hirdetés
Milyen dolog érzékenynek lenni egy érzéketlen társadalomban?
Nincs könnyű dolga annak, aki a fogyasztói társadalom bűvkörében - amiben szinte minden a felszínességről szól -, túl magas érzelmi intelligenciával rendelkezik.
Szilvi írása a Lélekhatár blogon, Képek: Pexels - szmo.hu
2019. január 18.


hirdetés

A Lélekhatár blog neve megtévesztő is lehet akár, de a szerző ígéri, hogy nem lesz léleksimogató önámítás. Olykor meglehetősen nyers és szarkasztikus stílusával akár nagyképű ember benyomását is kelthetné, ám ez ne riasszon el benneteket, kedves olvasók!

A magad érzelmi intelligenciájú embereket nem az motiválja, ami másokat. Kismillió olyan dolgot vesz a lelkére, amit a környezete figyelemre sem méltat. Nem nevezném mindezt áldásnak. Vagy mégis? A bejegyzésből kiderül.

Nem tudja elviselni az igazságtalanságot

Pedig abból aztán van itt bőven. Egyáltalán nem motiválja sem a hatalomvágy, sem az előrejutás és egyáltalán nem érti, hogy az emberek miért bántják egymást. Átok ez, hisz semmi másról nem szól már a világ, mint tárgyi dolgok birtoklásáról, a saját egónk fényezéséről és a külvilág felé mutatott tökéletességről.

Egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező embernek így marha nehéz a dolga, például egy olyan munkahelyen, ahol vajmi kevés szükség van az olyan tulajdonságokra, mint az együttérzés vagy beleélés képessége.

Mindent a lelkére vesz

Olyan ez, mintha az egész világ ellene lenne, hisz lépten-nyomon bántások érik. Nem arról van szó, hogy gyenge, nem is arról, hogy hisztis (bár ezt sokkal könnyebb rásütni), hanem egyszerűen arról, hogy egy érzékeny ember másként éli meg a beszólásokat, az élcelődést és a szarkasztikus humornak álcázott negatív kritikákat.

Nem azért, mert neki semmi humora nincs, pusztán arról van szó, hogy még másokról lepörög egy-egy beszólás, ő nem tudja értelmezni ezeket. Mert ő maga nem ilyen.

Nyakába veszi mások gondjait is

Nála ebben az esetben sem úgy működnek a dolgok, mint a többieknél. Túl könnyedén felveszi a másik ember rezgéseit, ezáltal, nem csak meghallgatja a problémáikat, hanem rágódni is képes rajtuk.

Olykor teljesen tudat alatt, hisz néha még maga sincs tisztában vele, hogy mi okozza épp depressziós hangulatát, mikor a saját életében minden rendben van. Meg kell tanulnia úgy figyelni másokra, hogy, ha véget ért egy beszélgetés, akkor nem kattog tovább mások gondjain - mondja ezt, az a szerkesztő, aki maga is tulajdonosa ennek a flancos magas érzelmi intelligenciának.

Szélsőségekben élik az életüket

Csak fekete és fehér van. Nagyon fent és nagyon lent. Nincs hangzatos középút, meg egyensúly és nincs közönyösség sem. Nem tud csak félig szomorkodni vagy csak picikét örülni. Megzabolázhatatlanok az érzelmei, a szélsőségek embere. Mekkora áldás ez nem igaz? Ember legyen a talpán, aki kibírja mellettünk - puszi nekik innen is.

A magány a legjobb barátja

Nem, nem az a magány, amitől mindenki fél. Az a fajta egyedüllét ez, amire egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező embernek éppúgy szüksége van, akár csak a levegőre. Olyan dolgokra fecsérli ilyenkor az idejét, mint önismeret, önfejlesztés, lélekgyógyítás, olvasás és fejlődés. A legtöbb embert egyenesen kitöri a frász mindettől.

Egy lépéssel mások előtt jár

Nem azért mert olyan nagyon okos, hanem mivel fentebb is említettem, az emberek általában szívesen regélnek neki az életükről, így szakavatott szemmel figyelheti, mások hogyan evickélnek az élet útvesztőjében. Általában látja előre, ha valaki a vesztébe rohan és bár jó lenne, de az emberek nem arról híresek, hogy hallgassanak másokra. Így csak kívülről szemlélheti, ahogy dugájukba dőlnek.

