hirdetés
tihanyi_levendula_ck.jpg

Minden, amit erről a csodanövényről tudni kell

Vajon mit tud a levendula, ami ennyire magával ragadja az ember orrát, szemét, bőrét, mi több: lelkét?
Mórocz Anikó írása Az élet íze blogon - szmo.hu
2015. május 29.


hirdetés

Provence-i barátnőmnél vendégeskedve pironkodva szemléltem, hogy milyen világkarriert épített magának a francia térség a levendulából. Hazatérve az első dolgom az volt, hogy utána néztem a tihanyi levendulának.

Elégedetten nyugtáztam, hogy a szakirodalom szerint a tihanyi levendula illóolaj-tartalma, annak minősége túlszárnyalja a francia ültetvények eredményeit. A termelt mennyiségre jellemző, hogy annak idején még az árutőzsdén is jegyezték a tihanyi levendula olaját.

Miről szól Az élet íze blog?

Mórocz Anikó a lányának, Annának a születését várva kezdte el írni a blogot, neki is ajánlja első bejegyzésében. Ahogy ígéri: izgalmas utazást kezd Nusival, és csalódik, aki egy pelenkaszagú "baba-blog"-ra készül, mert azt a terepet meghagyja arra jóval érdemesebbeknek. Ők ketten inkább kóstolgatják az élet ízét, és az élményekből Nusi is ki fogja venni a maga részét.

aniko

hirdetés

Kettecskén folytatják a Balaton környékének felfedezését: benéznek kis falvak girbe-gurba utcáiba, beleszagolnak a vasárnapi délutánok békésen hullámzó levegőjébe, betérnek a település végén lévő, vendégfogadásra is alkalmas pajtagalérákba, ahol külön helye van a házigazdának, és a családtagnak számító házi kedvenceknek. Tartson velük, akinek úri kedve ezt diktálja!

Elsőként egy kis botanika: az szakirodalom a Lavandula angustifolia-t az ajakosvirágúak családjába sorolja, őshazájaként pedig a Földközi-tenger mellékét határozza meg. Magyarországon nevezik még keskenylevelű levendulának, francia levendulának, szagos levendulának vagy orvosi levendulának is. Ha a növényt magát nézzük, akkor egy alacsonyra nőtt félcserjét látunk, aminek az ágai a földtől elágazóak, fásodnak, és a tövüknél igen könnyen letörnek.

Hogy hol lakik a varázslat? A levelek és a virágok között kis olajtömlők vannak, itt gyűlik össze a levendula olaja. Szintén Provence-ben hallottam, hogy csakis a legforróbb déli órákban szabad a levendulát szedni, mert az erős napsütés hatására az illóanyagok ekkor a legkoncentráltabbak a virágzatban. Nem véletlen, hogy a levendulaszedő asszonyok igen nagy tiszteletnek örvendenek: ők görnyednek a tövek fölé a tikkasztó nyári hőségben.

tihanyi_levendula (2)

tihanyi_levendula (4)

tihanyi_levendula (5)

tihanyi_levendula (6)

S ha már megszereztük a magas illóolaj-tartalmú levendulát, akkor jöhet a felhasználás, testre-lélekre gyakorolt jótékony hatásai ugyanis évezredek óta ismertek. A rómaiak például fürdővíz illatosítására használták. Lippai János Posoni kert című műve 1664-ben került kiadásra, ő így foglalja össze a levendula hatásait:

"
... hanem főmosni való lugnak és ferdőnek igen jó, mert megerősíti ...az embernek lankadt agyagvelejét, a főfájást is elüzi, sőt minden hideg nyavalyáját annak elveszti, ugymint a szédelgést, gutaütést, álmos betegséget, görcsöt, reszketést, contractuát és bénaságot. A hideg gyomrot megmelegíti, a szeleket elszéleszti, a vizelletet kiüzi, megnyitja a megrekedt máját és lépit embhernek. Mindezek a nyavalyák ellen vegyen az ember spikinárd és levendula füvet virágjával együtt, főzze meg borban vagy vízben, és abból igyék egynéhány nap egymás után. Hasonló ereje vagyon az égett vizének (v. i. alkoholos párlatának) és olajának, aki ezen a vizen felül lebeg, kinek legerősebb szaga van. Ha ezen füveket ecetben megfőzik, avagy olajukat a fájó fogon tartják, elveszi a fájdalmat. Ha abból csinált égett borból, aki elvesztette szavát, a szájába veszen egy keveset, megjön a szava. A szivdobogást is elveszi, ha fahéjat és szegfüvet tesznek hozzá s ugy élnek vele.

