hirdetés
brain_bar_mikaila_ulmer_3.jpeg

Mikaila Ulmer, a limonádés lány: „50 dollárból indítottam a cégem, illetve a szüleimtől kaptam még 20 dollárt kölcsön”

Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. június 10.


hirdetés

- Hogy tudod egyensúlyban tartani a munkát, a tanulás úgy, hogy azért maradjon időd gyereknek lenni?

- Nagyon nehéz egyszerre vezetni a vállalatot, iskolába járni és figyelni rá, hogy legyen időm a barátaimra. Néha mindegyiket fel kell áldozni. Van, hogy kihagyok egy dolgozatot, mert prezentációt kell tartanom. De olyan is van, hogy nem vállalok el egy prezentációt, mert fontos dolgozatom lesz. Bár az iskola az első, azért a vállalatvezetés és az is fontos, hogy 14 éves gyerekként élhessek.

Tehát jól kell beosztani az idődet, és tudnod kell, mik a prioritások.

Mikaila ezután arról beszélt, ahhoz, hogy megfeleljen a pozíciójával járó kihívásoknak, még sokat kell tanulnia. Ezt a nyarát, illetve az iskolai szüneteket tanulásra akarja fordítani.

Felmerült a kérdés, hogy mennyire tud tanácsot kérni más vállalkozóktól, cégvezetőktől. Már 10 évesen is azt tapasztalta, hogy a felnőttek szívesen segítenek. Különösen a hölgyek. Mindenkit arra biztat, kérdezzenek bátran, hisz a legrosszabb, ami történhet, hogy valaki nemet mond.

Jelen volt a beszélgetésen Mikaila édesanyja is.

- Azt hiszem, a következő kérdésemet inkább édesanyád tudná megválaszolni. Úgy érzem, ez a történet a szülők számára is tanulságos lehet. Hogy sikerült megtalálni az arany középutat abban, hogy ne korlátozzák a gyerekük önmegvalósítását, de azért valamennyire ellenőrizni tudják?

D’Andra Ulmer - Az első perctől kezdve arra figyeltünk, hogy ő mit szeretne, és támogattuk benne, engedtük, hogy csak annyit csináljon, amennyi jó neki. Minden gyerek vágyik rá, hogy vállalkozó legyen. Ezért azt mondtuk, vágjunk bele, ha ő akarja, akkor mi is. Ha már nem akarja, az is rendben van. Ugyanakkor ha valamit elvállalt, de később elmegy tőle a kedve, mindig megkérem, hogy csinálja végig,

mert nagyon fontos, hogy megtartsuk az adott szót.

De úgy általánosságban véve, ha nem akar valamit, nem erőltetjük. Ha például szeretne elmenni egy buliba inkább, akkor elmehet.

Mikaila azt tanácsolja az ifjú vállalkozóknak, hogy használják a technológiát, hisz ők beleszülettek. Vannak különféle appok, amelyek megtanítják, hogy adhatsz el egy terméket, hogy tervezhetsz weboldalt, és a legtöbb ingyenes. A legnagyobb kihívás, hogy a fiatalságnak nagyon sokféle véleménye van, és nagyon hangos, de nagyon sokszor nem cselekszenek.

- Érzékeled, hogy a tevékenységed milyen hatással van akár a méhekre, akár az emberek gondolkodására?

- Nagyon sokan készítenek fotókat a termékeinkkel a boltokban, és ráírják, hogy „támogatni akarom a méheket”. Leveleket kapok gyerekektől, akik saját limonádé standot nyitottak, és nagy sikerük van.

Amerikában sok államban illegális limonádéspultot felállítani a kertedben, még gyerekeknek is. Városi engedély kell hozzá, amit nagyon nehéz megszerezni. Ezért összefogtam egy Lemonade Day nevű szervezettel, és tanúskodtam a bíróság előtt, elmondtam, miért kellene engedélyezni, hogy a gyerekek limonádésstandokat nyissanak a saját kertjükben. Texasban most el is fogadták az erről szóló törvényt. Remélem, más államok is követik majd a példát, de kezdetnek nem rossz.

Legnagyobb sikerének azt tekinti, amikor egy női konferencián 5000 ember előtt interjút készíthetett Barack Obama volt elnökkel. Jelenleg könyvet ír, amely várhatóan jövőre jelenik majd meg.

