hirdetés
151006-G-BD687-501.jpg

Millióknak kell elköltözniük a tengerpartokról – állítják a klímakutatók

A globális felmelegedés, a jégsapkák olvadása miatt néhány évtizeden belül szinte biztosan veszélybe kerülnek a tengerparti városok lakói. A tudósok azt mondják, már most meg kell tervezni a nagy költözést.
G. N. L. - szmo.hu
2019. szeptember 02.


hirdetés

Becslések szerint legalább egymilliárd embernek kell elhagynia az otthonát a következő 30 évben az egyre gyorsuló klímaváltozás miatt. Nem árt, ha erre felkészülnek az érintettek, köztük azok, akik tengerparti településeken élnek. A szárazság, az árvizek, a tűzvészek és az éhínség mellett ugyanis a tengerszintek megemelkedése okozhatja a legnagyobb problémát.

A globális felmelegedést, az emelkedő tengerszintet, és a klímaváltozással összefüggő rendkívüli időjárási jelenségek erősödését tekintve immár nem az a kérdés, hogy el kell-e költözniük egyes közösségeknek a tengerpartokról a szárazföld belsejébe, hanem az, hogy mikor és hogyan kerül sor erre a „visszavonulásra”

– írja a New York Times.

hirdetés

A Harvard, a Delaware Egyetem, és a Stanford kutatói a Science című folyóiratban már egyenesen azt sürgetik, hogy kezdjék meg a nagy költözés megtervezését. Szerintük csak így lehet elkerülni a hatalmas népvándorlás okozta világméretű káoszt, és azt, hogy a változások kárvallottjai ezúttal is a világ legszegényebbjei legyenek.

A szakértők szerint fontos, hogy a történteket ne valamiféle hirtelen katasztrófaként kezeljük, rendkívüli evakuáció helyett „átgondolt és stratégiai” megközelítésére van szükség. Vagyis időben meg kell hozni azokat a politikai döntéseket, ki kell építeni azokat az infrastruktúrákat, amelyek segítik a klímamenekülteket, hogy mielőbb kívül kerüljenek a veszélyzónákból és felépíhessék új otthonaikat.

Milyen lépéseket kell megtenni ennek érdekében? Egy részüket a józan ész diktálja.

A tengerpartokkal rendelkező országokban például már most korlátozni kell az ingatlanbefektetéseket a veszélyeztetett övezetekben.

A partmenti városok helyett inkább a biztonságosabb szárazföldi területeken kellene megfizethető lakóházakat építeni. Bangladesnek például azt javasolják, a belső területek városaiban hozzanak létre új lakhatási, tanulási és munkalehetőségeket, hogy a következő generációkat így csábítsák oda az alacsonyan fekvő tengerpartokról.

Ennél is sokkal nehezebb feladat, hogy az elvándorló közösségek kulturális örökségét is megőrizzék valamilyen módon.

A kutatók szerint ugyanis a visszavonulás felerősítheti a történelmi sérelmeket, és azzal a veszéllyel fenyeget, hogy elpusztítja a történelmileg marginalizált közösségeket. Ugyanakkor egy jól megtervezett áttelepülés lehetőséget biztosíthat a közösségek új életre keltésére is. Ehhez azonban a kutatók szerint

fontos, hogy az erőforrásokat ne a veszélyeztetett zónák megvédésére, például drága tengeri falak emelésére fordítsák, hanem új iskolák, kórházak, olcsóbb lakások építésére a biztonságos szárazföldön.

