Miért rázkódik meg a tested, mielőtt elalszol? Itt a válasz
Nagyon sok emberrel előfordul, és van rá magyarázat.
Fotó: Pexels - szmo.hu
2018. szeptember 23.


Veled is gyakran előfordul, hogy mielőtt mély álomba merülsz, a tested hirtelen megrázkódik, sokszor annyira, hogy azt hiszed, leesel az ágyról? És persze pont a legrosszabbkor jön, mielőtt elaludnál. De miért történik ez?

Ezt a sokkszerű reakciót a tudósok hipnotikus rándulásnak vagy az elalvás jelzésének hívják.

Állításuk szerint,

ha a test vagy annak valamely része hirtelen megrándul, azt jelzi, hogy éppen az ébrenlét és az alvás állapota között járunk.

A rázkódás alkalmanként olyan hirtelen és erős, hogy fel is ébresztheti az embert és/vagy a mellette fekvőt. Azt azonban még a tudósoknak sem sikerült kideríteni, hogy ez pontosan miért és milyen mechanizmusok alapján történik.

Carl Bazil PhD professzor elmondása szerint az emberek különbözően reagálnak erre a kiszámíthatatlanul jelentkeznő rázkódásra. Egyes emberek fel sem ébrednek, amikor testük megrándul, csak a párjuk veszi észre, míg mások riadtan kelnek fel és megrémülnek tőle.

A szakértők szerint

a hipnotikus rándulás nagyobb eséllyel jelentkezik, ha az illető kimerülten esik be az ágyba.

Ritka esetekben, amikor a test nagyon fáradt, az agy képes felgyorsítani az elalvást, ami megzavarhatja ennek természetes folyamatát. A test rázkódása egyfajta hibajelzésként is értelmezhető, amit az agy generál. Más vélemények szerint ez csak egy jel, amit az agyunk küld a testünknek, ha már elértünk arra a szintre, hogy képesek vagyunk az alvás következő fázisába lépni.

A tudósok szerint a stressz, a koffein, az alkohol, a hálószobában lévő nem megfelelő körülmények, a sok képernyőbámulás, a jet lag és az éjszakába nyúló esti műszak is megnehezíti az alvást, ilyenkor szintén jelentkezhetnek hipnotikus rándulások.

Forrás: The Powerful Mind


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x