hirdetés
tihanyi_levendula_ck.jpg

Minden, amit erről a csodanövényről tudni kell

Vajon mit tud a levendula, ami ennyire magával ragadja az ember orrát, szemét, bőrét, mi több: lelkét?
Mórocz Anikó írása Az élet íze blogon - szmo.hu
2015. május 29.


hirdetés

Provence-i barátnőmnél vendégeskedve pironkodva szemléltem, hogy milyen világkarriert épített magának a francia térség a levendulából. Hazatérve az első dolgom az volt, hogy utána néztem a tihanyi levendulának.

Elégedetten nyugtáztam, hogy a szakirodalom szerint a tihanyi levendula illóolaj-tartalma, annak minősége túlszárnyalja a francia ültetvények eredményeit. A termelt mennyiségre jellemző, hogy annak idején még az árutőzsdén is jegyezték a tihanyi levendula olaját.

Miről szól Az élet íze blog?

Mórocz Anikó a lányának, Annának a születését várva kezdte el írni a blogot, neki is ajánlja első bejegyzésében. Ahogy ígéri: izgalmas utazást kezd Nusival, és csalódik, aki egy pelenkaszagú "baba-blog"-ra készül, mert azt a terepet meghagyja arra jóval érdemesebbeknek. Ők ketten inkább kóstolgatják az élet ízét, és az élményekből Nusi is ki fogja venni a maga részét.

aniko

Kettecskén folytatják a Balaton környékének felfedezését: benéznek kis falvak girbe-gurba utcáiba, beleszagolnak a vasárnapi délutánok békésen hullámzó levegőjébe, betérnek a település végén lévő, vendégfogadásra is alkalmas pajtagalérákba, ahol külön helye van a házigazdának, és a családtagnak számító házi kedvenceknek. Tartson velük, akinek úri kedve ezt diktálja!

Elsőként egy kis botanika: az szakirodalom a Lavandula angustifolia-t az ajakosvirágúak családjába sorolja, őshazájaként pedig a Földközi-tenger mellékét határozza meg. Magyarországon nevezik még keskenylevelű levendulának, francia levendulának, szagos levendulának vagy orvosi levendulának is. Ha a növényt magát nézzük, akkor egy alacsonyra nőtt félcserjét látunk, aminek az ágai a földtől elágazóak, fásodnak, és a tövüknél igen könnyen letörnek.

Hogy hol lakik a varázslat? A levelek és a virágok között kis olajtömlők vannak, itt gyűlik össze a levendula olaja. Szintén Provence-ben hallottam, hogy csakis a legforróbb déli órákban szabad a levendulát szedni, mert az erős napsütés hatására az illóanyagok ekkor a legkoncentráltabbak a virágzatban. Nem véletlen, hogy a levendulaszedő asszonyok igen nagy tiszteletnek örvendenek: ők görnyednek a tövek fölé a tikkasztó nyári hőségben.

tihanyi_levendula (2)

tihanyi_levendula (4)

tihanyi_levendula (5)

tihanyi_levendula (6)

S ha már megszereztük a magas illóolaj-tartalmú levendulát, akkor jöhet a felhasználás, testre-lélekre gyakorolt jótékony hatásai ugyanis évezredek óta ismertek. A rómaiak például fürdővíz illatosítására használták. Lippai János Posoni kert című műve 1664-ben került kiadásra, ő így foglalja össze a levendula hatásait:

"
... hanem főmosni való lugnak és ferdőnek igen jó, mert megerősíti ...az embernek lankadt agyagvelejét, a főfájást is elüzi, sőt minden hideg nyavalyáját annak elveszti, ugymint a szédelgést, gutaütést, álmos betegséget, görcsöt, reszketést, contractuát és bénaságot. A hideg gyomrot megmelegíti, a szeleket elszéleszti, a vizelletet kiüzi, megnyitja a megrekedt máját és lépit embhernek. Mindezek a nyavalyák ellen vegyen az ember spikinárd és levendula füvet virágjával együtt, főzze meg borban vagy vízben, és abból igyék egynéhány nap egymás után. Hasonló ereje vagyon az égett vizének (v. i. alkoholos párlatának) és olajának, aki ezen a vizen felül lebeg, kinek legerősebb szaga van. Ha ezen füveket ecetben megfőzik, avagy olajukat a fájó fogon tartják, elveszi a fájdalmat. Ha abból csinált égett borból, aki elvesztette szavát, a szájába veszen egy keveset, megjön a szava. A szivdobogást is elveszi, ha fahéjat és szegfüvet tesznek hozzá s ugy élnek vele.

Az elmúlt másfél évszázadban Magyarországon is közismert és alkalmazott gyógynövény lett a levendula. A nagymamám például rovarűzésre használta: kis textilzsákokat varrt, abba gyömöszölte a levendulát, betette a ruhásszekrényekbe, így tartotta távol a molyokat.

