hirdetés
napelem_ck.jpg

Minden, amit a napelemek működéséről tudni kell

Ha ilyen beruházást terveztek, nem csak a megtérülési idő kiszámítása fontos. A Spórolós Mókus blog szakértőt is hívott, hogy alaposabban körüljárják a témát.
Forrás: A mókusok spórolnak blog - szmo.hu
2017. október 16.


hirdetés

Nem ismered még a Mókusunkat?

Házi praktikák, receptek, DIY, napi mókusmóka, hasznos tippek, női lélek, gondolatébresztő témák... mindezekkel jön napról napra, úgyhogy érdemes követned!

Miért jó Magyarországon napelemes rendszert alkalmazni?

Az egyik legfontosabb éghajlati tényező a napelemes rendszerek esetében a napsütéses órák száma. Hazánkban ez az érték éves szinten 2000-2300 órára tehető, ami ideális feltételeket biztosít a napelemes rendszerek számára. Az egyes évszakok közötti hőmérséklet eltérések nem annyira szélsőségesek, hogy az kárt tegyen a rendszerben, így annak élettartama emiatt nem csökken, így a napelemes rendszerek kiépítése hazánkban ideálisnak mondható.

Milyen részekből áll egy napelemrendszer?

A napelemrendszerhez szükség van napelempanelekre, tartószerkezetre, kábelekre, csatlakozókra. A biztonságos rendszer kiépítéshez fontosak a túlfeszültség védelemről gondoskodó alkatrészek, valamint a tűzvédelmi kapcsolók, illetve elengedhetetlen rendszertartozék az inverter.

hirdetés

A napelem (foto-voltaikus cella) a napsugarakban található energiát alakítja át - külső energiaforrás bevonása nélkül - villamos energiává, azaz elektromos árammá, ami a gyakorlatban egy többlépcsős folyamat eredménye. A napelem által előállított elektromos áram ugyanis nem egyezik meg a háztartáson belül a konnektorok segítségével használt "változattal". A napelem úgynevezett egyenáramot állít elő, a háztartásoknak viszont váltakozó áramra van szükségük a működéshez, melynek átalakításban az inverter segít. Fontos feladata tehát a külső hálózattal való összehangolás.napelem5

Áramszünet esetén a napelememmel felszerelt háztartásokban sem marad biztosítva az áramszolgáltatás (pedig az inverter képes lenne rá), de a szolgáltató előírásának megfelelően az sem működhet. Ez első hallásra nem tűnik jó dolognak, de valójában emberéletet ment, hiszen az áramszünet elhárításán dolgozó munkás bele is halhatna, ha közben áram lenne a rendszerben.

Az inverterekre általában 5-6 év gyártói garancia van, de felár ellenében sok helyen 10-20 év kiterjesztett jótállás is köthető. Az pedig már igazán szép eredmény. Mindezen ismeretek után érthető, hogy az áramszolgáltató csak bevizsgált, biztosan megfelelő invertertípusokat fogad el, melyeket pl. a Gépésznél is megtalálsz. Szerencsére nem kell egyesével összeszedegetni az alkotóelemeket, mivel a gyártók/forgalmazók többnyire kész szetteket is árulnak, jelentősen megkönnyítve ezzel a vásárlás folyamatát.

A napelemrendszer előnyei

* Mentesít a villanyszámla, vagy akár a fűtésszámla alól – minimális függőség az energiaszolgáltatótól

* Értéktartó a beruházás, amortizációja az évi 1% alatt van

* Állandó, kiszámítható "jövedelmet" biztosít, évtizedeken keresztül

* Megbízhatóságát számos teszt, és tanúsítvány igazolja (sópermet-teszt, kiterjesztett 55 mm-es jéggolyóteszt, szélteszt, 5400 Pa terhelési teszt, hóterhelési teszt)

* A napenergia bárhol, helyben előállítható

* Általában a háztetőn kap helyet, így nem igényel hasznosítható területbevonást

* Nincs üzemelteti költsége, minimális a karbantartási igénye

* Környezettudatos döntés, segít csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat

* Növeli az ingatlan értékét, ezen kívül pályázati támogatás, állami támogatás, lakás-takarékpénztár és vállalati hitel is igénybe vehető a kiépítéshez.

