hirdetés
milak.jpg

Milák Kristófé lett 2019 legnagyobb úszása

A swimswam.com szaklap értékelése szerint a világcsúcsot úszó magyar sportoló teljesített a legjobban ebben a kategóriában.
MTI - szmo.hu
2020. január 03.


hirdetés

Milák Kristóf világ- és Európa-bajnok, valamint háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok

magyar úszó világrekordját választotta az elmúlt év úszásának swimswam.com szaklap.

A 19 éves magyar versenyző július 24-én a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett világbajnokságon 200 méter pillangón 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel 78 századot vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es, cáparuhás világrekordjára (1:51.51).

hirdetés

VIDEÓ: A világbajnoki úszásról

Milák mögött a második helyen egy másik tinédzser, a 17 esztendős amerikai Regan Smith végzett, aki - ugyancsak a világbajnokságon - 200 méter háton nyert 2:03.35 másodperces világcsúccsal.

Milák eddigi rekordjai:

100 m pillangó:

51,23 (2017. július 28., Budapest) junior világcsúcs[6]

50,77 (2017. július 28., Budapest) junior világcsúcs és országos csúcs

50,62 (2017. július 29., Budapest) junior világcsúcs és országos csúcs

200 m pillangó:

1:53,79 (2017. június 30., Netánja) junior világcsúcs

1:50,73 (2019. július 24., Kvangdzsu) világcsúcs

Fotó: MTI, Kovács Tamás


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Informatikus volt egy multinál, most egy jurtában él a feleségével, és egyáltalán nem bánta meg

Balázs és Regina most állatokat tart és növényeket termeszt. „Nem lusta embernek való élet ez” – mondják.
K. U. D. - szmo.hu
2019. december 16.


hirdetés

Mi visz rá egy sikeres, harmincas srácot, hogy hátrahagyva a nagyvárosi forgatagot vidéken, egy szőlőhegyen kezdjen új életet? A mindennapi kihívásokról, a váltásról és a jövőbeni terveikről beszélgettünk vele.

"Nem lusta embernek való élet ez. De hát ez van. Regina beleszeretett ebbe a területbe, én pedig beleszerettem Reginába" – kezdi Balázs. Korábban ő és a felesége is a fővárosban élt, mindketten multinál dolgoztak.

"Nagyjából 10 évig elvoltam. Zenéltem, bandáztam, jól kerestem, megengedhettem magamnak, hogy utazzak. De megcsömörlöttem. Bő két éve, hogy kiköltöztünk ide, Pécsely határába" – meséli. Egy három hektáros területen élnek, van itt erdő, mező és szőlő, van egy présházuk és egy 28 négyzetméteres jurtájuk.

hirdetés

"Visszagondolva, Budapesten kényelmes életem volt, ahhoz képest legalábbis biztos, mint ami most van” – jegyzi meg nevetve, hozzátéve, a vidéki életnek is vannak fokozatai, és ők bizony nem a legkönnyebb megoldást választották. A falutól kb. 3 kilométerre élnek, kicsit elszigetelten, nincs közmű, nincs folyóvíz, nem volt áram.

"Ez egy őrült ötlet volt, de nem bántuk meg" – mondja. A vizet ballonokkal hordják a közeli forrásból, kb. 300 litert hetente.

Az áramot napelem biztosítja, fatüzelésű kályhával fűtenek és vízöblítéses wc helyett alomszéket/komposzt toalettet használnak. Balázs azt mondja, egy fürdéshez nagyjából 5 liter vízre van szükségük.

"Feltesszük a platnira, megmelegítjük, és felülről lefelé haladva mossuk meg magunkat. Gondolj bele, 5 liter. Egy vízöblítéses wc esetén a szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél nagyjából 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le, és még a takarékosabb zuhanyzáshoz is 60 liter víz kell egy hagyományos fürdőszobában" – mondja.

A fűtéshez egész télen nagyjából 3 köbméter fát használnak, ez megvan kb. 70 ezer forintból, és éves szinten 5-6 gázpalackra van szükségük, ami pedig kb. 30 ezer forintba kerül. Vagyis az élet jóval olcsóbb ott. Ugyanakkor azt mondja, lényeges anyagi vonzata van annak, ha valaki mindent hátrahagyva, távol a világ zajától akar új életet kezdeni. A terület megvásárlása, a napelem rendszer kiépítése, az állattartás mind pénzbe kerül, ők a megtakarításaikból fedezték az újrakezdést.

