfigyelés alatt Bujákon.
képünk illusztráció, fotó: MTI/Komka Péter - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

"A háziorvos tájékoztatása alapján 10 fő bujáki lakosnál igazolt az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott megbetegedés"

- írja egy Facebook-posztban a 2100 lakost számláló település polgármestere.

Borbély Gábor tájékoztatójából az is kiderül, hogy 20 főt helyeztek 14 napos járványügyi megfigyelés alá külföldi tartózkodás miatt Bujákon, 48 főt tartanak megfigyelés alatt a koronavírus által okozott megbetegedésben szenvedő személlyel történő szoros kapcsolat miatt, és 3 személyt helyeztek megfigyelés alá, mivel a koronavírus által okozott megbetegedésben szenvedhetnek.

Mindegyik esetben folyamatosan zajlik a tesztelés, íja a polgármester a levélben, majd nyomatékosan felhívja a lakosok figyelmét az egészségügyi szabályok és ajánlások betartására.

A koronavirus.gov.hu adatai alapján Nógrád megyében összesen 35 fertőzöttet azonosítottak eddig. Keddről szerdára 1 új koronavírusost jelentettek a megyéből, az elmúlt 8 napban nőtt összesen 10-zel a megyei fertőzöttek száma.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
C2020_F8_SWAN_on_1_May_from_Indonesia.jpg

Az év legfényesebb üstököse száll felettünk, szabad szemmel is megfigyelhető

A közelmúltban felfedezett SWAN üstökös ragyogását élvezhetjük ezekben a hetekben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A hosszú farkú, zöld foltként megjelenő égitest, amelyet az év legfényesebb üstökösének tekintenek a csillagászok, május 12-13-án volt a legközelebb a Földhöz, szerdán viszont a Naptól való távolsága a legkisebb, 40 millió kilométer. Éppen ezért még szabad szemmel is látható.

Csütörtöktől már halványulni fog, ahogyan távolodik a Naptól.

Zöld színe miatt, amely fő alkotóelemétől, a jégtől származik, a legjobban éjszaka látható

- írta a Metro.

A C2020 F8 jelzésű üstököst április 11-én fedezte fel egy Michael Mattiazzo nevű ausztráliai amatőr csillagász, aki a NASA nap- és helioszférikus obszervatóriumának adatait elemezte. Ezek között voltak a SWAN-kamerákkal készült felvételek, amelyek között feltűntek az üstökös képei – innen van a neve is. Szerdán Magyarország felett is feltűnik a nyugati égbolton.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!