hirdetés
felesleges3.jpg

Miért ragaszkodunk a megszokott tárgyainkhoz?

Csinálj helyet annak, ami számít, és ereszd el, ami nem. Ez ennyire egyszerű.
Bitay Andrea írása a a Maison blogon, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

A MAISON blogon Andi a mindennapi rutinról ír. Aminek legfontosabb része, hogy meg tudjuk becsülni a kis dolgokat és értékelni a szépet. Megosztja azokat a tapasztalatait, amik közelebb visznek a minimalista, egyszerűbb életmód kialakításához, mert mindez egy nagyvárosban, gyerek mellett is lehetséges. Olvasd a blogot és alakíts ki olyan mindennapokat, ahol a saját elveidnek megfelelően, felszabadultan élhetsz.

Valóban ennyire egyszerű, ahogy Robert Tew mondja? Szerintem igen, de hosszú utat jártam be, amíg eljutottam idáig. Mindenkinek voltak/vannak olyan tárgyai, amiket a szükségesnél hosszabb ideig tart meg. Dolgok, amik egy szekrény mélyén sínylődnek évekig, ruhák, amik sosem látták a napfényt.

Néhány évvel ezelőtt tele voltam tárgyakkal, amiket ajándékba kaptam, és nem váltam meg tőlük, pedig sosem tetszettek, ruhákkal, amiket leértékelésen vettem, pedig nem is vágytam rájuk. Közepes és tökéletlen megoldások, amiket jó kompromisszumnak éreztem, mert kellett valami új. Egyszerűen vásárolni kellett, ha pedig már ott van, akkor baromi nehéz megszabadulni tőle.

Rengeteg oka lehet, hogy valaki miért ragaszkodik a tárgyaihoz és ahány tárgy, annyi okról beszélhetünk. Nem kell magunkat hibáztatni, megvan ennek a tudományos háttere. Két évvel ezelőtt írtam egy bejegyzést arról, hogyan lehet elengedni ezeket a tárgyakat, azonban akkor még kevésbé voltam tisztában az okokkal.

Íme 5 ok, ami miatt nem tudjuk elengedni a tárgyainkat. Melyikben ismersz magadra?

1. Bűntudat

hirdetés

A leggyakoribb érzelem akkor, amikor valaki megválik egy tárgytól.

Bűntudatod van, mert kaptad valakitől, és nem szeretnéd őt megbántani. Esetleg örökölted, és nem szeretnél hálátlannak tűnni, még akkor sem, ha semmilyen más érzelmi kötődésed nincs ahhoz a tárgyhoz.

Ha ezt érzed, akkor mindig jusson eszedbe: te élsz abban az otthonban, nem a másik. Jogod van ahhoz, hogy ne tudj együtt élni egy tárggyal, ne szeresd meg, vagy épp ahhoz, hogy az évek során változz. Ráadásul hidd el, ha megkérdeznéd azt, akitől kaptad vagy akihez kötődik, hogy kidobhatod-e, akkor valószínűleg nevetve mondaná azt, hogy persze, nem kell csak azért kerülgetned, mert tőle van.

2. Nosztalgia

Hidd el, én voltam a világ legnosztalgikusabb embere! Persze a mai napig megvan ez bennem, de próbálok felülkerekedni rajta amennyire érdemes, mert a múlthoz való túlzott kötődés még soha sem vitte előre az embert. Régen minden érzésemet próbáltam tárgyakhoz kötni. Tudod,

amikor a külföldi utazásról hazahozod a szalvétát, a csokipapírt, a szállodai szappant, a szórólapot, a fűszálat a parkból, mert mind-mind onnan van, arra emlékeztet, hogy ott jártam. Aztán hamar kiüresednek, és csak egy rakás szemét marad.

Minimalista utam során egy dolgot biztosan megtanultam: az érzéseim, az emlékeim nem hagynak el attól még, mert nincs ahhoz köthető tárgy a lakásomban. Természetesen vannak tárgyak, amiket az ember egy életen át megtart, például a karszalagot, amit Dávid a születése után kapott a kórházban. Azonban nem fogom a babakori ruháit egy bőröndben tárolni életem végéig.

Próbálj meg mérlegelni a nosztalgikus tárgyak között, és csak a legfontosabbaknak adj helyet, a többitől válj meg. Hidd el, felszabadító érzés.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kanikula_hoseg_ventillator_unsplash.jpg

7 tipp, hogyan hűtheted le az otthonodat kánikula idején

Ha már nem bírod a meleget bent sem, és nem tudod, mit tegyél, próbáld ki ezeket!
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Ava Sol - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Miközben Nagy-Britanniát 39 fokos rekordmeleg sújtja, Európa többi országát - köztük Magyarországot - sem kíméli a hőhullám. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben enyhülésre számíthatunk, a pokoli hőség még hosszú napokig tarthat, írja a Daily Star.

Egy ilyen helyzetben mindent érdemes bevetni, hogy otthonunk hőmérsékletét elviselhető szinten tartsuk. A lap erre ad 7 tippet, amit ha betartunk, könnyen elkerülhetjük a háziszauna kialakulását.

1. Zárjuk el a fény útját!

A sok szürke nap után nagy kísértést jelent, hogy tágra nyissuk az ablakokat és elhúzzuk a függönyöket. Ebben a helyzetben azonban ez a legrosszabb húzások egyike lehet: a fény mellett beáramló meleg levegő pillanatok alatt izzasztó üvegházzá fűtheti a lakást.

hirdetés

2. Sötétedés után nyissuk ki az ablakokat

Kevés jobb módszer van nyáron a lakás vagy ház lapos lehűtésére egy éjszakai szellőztetésnél. Amikor már teljesen sötét van, nyissunk ki minden ablakot. Ne felejtsük ellenőrizni, hogy házak esetén a tetőablakot okvetlenül csukjuk be a művelet végén, mert másnap kettőzött erővel támadhat a kánikula egy véletlenül nyitva felejtett ablakon keresztül.