„A visszavonulás nem öncél, hanem társadalmi célok eszköze” – írják a szerzők, akik szerint a klíma sújtotta lakosságnak e megjósolt széles körű evakuációjára valószínűleg nem kerül sor a következő évtizedben, de a tervezést már most el kell kezdeni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Vegan.jpg

Vegán bőrt készített kaktuszból két mexikói srác

Két év kutatás után a bőriparnak megfelelő anyagot tudtak létrehozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A két fiatal vállalkozó arra a problémára próbált megoldást találni, amit az állati származékból és vagy műanyagból készített termékek okoznak. A divat az egyik legnagyobb környezetszennyező, ugyanis a műbőr legyártásával újabb és újabb műanyagrészecskéket juttatunk a körforgásba, az állatok bőréért pedig esőerdőket irtunk, hogy nagyobb csordákat lehessen legeltetni. Az új, kaktuszból készülő bőr alternatívát nyújthat mind a divat, a bútor- és autóipar számára.

López Velarde Adrián és Marte Cázarez, mexikói vállalkozók a közelmúltban mutatták be cégük, a Desserto organikus bőrét, amely teljes egészében fügekaktuszból készítenek. Ezzel úttörők lettek, ugyanis ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. Céljuk az volt, hogy az állati bőr fenntartható, kegyetlenségmentes alternatíváját megteremtsék.  A Desserto biológiailag lebontható, és megfelel a bőripar minden elvárásának.  Az anyag rugalmas, légáteresztő, tartóssága legalább 10 év, és persze környezetbarát.

hirdetés

„Két év kutatás és fejlesztés után sikerült olyan anyagot előállítani, amely megfelel az állati vagy szintetikus bőrt használó iparágak által előírt tulajdonságoknak és műszaki, mechanikai előírásoknak”

- mondta López Velarde a Fashion United-nek.

A Desserto a múlt hónapban volt kiállítva Milánóban, a Lineapelle Nemzetközi Bőrkiállításon. Az alkotók már együttműködnek a különféle iparágak nagy csoportjaival a lehetséges alkalmazás érdekében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
online-rabszolgapiac-instagram-1000x526.png

Online rabszolgapiac: az Instagramon árulják őket az emberkereskedők

Egy ENSZ-képviselő szerint egy 16 éves nyugat-afrikai lány esete 'a modern rabszolgaság tömör példája'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet a BBC videója és cikke.

Egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Szilícium-völgy applikációival akarva-akaratlanul elősegíti a globális rabszolga-kereskedelem fejlődését - és a kritikusok szerint itt az ideje, hogy a vállalatok felelősséget vállaljanak a barbár gyakorlat megkönnyítéséért.

A BBC News Arabic két kollégája férjnek és feleségnek adta ki magát egy rejtett akció keretében és arra a következtetésre jutottak, hogy "zavaróan könnyű" megtalálni azokat az emberkereskedőket, akik rabszolgákat árulnak az Instagramon és más népszerű alkalmazásokban.

"Az Öbölben (Perzsa-öböl) a háztartási alkalmazott nőket online értékesítik a Google és az Apple által jóváhagyott és biztosított alkalmazásokon keresztül. Ezt online rabszolgapiacnak hívják"

hirdetés

- hangzik el a videóban, melyben egy kuvaiti erőteljes és sokkoló példán keresztül mutatják be a helyzetet.

A titkos vizsgálat során kapcsolatba léptek és találkoztak több olyan emberrel, akik háztartási alkalmazottakat hirdetettek online.

Egyikük Kuvaitban 3800 dolláros áron, vagyis nagyjából 1 millió 150 ezer forintért árulta Fatou-t - egy 16 éves lányt Guinea-ból, Nyugat-Afrikából.

"Ez a modern rabszolgaság tömör példája"

- mondta a BBC News Arabicnak Urmila Bhoola, a rabszolgaság kortárs formáit vizsgáló ENSZ-képviselő.

"Láthatjuk, amint egy gyermeket eladnak és úgy kereskednek vele mint egy ingósággal vagy egy vagyontárggyal."

A BBC News Arabic nyomozása után a kuvaiti hatóságok állítólag "beidézték" a rabszolgákat árusító közösségi média fiókok mögött álló embereket - áll a BBC News pénteken közzétett cikkében.