Ez csak akkor rendkívül súlyos teher, ha sok olyan ember veszi körül, akik nagyon különböznek tőle. Sajnos ők egyáltalán nem értik, mi a fészkes francról beszél egy empata.

Na, eddig kész rémálom, nem igaz? Szerencsékre ez az érzelmeskedés nem csak negatív hozományokkal rendelkezik, hanem

számos pozitív folyamánya is van annak, ha valakinek fejlett az érzelmi intelligenciája:

* Ilyen például az, hogy kiválóan ismerjük önmagunkat és jó az emberismeretünk is.

* Nagy szókincs áll rendelkezésünkre, nem kell habognunk, mikor próbáljuk kifejezni az érzelmeinket.

* Kíváncsiak vagyunk a körülöttünk lévő világra, bátran állunk a változások elé.

* Merünk nemet mondani és értünk a hatékony kikapcsolódáshoz is. Örülünk annak, amink van és szívesen adunk belőle másoknak is.

Megítélésünk fejlődésnek indult, hisz most már egyre több platformon hangsúlyozzák, hogy az agykapacitásunk pallérozása mellett, nem árt időt szakítani az érzelmi intelligencia fejlesztésére is, hisz rendkívül hasznos dologról beszélünk. Még akkor is, ha sokak szerint ez csak rinyálás, picsogás, hisztizés meg hasonlók.

Ez nem egy felvett szokás. Ez velünk született adottság, amin nem tudunk változtatni. De talán már nem is akarunk.

A Lélekhatár blogon véleményező, szókimondó, multipotenciális vegyesbazárra számíthattok, érzékeny lelkülettel megspékelve. Akkor is, ha ma a csorda nélkül járni, egyáltalán nem divat.

KÖVESS MINKET:

hirdetés
Itt az új esküvői trend: a meztelen ruha beszivárgott a menyasszonyi divatba is
Nem hiába hordta JLo és a többi sztár éveken át a meztelen ruhákat, ma már az oltár előtt is viselhetjük őket.
fotók: Instagram - szmo.hu
2019. május 22.A 2019-es esküvői trendek közül a legizgalmasabb és legmerészebb most az áttetsző felületekkel operáló stílus, írja a The Sun. Meglehetősen kevés teret engednek a fantáziának ezek a ruhák, viszont lehetett rá számítani, hogy előbb-utóbb megjelennek, mint nagyjából minden couture-divathullám, amiből az esküvői ruhatervezők meríteni szoktak. A hazai Daalarna friss kollekciójának is fontos részét képezik az átlátszó anyagok.

REBELLE Collection ?

1,031 Likes, 2 Comments - Daalarna Couture (@daalarnacouture) on Instagram: "REBELLE Collection ?"

A tradicionális esküvői ruháktól egészen távol áll ez a trend, mégis, állítólag az idei nyáron sok menyasszony dönthet majd úgy, hogy nemcsak hattyúnyakában gyönyörködhet a násznép és az ifjú férj. A sztárok egyébként már évek óta kísérleteznek az egyre meztelenebb ruhákkal, ezért sem meglepő a fordulat, hiszen a menyasszonyok sokszor a hollywoodi csillogásra vágynak a nagy napon. Vannak a visszafogott változatok:

NEWEST ARRIVAL!!! MUSE Fall 2019 Wedding Collection by BERTA new ad campaign featuring style "Demi" illusion neckline floral embroidered appliqués A-line gown! Available only at Belle & Tulle Bridal in Singapore! @musebyberta @berta @bertabridal #musebyberta #muse #musebybertasg #berta #bertagown #bertadress #bertasingapore #newcollection #demi #embroidery #applique #embellished #tulle #aline #illusionneckline #wedding #weddingdress #weddinginspiration #bridal #bride #bridetobe #belleandtulle #bridalstore #singapore #bridaldress #bridaldesigner #barcelona #newarrivals #newarrival #instore

108 Likes, 0 Comments - Belle & Tulle Bridal (@belleandtulle) on Instagram: "NEWEST ARRIVAL!!! MUSE Fall 2019 Wedding Collection by BERTA new ad campaign featuring style "Demi"..."