Az elmúlt másfél évszázadban Magyarországon is közismert és alkalmazott gyógynövény lett a levendula. A nagymamám például rovarűzésre használta: kis textilzsákokat varrt, abba gyömöszölte a levendulát, betette a ruhásszekrényekbe, így tartotta távol a molyokat.

Ismert volt általános fertőtlenítőszer gyanánt is. Egyre több helyen pedig az olvasható, hogy a régi szokásokhoz visszanyúlva manapság is öblítőként használják, a frissen mosott ruhát illatosítják vele.

Rapaics Raymund: A magyarság virágai (1932) című könyvében ez olvasható:

"
A mult században szerte európában lavandulás asszonyok hordták a városokba a lavandulát és hangos dicsérettel kínálták a városi népnek. Ez a szokás francia eredetű s valószínűleg Montpellierből terjedt el. Bécsen át eljutott Magyarországba is. Némelyik potpourrihoz használták fel a lavandulát, mások egyszerűen a fehérneműt őrző szekrénybe rakták. Így legalább a régi molyűző füveket is pótolta. Még ma is megjelennek június végén a budapesti utcákon a lavandulás asszonyok és ma is a régi buzgalommal kínálják a kertjükben nevelt lavandulát. A budai hegyekben itt-ott még most is akad az ember olyan helyekre, ahol néhány tő lavandula beszél elmult idők boldogságáról. Talán kertben volt, talán szellőben, de a szőlőt elvitte a filokszéra, a kertet valami rossz vállalkozás, nem maradt az egészből más, mint a lavandula.

A Tihanyi-félszigetre is ekkortájt hozták az első levendulatöveket. Egy európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első ültetvényt a Csúcs-hegy oldalában, az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula, ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés.

A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól rendelték meg (jelenleg a negyedik legnagyobb magkereskedő cég a világon). A palántákat Budakalászon nevelték elő. Az ültetés kiválóan sikerült, a növények szépen bokrosodtak, 1931-ben arattak először.

tihanyi_levendula (11)

tihanyi_levendula (12)

A próbálkozást tehát siker koronázta, így további jelentős telepítéseket végeztek, ezzel Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A nagy mennyiségű termesztés célja természetesen az illóolaj - a levendulaolaj - kinyerése volt, amit a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három réz-lepárlóban állítottak elő.

A második világháború előtt keserű mandulát ültettek a levendulasorok közé, a rossz nyelvek szerint azért, mert nem ha mégis kipusztul a levendula legalább a mandula hozzon némi hasznot. A kis mandula-magoncokat később átszemezték nemes mandulává, ezekből néhány öreg fa még ma is látható az ó-levendulásban, törzsükön viselve a szemzésre utaló erősen megvastagodott részt.

tihanyi_levendula (7)

tihanyi_levendula (8)

tihanyi_levendula (9)

tihanyi_levendula (10)

tihanyi_levendula (17)

tihanyi_levendula (18)

És most egy kis vegykonyha: a levágott levendulavirág elsőként a lepárló zárt tartályába került, ide áramlott a gőzfejlesztő által előállított forró gőz. A gőz előállítását 1932-ig gőzlokomotív végezte, melyet később stabil gőzkazánnal váltottak fel. Ez a gőz magával vitte az illóolajat a másik tartályba, ahol aztán a hűtővíz között kanyargó csőkígyóban lehűlt, és újból folyadékká vált. A cső végén lévő gyűjtőedénybe szépen kicsepegett a vízzel kevert levendulaolaj, és mivel az olaj könnyebb a víznél, ezért annak felszínén jól látható módon elkülönülve úszott. Innét már csak egy lépés hiányzott: le kellett engedni a vizet az olaj alól, s a várva várt nyers levendulaolaj készen állt a további szűrésre, tisztításra. Bittera Gyula elsőként Kaposváron, majd Budapesten, a Hungária körúton létesített illóolaj-gyárat, itt történt a tihanyi levendulaolaj további finomítása. Az olajat főleg külföldön, Németországban és Amerikában értékesítették.