A hatóságok elmondták a portálnak, hogy a fióktulajdonosokat arra kényszerítették, hogy szedjék le hirdetéseiket, illetve aláírattak velük egy jogi megállapodást, amelyben ígéretet tesznek arra, hogy soha többé nem vesznek részt ebben a tevékenységben.

A friss cikk azonban nem említ semmiféle büntetést vagy jogi következményeket, annak ellenére, hogy Nasser al-Mousawi, a kuvaiti Domestic Workers Office vezetője azt mondta a BBC News Arabic csapatának a vizsgálat során, hogy "bárki, aki ilyen típusú üzlettel foglalkozik, meg lesz büntetve".

Időközben az Instagram azt nyilatkozta a BBC News-nak, hogy további tartalmakat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról és meg szeretnék akadályozni az olyan új fiókok létrehozását, amelyeket az online rabszolgapiacra szabtak.

Az ENSZ-képviselő szerint azonban ez nem elég.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
varos_gyarak.jpg

11 ezer tudós: a klímaváltozás miatt elképzelhetetlen kínok várnak az emberekre

Elég volt a sehova nem vezető konferenciákból és tanácskozásokból: minden eddiginél gyorsabb és konkrétabb cselekvést sürgetnek a tudósok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

"A klímavészhelyzet megérkezett, és jóval gyorsabban fokozódik, mint ahogy a tudósok többsége várta. A helyzet a vártnál sokkal súlyosabb, a klímaváltozás veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat és az emberiség sorsát."

Ez a két mondat foglalja össze a legjobban azt a nyilatkozatot, amit eddig 150 ország 11 ezer tudósa írt alá. Az 1979-ben Genfben tartott első klímakonferencia 40. évfordulójára a BioScience-ben kedden publikált írás semmi jót nem vetít előre a bolygó sorsával kapcsolatban, ha nem változtatunk azonnal és radikálisan az életmódunkon.

A kutatóknak elegük van a klímakonferenciákból és tanácskozásokból, mert ezek nyomán lényegi előrelépés szerintük nem történt. Csak az egyre szaporodó globális klímatüntetéseket tartják reményt keltőnek, talán az elégedetlen tömeg hangjának hatására megváltozhat valami.

hirdetés

A tudósok hat területet neveztek meg, ahol haladéktalan cselekvésre szólítják fel a világ vezetőit.

1. Energia-előállítás: magas adó kivetése a szénre, ami eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Az ilyen üzemanyagot előállító cégek állami támogatásának megszüntetése, a kőolaj és a földgáz mielőbbi lecserélése megújuló energiára.

2. Rövid életű szennyező anyagok: a metán és a korom csökkentésével megfelezhető lehet a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.

3. Erdőirtás: a már kiirtott erdők, mezők és mangrove erdők helyreállítása és az erdőirtás leállítása létfontosságú, mivel ezek segítik a szén-dioxid elnyelését.

4. Étrend: kevesebb állati eredetű termék fogyasztása, áttérés a növényi eredetű étrendre. Az élelmiszerhulladék mennyiségének visszaszorítása.

5. Gazdaság: ne a GDP-növekedés legyen az elsődleges szempont, a gazdagságra törekvést szorítsuk háttérbe.

6. Túlnépesedés: a világ népesség-növekedésének stabilizálása. Manapság naponta 200 ezer fővel gyarapszik a Föld lakóinak száma.

A nyilatkozat aláírói szerint amennyiben a kormányok tovább halogatják a fontos döntéseket, akkor a bolygó lakói

kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néznek szembe.

Elismerik ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban volt némi előrelépés is: a megújuló energiahasználat jelentősen nőtt (a nap- és szélenergia 373 százalékkal), de még ez is jócskán elmarad a fosszilis üzemanyagok használatától.

Budapest épp tegnap kötelezte el magát a változás mellett: az új főpolgármester a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén hirdette ki a klímavészhelyzetet:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!