Élethosszig tartó tanulás

Balázs vidéken nőtt fel, Eger mellett, ezért a kertművelés és az állattartás nem volt számára teljesen idegen. Bármit meg lehet tanulni – vallja, és ő és a párja az utóbbi években valóban rengeteget tanult könyvekből, az internetről, barátoktól.

"A fizikai korlátainkat súroljuk minden egyes nap. De ennek legalább látjuk az eredményét, tudjuk mit jelent valamit megtermelni, tudjuk értékelni a munkánk gyümölcsét"

– meséli, miközben épp az ólból elcsatangoló és a jurtát megközelítő disznót próbálja visszaterelni a helyére. Hangsúlyozza, más jellegű kihívásokkal kell szembenézniük nap, mint nap. Egyrészt, ott nincs hétvége, minden nap munkanap. Viszont cserébe nincs stressz, legalábbis olyan nincs, mint ami a városi életmóddal jár: nincs rohanás, nincs idegeskedés, hogy nem jár a metró, hogy időben odaér-e valahová. Munkásabb, de lassabb is az élet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
Hosszú_Katinka_Doha_2016-1000x555.jpg

Hosszú Katinka megelőzte Cristiano Ronaldót az Év sportolója-szavazáson

2019 legjobb európai sportolóiról szavaztak az európai hírügynökségek. Hosszú Katinka a 13. helyen végzett.
MTI - szmo.hu
2019. december 26.


hirdetés

Lewis Hamilton végzett az élen az európai hírügynökségek – köztük az MTI – 2019 legjobb európai sportolóiról rendezett szavazásán, amelyen Hosszú Katinka a 13. lett. A Forma-1-es világbajnoki címét idén hatodik alkalommal elhódító brit autóversenyző – aki 2014 és 2017 után harmadszor nyerte meg a voksolást – a spanyolok teniszklasszisát, Rafael Nadalt, illetve az osztrák alpesi síző Marcel Hirschert megelőzve győzött.

A lista egyetlen magyar sportolója a háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka, aki a 13. helyen végzett.

hirdetés

Az 1958 óta megrendezett szavazáson – amelyen idén 26 hírügynökség vett részt – a csúcstartó a teniszező Roger Federer öt elsőséggel.

Európa legjobb sportolói 2019-ben az európai hírügynökségek szerint:

1. Lewis Hamilton (brit, Forma-1) 151 pont

2. Rafael Nadal (spanyol, tenisz) 140

3. Marcel Hirscher (osztrák, alpesi sí) 76

4. Novak Djokovic (szerb, tenisz) 71

5. Sifan Hassan (holland, atlétika) 69

6. Virgil van Dijk (holland, labdarúgás) 61

7. Karsten Warholm (norvég, atlétika)

Marc Marquez (spanyol, gyorsasági-motor) 47-47

9. Jannisz Antetokunmpo (görög, kosárlabda) 46

10. Johannes Tingnes Boe (norvég, sílövészet) 44

11. Therese Johaug (norvég, északsí) 43

12. Dina Asher-Smith (brit, atlétika) 32

13. HOSSZÚ KATINKA (úszás) 31

14. Marija Laszickene (orosz, atlétika) 27

15. Adam Peaty (brit, úszás)

Luka Doncic (szlovén, kosárlabda)

Johannes Hösflot Klaebo (norvég, északisí) 22-22

18. Cristiano Ronaldo (portugál, labdarúgás) 19

19. Niklas Kaul (német, atlétika) 18

20. Sztefanosz Cicipasz (görög, tenisz) 17


KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_0716-1000x667.jpg

17 évig volt fodrász, egy váratlan élmény után váltott: ma saját bútorfestő műhelye van

Tündéről ma már Szegeden tudják, hogy ő az, aki mindenféle ócskának gondolt bútordarabból színes csodát képes varázsolni, és erre másokat is megtanít.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 19.


hirdetés

Tünde fodrászként dolgozott 17 évig, szerette a munkáját, korábban sosem gondolta volna, hogy mással fog foglalkozni. A harmadik gyermeke megszületése után azonban úgy érezte, a fodrász munka annyi energiát és időt követel, hogy a három gyerek mellett nem tud kellő odaadással a hivatására koncentrálni. Érezte, hogy más irányt kell vennie az életének.