* A gyártói garanciák több évre szólnak, és felár ellenében 10-20 évvel is meghosszabbíthatóak

* A modern napelemek a direkt napfényen túl a szórt fényt (gyenge és árnyékos helyeket) is egyre jobban hasznosítják

* Online rendszerfelügyelet, mellyel a napelemes rendszer működése bármikor ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők

* Túlfeszültség- és tűzvédelemmel vannak ellátva.

Hová telepítsünk napelemes rendszert?

A napelemrendszernek a legideálisabb helye a déli oldalon van, ahol a dőlésszög 15-30% között van, és nincs árnyékos rész. Persze teljesen ideális hely csak kevés helyen létezik, feltéve, ha nem szándékosan a napelemrendszerhez tervezzük a tetőt.

Éppen ezért fejlesztik úgy a napelemes rendszereket, hogy egyre nagyobb hatékonysággal működjenek a kevésbé ideális helyeken is. A napelemes rendszert általában tetőre telepítik, akár lapos, akár ferde tetőről beszélünk. De érdemes elgondolkodni a kocsibeállón, teraszon vagy homlokzaton is. Ahol bőségesen áll rendelkezésre kihasználatlan terület, ott a síkfelületre is megoldható a napelemek elhelyezése.napelem3

Milyen tényezők befolyásolják a napelemes rendszer megtérülési idejét? Mikor éri meg a beruházás?

Természetesen a napelemeket forgalmazó cégek értékesítő kollégái készséggel állnak rendelkezésünkre, őket is megkérhetjük, hogy ajánljanak számunkra egy ideális terméket a háztartásunk paraméterei szerint, hogy valóban biztosra mehessünk. De egy kis előzetes kalkulációt akár otthonról is könnyedén elvégezhetünk.

A megtérülési idő megállapításának az egyik legfontosabb pontja, hogy az adott háztartás mennyi elektromos áramot használ évente. Ezt könnyű kiszámolni: a havi villanyszámlákat kell összeadni és máris van egy tájékoztató adatunk (természetesen az aktuális energiaárak és az általunk használt háztartási berendezések készülékek korszerűsége a megtérülési időre nagyban befolyással lehet).

A háztető tulajdonságai (dőlésszög, a napelemek helyének tájolása) és az éghajlat is erősen befolyásolják a rendszer hatékonyságát, ezzel együtt annak megtérülését is. A kiválasztott és telepíteni kívánt napelemes rendszer fajtájától, méretétől, teljesítményétől és főleg az árától is nagyban függ, hogy mennyi lesz pontosan a megtérülési idő.

A termék áránál számításba kell venni, hogy az alap garanciát bővíteni kívánjuk-e plusz évekkel (akár 15-20 évvel is) vagy nem. Az ár esetében nem szabad megfeledkezni a beszerelési és szállítási költségekről sem. Ha hitelfelvételre került sor a termék megvásárlásához, akkor a hitel kamatait is bele kell venni az egyenletbe, ha viszont sikerült támogatást vagy pályázati pénzt nyerni hozzá, akkor azt az összeget értelemszerűen le kell vonni.

Mindezek után kijelenthető, hogy mindenből átlagot számolva - és átlagos típust és helyzetet alapul véve - 9-10 évben szokás meghatározni a napelemek megtérülését.

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban gyakran felmerülő kétségek tisztázását a Gépész Holding napelemes termékmenedzserére, Korda Lászlóra bíztuk

"Hamarabb tönkremegy, minthogy visszahozza az árát, egyszerűen nem éri meg!"

A jó minőségű napelemrendszerek várható időtartama 30 év fölött van, az Európai Unióban előírt a 25 év, valamint a 80%-os hatásfok, és a garanciát is több évtizedre lehet már kötni. Éppen ezért nem érdemes olcsó, gyenge minőségű márkát vásárolni, sem pedig az esetleges helytelen telepítéssel elveszíteni a termékgaranciát. Mivel a napelemes rendszerek nem tartalmaznak folyamatosan forgó-mozgó alkatrészeket, így az mindenképp biztató, hogy a meghibásodás, kopás, elhasználódás mértéke és ebből következően a karbantartási igényük is minimális.napelem1

"És mi lesz, ha el akarok költözni?"