De azért a legtöbb ruha a mellet nem hagyja szabadon.

Unforgettable LESLEY ❤ #enzoanirealbride #enzoani #weddingday #wedding #matrimonio #love #bridetobe #bride #bridalmakeup #bridaldress #fashion #moda #abitodasposa

16 Likes, 1 Comments - Wedd Dress (@wedddressdiffusion) on Instagram: "Unforgettable LESLEY ❤ #enzoanirealbride #enzoani #weddingday #wedding #matrimonio #love..."

Ezeknek a ruháknak a vonzereje a finom részletekben rejlik.

Fitting shoot with @jurgitabridal and @deimantedub .Thank you for making me feel like a bride for another second.? #ontheset #jurgitabridal #bridaldress #thebridestory #studio #weddingdress

173 Likes, 3 Comments - ieva marija frišmantė (@ievamarija) on Instagram: "Fitting shoot with @jurgitabridal and @deimantedub .Thank you for making me feel like a bride for..."

A hímzés talán soha nem volt még ennyire fontos.

#zuhairmurad #zuhairmuradbridal #zuhairmuradbride @zuhairmuradmariage . . . #Bridal #Bridaldress #wedding #bridalfashion #bridalcouture #bridalgown #bridaldress #bridaldesigner #bride #bridalstore #weddingdress #dreamweddingdress #bespokeweddingdress #franceweddingdress #weddinggown #婚礼 #婚纱 #婚纱礼服 #婚纱设计师 #新娘造型 #婚纱店 #婚纱定制 #晚礼服 #bride #bridetobe #monarcacouture

158 Likes, 2 Comments - Monarca Couture (@monarca_couture) on Instagram: "#zuhairmurad #zuhairmuradbridal #zuhairmuradbride @zuhairmuradmariage . . . #Bridal #Bridaldress..."

A legtöbb meztelen ruha alapját a tüll képezi, erre dolgozzák rá a "takaró" rátéteket.

Guess who just got married? ? Be inspired with @helenacouturedesigns ? as unique and individual as you. . Website in bio . . . . . . #bridal_styles #bridetobe #bridebook #bride #weddingblog #weddingday #weddingdress #love #photography #bridaldress #helenacouture #realbride #lace #bridalfashion #bridalcouture #engaged #marry #luxebride #bridalmarket #elope #wedding #bridal #wedspiration #luxeboho #goldcoastwedding #bohobride #seethroughweddingdress

24 Likes, 1 Comments - Helena Couture Designs ? (@helenacouturedesigns) on Instagram: "Guess who just got married? ? Be inspired with @helenacouturedesigns ? as unique and individual as..."

A bővebb fazonok inkább sejtelmesek.

She never looked nice. She looked like art, and art wasn't supposed to look nice; it was supposed to make you feel something... angel @lisadanielle__ in our signature INCA gown with nude-tone lining | info@graceloveslace.com.au #gracelovelace #theuniquebride #wedding #weddingdress

2,862 Likes, 20 Comments - Grace Loves Lace (@grace_loves_lace) on Instagram: "She never looked nice. She looked like art, and art wasn't supposed to look nice; it was supposed..."

A szűkebbek pedig nagyon szexik.

ROSA - For the woman who wants simplicity, luxury and intrigue... Handmade to your dress size and height in our Australian studio with our exclusive abstract rose embroidery ? info@graceloveslace.com.au #graceloveslace #theuniquebride #wedding #weddingdress

10.2k Likes, 148 Comments - Grace Loves Lace (@grace_loves_lace) on Instagram: "ROSA - For the woman who wants simplicity, luxury and intrigue... Handmade to your dress size and..."

És aztán vannak még a decens megoldások.

The dress that keeps on giving... our signature and oh so beautiful INCA gown! Available online and in our five exclusive GLL showrooms {Dallas, New York, LA, London, Gold Coast} info@graceloveslace.com.au #graceloveslace #theuniquebride #wedding #weddingdress

2,227 Likes, 25 Comments - Grace Loves Lace (@grace_loves_lace) on Instagram: "The dress that keeps on giving... our signature and oh so beautiful INCA gown! Available online and..."

