hirdetés
milak-kristof-mti-foto-1000x679.jpg

Milák Kristóf: „Remélem, nem fogok itt megállni”

A 19 éves úszó még nem tudta feldolgozni, hogy világcsúccsal nyert 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokságon, és nem is az ott úszott 1:50.73-as időhöz méri magát a jövőben.
MTI, Címkép: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2019. július 28.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Milák Kristóf 1:50.73 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méter pillangón a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokságon. Ezzel az eredménnyel pedig megdöntötte Michael Phelps 2009-es világcsúcsát.

A 19 éves versenyzőhöz az egyik sportszergyártó cég által szervezett nemzetközi sajtóbeszélgetésen természetesen az volt az első kérdés, hogy milyen érzés volt Michael Phelps 2009-es világcsúcsát megdönteni.

"Egyelőre még nem sikerült feldolgoznom, mindenkit sokkolt, hogy sikerült ezt az időt úszni. Szerintem legalább egy hónapba telik majd, mire felfogom, mit is csináltam. Ugyanakkor remélem, nem fogok itt megállni"

- mondta a fiatal úszó.

Milák Budapesten a Duna Arénában egyedül készül, igaz, ugyanott edz, ahol a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka. A 19 éves úszó elmondta, óriási motivációt jelent számára nap, mint nap látni azt, ahogyan a 30 éves klasszis készül, az edzéshez és a "szürke hétköznapokhoz" való hozzáállását is csodálja.

A Honvéd tinédzserét szerdai világra szóló sikerét követően lépten-nyomon megállítják, de nem csak a szurkolók, hanem a vizes sportok minden szakágának képviselői, hirtelen óriási nemzetközi népszerűségre tett szert.

"Amikor a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokság után azt éreztem, hogy nehéz dolgom van, most úgy gondolom, teljesen elvéreztem. Hihetetlen mennyiségű gratulációt kaptam, az Instagram-oldalam követőinek a száma pedig például egyik napról a másik nyolcezerről negyvennégy ezerre nőtt. Ez már egy teljesen más szint"

- nyilatkozta Milák Kristóf, aki a Duna Arénában 100 méter pillangón szerzett ezüstjével robban be a felnőtt mezőnybe.

A fiatal sportoló arról is beszélt, hogy ugyan fantasztikus az 1:50.73 perces világcsúcs, de ettől függetlenül még nem ez lesz a mérce a jövőben.

"Attila bácsinak (edzője, Selmeci Attila) is megmondtam, hogy ne merje ehhez alapozni az edzéseket, mert nem fogok ilyen jó időket úszni. Nagyjából olyan 1:52-es idő, ami belefér"

- mondta viccesen az újdonsült világbajnok.

Milák teljesítménye azért is elképesztő, mert saját bevallása szerint a befektetett edzésmunkába még mindig van hová fejlődnie.

"Sok olyan edzés van mögöttem, amire azt mondtam, hogy sokkal jobban is mehetett volna. Kevés olyan tréning volt, amikor úgy másztam ki a vízből, hogy na ezt odatettem. Talán ezért sem gondoltam volna, hogy ilyen jó időt fogok úszni."

Érdekesség, hogy a fiatal magyar versenyző legtöbbször egyedül készül, ebből a hátrányból viszont sikerült előnyt kovácsolnia. "Nagyon nehéz volt fejben kezelni azt, hogy se mellettem, se mögöttem nincs senki, de sikerült megtanulni" - mondta Milák, aki így már akkor is ki tudja hozni magából a maximumot, ha már nagy előnnyel vezet - mint, ahogyan azt tette a 200 méter pillangó szerdai döntőjében, amelyet óriási világcsúccsal nyert meg.

Milák Kristóf azt is elmondta, hogy a jövő évi tokiói olimpián természetesen a 100 és 200 méter pillangóra koncentrál majd, a váltók szempontjából pedig a 100 és 200 méter gyorsot is fontosnak tartja, és mivel hátúszóként kezdte pályafutását, egyszer talán "visszatérne a gyökerekhez".