- Mit gondolsz a svéd Greta Thunberghez hasonló fiatalok globális felmelegedés elleni tiltakozó megmozdulásairól?

- Nagyszerű, hogy összefognak. Hogy olyan termékeket vásárolnak, amelyek segítenek csökkenteni a légszennyezést, a széndioxid kibocsátást.

Hiszek bennük, és támogatom őket.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fiatal.jpg

Ez a 13 éves találhatta fel a hasnyálmirigyrák kezelésének legbiztonságosabb módját

A fiatal diák egy rangos díjat is elnyert ötletével.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 14.A hasnyálmirigyrák túlélési mutatói rendkívül alacsonyak - körülbelül 9%-os akkor, ha öt évet veszünk alapul, és körülbelül 1%-os 10 év távlatában. A helyzet az elmúlt 40 évben nem is javult jelentősen.

Ám a 13 éves Rishab Jain elhatározta, hogy megváltoztatja ezeket a statisztikákat AI-alapú eszközével, a PCDLS Net-tel, amely javítja a hasnyálmirigy állapotának nyomon követését a sugárkezelés során. Jain ötletével megnyerte a 2018-as Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-t, úgy, hogy akkor még a középiskolát sem kezdte el.

A szakértők szerint a fiatal egy biztonságosabb módszert alkotott meg a hasnyálmirigyrák kezelésére.

A fiatal a Business Insider-nek elmondta: az egész 2017 nyarán kezdődött, amikor meglátogatta a bátyját Bostonban, és ott megtudta, hogy milyen kutatások zajlanak. Megismerte a meglepően rossz statisztikákat a hasnyálmirigyrákról.

"Ezek után létrehoztam egy mesterséges intelligencia alapú PCDLS Net-eszközt, ami segíti a hasnyálmirigy állapotának követését a sugárkezelések során - mondta a fiatal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
duotogni1.jpg

Állva tapsolt az America's Got Talent zsűrije egy magyar lánynak és párjának

Csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, és úgy tűnik, megérte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A zsűri és a közönség is álló tapssal jutalmazta a magyar Antal Loretta és olasz partnere, Daniel Togni produkcióját az America's Got Talent válogatóján – írta meg a Blikk. A Duo Togni névre hallgató akrobata kettős valósággal elkápráztatott mindenkit.

A lány a lapnak azt mesélte, csak a tehetségkutató miatt utaztak Los Angelesbe, ahol az első körös meghallgatás zajlott.

"Nagyon izgatottak voltunk. Bár próbáltunk higgadtak maradni, amikor a színpadra léptünk, megláttuk Simon Cowellt, az America's Got Talent megalapítóját, és egy kissé bepánikoltunk"

– emlékezett vissza Antal Loretta, aki hat évvel ezelőtt ismerte meg Danielt a Fővárosi Nagycirkuszban. 2015 óta dolgoznak együtt, a színpad mellett a magánéletben is egy párt alkotnak.

A lányt egy artista ismerőse hívta el évekkel ezelőtt az egyik fellépésére, ami elsőre lenyűgözte. Ezután felvételizett a Baross Imre artistaképzőbe, ahol adtak neki egy esélyt, bár semmi alapja nem volt egy spárgát leszámítva.

A Duo Togni több méteres magasságban hajt végre hajmeresztő mutatványokat. Bár a válogatóról Loretta még csak nagyon szűkszavúan beszélhetett, hiszen egyelőre nem került adásba az egész, annyi biztos, hogy ez is rendkívül látványos volt. Az egyik jelenetben például párja a hajánál fogva lógatja őt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dinnyes_okolicsanyi-2-1.jpg

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot

Alekszi Zoltán makettjei kétszer is Guinness Rekorderek lettek, idén pedig még egy Árpád-kori tematikájú skanzent is készített.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 17.Szinte minden kisgyerek imád várat építeni - homokból, fakockából, bármiből, ami a keze ügyébe esik. De akad olyan gyerek, aki ezt a szenvedélyét egészen felnőtt koráig magával viszi... Egy nagy várról álmodik... és a végén létrehoz valami nagyot, de egészen más módon.

A Velencei-tó déli partján különleges csemegéket kínál Dinnyés. A leghíresebb látványossága - egy kisgyerek megvalósult álma - a Várpark, ahol a történelmi Magyarországon állt középkori várakat nézheted meg – piciben. Bár makettek, de mégsem a hagyományos módon.