Nem rögtön találta meg, hogy mi legyen az új út, amin elindulhat. Ugyan mindig szívesen foglalkozott bútorokkal, lakberendezéssel, erre csak hobbiként tekintett. Még akkor is, amikor egy zalai kis faluban egy bútorfestő workshopba csöppent és teljesen magával ragadta ez a kreatív elfoglaltság.

„Fenekestül felforgatta az életem ez az élmény. Onnan már ecsetekkel, festékekkel, sablonokkal felszerelve tértem haza.

Jött egy három hónapos időszak, amikor szinte éjjel-nappal bútort festettem, és egyre inkább tudtam, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben” – meséli Tünde a kezdetekről.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Tündével készült beszélgetésünket

Minden abba az irányba mutatott: ez már több mint hobbi

A három hónap alatt annyi bútort festett le, hogy már nem fért el több a garázsban, a családban ajándékozták el az újabb darabokat. Hogy egyre komolyabban gondolta a dolgot, annak fontos jele volt, hogy újabb tanfolyamokra iratkozott be. Sőt, akkora lelkesedés volt benne, hogy még egy balatoni biciklitúráról is képes volt egy ott meglátott, kiselejtezett komódot hazacipelni, mert meglátta benne a lehetőséget, hogy milyen klasszá tudná varázsolni – a komód azóta is az üzlet ékes darabja, és természetesen nem eladó.

Amint a hobbi egyre inkább hivatásnak tűnt, férjével közösen belevágtak, hogy egy saját műhelyt nyissanak. „Olyan helyet kerestünk, ahol a kirakatból is jól látszik, hogy szép színes bútorokkal várjuk a betérőket.

Sokan bejöttek, tudni szerették volna, hogy mik ezek a színes bútorok, mi történik a kis műhelyemben” – mondja Tünde az üzletnyitásról. Workshopokat is tartott, ahol másoknak segített megismerkedni a bútorfestéssel.

Elég gyorsan kinőtték a helyet, sem a bútorfestéshez, sem a worksohpokhoz nem volt már elég nagy. Idén költöztek át egy új helyszínre.

A worskhopokat különösen szereti Tünde, mert ilyenkor másoknak is átadhatja az alkotás örömét és átérezheti, hogy a még kezdőket is mennyire feltölti az, ha valami új dolgot hozhatnak létre. Vannak már különböző technikákra épülő foglalkozások is, de népszerűek az anya-lánya workshopok is, ahol az édesanyák a gyermekükkel együtt kreatívkodhatnak.

Befeketés a jövőbe

„Ez a bolt igazából egy életérzés. A vásárló betér, együtt kiválasztjuk, hogy mire van szüksége, milyen festék, milyen kiegészítő eszköz kellhet, és sokszor kapok visszajelzést a végeredményről is – így azt lehet mondani, hogy végig fogom a kezüket, és végigkísérem őket az alkotási folyamaton” – avat be minket Tünde a részletekbe.

hirdetés
Mi segítheti az újratervezést?

„Előfordul, hogy az álmaink megvalósításához éppen egy megváltozott élethelyzet új kihívásai adnak lendületet. Tünde története is mutatja, hogy a tanulás remek befektetés lehet a jövőbe. A friss tudás és a vállalkozási kedv mellé a lelkesedés, a kreativitás és a család támogatása jól jön ilyenkor, ám a következő lépéshez érdemes megtalálni a megfelelő pénzügyi partnert, hogy az anyagiak se álljanak az új tervek útjába.

Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez ugyanis akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelenthet hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már akár néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 8,4 - 24,7 %

Az akciós időszak 2019. december 16-tól visszavonásig, de legkésőbb 2020. január 12-ig tart.