A napelemrendszereket valóban hosszútávra tervezik, de ez előny és nem hátrány. A rendszer kiépítése növeli az ingatlan értékét, ezáltal drágább áron lehet értékesíteni a házat. Amennyiben a vásárló mégsem tart igényt a napelemrendszerre, vagy nem hajlandó megfizetni az árát, akkor áttelepíthető a következő otthon tetejére is. Az átköltöztetéssel járó szerelési költségek elenyészőek egy új rendszer vásárlásához képest, és a megkedvelt rendszer elemei pedig megmaradnak.

"Néhány év, és feleennyibe fog kerülni, ráérek megvásárolni akkor."

Bár a korábbi technológia az idő elteltével valóban olcsóbbá válik, a napelemrendszerek árában nem várható drasztikus zuhanás. Ez arra vezethető vissza, hogy a gyártók, akik napelem rendszerekkel foglalkoznak, már kiépített és jól bevált gyártási technológiával rendelkeznek, és bejáratott logisztikai módszerekkel dolgoznak, minimalizálták a gyártási költségeket amennyire tudták, így már nem nagyon tudnak az áron csökkenteni. Arról nem beszélve, hogy mire 5-10 évet várunk, a rendszer képes vissza is hozni a korábbi ráfordítást.napelem4

Összegezve elmondható, hogy a napelemrendszer-telepítés a jövő útja, ami már most is elérhető bárki számára. Sok országban, komoly múlttal rendelkező, nagy cégek is a napelemrendszert választják energiatermelésre, és számtalan háztartás is él a lehetőséggel, hogy birtokoljon egy ilyen rendszert. Egy felelős döntés, ami nemcsak a felhasználójának, hanem a bolygónak is nagy szolgálatot tesz!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
antibody.jpg

Rájöttek, miért védettebbek a gyerekek a koronavírussal szemben

A sorozatos megfázások termelhetik ki szervezetükben az antitesteket.
Fotó: Orissapost - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

A közel egy éve tartó járvány egyik rejtélye, hogy miért kapja el a felnőtteknél kevesebb gyerek a koronavírust, és ha mégis elkapják, miért kisebb az esély arra, hogy komolyabban megbetegszenek.

Erre kerestek választ a londoni Francis Crick Institute kutatói.

Kiderült, hogy azoknak a megfázásoknak az egyötödét, amelyek a gyerekeket érik, a koronavírus-család egyik tagja okozza, és ezek kialakítják bennük azokat az antitesteket, amelyek a SARS-CoV-2-t is képesek blokkolni.

Az intézet retrovirális immunológiai laboratóriumának csapata George Kassiotis vezetésével arra a következtetésre jutott, hogy átlagosan a felnőtteknek csak 5% rendelkezik ezekkel az antitestekkel, míg a gyerekeknek 43%-a.

A kutatásról a Science-ben számoltak be.

hirdetés

Kassiotis doktor és kollégái minderre úgy jöttek rá, hogy márciusban elkezdtek kifejleszteni egy nagyon érzékeny tesztet. 300 felnőtt és 48 gyerek koronavírus-járvány előtt vett vérmintáját hasonlították össze 170 olyan emberével, akiket a koronavírus fertőzött meg.

A tudósok azt feltételezték, hogy a járvány előtt vett mintákban nem találnak olyan antitesteket, amelyek megtámadják az új koronavírust, ezeket akarták kontroll-anyagnak használni a teszthez.

Ehhez képest számos gyerek és néhány felnőtt vérében olyan antitestek voltak, amelyek megakadályozták az új koronavírust abban, hogy behatoljon a sejtekbe, méghozzá úgy, hogy belekapaszkodtak a koronavírusból kinövő tüskébe.

Bár az új koronavírus tüskéjének csúcsa egyedülálló, az alapja ugyanolyan, mint a korábbiaké. A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy az antitestek ezt használták ki.

A Harvard kutatói ugyancsak kifejlesztettek egy érzékeny tesztet, a VirScant, amely képes kiszűrni azokat az antitesteket, amelyek hatékonyak az új koronavírussal szemben. Ők is ráakadtak arra az antitestre, amelyet Kassiotisék tanulmányoztak.

Dr. Elledge és munkatársai 190 ember járvány előtti vérmintáját vizsgálták meg, és sokuknál megtalálták a tüske alapját megcélozó antitesteket.