Ismert volt általános fertőtlenítőszer gyanánt is. Egyre több helyen pedig az olvasható, hogy a régi szokásokhoz visszanyúlva manapság is öblítőként használják, a frissen mosott ruhát illatosítják vele.

Rapaics Raymund: A magyarság virágai (1932) című könyvében ez olvasható:

"
A mult században szerte európában lavandulás asszonyok hordták a városokba a lavandulát és hangos dicsérettel kínálták a városi népnek. Ez a szokás francia eredetű s valószínűleg Montpellierből terjedt el. Bécsen át eljutott Magyarországba is. Némelyik potpourrihoz használták fel a lavandulát, mások egyszerűen a fehérneműt őrző szekrénybe rakták. Így legalább a régi molyűző füveket is pótolta. Még ma is megjelennek június végén a budapesti utcákon a lavandulás asszonyok és ma is a régi buzgalommal kínálják a kertjükben nevelt lavandulát. A budai hegyekben itt-ott még most is akad az ember olyan helyekre, ahol néhány tő lavandula beszél elmult idők boldogságáról. Talán kertben volt, talán szellőben, de a szőlőt elvitte a filokszéra, a kertet valami rossz vállalkozás, nem maradt az egészből más, mint a lavandula.

A Tihanyi-félszigetre is ekkortájt hozták az első levendulatöveket. Egy európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első ültetvényt a Csúcs-hegy oldalában, az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre. Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula, ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés.

A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól rendelték meg (jelenleg a negyedik legnagyobb magkereskedő cég a világon). A palántákat Budakalászon nevelték elő. Az ültetés kiválóan sikerült, a növények szépen bokrosodtak, 1931-ben arattak először.

tihanyi_levendula (11)

tihanyi_levendula (12)

A próbálkozást tehát siker koronázta, így további jelentős telepítéseket végeztek, ezzel Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A nagy mennyiségű termesztés célja természetesen az illóolaj - a levendulaolaj - kinyerése volt, amit a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három réz-lepárlóban állítottak elő.

A második világháború előtt keserű mandulát ültettek a levendulasorok közé, a rossz nyelvek szerint azért, mert nem ha mégis kipusztul a levendula legalább a mandula hozzon némi hasznot. A kis mandula-magoncokat később átszemezték nemes mandulává, ezekből néhány öreg fa még ma is látható az ó-levendulásban, törzsükön viselve a szemzésre utaló erősen megvastagodott részt.

tihanyi_levendula (7)

tihanyi_levendula (8)

tihanyi_levendula (9)

tihanyi_levendula (10)

tihanyi_levendula (17)

tihanyi_levendula (18)

És most egy kis vegykonyha: a levágott levendulavirág elsőként a lepárló zárt tartályába került, ide áramlott a gőzfejlesztő által előállított forró gőz. A gőz előállítását 1932-ig gőzlokomotív végezte, melyet később stabil gőzkazánnal váltottak fel. Ez a gőz magával vitte az illóolajat a másik tartályba, ahol aztán a hűtővíz között kanyargó csőkígyóban lehűlt, és újból folyadékká vált. A cső végén lévő gyűjtőedénybe szépen kicsepegett a vízzel kevert levendulaolaj, és mivel az olaj könnyebb a víznél, ezért annak felszínén jól látható módon elkülönülve úszott. Innét már csak egy lépés hiányzott: le kellett engedni a vizet az olaj alól, s a várva várt nyers levendulaolaj készen állt a további szűrésre, tisztításra. Bittera Gyula elsőként Kaposváron, majd Budapesten, a Hungária körúton létesített illóolaj-gyárat, itt történt a tihanyi levendulaolaj további finomítása. Az olajat főleg külföldön, Németországban és Amerikában értékesítették.

Mint sok minden másnak, a tihanyi levendulások sikertörténetének is csaknem vége szakadt az 1950-es években: az ültetvény jelentős részét kivágták, a Csúcs-hegy oldalában megmaradt és elhagyatott ültetvényt pedig jórészt visszahódította a természet. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg levendulást az 1990-es évek közepén kezdte ismét művelés alá vonni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, s ezzel megmentették az utókor számára. Azokon a területfoltokon, ahol még sok levendula élt, visszaszorították a cserjéket és fákat, így ismét gyönyörű látvány a június-július fordulóján lila tengerként hullámzó ólevendulás.

tihanyi_levendula (13)

tihanyi_levendula (14)

tihanyi_levendula (15)

tihanyi_levendula (16)

tihanyi_levendula (23)

tihanyi_levendula (25)

1995-ben az öreg levenduláson kívül új területen kezdték meg a levendulatelepítést. A Zátonyi család bérlőként fontos szerepet játszott a tihanyi levendulások megmaradásában. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén kellemes látvánnyal fogadja a félszigetre érkezőket, akik a nemzeti park felügyelete mellett maguk is szedhetnek levendulát.