A naked dressjeiről híressé vált Zuhair Murad Jennifer Lopez kedvenc tervezője, esküvői ruhákat is készít.

#nybfw New York Bridal fashion week | Stay Tuned | #ZUHAIRMURAD #RTW #Bridal #Spring #2020 #zmbride

1,306 Likes, 5 Comments - ZUHAIR MURAD MARIAGE (@zuhairmuradmariage) on Instagram: "#nybfw New York Bridal fashion week | Stay Tuned | #ZUHAIRMURAD #RTW #Bridal #Spring #2020 #zmbride"

És nem akármilyeneket.

A happy #bridesmaids makes a #happy #bride #ZMBRIDE : @alexisnaimark

2,385 Likes, 19 Comments - ZUHAIR MURAD MARIAGE (@zuhairmuradmariage) on Instagram: "A happy #bridesmaids makes a #happy #bride #ZMBRIDE : @alexisnaimark"


KÖVESS MINKET:hirdetés
Erről a 9 dologról mindenképp beszélj a pároddal, ha már megvolt az eljegyzés
Van pár téma, amit nem árt átfésülni, mielőtt az ember kimondja a boldogító igent.
Marie Claire, fotók: Pexels - szmo.hu
2019. május 22.Nem először és nem utoljára esik meg a történelem folyamán, hogy a nagy szerelem a házasságkötés kimondása után azért tartogat pár meglepetést, és nem mindig kellemeseket. Te spórolnál, a másik elszórja a fizetését? Ő rendmániás, te meg azt sem tudod, melyik végét fog a portörlő rongynak? Kiderül, hogy rühelli a családod, te viszont minden héten látnád őket? A Marie Claire fontos tanácsokat ad arra az esetre, ha kiderülne, nem vagyunk egy platformon a párunkkal égető kérdésekben.

Pénz

Hogyan fogjátok kezelni a bevételeket és a kiadásokat házastársakként? Lesz hitelkártyátok? Kölcsöneitek? Mi lesz, ha az egyikőtök ne adj'isten elveszíti a munkáját? Fontos kérdések, mert házaspárként ugyanazt kell, hogy képviseljétek anyagi szempontból, különben káosz lehet a vége.

Gyermekek

Akartok gyereket? Mikor? Hogyan? Mennyit? Milyen értékrend szerint nevelnétek őket? Ki marad velük otthon? Bizony, a "szeretnénk gyereket" nagyon kevés, ennél jóval több szempontot kell átgondolni.

Házimunka

Mert azért ugye senki nem fizet, de muszáj megcsinálni. És előre megbeszélni is jó, különben nagy meglepetések érhetnek a nászút után, ha két hét múlva belépsz a takarítatlan vécébe.

Család

Milyen gyakran találkoztok a tágabb családdal? Együtt vakációztok, ünnepeltek? Minden hétvégén meglátogatjátok őket? Vagy havonta egyszer? Ez akkor kiemelten fontos kérdés, ha egyikőtök - vagy mindkettőtök - egyke.

Idősebb szülők

Hogyan gondoskodtok róluk anyagilag és fizikailag? Ezt a kérdést az ember könnyen átugorja, ha korán házasodik, pedig az idő gyorsan elröppen, a probléma pedig megoldásra vár. Fontos tisztázni, milyen feladataitok, szerepetek és felelősségetek lesz szüleitek és a másik szüleinek gondozásában.

Szexuális elvárások

A randizás alatti szex egészen más, mint a tíz éves házasság alatti szex. A heti egy, csak kettesben eltöltött este segít abban, hogy életben tartsuk az intimitást.

Prioritások

Mi az, ami mindkettőtöknek fontos? Szeretnétek letelepedni - vagy sokat utazni együtt? Újra tanulni? Önkéntességet vállalni? Nyaralóra spórolni? Ezekben a kérdésekben is érdemes korán tiszta vizet önteni a pohárba.

Szabályszegések

Egész hétvégén meccset bámulni a haverokkal a kanapén. Éjjel egykor hazaérni, ráadásul részegen. Non stop 16 órákat dolgozni. Elszerencsejátékozni a pénzt. Ezerrel flörtölni másokkal. Feleslegesen féltékenykedni. Fontos átbeszélni, milyen szabályok és értékek mentén élitek a közös életeteket.