„Ahhoz, hogy ideáig eljussak, nélkülözhetetlen volt, hogy a családom mögöttem álljon és támogasson, ennek is köszönhetem, hogy folyamatosan jött be az életembe a változás, és nem kellett hirtelen nagyon áldozatokat hoznom. Ugyanakkor azt is felismertem, hogy fontos, hogy képezzem magam, a legjobb szakemberhez mentem el tanulni – Annie Sloan a krétafesték megálmodója és mindig személyesen választja ki a forgalmazóit, akiket maga tanít be a festék használatára.

Tudtam, hogy érdemes erre a kurzusra időt, energiát és pénzt áldoznom, mert megtérül majd a jövőben.”

És hogy mi Tünde üzenete azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy valami újba kezdenének, újraterveznének? „Életem egyik legjobb döntése volt, hogy megléptem ezt a váltást. Minden nap úgy jövök ide be dolgozni, mintha egy felnőtt játszótérre jönnék. Mindenkinek ajánlom, hogy vágjon bele, ha van valami a fejében.”


KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_0748-1000x667.jpg

Napilapok fotósa volt, ma mentőautót vezet, mert olyan munkát akart, amivel másoknak segíthet

Dávid családja és kollégái furcsállták, amikor fejébe vette, hogy elhagyja a fotográfusi pályát.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. december 30.


hirdetés

Kecskeméti Dávid 20 évig dolgozott alkalmazott fotográfusként és fotóriporterként – ma pedig mentőautót vezet. A fényképezőgépet nem egyik napról a másikra cserélte le a mentőautó kormánykerekére, de most azt mondja, semmi pénzért nem adná át azt a bizonyos helyet a vezetőülésben.

„Pont egy éve léptem be az Országos Mentőszolgálathoz. Előtte már volt betegszállítóként egy munkahelyem, ez azt a célt is szolgálta, hogy magamban tisztázzam, valóban a betegszállítással foglalkoznék-e hosszabb távon” – meséli Dávid a váltásról. Több okot is felsorol, miért érett meg benne a gondolat, hogy más területen próbálja ki magát, mint a fotográfia: egyrészt a digitális technológia térnyerésével a szakma is átrendeződött.

VIDEÓ: Nézd meg Dáviddal készült kisfilmünket

hirdetés

Fotó: Császár Klaudia

Egy jó fényképezőgép már sokszor helyettesíti a szakembert

„Amikor én elkezdtem fotósként dolgozni, akkor azok tudtak jól érvényesülni, akik a matematikából, fizikából, kémiából jók voltak, és értették, hogy kell jó fényképet készíteni. Ma már ezeket a számolásokat a gép elvégzi helyettünk, sőt, sok helyzetben a fotográfusra sincs feltétlenül szükség.

Kevés olyan terület van ma Magyarországon, ahol épp túlkínálat van a munkaerőből – a fotográfia ilyen.”

Fotó: Bere Mario

Másik fontos indok, ami miatt új utat keresett magának, hogy rengeteg olyan helyzetben találta magát fotóriporterként, amikor úgy érezte, most épp a kamera rossz oldalán áll, inkább végezné úgy a munkáját, hogy segít a bajban lévőknek.

A végső lökéshez az is hozzásegítette, hogy egy korábbi főnöke – aki nála jóval fiatalabb volt – úgy ítélte meg, hogy nincs benne elég szakmai alázat. Ekkor jött szembe vele a Facebookon egy hirdetés, amiben betegszállítókat kerestek a Ferihegyi repülőtérre – azt gondolta, hogy miért ne próbálhatná ki ebben a szerepben. „Ott felkarolt egy bajtársam, tőle sokat tanultam, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezt a pályát választottam.”

Jelenleg Dávid gépkocsivezetőként dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál– de ez nem azt jelenti, hogy pusztán sofőr lenne, mert ugyanúgy részt vesz az ellátásban, csak nem ő hozza a döntéseket, hanem a szakápoló.

Napi 12 órában másoknak segíteni

„Nagyon fontos számomra, hogy nem csak hogy emberekkel foglalkozhatok, de segíteni is tudok rajtuk” – vallja Dávid, majd hozzáteszi: művészeket és értelmiségieket felsorakoztató családjában nem volt könnyű elmagyaráznia, hogy miért hagyja el pályáját és áll be mentősnek, de végül mindenki elfogadta döntését. „A feleségemnek a legnehezebb, neki kell azzal szembesülnie, hogy 12 órákat dolgozom, hogy néha nehéz az autóban hagyni a napi munka során tapasztaltakat és kerülni azokat a mondatokat, amik úgy kezdődnek, hogy ’vittünk egy...’”