És itt a hangsúly sajnos a felügyeleten van: korábban ugyanis a fejlett bokrok, illetve a palánták „eltulajdonítása” okozta a legnagyobb kárt. Az ültetvényben lévő foghíjak megjelenése elsősorban ennek, és kis százalékban a fagykárnak volt tulajdonítható.

A hely megválasztása nem véletlenszerű, ugyanis Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhetően a mérések szerint a napsütéses órák számát tekintve az egyik leggazdagabb hely Magyarországon, míg a csapadék mennyiségéről épp az ellenkező mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának.

tihanyi_levendula (29)

tihanyi_levendula (27)

tihanyi_levendula (28)

A levendula igazi reneszánszát éli: a mai kor embere űzhet vele rovarokat, bedörzsölheti a szúnyogcsípéseit, kezelheti izom- vagy ízületi fájdalmát, nátháját és fejfájását, vagy alkalom adtán ágyába is viheti, pár cseppet a párnájára csepegtetve. S talán ezzel a Krúdy Gyulánál olvasható hatást is eléri, aki az Álmoskönyvében ezt írja: "Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel".

A levendula védjegyévé, szimbólumává vált a Tihanyi-félszigetnek. Szinte minden háznál találunk egy-két tövet, vagy szőnyegként végigfutó ágyásokat. A virágzás idején, június végén tartott Levendula Fesztiválon pedig miden erről a kis lila növényről szól: ott van a fagyiban, a süteményekben, a bonbonokban, a szappanokban, koszorúkra fűzve, illatzsákokba és csokrokba kötve, mesés cserépedényekre festve.

Szakemberek kalauzolásával pedig bárki által látogatható túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található levendulaültetvényekre.

Ajánld másoknak is, mert sokan szeretik a levendulát!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
balatonffi1.jpg

Hihetetlen teljesítmény: 20 óra 26 perc alatt futotta körbe a Balatont

Az egyéni indulók közül Bódis Tamás és Stine Rex futottak be elsőként. A férfiaknál 20:26:37, a nőknél 22:21:34 volt a legjobb idő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 12.Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Balatont körbefutó versenyt a 220.1 km hosszúságú Ultrabalatont. A balatonfüredi új versenyközpontból indult versenyzőket 48 szakasszal és sokféle élménnyel is várták.

A XIII. NN Ultrabalaton egyéni győztese:

Bódis Tamás

A győztes idő: 20:26:37

A verseny egyéni, női győztese:

Stine Rex

Ideje: 22:21:34

Csapatban is sokan neveztek, cégek, és több fős csapatok is versenyeztek.

Az eredményeket az egyes kategóriákban ITT találod.


KÖVESS MINKET:hirdetés
balaton_rostasy-23-1.jpg

Csendes éj a Balatonnál: mikor a víz is nyugalomra tér

Csendes csobbanás, halk nádsuhogás, néhány éjszakai madár rikkantása, árbocok koccanása... Ilyen, mikor elpihen a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. május 17.Este, éjszaka a Balaton teljesen más. Minden lecsillapodik, elpihen. Még a sétáló is halkabban lép, jobban figyel. A sötétség ellenére is érezni a víz közelségét, a lenyűgöző természet csodáját.

Mert a magyar tenger partja ilyenkor másképp fogad: a legkisebb hang is sokkal jobban hallatszik, a legkisebb fény is jobban észrevehetővé válik. A madarak éjszakai zajai felerősödnek, és a csónakok, hajók is csobbanva, nyikorogva neszeznek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balaton-atuszas-2018-002-1000x667.jpg

Jön a Balaton-átúszás! – több ezer résztvevőt várnak

Az eseményen a profi és a hobbisportolók is rajthoz állhatnak, ráadásul kortól függetlenül.
MTI, Címkép: MTI/Varga György - szmo.hu
2019. június 12.Június 29-én 37. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb tömegsportrendezvényét, a Lidl Balaton-átúszást, amelyre idén is több ezer résztvevőt várnak a szervezők.

"Évről évre követem az eseményt, bár még nem teljesítettem az 5,2 kilométeres távot" - árulta el Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette,

a Balaton-átúszás olyan esemény, amelyen élsportolók és hobbisportolók is rajthoz állhatnak, méghozzá kortól függetlenül.

"Utóbbit példázza, hogy az eddigi legidősebb versenyző 83 éves volt" - emelte ki Szabó Tünde. Hangsúlyozta: az, hogy már 37. alkalommal rendezik meg az eseményt, önmagáért beszél.