KÖVESS MINKET:

hirdetés
milak-phelps-mti-1000x583.jpg

„Megemelem a kalapom előtte” - Michael Phelps áradozva gratulált a rekordját megdöntő Milák Kristófnak

Az úszólegenda az egekig magasztalta az ifjú tehetséget, aki az ő világcsúcsát túlszárnyalva lett világbajnok a vizes vébén.
Fotók: MTI/Patrick B. Kraemer, MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2019. július 25.Mint arról beszámoltunk, a vizes világbajnokság szerdai napjának hőse egyértelműen Milák Kristóf volt, aki nagyon könnyedén, hatalmas előnnyel nyerte meg a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét, így először ünnepelhetett felnőtt világversenyen világbajnoki címet. Ráadásul nem akárhogy úszta meg a szenzációs 1:50.73 perces győztes időt: ezzel megdöntötte Michael Phelps 10 évvel korábban felállított világcsúcsát.

Ezt még maga a 19 éves úszó sem nagyon akarta elhinni:

"Ezt mégis hogy csináltam? Nem tudom, mit csináltam. Kozma Dominik két éve is megmondta, hogy világbajnok leszek, és ez ma világcsúccsal sikerült, nagyon örülök neki. Első forduló után láttam, hogy Chad és köztem van egy testhossz, kicsit meg is ijedtem. Vártam, hogy jön a savasodás, de annyira hajtott az adrenalin, hogy nem fáradtam el. Megtanultam 200 pillangót úszni"

- mondta rögtön a futam után az M4 Sportnak.

Most azonban Michael Phelps is reagált Milák Kristóf elképesztő teljesítményére. A New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy ő is élőben követte a futamot, és lenyűgözte a magyar fiú győzelme.

“Persze kissé frusztráló megélni, hogy elesett ez a csúcs, mégsem lehetnék boldogabb, hisz láttam, hogyan csinálta. Ennek a kölyöknek az utolsó száz métere egyszerűen hihetetlen volt. Egy óriási 200 pillangót rakott össze, elejétől a végéig"

- idézi a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala az amerikai sportolót.

A New York Times arra is emlékeztetett, hogy Milák Kristóf még csak 13 hónapos volt, amikor 23-szoros olimpiai bajnok az első világrekordját úszta meg. Most pedig éppen ő vette el azt a rekordot, amiről sokáig azt hitték, hogy megdönthetetlen.

“Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot. Megemelem a kalapom előtte”

- áradozott Milák Kristófról Michael Phelps.

Ha megnéznéd, hogy született a "Milákcsúcs", kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
cseh-laszlo-vizes-vb-1000x667.jpg

Hatalmasat ment Cseh László: idei legjobbját úszta 200 méter vegyesen

A 4x100 méteres magyar vegyes vegyesváltó pedig olimpiai kvótás lett.
MTI - szmo.hu
2019. július 24.Sikeres délelőttöt zártak a magyar úszók a kvangdzsui világbajnokság negyedik napján.

Cseh László 200 méter vegyesen a legjobb idővel jutott elődöntőbe,

mellette ugyancsak az esti programban érdekelt lesz Németh Nándor 100 méter gyorson, Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána pedig 200 méter pillangón.

Bár a fináléba nem jutott be, a 4x100 méteres vegyes vegyesváltóde 12. helyével olimpiai kvótát szerzett.

Az előfutamok során a magyarok közül elsőként Németh Nándor állt rajthoz 100 méter gyorson: a BVSC 19 éves versenyzője a 13 előfutamból a tizedikben kapott helyet, 48.36 másodperces ideje mindössze 19 századdal marad el saját országos csúcsától, ez pedig összesítésben a hatodik helyet jelentette.

"Végre sikerült kiúsznom magam, ez az első nap a váltóban nem jött össze. Nagyon jó volt a világbajnok Caeleb Dressel mellett úszni, sikerült megfelelően felépítenem a futamot, talán délután az utolsó huszonötön kellene kicsit jobban átlendülni, de nem panaszkodom, mert délelőtt sose úsztam még ilyen jót" - nyilatkozta Németh, aki szerint a fináléba kerülésért mindenképpen 48 másodpercen belüli időre lesz szüksége.

Férfi 200 méter vegyesen a kilencedik vb-jén szereplő Cseh László és Bernek Péter képviselte a magyar színeket: a 33 éves veterán Cseh ebben a számban többek között egyszeres olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát, legutóbb a 2013-as barcelonai vb-n vállalta a távot, akkor az ötödik lett.

Cseh 1:57.79-cel messze idei legjobbját úszta - ez mindössze kilenc századdal rosszabb, mint hat évvel ezelőtt Barcelonában a döntőben -, és az első helyen jutott az elődöntőbe.