Vagy reggel 7-től este 7-ig, vagy este 7-től reggel 7-ig dolgozik, és ahogy mondja, olyan csak a filmekben van, hogy a mentőállomáson a mentősök tévéznek, csocsóznak és főzőcskéznek.

„A valóság ezzel szemben az, hogy átveszed a műszakot, reggel 7-kor kiadják az első címet, és utána csak mész, mész, mész és csinálod.

Szolgálat utánra az ember pedig általában nemigen tervez programot.”

hirdetés

Dávid belekezdett egy szakápolói iskolába is, ahol még hátravan ugyan a záróvizsgája, de ahogy mondja, család és munka mellett sokkal nehezebben megy a tanulás, mint egykoron. Tudja, hogy bármennyire is nehéz beilleszteni a tanulást a napi teendők közé, hosszabb távon megtérül a befektetett idő, energia és pénz. Célja, hogy – ahogy ő fogalmaz – egy jó gépész legyen, nem akar már mentőtisztté avanzsálni. Így is rengeteget tanulhat a napi munka során, a kollégákkal gyakran megbeszélik az eseteket, mert egyértelmű kórképek csak a tankönyvekben vannak.

Mi segítheti az újratervezést?

„Megtörténhet, hogy azt érezzük, a munkánk már nem nyújt elég motivációt ahhoz, hogy reggelente örömmel induljunk dolgozni. Dávid története jól példázza, hogy nem csak egy hivatásunk lehet, sőt, akár valami merőben másban is rátalálhatunk újra önmagunkra. A váltás azonban nem egyszerű, főleg akkor, ha már a család egzisztenciája, tervei is függnek a döntéseinktől. Ezért is fontos, hogy a váltás előtt jól körüljárjuk a lehetőségeinket és ahhoz, hogy a döntésünk ne csak bátor, de megalapozott is legyen, érdemes pénzügyi tervet is készíteni. Ha az első nagy lépés megtétele anyagi befektetéssel is jár, hatékony segítséget jelenthet a személyi kölcsön*, amelyet ma már akár néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 8,4 - 24,7 %

Az akciós időszak 2019. december 16-tól visszavonásig, de legkésőbb 2020. január 12-ig tart.

Hátborzongató pillanatok, amikért megéri hajtani

A tankönyvekben például nem feltétlen kapnak iránymutatást ahhoz sem, hogy ha gyereket szállítanak, hogyan terelhetik el a kicsi figyelmét. Ami a mentősöknek bevált: a legtöbb mentőautóban utazik egy plüssállat is, nem csak azért, hogy amolyan kabalaként vigyázzon rájuk, hanem mert ha gyermeket kell szállítaniuk, akkor a plüssállatot a kis betegnek ajándékozzák. Dávid lánya rendszeresen kiválogat otthon apukájának olyan plüssállatokat, amiktől már meg tud válni, hogy a mentőautóban mindig legyen utánpótlás.

„Most annyiban könnyebb a helyzetem, hogy ha most megkapom a fizetésemet, akkor nincs más dolgom, minthogy elköltsem. Korábban fotósként mindenféle kiadásokkal is számolnom kellett, eszközöket venni, könyvelőt fizetni, stúdiót bérelni... Ma ha vállalok is még cégeknek fotós munkákat, mindezekre már nincs gondom. Számomra megnyugtatóbb, kiszámíthatóbb egy stabil hátterű intézményhez tartozni, ismerni a lehetőségeket és kereteket” – hasonlítja össze a két munkát Dávid anyagi oldalról.

Nehéz felidéznie egy olyan pillanatot, ami jól igazolja, hogy egy percig sem bánta meg, hogy a mentőzést választotta. De amikor

viszontlátta egy boltban vásárolni azt a nénit, akin pár nappal azelőtt ő hajtott végre újraélesztést,

akkor megborzongott és úgy érezte, hogy a helyén van.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!