3. Hanyagoljuk a sütőt, lehetőség szerint a szabadban főzzünk!

Azon kívül, hogy finom, még a lakás hűtésében is segítségünkre lehet a grillezés. Ha ugyanis nem a konyhában, hanem a szabadban készül az ebéd, nem melegszik fel egy-egy hosszabb ebédkészítésnél a sütő, ami ráadásul még a főzés után is jó ideig árasztja magából a forró levegőt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
woman-2197947_1920-1000x667.jpg

Ez az egy anyag kell a pihentető és nyugalmas alváshoz az alvásszakértő szerint

Olivia Arezzolo szerint a jó alvás kulcsa az omega-3 zsírsavban keresendő. Mutatjuk, miért van ennyire fontos szerepe.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Amilyen pihentető és nyugtató hatással van az emberre az alvás, annyira meg tudja keseríteni az illető életét az, ha rossz alvó. A koronavírus-járvány okozta stressz és mentálhigénés problémák ráadásul fokozott hatással vannak alvásciklusunkra is, ám egy alvásszakértő szerint egyetlen anyag bevitelével orvosolhatjuk a problémát.

A sydney-i Olivia Arezzolo a The Sunnak árulta el a csodafegyvert:

a jó alvás kulcsa az omega-3 zsírsavban keresendő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
no40felett.jpg

5 változás 40 felett, ami várhatott volna még

A 40 múltam és élvezem blog szerzője barátnőjével a saját nyomorukon sírva-röhögve állapították meg, hogy az idő nem kíméli őket sem. Összeszedték, mik azok a változások, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.
Laskai Nelli írása a Negyven múltam... és élvezem blogon, Címkép: Pera Detlic képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

Nos, a B oldalról rengeteget olvastam, hallottam. Leginkább akkor, amikor még a negyven előtt ácsorogtam. A negyvenedik szülinapom másnapján felébredtem és megállapítottam, hogy semmi, de az égvilágon semmi nem változott. És ez így ment egy évig. Akkor már a barátnőmön – aki egy évvel fiatalabb nálam – észrevettem, hogy ha mutatok neki valamit a telefonomon, akkor reflexből eltolja a karomat fél méter távolságra az arcától.

Ezen baromi jókat nevettem egészen addig, amíg egyszer azon kaptam magam, hogy leveszem a tévénézős szemüvegemet azért, hogy jobban lássam a mobilteló kijelzőjét… Volt egy sejtésem, hogy mi történik éppen. Jó barátnők vagyunk, így előfordult már, hogy egymáshoz hangolódott a menstruációs ciklusunk is. Ez rendben is van, de azért erre a fordulatra nem számítottam… a barátnőm ráragasztotta a szememre a fókuszálási problémát.

A saját nyomorunkon sírva-röhögve állapítottuk meg, hogy az idő nem kímél bennünket sem. Összeszedtük, hogy melyek azok a változások az életünkben, amelyek bárcsak vártak volna még 2-3 évtizedet a megjelenésükkel.

1.

A már említett látásprobléma.

hirdetés

Van olyan szitu, ahol nincs elég hosszú kar…vagy éppen le kell venni a távolba látó szemüveget, hogy közelről rá tudjunk fókuszálni az apró betűkre.

iha31 képe a Pixabay -en.

2.

Az alkohol kérdéskörében is történtek változások.

Lényegesen kevesebb mennyiséggel is borzasztó másnapot húzunk magunkra. Én azóta fel is hagytam az alkohol fogyasztásával, amióta az esti 2 dl bortól már éjfél előtt beüt a másnaposság. Pedig így negyven felett elég kifinomult ízlésem lett a borokat illetően is, szóval nem a minőség a becsiccsentés és a másnaposság oka.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
home-1438305_1920-1000x563.jpg

Íme a lista: ezek a leginstapozitívabb tárgyak a lakásban

Te hányat posztoltál már ezekből?
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Aki csak párszor is töltött már el időt az Instagram-posztok végiggörgetésével, biztosan tud mondani néhány olyan, szinte futószalagon legyártott tárgyat és kompozíciót, amit szinte minden valamirevaló Instaművész profilján megjelenik. A My Job Quote körülnézett a képmegosztó háza táján, melyek azok az otthoni tárgyak, amiket előszeretettel posztolnak a felhasználók - írta meg a Daily Mail.

A kutatáshoz a képekhez használt hashtageket vették alapul, ezek száma alapján állt össze a lista.

Az első helyezett egy nem túl kreatív, de Instaszempontból jól fotózható, műveltséget és szépérzéket sugalló kompozíció: a saját otthoni galéria lefotózása viszi a prímet. Ez a hírességek körében is nagyon népszerű, bár nyilván az ő esetükben pár nullával többet érnek a műalkotások, amelyeket előszeretettel meg is mutatnak.

A második már ennél meglepőbb, és némi kézügyességet igénylő posztolnivaló: nagy kedvvel osztják meg a felhasználók hímzőtehetségük eredményét, legalábbis a hashtagek erről árulkodnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hello summer! @_.baobap._ #embroidery #stitch #hoopart #embroideryart #embroiderylove

Leylâ (@leylaembroshop) által megosztott bejegyzés,

Lapozz további tárgyakért és a listáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!