Mint sok minden másnak, a tihanyi levendulások sikertörténetének is csaknem vége szakadt az 1950-es években: az ültetvény jelentős részét kivágták, a Csúcs-hegy oldalában megmaradt és elhagyatott ültetvényt pedig jórészt visszahódította a természet. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg levendulást az 1990-es évek közepén kezdte ismét művelés alá vonni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, s ezzel megmentették az utókor számára. Azokon a területfoltokon, ahol még sok levendula élt, visszaszorították a cserjéket és fákat, így ismét gyönyörű látvány a június-július fordulóján lila tengerként hullámzó ólevendulás.

tihanyi_levendula (13)

tihanyi_levendula (14)

tihanyi_levendula (15)

tihanyi_levendula (16)

tihanyi_levendula (23)

tihanyi_levendula (25)

1995-ben az öreg levenduláson kívül új területen kezdték meg a levendulatelepítést. A Zátonyi család bérlőként fontos szerepet játszott a tihanyi levendulások megmaradásában. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén kellemes látvánnyal fogadja a félszigetre érkezőket, akik a nemzeti park felügyelete mellett maguk is szedhetnek levendulát.

És itt a hangsúly sajnos a felügyeleten van: korábban ugyanis a fejlett bokrok, illetve a palánták „eltulajdonítása” okozta a legnagyobb kárt. Az ültetvényben lévő foghíjak megjelenése elsősorban ennek, és kis százalékban a fagykárnak volt tulajdonítható.

A hely megválasztása nem véletlenszerű, ugyanis Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhetően a mérések szerint a napsütéses órák számát tekintve az egyik leggazdagabb hely Magyarországon, míg a csapadék mennyiségéről épp az ellenkező mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának.

tihanyi_levendula (29)

tihanyi_levendula (27)

tihanyi_levendula (28)

A levendula igazi reneszánszát éli: a mai kor embere űzhet vele rovarokat, bedörzsölheti a szúnyogcsípéseit, kezelheti izom- vagy ízületi fájdalmát, nátháját és fejfájását, vagy alkalom adtán ágyába is viheti, pár cseppet a párnájára csepegtetve. S talán ezzel a Krúdy Gyulánál olvasható hatást is eléri, aki az Álmoskönyvében ezt írja: "Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel".

A levendula védjegyévé, szimbólumává vált a Tihanyi-félszigetnek. Szinte minden háznál találunk egy-két tövet, vagy szőnyegként végigfutó ágyásokat. A virágzás idején, június végén tartott Levendula Fesztiválon pedig miden erről a kis lila növényről szól: ott van a fagyiban, a süteményekben, a bonbonokban, a szappanokban, koszorúkra fűzve, illatzsákokba és csokrokba kötve, mesés cserépedényekre festve.

Szakemberek kalauzolásával pedig bárki által látogatható túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található levendulaültetvényekre.

Ajánld másoknak is, mert sokan szeretik a levendulát!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyit-1.jpg

7 kihagyhatatlan hely a „balatoni bakancslistádra”

A legszebb kilátást nyújtó kilátó, az eredeti állapotában megmaradt múlt, a Zenepavilon, ahol te is táncra perdülhetsz, vagy az ikonikus apátság felfedezésre váró hely akár nyaralás közben is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

A Balaton sokak számára az örök nagy szerelem, a hely, ahová – ha csak tehetik – újra meg újra ellátogatnak. A hely, amely gyerekkori emlékeket hoz elő, a hely, amely a kamaszkor lázadásainak színhelye volt, vagy a hely, amely annyi sok szép pillanatot szerzett az arra járónak.

A nyaralások, bulizások, csavargások, vagy épp túrázások során mindenki megtalálja a saját kedvenc helyét, ahová ha visszatér, úgy érzi, hogy „megérkezett” a magyar tengerhez.

Ám ha szeretnél egy kicsit turista lenni, kicsit más szemmel is szétnézni, akkor az alábbi helyeket vedd fel a „balatoni bakancslistádra”, mert kihagyhatatlanok.

