Miért kívánjuk annyira az édességet és az alkoholt karácsonykor? – itt a tudományos válasz
A ünnep elválaszthatatlan az eszem-iszomtól, és ilyenkor mindenki elnézőbb önmagával szemben. De miért is?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 13.Egyeseknél ez édességfalásban nyilvánul meg, mások pedig a szokottnál könnyebb szívvel öntenek fel a garatra. Egy brit felmérés szerint a szigetország lakosai decemberben átlagosan több mint 21.000 plusz kalóriát vesznek magukhoz. De vajon mi az oka ennek a karácsonyi falánkságnak? Erre igyekszik választ adni

a Daily Mailben Alice MacIntosh táplálkozás-szakértő.

Minden embernek más az étrendje, mások a kedvencei, az étkezési szokásai, de vannak, akinek kemény küzdelmet kell vívniuk azért, hogy elutasítsák a kevésbé egészséges ételeket, és hajlamosabbak az engedékenységre önmagukat illetően. Ennek számos oka lehet.

Vannak, akik édesszájúnak mondják magukat, de ez nyilván a napi étkezési szokásaikból fakad. Ha valaki édeset reggelizik, és hozzá cukrozott kávét vagy teát iszik, ha ezt nem folytatja, ingadozni fog a vércukor-szintje, és az édes iránti vágyakozása erősebb lesz. Egy szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend kialakítja az effajta táplálkozás ördögi körét. Lehetnek genetikai okai is annak, hogy valakinek ingadozik a vércukor-szintje.

Aki olyan családban nő fel, ahol az a szokás, hogy semmi nem marad a tányéron, és ez különösen érvényes karácsonykor, ezt viszi magával felnőttkorban is.

Az étkezési időkben fogyasztott protein segít a jóllakottság érzésében, enélkül gyorsan megéhezünk, és szívesen ennénk még. Ha nem így eszünk, vagy pláne kihagyunk egy étkezést, jön a nassolás, és egy idő után nem bírjuk abbahagyni, miközben felborul a táplálkozási egyensúlyunk, mert rendes ételadagok helyett olyan gyorsan laktató dolgokat eszünk, amelyeket menet közben is be tudunk kapni

A falánkságot okozhatja kialvatlanság is, és ilyenkor gyakrabban veszünk magunkhoz olyan élelmiszereket, amelyek kalóriamennyiségükkel tartják fent energia-szintünket. Nőknél hormonális változások is vezethetnek a falánksághoz, és túlzott önmegbocsátáshoz.

Ami a mértéktelen italozást illeti, ez a legtöbbször azért fordul elő, mert bevett szokássá és megbocsájthatóvá vált bármilyen buliban jól berúgni. Nagyon határozottnak kell lenni ahhoz, hogy ezzel a szokással szakítani tudjunk, amely még nehezebb olyankor, amikor jobbnál jobb italok folynak előttünk.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x