"A végén azért elfáradtam, de még mindig nem tudtam magam kiúszni, kicsit még gyakorolni kell.

A végén láttam, hogy Szeto Daija mögöttem van, de nem akartam megégetni magam, kellett a jó idő, inkább meghúztam kicsit.

Ha délután ugyanennyit úszom, annak nagyon örülök, ha bejutok a döntőbe, annak még inkább, ez megerősít abban, hogy van bennem még és tudok én úszni, csak vannak néha problémák"

- mondta Cseh László, aki 50 méter pillangón csak a 32. lett. Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy, nincsen különösebb baj a pillangójával, csak a 2015-ös kazanyi vb-bronz és 2016-os londoni Eb-ezüst "elhitette vele, hogy sprinter, de sajnos nem az."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kapás.jpg

Fantasztikus úszással aranyérmes Kapás Boglárka az úszó vb-n 200 pillangón

Az elején még a mezőny végén úszott, a végén pedig az elején. Így kell ezt!
MTI - szmo.hu
2019. július 25.Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokság úszóversenyeinek csütörtöki versenynapján.

Kapás egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, lehajrázva a két esélyesebb amerikai versenyzőt. Szilágyi 2:07.68 perccel zárt.

A két magyar a harmadik és a negyedik idővel várta a finálét, egyikük sem kezdett túl erősen. Az első fordulónál Szilágyi a negyedik, Kapás csak a nyolcadik helyen úszott, utóbbinak száz méter után jelentős hátránya volt az élen haladókkal. Az utolsó ötven méterre Kapás már negyedikként fordult rá, Szilágyi az ötödik volt. Kapás csodálatos hajrába kezdett, és óriási hátrányt ledolgozva diadalmaskodott.

Kapás a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte, és ő a harmadik magyar győztes a dél-koreai vb-n: korábban Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf győzött 5 kilométeren.

A 26 éves Kapás pályafutása második világbajnoki érmét szerezte, 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson volt harmadik.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
milakkristof2.jpg

Milák Kristóf világcsúccsal, óriási előnnyel világbajnok 200 pillangón

Gyakorlatilag állva hagyta a mezőnyt – Michael Phelps világcsúcsát adta át a múltnak.
Fotó: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2019. július 24.Milák Kristóf 1:50.73 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méter pillangón a dél-koreai Kvangdzsuban zajló vizes világbajnokságon.

Két magyar versenyző is bejutott a 200 méteres férfi pillangó úszás döntőjébe. Kenderesi Tamás nyolcadik úszóként került a fináléba, mivel hajszálra azonos időt úszott a bolgár versenyzővel, ma még egy szétúszásban kellett eldönteniük, melyiküké legyen a 8-as pálya. Kenderesi ráadásul térdszalag-szakadással küzd, ha hazaért műteni fogják.

Milák Kristóf esélyesként ugrott a medencébe, de azért akadtak vetélytársai, például a dél-afrikai Chad Le Clos, aki már Cseh Lászlónak is nagy vetélytársa volt. Le Clos óriási tempóban kezdte meg az egyébként igencsak gyilkos futamnak számító távot, de Milák tartotta vele a lépést. A 100-as forduló után vette át a vezetést, és 150 méternél már a világcsúccsal is versenyben volt.

A végére kétség nem fért hozzá, hogy Milák Kristófnak hívják a 200 méteres férfi pillangóúszás legjobbját – ráadásul új világcsúcsot állított fel. Az előzőt még Michael Phelps tartotta.

Kenderesi Tamásnak idén kevésbé van szerencséje - bár derekasan beküzdötte magát a döntőbe, végül a 8. helyen végzett.

Milák Kristóf azt kérdezte az M4 riporterétől: Ezt mégis hogy csináltam? "Nem tudom, mit csináltam. Kozma Dominik két éve is megmondta, hogy világbajnok leszek, és ez ma világcsúccsal sikerült, nagyon örülök neki.

Első forduló után láttam, hogy Chad és köztem van egy testhossz, kicsit meg is ijedtem. Vártam, hogy jön a savasodás, de annyira hajtott az adrenalin, hogy nem fáradtam el. Megtanultam 200 pillangót úszni."

Eredmények:

férfi 200 méter pillangó, világbajnok:

--------------------------------------

MILÁK KRISTÓF 1:50.73 perc - világcsúcs

2. Szeto Daija (Japán) 1:53.86

3. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:54.15

...8. KENDERESI TAMÁS 1:57.10


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x