1. A tihanyi bencés apátság

Tihany jelképe lett a félsziget csücskén álló, messziről is jól látható kéttornyú bencés apátsági templom. A magyar barokk gyöngyszemének is tartott műemlék számtalan érdekes történetet rejt falai között. Múltunk egy fontos időszakával ismerkedhetsz meg, megtudhatod a királysír és az alapító oklevél történetét, megcsodálhatod a barokk mesterek munkáját, és persze gyönyörködhetsz a környék fantasztikus panorámájában is.

hirdetés

2. Kőhegyi kilátó Zamárdiban

Az egész Balaton egyik legjobb kilátópontja Zamárdiban, a hegyoldalban áll. A fesztiválja mellett többek között erről is híres a település. Megéri felsétálni, mert amit látsz, az páratlan. Itt érzed, hogy igaz a mondás, hogy a déli partban az a jó, hogy gyönyörködhetsz az északi partban. Úton felfelé pedig megismerheted Kőhegy és a Szamárkő különös történetét, és a hozzájuk kapcsolódó legendákat. Az egyik szerint a gyermek Jézus járt erre, Máriával és Józseffel, szamárháton. Hogy hogyan került a szamár lábnyoma egy kőre, ezt is megtudhatod korábbi írásunkból:

3. Kálmán Imre nyomában

Siófokon járva szinte mindenhol találkozunk a város (akkoriban falu) híres szülöttjének, Kálmán Imrének az emlékével. A Balaton partján a strandolás mellett érdemes a kivételes tehetségű zeneszerző nyomába eredni, és megismerni kalandos – szinte operettbe illő – életét is. Érdekes dolgokat rejt az Emlékháza, de ne hagyd ki a szobrát sem, ahol az általad választott zenére táncra is perdülhetsz.

4. Siófok – ami a strandon túl van

Siófok a déli part fővárosaként arra törekszik, hogy ne csak a pár nyári hónapban, hanem akár egész évben vonzó turisztikai célpont legyen. A fürdőzés mellett kulturális programok, fesztiválok, múzeumok, rendezvények, szobrok, sétányok, parkok és még számos kikapcsolódási lehetőség várja az idelátogatókat. Egy kalandozós, felfedezős városi séta során sok érdekességet felfedezhetsz. A víztorony ma már kihagyhatatlan, hiszen szuper a panoráma a teraszáról, a forgó büféje pedig remek szórakozás is. A város templomai, művelődési háza, a Kálmán Imre Emlékház és a Zenepavilon, az Ásványmúzeum, a régi emlékeket idéző vasútállomás, a vízparti sétány rózsakertje, a kikötő stégje, a Jókai park és számos hírességet is vendégül látó villák és a városban található sokféle szobor is mind megérik, hogy felfedezd őket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-3.jpg

Fotókon a különleges, ezüstben pompázó Balaton

A magyar tenger ezernyi arca közül az egyik legkülönösebb, mikor a fények különös játékot űznek a vízben.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. január 11.


hirdetés

A Balaton mindig bebizonyítja, hogy megunhatatlan. Annyiféle arca van, mint az évszak, mint a napszak, mint az időjárás, mint a hangulatunk... Imádjuk a hajnali pasztell színűt, az esti narancsban úszó naplementét, a haragos szürke viharos arcát, vagy a déli rekkenőben szinte vibráló színeit.

Ám van egy különleges "ezüst" Balaton is. Mikor a Hold hidat fest a víztükörre, mikor egy lámpafény ezüstösen csillan a habokon, mikor a jég szikrázik, vagy a víz felett futó szél taraján csillan meg a napsugár.

Mi ezt az oldalát is imádjuk.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyito-1.jpg

12 kép - 12 hónap: Ilyen volt a Balaton 2019-ben

Rostásy Szabó Mihály a múlt évben készített fotóiból válogatott. Egy-egy hónap legjellemzőbb pillanatait gyűjtötte össze.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Milyen a tó, mikor magányos? Milyen mikor megtelik élettel? Jégbe dermedt nádas, virágzó gyümölcsfák, szél szárnyán száguldó vitorlások, vöröslő naplemente, elhagyott stég - egy-egy pillanat a múlt évből a Balaton partjáról - egy fotós szemével.

