Miért kell a gyerekeknek ledolgozniuk a téli szünetet?
Van értelme? Semmi. Vélemény.
DMPG cikke - szmo.hu
2018. november 29.


Egy általános iskolás és egy középiskolás gyerkőc édesanyjaként kicsit felszaladt a szemöldököm akkor, amikor mindkét gyermekem mindkét osztályfőnöke nyomatékosan felhívta a szülők figyelmét:

ugye nem felejtjük el, hogy december elsején és december tizenötödikén tanítási nap van szombaton?

Értem én, hogy munkanap van amúgy ezen a két szép napon, amikor is hivatalosan december 24-ét és december 31-ét dolgozzuk le, viszont nem hagy nyugodni a gondolat: ez a két nap emberemlékezet óta a téli szünethez tartozó nap. Vajon miért kell a gyerekeknek is "ledolgozniuk" kvázi a téli szünetüket?

És vajon miért kell a tanároknak ledolgozniuk a saját téli szünetük két napját?

Az általános iskolás fiam osztályfőnöke úgy próbálta csitítani a szülőket, hogy azt mondta,

"tudjuk, mennyire komolyak ezek a szombati tanítási napok". Tudjuk, bizony.

Ilyenkor rövidített órák vannak, a tanárok - nem meglepően - a szokásosnál is kedvetlenebbek, idegesebbek, és pont annyira mennének haza, mint a diákok. Nincs idő leadni egy teljes óra anyagát, esetleg egy röpdolgozatra van lehetőség, vagy elütni az időt a munkafüzet töltögetésével. Tesiórán pedig párszor pattog a labda és már öltözhetnek is vissza a gyerekek.

Van értelme? Semmi.

És hogy mennyire nonszensz ez az egész, mutatok egy másik példát, amely ugyanez, pepitában.

Képzeld azt, hogy augusztus huszadika is beleesik egy hosszú hétvégébe. Államalapításunk napja a nyári szünet része, tanárnak is, diáknak is. Most képzeld azt, hogy ezt az augusztus 20. körüli "repi" munkanapot le kell dolgozni egy tüneményes július végi szombaton, mert hát ez a dolgok rendje.

Ugye mennyire buta elképzelés?

Pont annyira, mint ez a mostani, amikor a téli szünet két napja kapcsán idétlenkednek ezen a két decemberi szombaton az iskolákban.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x