hirdetés
pizzaszeged_ck.jpeg

Minden az alapanyagokon múlik – itt a nagy szegedi pizzakörkép

Ezernyi variáció létezik a pizzára. Lehet kerek vagy négyzetes, vastag vagy vékony tésztájú, készülhet kevés vagy sok feltéttel. A SunsEaty bloggere letesztelte a pizza-helyzetet Szegeden.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2019. július 25.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Én a vékony tésztás és kerek pizzáért rajongok, amit az egyszerűség kedvéért a cikkben csak nápolyi típusúnak fogok hívni. Aki hozzám hasonlóan vélekedik, annak itt egy szuper összeállítás a legjobb szegedi lelőhelyekről.

1. Rudi & Fickó

A Rudi és Fickót nemcsak az újhullámos kávé, a finom fagyi vagy a kovásszal készült veknik és bagettek miatt érdemes felkeresni, hanem a szintén kovásszal kelesztett nápolyi pizzái miatt is. A két névadó border terrier gazdái a tőlük megszokott módon magasra tették a lécet, így nem csoda, hogy a Rudi és Fickó azonnal a város egyik legjobb pizzaműhelyévé vált.

Komoly hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére. A tésztához 00-ás (nagyon finomra őrölt, magas tápanyagtartalmú) lisztet használnak, amelyre a sütés után olyan minőségi olasz feltétek kerülnek, mint a San Marzano paradicsom vagy a Zarpellon mozzarella, amely D.O.P. minősítéssel rendelkezik. De ez még nem minden: a Capricciosa pizzához szarvasgombás sonkát használnak, amit egy Alberto nevű spanyol úr szállít nekik.

A megfelelő dagasztást 24 óráig tartó kelesztés követi. A hosszú kelesztésnek köszönhetően a 400 fokos kemence hőjétől a tésztában szén-dioxid buborékok keletkeznek, így a pizza széle sütés közben megduzzad és megpuhul, a tészta szerkezete pedig könnyű marad. A tulajdonosok a közeljövőben egy fatüzeléses pizzakemence beszerzését tervezik, amely ahogy az egyikük fogalmazott "450-500 fok között fog ciripelni".

Az árak 2-3 ezer forint között mozognak, de egy Margherita már 1 890-ért elérhető. A Prosciutto e funghi 2 290 forintért szintén nagyon jó választásnak bizonyult. (Mellesleg szerintünk pizzából a Margherita a legjobb, mivel az egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a pizza élményét ne csak a feltéteken, hanem a tésztán keresztül is élvezhessük.)

Cím: 6720 Szeged, Oroszlán utca 4.

2. Forza Italia

Szeged egyik legrégebbi, 1998 óta működő pizzériája a Kálvária sugárút elején várja az olasz ízek szerelmeseit. Belépve egy családias hangulatú, hamisítatlan olasz trattoriában találjuk magunkat, ahol kockás abroszos asztaloknál foglalhatunk helyet.

A korábbi felszolgálókra sok panasz érkezett, ami ártott a hely renoméjának. Szerencsére a személyzetet lecserélték, így a korábban tapasztalt modortalanságot figyelmes, gyors és profi kiszolgálás váltotta fel. A pizzák tésztáját a szemünk láttára nyújtják, feltétezik, majd teszik be a vendégtérben elhelyezett fatüzelésű kemencébe. A 400 fokos hőmérsékletre felhevíthető kemencében a tészta pár perc alatt megsül.

A feltétekhez használt pármai sonka és calabriai kolbász egyenesen Olaszországból érkezik, akárcsak a milánói szalámi, a bufala mozzarella vagy a 22 hónapig érlelt parmezán. A paradicsomos alaphoz használt szószt frissen darálva, helyben készítik.

Margherita helyett ezúttal egy Antico pizzát választottunk, ami annyival több, hogy sütés után igazi bivaly-mozzarellával teszik fel a pontot arra a bizonyos "i"-re. A 4 Formaggihoz a mozzarella mellett gorgonzolát, pecorino juhsajtot és parmezánt használnak; szerintük ugyanis ez a legautentikusabb sajtkvartett. Ínyenceknek feltétlenül érdemes megkóstolni a tejszínes alapú Buon Gustosót, ami a mascarpone alap és a pizzára kerülő füstölt lazac miatt igazán különleges.

A pizzák nagy része 1 890 és 1 950 forint között mozog. A 4 Formaggi is 1 890 forintba kerül, viszont a bufala mozzarellás Antico már valamicskét drágább (2 190 forint) volt.

Cím: 6722 Szeged, Kálvária sugárút 9-11.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borito108.jpg

Még idén kiemelik a legendás Szőke Tisza gőzhajót a folyóból

A szakemberek mindent elkövetnek, hogy megmentsék.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 25.


hirdetés

Megkezdte a legnagyobb magyar gőzhajó, a Szőke Tisza megmentését a Hajózásért Alapítvány.

A találgatásokkal ellentétben a mentésben résztvevők közös célja, hogy a hajót a lehetőségekhez képest egyben emeljék ki, és ne legyen szükség a hajótest szétvágására.

A magyar hajózás egykori éke a kétezres évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt. A gőzös mentőakcióját október elején kezdte meg a KÉSZ Csoport, a roncsot felhozták a vízfelszínre, és a parthoz vontatták.

hirdetés

A kiemelést még tél előtt elvégzik, azután kezdik meg a kárfelmérést.

Október elején kezdte meg a KÉSZ Csoportba tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. az egykori luxusgőzös, a Szőke Tisza mentőakcióját. A hajó kiemelésére több szakértő is tett már javaslatot az elmúlt években, de senki sem tudta garantálni, hogy a gőzöst épségben kiemeli. Idén október 5-én a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette, hogy a MA-HARD Vízépítő szakemberei hozzákezdjenek a hajó kimentéséhez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
nyito-3.jpg

Hőlégballonoktól volt színes Szeged fölött az ég

Különleges élményben volt része azoknak, akik a hétvégén ellátogattak a Napfény városába.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. szeptember 18.


hirdetés

A hétvégén tartották meg Szegeden az 1. Női Európa Kupát, a 3. Közép-Európa Kupa hőlégballon versenyt, a 39. Magyar Nemzeti Bajnokságot és a 4. Szeged Ballon Kupa fiesztát, valamint a negyedik Szegedi Repülőnapokat, amely a régió legnagyobb repülős eseménye is volt.

Csodás látvány volt a sok színes hőlégballon, ahogy a földön készülődtek, majd a magasba szálltak a város felett.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






hirdetés
nyit-4.jpg

Micsoda színpompa Szegeden! – Kitett az ősz magáért

Talán most a legszínesebb a város, ahogy a zöld levelek naponta változó sárgákba, bordókba váltanak.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. november 01.


hirdetés

Mesés és izgalmas látvány, ahogy az ősz átszínezi a várost. Egyik nap még minden zöldellik, majd napról napra egyre több szín jelenik meg a fákon, a növénnyel befutott falakon. Mindehhez az őszi nap narancsos árnyalata is hozzátesz és a végeredmény már szinte festői. Imádjuk.

hirdetés

KÖVESS MINKET:






hirdetés
nyito-1.jpg

Látványos fényfestéssel nyílt meg a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál

Színpompás látványossággá vált a Szegedi Tudományegyetem épülete a megnyitó alkalmával.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. október 05.


hirdetés

Hat hét alatt hetvenöt helyszínen mintegy háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon Szegeden.

A november 10-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat és nyílt napot, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi és közéleti beszélgetéseket is találni.

hirdetés

KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!