Január

Február

Március

Április

hirdetés

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
mendan-3.jpg

Megválasztották a Kis-Balaton és környéke régió legjobb hotelét

A nyertes egy zalakarosi hotel lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

Vasárnap AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás utolsó régiós versenye is lezárult, a hetedik régióban a győztes, azaz a Kis-Balaton és környéke régió legjobb szállodája a MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior lett.

A nyertes a szálloda a szavazók 44 százaléka szerint volt érdemes A HÓNAP HOTELE címre. A régió második helyezettje a Lotus Therme Hotel & Spa Hévíz***** lett, a bronzérmet pedig a Hotel Karos Spa**** superior szerezte meg. Az előbbi a voksolók 40, utóbbi pedig a 14 százalékának volt a legszimpatikusabb.

Íme a hetedik döntős szálloda, ami bejutott AZ ÉV HOTELE fináléba

MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior

A spa és wellness szálloda Zalakaros központi részén, a városi fürdő és a Termáltó közvetlen szomszédságában egy parkban fekszik. Az épület két részből áll, amin belül 308 különböző típusú szoba várja a pihenni vágyókat. A hotel egyedisége abban rejlik, hogy itt egy helyen egyesül az elegancia, a harmónia és a kényelem érzése. A szálloda wellness részlegén úszó-, és termálvizes medencék, élménymedencék, pezsgőfürdő és hatalmas szaunapark van. Ha különleges kezelésben szeretnétek részt venni, a legjobb helyen jártok: lávaköves masszázs, thai masszázs, illatos bambuszmasszás csak néhány a sok-sok szolgáltatás közül. Ezen a szálláshelyen a gyerekek sem fognak unatkozni, köszönhetően a szakképzett animátoroknak, akik a játszóházban vigyáznak a legkisebbekre, és annak a számos programnak, amit a hotel nyújt. Szereted az élőzenét? Kedveled a koncerteket? Nos, itt a bőséges svédasztalos vacsora után mindegyikben lehet részed.

hirdetés

További részletek ITT!

Megvan AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás hét döntőse

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye 2019. júniusa és decembere között, hazánk 7 turisztikailag kiemelt régiójában, 40 szállodát mutatott be. Az év utolsó hónapjával meglett a hetedik szálloda is, tehát megvan a teljes döntős mezőny.

Januárban megtudjuk, hogy melyik szálloda lesz AZ ÉV HOTELE

AZ ÉV HOTELE döntő szavazása 2020. január 5-én kezdődik és két héten át tart a műsor Facebook oldalán, ITT. Ezen a napon RTL Klub műsorán bemutatásra kerül az első négy, majd 12-én a további három régiónyertes. Most nem heti lebontásban lehet voksolni az adott epizódokban látható szállodákra, hanem mind a 7 döntős egyszerre jelenik meg a szavazási felületen. Érdemes jól megfontolni, hogy melyik szállodára szavazol, mert csak egy lehetősége lesz mindenkinek. Voksolni most is megéri, hiszen ezzel egyrészt beleszólhatsz a versenybe, másrészt nyerhetsz egy hétvégét az egyik hotelbe, vagy tiéd lehet fődij is, ami egy egyhetes pihenés 2019 nyertes szállodájában.

Íme a hotelek, melyek 2019-ban az egyes régiók legjobbjai lettek a Ti szavazataitok alapján, ez a szállodák jutottak a döntőbe:

Alföld: Komló Hotel ****, Gyula

Észak-Dunántúl: Hotel Kapitány Wellness****superior, Sümeg

Budapest környéke: Hotel Visegrád****, Visegrád

Északkelet-Magyarország: Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók

Balaton: Hotel Silverine Lake Resort****superior, Balatonfüred

Dél-Dunántúl: Donautica Étterem és Hotel****superior, Fadd

Kis-Balaton és környéke: MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior

AZ ÉV HOTELE szavazás végeredményét 2020. január 26-i adásban láthatjátok. Ekkor derül ki, hogy melyik szálloda lesz AZ ÉV HOTELE és hogy a szavazók közül ki nyerte a fődíjat.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klubon futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!