icebucket
Miért öntik le magukat jeges vízzel a sztárok?
Sokan csak a poént látják benne, de a cél valójában adománygyűjtés lenne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. augusztus 24.Az interneten nemrég kapott lökésszerű népszerűséget néhány olyan videó, amin híres politikusok, művészek, vezetők, sportolók, "celebek" vödörnyi jeges vízzel öntik le magukat. Az első hallásra értelmetlen akció - az "Ice Bucket Challenge" - hátterében azonban egy jótékonysági kampány áll, ami az amiotrofiás laterálszklerózis (ALS) nevű, az izommozgásért felelős idegsejtek pusztulásával járó halálos betegségre kívánja felhívni a figyelmet. (A kór eddig nem igazán volt benne a köztudatban, annak ellenére, hogy nem is olyan ritka - például Magyarországon is évente ötszáz új esetet regisztrálnak.)

A kampány másik, nem titkolt célja az, hogy adományt gyűjtsön az ALS-t kutató szervezetek valamelyikének (bár az ALS Association hangsúlyozza: a financiális kérdések másodlagosak, a lényeg a tájékoztatás). A dolog menete egyszerű: egy vödör jéghideg vizet kell önteni fejünkre (vagy másokat megkérni erre), majd az erről készült videót megosztani a neten. Ezután ki kell hívni három személyt, akik vagy teljesítik ugyanezt a mutatványt 24 órán belül, vagy fizetnek - Bill Gates például mindkettőt megtette.

Celebek akcióban: beszállt Lady Gaga, Oprah Winfrey, Britney Spears, 50 Cent és Steven Spielberg is

Rajta kívül a Microsoft nemrég megválasztott vezérigazgatója, Satya Nadella, a Facebook-mágnás Mark Zuckerberg, Eminem, Christiano Ronaldo, Justin Timberlake, Reese Witherspoon, sőt a 86 éves Ethel Kennedy is. Ő volt Barack Obama kihívója, de az amerikai elnök végül nem vett jégfürdőt (legalábbis nem tette közszemlére), inkább minden felhajtás nélkül adományozott.

Volt, aki helikopterrel zúdíttatta magára a jeges zuhanyt

Az adományozási hullám viszonylag rövid idő leforgása alatt rendkívüli méreteket öltött, július végén a szervezet már 2,3 millió dollárral lett gazdagabb (csak viszonyításképp: tavaly augusztusig csak 25 ezerből gazdálkodhattak), a közösségi oldalakon pedig egyre több párperces videó tűnik fel, amint valaki épp vödröt ragad és leönti magát. Aki azonban nem csak virtuálisan, hanem a tettek mezejére lépve is segítené a szervezetet, itt megteheti.

Ha tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x