Minden tizedik kéménnyel gond van Budapesten, sok helyre be sem engedik a kéményseprőket
A kéménytüzek megelőzése miatt a társasházaknak kötelező, a családi házaknak ajánlott az éves, ingyenes ellenőrzés.
MTI - szmo.hu
2018. október 11.


Bár még késő nyárias az idő napközben, de az esti hűvös miatt megkezdődik a fűtési szezon. Emiatt a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) felhívja a figyelmet arra, hogy a társasházak számára továbbra is kötelező a kémények ellenőrzése.

Kovács Balázs, a fővárosi otthonok kéményellenőrzéséért felelős Főkétüsz ügyvezetője elmondta, hogy az ellenőrizendő fővárosi lakások 75 százalékában már kontrollálták a kéményeket a munkatársaik, ám 14 százalékába annak ellenére nem jutottak be, hogy a kéményellenőrzés ingyenes, ám kötelező a társasházi lakástulajdonosok részére.

Ugyan egyre szaporodik azok száma, akik már felszerelték a szén-monoxid-érzékelőt, de ez nem pótolja a kéményellenőrzést.

Az ellenőrzés adja a biztonságot, a szén-monoxid-érzékelő csak vészriasztás.

A családi házban élőknek is azt ajánlják: annak ellenére ellenőriztessék a kéményt, hogy számukra ez már nem kötelező - mondta.

A már ellenőrzött 300 ezer lakás kéményei közül 1242 esetében állapították meg, hogy életveszélyes, vagyis azonnali műszaki beavatkozás szükséges, 28 ezer esetben, azaz minden tizedik kéménynél derült ki, hogy javításra van szükség.

Az országban található 4,5 millió kémény közül egymillió a fővárosban működik.

Egyes esetekben évente, más esetekben kétévente szükséges ezek ellenőrzése.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebookon hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyei lehetnek az ellenőrizetlen kéményeknek: "A karbantartás nélkül üzemelő kéményekben a vastagon lerakódott korom pillanatok alatt meggyulladhat, a tűz pedig a kéményen keresztül könnyedén lángba boríthatja az épület tetőszerkezetét. Fontos, hogy szakember nélkül, házilag ne próbáljuk meg kitisztítani a kéményt, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész és kellő szakismeret szükséges!"

Hulladékégetés-elleni kampány: "Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!"

A hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára figyelmezető kampányt indít az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával. Azért döntöttek a "Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!" elnevezésű tájékoztató kampány elindításáról, mert az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a kéménytüzek, illetve az ebből eredő lakástüzek. A kampány során többek között a kéményseprők, az ellenőrzések során, felhívják a figyelmet arra, hogy a hulladékégetés nyomán a kémény falára lerakódó koromréteg kéménytűzhöz, illetve lakástűzhöz vezethet. Az áprilisig tartó kampány keretében ezer füstérzékelőt is eljuttatnak a leginkább rászoruló családok részére - írta az MTI.

Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Schultz László tűzoltó főtörzsőrmester


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x