Arra jutottak, hogy ezek olyan korábbi megfázások nyomán alakultak ki, amiket a koronavírusok családjához tartozó vírusok okoztak.

Csakhogy – hívja fel a figyelmet az amerikai professzor – amíg a felnőttek évente legfeljebb egyszer-kétszer fáznak meg, a gyerekek akár tucatszor is. Így aztán valóságos koronavírus antianyag-áradatot kapnak, ami szinte állandóan jelen van a szervezetükben. Valószínűleg ez okozza, hogy kisebb eséllyel fertőződnek meg, vagy ha mégis elkapják a vírust, akkor gyakran tünetmentesek.

Egy tipikus vírusfertőzés esetén az immunrendszer antitesteket küld a vírus ellen. Amikor a fertőzést elfojtják, az antitestek száma csökken, mivel már nincsen rájuk szükség. De a testben megmaradnak az úgynevezett memória-sejtek, hogy gyorsan megindulhasson az antianyag-termelés, ha a vírus újra támadna.

Ebben az esetben viszont felmerül a kérdés, hogy az emberek többségét miért nem védik meg ezeket a memória-sejtek? Elledge professzor azt feltételezi, hogy a régebbi fertőzések emléke elhalványul a szervezetben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orgedes-visszafordithato.jpg

Részben visszafordítható az öregedés egy új kutatás szerint

A hiperbár oxigénterápia az egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. november 24.


hirdetés

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt. A kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezése után.

A tudósok a vérben lévő különböző immunsejteket vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy hiperbár, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedéssel és annak betegségeivel kapcsolatos két fő folyamatra: a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók) és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek, és megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal is hosszabbá váltak a kezeléstől, miközben akár 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek jelenléte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelések két fő szempontból valójában megfordították az öregedés folyamatát: a telomerek 20-38 százalékkal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával, és sejttípustól függően jelentősen, 11-37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

hirdetés

A kutatást Sáj Efrati professzor, a TAU orvosi és neurológiai karának professzora, egyben a Samír kórház hiperbár orvosi központjának alapító-igazgatója, valamint Amir Hadanny, a központ kutatási igazgató-orvosa vezette.

Efrati hangsúlyozta, hogy míg korábban elsősorban fejsérülteknél, agyvérzésen átesett betegeknél figyelték a hiperbar oxigénkamra hatását, ezúttal egészséges idős emberek voltak az alanyok, s náluk kutatták, hogy az ilyen kezelések képesek-e lelassítani, leállítani vagy akár megfordítani a normális öregedési folyamatot a sejtek szintjén.

Jelenleg elsősorban a telomer rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, ezt próbálják hosszabbítani gyógyszerekkel, életmód-változtatással és intenzív testmozgással. A Tel-Aviv-i kutatók bebizonyították, hogy hasonló hatást lehet elérni HBOT terápiával is, az öregedés visszafordítható legalábbis az alapvető sejtmolekuláris szinten.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-9.jpg

400 ezren nézték, ahogy egy Kuki nevű digitális lány legyőz egy digitális fiút

A szurkolók döntöttek, hogy melyikük a jobb mesterséges intelligencia. A Facebook versenyzője végül csúnyán alulmaradt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 25.


hirdetés

A Pandorabots és a Facebook már régóta rivalizálnak a mesterséges intelligenciák terén. Most a Twitch videójáték-közvetítő weboldalon csaptak össze chatbotjaik.

A Bot Battle néven folyó küzdelmet három héten keresztül streamingben követhették a „szurkolók”, akik szavazhattak, hogy melyik cég avatárja állta jobban a sarat a folyamatos interakcióban.

A Pandorabot színeit képviselő kék neonfrizurában pompázó Mitsuki, vagy népszerűbb nevén Kuki elsöprő győzelmet aratott a erősen Mark Zuckerbergre emlékeztető Facebook-versenyző, Blenderbot felett.