Támogatás

A nehéz időkben mindannyian másként kommunikálunk, mint egyébként. Van, aki sokat lenne ilyenkor egyedül, s van, aki kibeszélné a problémáit. Győződjünk meg arról, hogy ismerjük a másik igényeit, és öntsük szavakba, nekünk mire van szükségünk, hogy ő is tisztában legyen vele.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
10 emberből 4 első gyerekkori emléke csak kitaláció, meg is fejtették, hogy miért
Sóvárgunk azért, hogy létezésünk egységes forgatókönyvet kapjon, ennek értekében pedig ösztönösen kitalálunk történeteket, hogy teljesebb legyen kép.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Életünk első éveinek pillanatait gyakran legjobban dédelgetett emlékeink között tartjuk számon, hiszen ezeket őrizzük a legrégebb óta.

Legalábbis eddig ezt hittük - új kutatások szerint azonban nagy az esély arra, hogy csupán fantáziánk ártatlan szüleményei.

Mégpedig azért, mivel agyunkban kétéves korunkig valószínűleg nem fejlődik ki az a képesség, hogy saját életünk emlékeit tárolni tudjuk.

Nem meglepő tehát, hogyha egy babakori emlékünket felidézzük, szüleink arra gyanakodhatnak, hogy vagy egy történetből, vagy egy családi képről vettük a részleteket.

"Habár a csecsemők képesek arra, hogy emlékeket gyártsanak, ám azok nem tartósak"

- magyarázza Catherine Loveday, a Westminster Egyetem szakértője.

A tudósok úgy gondolják, hogy a kisgyermekek agyában kialakuló új sejtek zavarják az információk hosszú távú tárolásához szükséges kapcsolatot.

Éppen ezért a legtöbbünknek kevés emléke van gyermekkorából, mire felnőtté válik.

Más tanulmányok pedig arra mutattak rá, hogy 7 éves korunk környékén lecsaphat egyfajta "gyermekkori amnézia", ami aztán meggátolja az emlékezést.

Mégis meglepően sok ember rendelkezik némi emlékfoszlánnyal a legkorábbi évekből.

Martin Conway professzor tanulmánya 6641 ember első emlékeit vizsgálta.

A kutatók megállapították, hogy az elmesélt emlékek közül 2487 db a résztvevők kétéves kora előtt született - például olyan pillanatokról, amikor a babakocsiban ültek. Illetve 14%-uk állította azt, hogy emlékszik egy eseményre az első születésnapa előttről is - néhányan pedig a saját születésüket megelőző emlékképeket is fel tudtak idézni.

Conway és csapata arra a következtetésre jutott, hogy ezek az emlékek nem valószínű, hogy valódi eseményeket őriznek - az emberek korából kifolyólag, amikor elraktározták őket.

Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy sokan olyan dolgokra emlékeznek életünk korai fejezeteiből, amik soha nem történtek meg.

Ennek oka valószínűleg sokkal mélyebbre nyúlik az emberek testi állapotánál - sóvárgunk azért, hogy létezésünk egységes forgatókönyvet kapjon, ennek értekében pedig ösztönösen kitalálunk történeteket, hogy teljesebb legyen kép.

"Az embereknek van egy élettörténete, és ahogy idősebbé válnak, gyakran életük egészen korai szakaszáig kell visszanyúlniuk"

- állítja Conway.

A források ellenőrzése segíthet a kérdésben:

"Akárhányszor egy emlék felötlik bennünk, döntést kell hoznunk - megtapasztaltuk-e azt [egy eseményt], elképzeltük-e vagy beszéltünk-e róla más emberekkel"

- mondja Kimberley Wade pszichológus, a Warwicki Egyetem kutatója.

A legtöbbször megtudjuk határozni, hogy honnan származnak ezek a mentális élmények, ám olykor tévedünk.

Valami, amiről sokat beszéltünk - például egy másik ember tapasztalata - olyannyira meggyőzően ölti magára az emlékkép jelleget a fejünkben, hogy magunk is elhisszük, hogy velünk történt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x