"Úszni fantasztikus dolog, és ezt nem csak egykori úszóként mondom, mert ez az egyik legegészségesebb sportág. Több úszást oktató programot hirdettünk a szövetséggel, mert nagyon fontos a vízbiztonság megszerzése" - emelte ki a sportért felelős államtitkár.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos először riasztó statisztikákat idézett a magyar emberek elhízott állapotáról, majd megjegyezte, hogy vannak azért biztató jelek, mert egyre több sporteseményt rendeznek országszerte, és ezeken az indulói létszám folyamatosan nő.

"Fontos, hogy olyan sporteseményeken csábítsuk mozgásra az embereket, amelyek nem a fogcsikorgató küzdelemről szólnak, hanem a jó hangulatról. A Balaton-átúszás pont ilyen"

- tette hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
DSC_0281_Pelion_2015.jpg

Tippek, hova menj, ha a Balaton-felvidékre utaznál a családdal

A környék mesebeli tájakat, apró boros pincéket, szőlőhegyeket, varázslatos éttermeket, bisztrókat, strandokat rejtő világa felér bármilyen tengerentúli kalanddal.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. június 12.A nyár egyik legnagyobb dilemmája sok család életében a tavasz végén, pláne így a nyár kapujában, hogy merre vegyék az irányt a várva várt nyári vakációt illetően. Szuper ajánlatokkal bombáznak az utazási irodák kirakatai, az online felületekről nem is beszélve. Valljuk be, ha “csak” belföldben gondolkozunk, akkor sem egyszerű a helyzet, hiszen már a desztináció választás is számos fejtörést okoz, nem is beszélve a város és pláne a szálláshely választásról.

Az örök vonzerő

Egy biztos, országunk legnagyobb tava, a Balaton és annak valamely települése, vagy vonzáskörzete minden családnál felkerül az úticél listára. A magyar tenger fővárosa, Keszthely, nyári fővárosa, Siófok és az északi part fővárosa, Balatonfüred mellett a Balaton-felvidék számos vidéke is hatalmas vonzerővel bír. A környék mesebeli tájakat, apró boros pincéket, szőlőhegyeket, varázslatos éttermeket, bisztrókat rejtő világa felér bármilyen tengerentúli kalanddal. Ráadásul a Balaton ezen partszakasza számos gyerekbarát strandot rejt, ahol az édes víz ölelését érezni és magyar hangok csengenek a fülünkbe.

Ebben a dimbes-dombos, sok esetben 300 méteres magasság fölé emelkedő vadregényes világban, a mindenki számára leginkább váráról ismert Szigliget, valamint Badacsony közelében, a Balaton partjától mindössze 10 percnyi autóútra, a Tapolcai medence szívében igazi családi paradicsomra lelhetünk. Tapolca szó szerint családbarát birodalomára, ami a család-és gyerekbarátságát nem csak mondja, mutatja is.

Rejtett kincs és igazi barátság

A barlangjairól, víz alatti és felszíni vizeiről ismert Tapolca családbarát wellness szállodája; a Hunguest Hotel Pelion ugyanis nem csupán etetőszékeket és dínófalatkákat sorakoztat fel az apróságokkal utazó családoknak a repertoárjában.

Náluk a „barátság” már a szabadban elkezdődik, hiszen a 45.000 m2-en elterülő hotel hatalmas játszótérrel – közepén egy kalózhajóval, mini golf pályával, bmx bringapályával, nyári szezonban az égbe magasodó vízi csúszdákkal, gyermekmedencével egy szempillantás alatt hatalmába kerít minden gyerkőcöt a totyogótól egészen a kamaszokig.

Ha pedig egy lurkó már ovis, iskolás korban a sport rabja, abból sincs hiány sem kültéren, sem beltéren; jöhet hát a foci, a tenisz, a röplabda, de akár egy jó squash meccs is szóba jöhet egy Pelion pihenés alatt. S ha az idő éppen nem kegyes az élményekre vágyó családokkal, marad a fedett kalandozás. A szálloda a Pinocchio Kids Klub animátor csapatával készül nap, mint nap a csöppségek és a már kreatívabb tinik érdeklődését felkelteni, energiáit lekötni. S hogy mindez hogyan sikerül? Erről beszéljenek inkább a képek. S ha Önök is kedvet kaptak némi tapolcai kiruccanáshoz; jó, ha tudják, hogy a Hunguest Hotel Pelion az idei nyáron is egy varázslatos családi paradicsommá változik.

A kihagyhatatlan ráadás

S ha a paradicsomi élmények szóba kerültek, akkor már csak egy ugrás a környék élő “fenyőmúzeuma”, a badacsonyörsi Folly Arborétum, ahol élvezni a százéves cédrusok nyugalmát, a csodás balatoni panorámát és a kézműves finomságok természetes ízeit. Egy szó mint száz, ha a nyaralásnak van tökéletes receptje, akkor ez bizonyára az.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x