Érdekességük, hogy anyaghűek, és elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. A "vármentő" parkban olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban. A makettek kőből, fából, téglából épültek fel, és minden apró részlet kidolgozott az ablakpárkánytól a kapuzsanérig.

A park jelenleg 38 vár-makettet mutat be, és ezzel 2018-ban

megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést,

mint a világ legnagyobb, vármaketteket bemutató kiállítása. A tulajdonos, Alekszi Zoltán a második oklevelet a Szeretlek Magyarországnak mutatta be először.

Zoltán, a Várpark megálmodója elmesélte nekünk, hogy 2012 óta foglalkozik a különleges gyűjteménnyel. Alapos kutatómunka után készültek el az eredeti vár építőanyagaihoz hasonló anyagokból épített várak. Az építmények mellett haladó sétányon emlékoszlopok idézik meg a magyar történelem nagy alakjait, a magyar királyokat, Árpád-kori és erdélyi fejedelmeket.

A „várkapitány” lelkesen mesél a kezdetekről is.

Gyerekként már azt találta ki, hogy egy nagy várat épít majd. Aztán mikor felnőtt, a várról nem mondott le, de rájött, hogy inkább vármentő parkot csinálna, ahol egyedülálló módon mutathatja be a középkori magyar várakat.

Az eddig elkészült maketteket mind saját maga rakta össze. Annyit elárult, hogy sokszor saját kárán jött rá a megfelelő technikára, volt, hogy leomlott a fal, amit rakott, de nem adta fel, és ma már tökéletes várfalakat tud csinálni kőből, fából.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
maklari-kotelugro-csapat.eb-europa-bajnoksag-norvegia-2.jpg

Lenyűgözte a világot a maklári kötélugró csapat - arannyal és ezüsttel tértek haza

Hatalmas sikert arattak.
Fotó: Maklári Bosch Kötélugró Klub - szmo.hu
2019. július 14.Tarolt egy magyar csapat a kötélugrók világbajnokságán, Norvégiában.

Mint arról a heol.hu beszámolt,

aranyérmekkel és ezüstérmekkel jöttek haza a Maklári Bosch Kötélugró Klub versenyzői.

A nemrég lezajlott World Jump Rope-on a Demó Versenyben például, ahol tizenhárom versenyző öt percen keresztül zajló összehangolt munkájára volt szükség, ezüstéremmel jutalmazták a csapat teljesítményét

A megmérettetésen 26 ország majdnem 1000 versenyzője vett részt. A maklári csapat fiatal versenyzői, Bozsik Regina, Zelei Dorottya, Zelei Diána és Hanuszik Lilla, páros duplakötélben hibátlan gyakorlatot mutattak be, ez első helyet ért.

"A 4×30 másodperces csapat gyorsasági számban Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra, Tatár Laura első helyen végeztek. A 2×60 másodperces duplaköteles gyorsasági számban Kurtán Adél, Hanuszik Éva, Bánhegyi Hanna, Bánhegyi Flóra aranyérmet vehettek át. Ugyancsak a legjobb volt a Kovács Réka, Bánhegyi Hanna és Bánhegyi Flóra alkotta hármas a 3×40 másodperces duplakötél számban. Ezüstérmet szerzett Bánhegyi Hanna és Tatár Laura a 2×30 másodperces duplázásban. Mind a négy gyorsasági számmal a legjobbak között a Grand Fináléban újra versenyezhettek, amely végén a 4×30 másodperc gyorsaságiban győztesként a magyar himnuszt hallhatták ismét" - írja a lap.

Az egyéni számokban Zelei Diána a juniorok között ezüstöt szerzett szabadon választott gyakorlatával. Ugyancsak ezüstérmet vehetett át Bánhegyi Hanna a 30 másodperces és 3 perces gyorsasági számokért is.

Hanuszik Éva egy másik korcsoportban szerzett ezüstérmet gyorsasági eredményével, akit ugyanebben Bánhegyi Flóra követett a harmadik helyen.

Bánhegyi Flóra összetett bajnok lett - az összes korcsoport eredményeit figyelembe véve ő volt a legjobb.

A fotókért és videókért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x