hirdetés
business-meeting-1238188_1920.jpg

Miért hiszünk az álhírekben, és hogyan vehetjük fel velük a harcot?

A 21. században már teljesen természetes, hogy az agyunk az 'infostormok', vagyis 'információs viharok' áldozatává válik, de a helyzetet ki lehet védeni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 09.


hirdetés

Napjainkban nem számít forradalmi kijelentésnek, hogy a technikai fejlődésnek és közösségi oldalak, illetve egyéb platformok terjedésének hála sokkal több információval találjuk szemben magunkat, mint amennyit fel tudunk dolgozni és amennyire egyébként szükségünk lenne.

Kevésbé általános az tény, hogy az emberi előítéletek gyakran olyan másodlagos információkra is támaszkodnak, amelyek nem származnak semmiféle külső forrásból, ugyanakkor erőteljes "fegyverré" válnak.

Ilyenkor a forrás neve társadalmi információ - vagyis lényegében amire azt gondoljuk, hogy más emberek gondolják.

A BBC cikke egy szemléletes példával festi le a helyzetet.

Tehát, ha például egy zsúfolt színházban vagyunk, és körülöttünk mindenki hirtelen pánikolni kezd és a kijáratot kutatja, akkor vajon mit csinálunk és miért?

hirdetés

Ilyenkor az érzékszerveink tájékoztatnak arról, hogy mások mozgolódni kezdtek, de magát az információt a társadalmi értelmezés adja meg.

Szóval, mivel ezek az emberek úgy vélik, hogy valami rossz történik, ez azt jelenti, hogy valószínűleg meg kell próbálnunk elmenekülni.

Ez azonban csupán egyetlen lehetséges értelmezés, és ebben rejlik az egész dolog titka. Lehet, hogy mi tévedünk, lehet, hogy ők, történhetett hamis riasztás, és még számtalan magyarázat létezik.

A társadalmi információk pontos olvasása alapvető készség, és a legtöbbünk hatalmas erőfeszítéseket szentel a gyakorlásnak.

Sőt, az az iránti kíváncsiság, hogy vajon mi zajlik le valaki más fejében, az emberiséget foglalkoztató témák között az élvonalban áll - persze amellett, hogy ezeket a gondolatokat hogyan lehet befolyásolni, megváltoztatni.

Ez eddig rendben is lenne, azonban a digitális kultúra információs nyomása valami újat vezetett be az ősi pszichológiai egyenletbe: egy teljesen új szintű támaszkodást a társadalmi információkra; és egy teljesen új veszély- és rizikókészletet, manipulációt a befolyásolás témakörében.

Dán kutatók, Vincent F Hendricks és Pelle G Hansen ezt a zavaró folyamatot nevezték el "információviharnak" vagy "infostormnak".

És hogy mit lehet tenni ellene? Hogyan kezeljük az infostormot?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szelvihar-hidegfront-animacio.jpg

Így jön a lehűlést hozó szélvihar az országba - videón a hidegfront útja

Az Időkép animációin láthatod, hol, milyen ütemben érkezhet meg a frontot hozó erős, viharos szél és a lehűlés.
Forrás: Időkép - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Mint megírtuk, szombaton még igazi nyári kánikula és strandidő lesz, de estére megérkezik a vihar, ami jelentős lehűlést hoz magával.

A délutáni óráktól északnyugat felől egyre nagyobb területen megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti országrészben viharossá fokozódik a szél. A Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 kilométer/óra körüli széllökések is előfordulhatnak. Emellett elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására -

nagyobb eséllyel a nyugati, délnyugati, illetve az északkeleti országrészben - ott egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat. A záporok, zivatarok legkésőbb vasárnapra virradóra a délkeleti országrészt érhetik el. A zivatarokat elsősorban viharos széllökések, esetleg jégeső és intenzív csapadék kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség, az extrém UV-sugárzás, az erős szél és zivatar veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki.

hirdetés

Lapozz az animációkért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-horvat2.jpg

Fotókon a hatalmas dugó, ami a horvát határnál alakult ki a kánikulában

Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani.
MTI, SZM - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Már beszámoltunk arról, hogy hatalmas dugó alakult ki a magyar-horvát határon, mert a kötelező regisztráció a horvát oldalon jelentősen lelassítja a forgalmat.

Több órás várakozásra kell számítaniuk az M7-es autópályán Horvátországba utazóknak a határátkelő előtt. A Horvátországba belépőket kötelezően regisztrálják az ottani hatóságok, ezért a személyforgalomban a Magyarország felől érkezőknek a határátlépés előtt kétórányi várakozásra kell felkészülniük.

A rendőrség azt javasolja, hogy az utazók az előzetes regisztrációt lehetőség szerint még indulás előtt végezzék el az internetes felületen, így megkönnyítik a hatóságok munkáját.

Ezt EZEN A FELÜLETEN tehetitek meg.

hirdetés

Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani.

Lapozz a fotókért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-horvat-hatar.jpg

Óriási dugó a magyar-horvát határon

A M7-es autópálya határ menti szakaszán kétórás várakozási idővel lehet csak átjutni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Több órás várakozásra kell számítaniuk az M7-es autópályán Horvátországba utazóknak a határátkelő előtt - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

Takács Tivadar közölte:

a Horvátországba belépőket kötelezően regisztrálják az ottani hatóságok, ezért a személyforgalomban a Magyarország felől érkezőknek a határátlépés előtt kétórányi várakozásra kell felkészülniük.

A rendőrség azt javasolja, hogy az utazók az előzetes regisztrációt lehetőség szerint még indulás előtt végezzék el az internetes felületen, így megkönnyítik a hatóságok munkáját. Ezt EZEN A FELÜLETEN tehetitek meg.

Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani - tette hozzá a szóvivő.

hirdetés

Az Index egyik olvasója jelezte, hogy a torlódás oka az előzetes regisztráció elmulasztása helyett inkább az lehet, hogy kevés horvát határőr dolgozik a határon. Elmondása szerint a két hete kialakult torlódást az okozta, hogy összesen két határőr végezte a beléptetést, akkor végül a magyar határőrök intézkedése miatt lett az eredeti két sorból négy.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lara-van-ruijven.jpg

27 évesen meghalt a gyorskorcsolya-világbajnok Lara van Ruijven

A holland sportoló egy edzőtáborban lett rosszul néhány hete. Egy ritka autoimmun-betegséget diagnosztizáltak nála.
Fotó: Lara van Ruijven/Facebook - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

27 éves korában meghalt Lara van Ruijven világbajnok gyorskorcsolyázó, akinél egy júniusi edzőtáborban autoimmun-betegséget diagnosztizáltak - írja a BBC.com. A holland rövidpályás versenyző a 2018-as téli olimpián bronzérmet szerzett.

A sportoló júniusban egy edzőtáborban lett rosszul, onnan a franciaországi Perpignan kórházába vitték. Az intenzív osztályon ápolták, ám a gondos orvosi ellátás ellenére nem tudnák megmenteni az életét.

„Ez egy hatalmas csapás az összeszokott csapat számára. Halála az egész sportvilág óriási vesztesége” - mondta a holland rövidpályás korcsolyázók edzője, Jeroen Otter.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!