Minden, amit tudni akartál az APA sörökről
Miért nevezzük American Pale Ale-nek? Mi a különbség az APA és az IPA között? Egy sörmestert kérdeztünk.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2018. december 03.


Szerencsére ma már a szupermarketek polcian is egyre nagyobb a választék a sörínyencek számára is. Ma már nemcsak az ízesített sörök jelentik a kínálatot, de a korábban csak kézműves sörfőzdék által kínált IPA sörök is bárki számára elérhetők, idén pedig a nagyüzemi APA sörök is megjelentek a polcokon. De mit is kell tudni róluk? Ebben Lehmajer Viktor, a Soproni sörmestere volt segítségünkre.

- Ha jól tudom, a történet szerint az APA sörök úgy születtek, hogy Amerikában a sörforradalom során átdolgozták a brit IPA-t és így született az American Pale Ale. Igaz ez a történet?

- Az APA (American Pale Ale) a kézműves forradalom kezdetét jelentette Amerikában. A lager sörök egyeduralmának vetettek véget, amikor 1975-ben a Függetlenségi háború 200. évfordulójára, brit mintára elkészítették az első főzetet.

Az APA gyümölcsös, citrusos aromája rendkívül népszerű lett. A nyolcvanas években már országszerte elterjedt, mára 18 fajtát különböztetünk meg a világon.

- Mennyiben kapcsolódik/rokon az IPA és az APA sör?

- Mind a két sör felsőerjesztésű (ale). Ami azt jelenti, hogy az élesztő az erjedés végén a tank tetején gyűlik össze. Ez egy ősibb élesztő törzs, mely gyümölcsös ízjegyeket termel a sörben. Mind a két sört általában szűretlenül szokták elkészíteni és mindkettőt hidegkomlózhatják, ami azt jelenti, hogy az erjesztőben kerül hozzá a komló. Itt viszont nagy különbségek lehetnek az IPA és APA között. Általánosságban elmondható, hogy az IPA picit keserűbb, mint az APA és magasabb az alkoholtartalma de rengeteg átfedés van mivel mind a két sörnek sok alkategóriája van. A Soproni Óvatos Duhaj APA például magasabb alkoholtartalmú, sötétebb színű és keserűbb mint az IPA.

- Hogyan készülnek az APA sörök, miben térnek el az „átlagos” lager söröktől?

- Felsőerjesztésű, hidegen komlózott, szűretlen sör. Két izgalmas komlót használtunk a hidegkomlózás folyamán: a Chinook-ot és a Simcoe-t. mind a kettő amerikai aroma komló.

- Kiknek ajánlanád?

- Azoknak akik szeretik amikor a kesernyésebb ízvilág találkozik a gyümölcsösséggel.

Kóstold meg a Soproni új sörkülönlegességét!

A Soproni idén októberben az Óvatos Duhaj IPA és Démon után előrukkolt az első nagyüzemi APA sörrel, az Óvatos Duhaj APA-val is, amely egy szűretlen felsőerjesztésű sörkülönlegesség. A fűszeres, mégis könnyed American Pale Ale elnevezés rövidítéséből született APA, kivételes élményt nyújt a sörkedvelőknek. A Soproni Óvatos Duhaj APA sör kizárólag magyar árpamaláta felhasználásával készül, amit az ALE élesztő és a különleges komlózás tesznek igazán egyedivé. A Soproni American Pale Ale íze testesebb, mint az IPÁ-é, illatában a tipikus citrusos illat dominál.

- Nemrég a Soproni is saját APA sörrel rukkolt elő, amiben közreműködött a Krois Brewery is. Miben volt segítségükre a főzde, miért vontak be egy kisüzemi főzdét is a folyamatba?

- Az Óvatos Duhaj család célja, hogy olyan könnyen fogyasztható és árban is elérhető sörkülönlegességeket mutasson be, amelyek demokratizálják a kézműves söröket. Ezeket a célokat követve született a döntés, hogy tovább szélesítve a termékcsaládot, bevezetésre kerül az Óvatos Duhaj APA, melyet a Krois kézműves sörfőzde segítségével fejlesztettünk.

A kis főzdék nagy tapasztalattal rendelkeznek a gyors fejlesztésben, kísérletezésben. Egy új sör készítése nagyban empirikus alapokon nyugszik. Ezért gondoltuk azt, hogy társulunk a Krois sörfőzdével, akiknek nagyon jó söreik vannak.

- A Soproni IPA-t sok szakblog is dicsérte, milyen visszajelzések jöttek eddig az Óvatos Duhaj APA sörökre?

- Az APA-val kapcsolatosan sok pozitív visszajelzést kaptunk a bloggerektől is. Az eladási számok pedig felülmúlták várakozásainkat, ami azt mutatja, hogy a fogyasztók szeretik a terméket. Kíváncsian várjuk a következő évet.

-A változatosságot és a széles választékot igénylő fogyasztók folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy új ízeket próbáljanak ki, és új élményeket tapasztaljanak meg. A Soproni, mint Magyarország legnépszerűbb márkája, céljául tűzte ki, hogy válaszol a fogyasztói igényekre és követi a sörpiac dinamikusan fejlődő szegmenseiben kialakuló trendeket. Ezért 2017-ben a magyar nagyüzemi sörök közül elsőként mutatott be felsőerjesztésű sört, Soproni Óvatos Duhaj IPA néven.

A sörpiaci és vásárlói trendek azóta is a sörkülönlegességeknek kedveznek, így a Soproni mindent megtesz, hogy továbbra is úttörő legyen a szegmensben.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x