A virtuális lány a szavazatok 78 %-át gyűjtötte be – írta a Vice

A mérkőzés során, amelyet a három hét alatt több mint 400 ezren követtek, a chatbotok mindenféléről beszélgettek az amerikai választásoktól kezdve a Pac-Man játékig. Még tréfálkozni is megpróbáltak. Mindez azért is érdekes, mert éjjel-nappal folyó beszélgetésük teljesen emberi beavatkozás nélkül folyt.

hirdetés

Voltak persze olyan pillanatok, amikor csak bámulták egymást és nem szóltak egy szót sem, és az is előfordult, hogy párbeszédük kimerült kölcsönös udvariaskodásokban. De megtörtént, hogy összevesztek: amikor például Blenderbot nem tudott kikeveredni a „viszlátokból”, Kuki azt vágta partnere fejéhez, hogy „olyan vagy, mint Nagy-Britannia és a Brexit: egyfolytában azt mondod, hogy távozol, de sosem teszed meg.”

VIDEÓ: íme a nagy összecsapás

Bár voltak az élő közvetítés során meglepő pillanatok is, például amikor Blenderbot hirtelen az anyja iránti őrült szeretetéről kezdett beszélni, az összecsapás bebizonyította, hogy jelentős előrelépés történt a beszélgető mesterséges intelligenciák terén.

Az eredményeket látva már azon is gondolkodnak, hogyan lehet felhasználni ezeket az avatárokat a klinikai pszichológiában.

Mint Kuki alkotója, Steve Worswick elmondta: a céljuk további kihívókkal megmérkőztetni Kukit, nemcsak chatbotokkal, hanem emberekkel is. Ugyanakkor a Pandorabot elnök-vezérigazgatója Lauren Kunze azt is elárulta, hogy Kuki avatarja kapott kellemetlen, nőgyűlölő üzeneteket és szexuális ajánlatokat is.

Jellemző, hogy amikor tavaly kísérletképpen Kukit nem egy lányként jelenítették meg, a zaklató jellegű hozzászólások 20%-kal csökkentek. Kunze szerint jó lenne, ha az emberek túllépnének ezeken a dolgokat, és arra figyelnének, hogy miként bővülnek a mesterséges intelligenciák lehetőségei az avatar-technológiában.

„Miért használunk egyáltalán avatart? Hiszünk abban, hogy ha emberszerű AI-t alkotunk, amely képes emberi szintű beszélgetésre, kell, hogy legyen felismerhető arca, amely értelmet és érzelmet tükröz, mert az emberi kommunikációnak számos más eleme is van a szavakon túl”

– mondta az igazgatónő.

A Kukihoz hasonló digitális influencerek egyre népszerűbbek lesznek a közösségi médiában is. Az olyan események, mint a Bot Battle, segítik ezt a kulturális váltást, minden furcsa interakciójával együtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nogucsi_szoicsi.jpg

A Dragon jobb, mint az űrsiklók és a Szojuzok egy olyan űrhajós szerint, aki mindegyikkel utazott

Nogucsi Szóicsi Elon Musk űrvállalatának egyik csúcstermékével érkezett pár napja a Nemzetközi Űrállomásra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 25.


hirdetés

Nogucsi Szóicsi egy hete a harmadik olyan űrhajós lett, aki a NASA űrsiklójával, az orosz Szojuzzal és a SpaceX Crew Dragonjával is űrutazást tett, írja a Futurism. A japán asztronauta három társával érkezett néhány napja a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére Elon Musk űrvállalatának egyik csúcstermékével.

Az 55 éves űrhajós röviddel az érkezés után egy űrbéli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a két amerikai és az orosz űrhajók közül melyik a jobb.

"Röviden: a Dragon a legjobb"

- jelentette ki Nogucsi. Az űrhajós szerint leginkább úgy lehet megfogalmazni a három űrhajó közti különbséget, hogy "a Dragon nagyon az űrbe akart menni".

hirdetés

A japán asztronauta szerint a Dragon (magyarul: sárkány) fedélzetén ülni valóban olyan érzés volt, mintha egy sárkányt lovagolt volna meg.

Nemcsak rutinos űrhajósok érkeztek a Dragon fedélzetén az űrállomásra. Először repült az űrbe Victor Glover, aki ezzel együtt először élhette át a 4G élményt, vagyis a földi tömegvonzás négyszeresével ható erőt.

"Rengeteg képet láttam korábban a Földről. De nehéz leírni, milyen volt, amikor az ablakon először kinéztem a bolygóra. Erre nincsenek szavak. Egy csodálatos, igazi egyszer az életben érzés volt"

- mondta a 44 éves újonc.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!