hirdetés
bohoc_ck.jpg

Miért félünk a bohócoktól?

Ragyogó mosoly, vicces arckifejezések, ostoba nevetés – a bohócok évszázadok óta a szórakoztatás képviselői. Mégis van, hogy ijesztő. De mikor lettek ilyen félelmetesek?
Vén Betti írása a 7köznapi pszichológia blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

A specifikus fóbia egy adott helyzettől, tárgytól vagy környezettől való irreális, extrém félelem. A félelem jelentkezhet pl. orvostól (fogorvos), magasságtól, repülőtől, felvonótól, baktériumtól, póktól, de még a maszkos, jelmezes emberektől is, mint akár a bohócoktól.

A speciális fóbiákkal küzdők gyakran tudják, hogy

félelmüknek nincs valódi oka, és hogy viselkedésüknek nincs értelme, még maguk számára sem. Egyszerűen tehetetlennek érzik magukat,

amikor szembesülnek félelmük tárgyával, sőt a félelem előrejelzése is gyakran erős szorongást okoz. A specifikus fóbiák általában gyermekkorban vagy serdülőkorban alakulnak ki, és a tünetek egész életen át vezethetnek. Nőknél kétszer gyakoribb a megjelenése.

Milyen tünetekkel jár?

hirdetés

* a tárgy vagy helyzet mindig félelmet vagy szorongást vált ki,

* az egyén aktívan elkerüli a tárgyat vagy a helyzetet,

* a tárgy vagy helyzet által okozott veszély nem arányos az ennek eredményeként előidézett félelemmel,

* a mindennapi életre is kihat.

Noha a kiváltó ok ismeretlen, úgy gondolják, hogy bizonyos tényezők és személyiségjegyek növelik a specifikus fóbia kialakulásának kockázatát, a gyakori aggodalmak, negatív gondolatok elősegítik azt.

Bizonyos tényezők hozzájárulhatnak a kifejlődéséhez, mint pl. a túlvédő szülők, a szülők elvesztése, szexuális, fizikai erőszak, de akár a genetika is hozzájárulhat.

De hogyan kapcsolódnak ide a bohócok? Sokak számára jelent specifikus félelemforrást a bohóc személye.

Bohócok az idők során…

Bohócok már a fekete-fehér képernyő, sőt a cirkuszok megjelenése előtt is léteztek. Az ókori Egyiptomban, Görögországban, Rómában, vagy éppen Kínában is hivatkoztak a királyi udvar bolondjaira, magát a „bohóc” szót azonban csak a 16. században kezdték használni.

Időközben Olaszországban megjelent a szórakoztatás egyik régi archetípusa, Harlequin, aki a professzionális színház korai formájában tűnt fel. Ez alapozta meg a brit pantomim alapját is. Harlequin – vagy Arlecchino – szellemes és kedves szolga karakter volt, színes gyémántokkal díszítve. A Harlequint játszó színészek gyakran akrobaták vagy bűvészek voltak, akik különböző mutatványokat végeztek.

Az 1800-as években Joseph Grimaldi angol előadóművész helyezte a színház középpontjába a bohóc szerepkörét. Grimaldi volt a felelős a pantomim hagyományának megteremtéséért, ő teremtette meg a komédia mesterségét is a színpadon. Joe néven ismert bohócokat– a ma ismert élénk, színes arcfestékkel – Grimaldi után nevezték el.

A boldogtalan bohóc nem újkeletű. Grimaldi 1837-es halála után a bohócok inkább tragikus figurákká váltak. Az európai cirkuszi bohócok később elérték az Amerikai Egyesült Államokat. Jött a vörös orr és a rongyos ruha.

A bohócok csak az 1960-as években társultak a gyermekek szórakoztatásához. Ronald McDonald boldog arcot adott a globális Happy Meals menük játékához. Azóta a modern bohóc sokkal inkább a gyerekes szórakoztatáshoz kötődik, mint a színházhoz.

Szóval mi a helyzet a bohócokkal, akik az emberekből szorongást váltanak ki?

A fóbiákat kutató szakemberek szerint van néhány magyarázata annak, hogy miért tarthatjuk ijesztőnek őket.

Először is, természetellenesek.

Tudjuk, hogy emberek, de nem úgy néznek ki, mint a normál emberek. Az arcfesték elrejti az arckifejezéseket, így nem tudjuk leolvasni az érzelmeiket.

Ez a titokzatos pszichológiai tapasztalás, amikor valami ugyan ismerős, de közben rejtőzködő, elég ahhoz, hogy felkavaróvá váljon.

Természetellenes, túlzott a mozgásuk.

A legtöbb fóbia kialakulása egy konkrét eseményhez kapcsolódik. Ha egy gyermek furcsa jelmezben, ismeretlen motívumokkal lát egy idegen személyt, a fóbia könnyen kialakul. De „eltanulható” szüleinktől, testvérektől, a média ábrázolásából is.

Kulturális szempontból

általános érzés, hogy a bohócok hátborzongatóak, ami kreál egy olyan asszociációt bennünk, hogy valamiért félni „kell” tőlük.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
89486274_536855073627946_7355522984963997696_n.png

Márciustól Budapest legháziasabb étteremcsaládja is házhoz viszi rendelésedet

Mostantól a VakVarjú négy étterméből is házhoz rendelheted kedvenc ételeidet!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

Bár most egy darabig hiányolnunk kell törzshelyeinket, a vasárnapi közös családi összeüléseket, a kedvesen mosolygó pincéreket, az otthonos hangulatot, de szerencsére a kedvenc fogásainkról most sem kell lemondanunk. Épp így a legfinomabb „varjúságokról” sem, ugyanis

Budapest legháziasabb étteremcsaládja, a VakVarjú mostantól házhoz szállítja fogásait.

Így neked nincsen semmi dolgod, csak kiválasztani, mi az, amit leginkább kívánsz, megrendelni és várni arra, hogy a falatok az öledbe „repüljenek”.

hirdetés

A VakVarjú Pest, Vakvarjú Újlipót, VakVarjú Buda és VakVarjú Csónakház éttermekből nem csak házhoz rendelheted az ételeket, de választhatod a személyes átvételt is. Utóbbi esetben azonnali rendelés esetén 40 perc múlva át is veheted az étterem ajtajában a friss finomságokat.

A teljes étlapot itt tudod megnézni, elöljáróban azonban eláruljuk, az összes népszerű VakVarjú-fogás szerepel rajta, a házias fogásoktól a reform ízekig. Hazaviheted többek közt a hely híres kenyérlángosát, VarjúMama és VarjúPapa kedvenc, négy főre szóló családi táljait, desszertnek pedig jöhet a palacsinta vagy egy ízletes császármorzsa.

Ráadásul akár három napra előre is leadhatod a rendelésedet és a kívánt időben, frissen, ropogósan kaphatod fel akár a teljes vasárnapi családi ebédet. Ha személyes átvételhez szeretnél rendelni, azt ide kattintva teheted meg, kiválasztva, hogy melyik étterembe veszed át a megrendelésed. Ha pedig házhoz szeretnél rendelni, választhatod az étterem saját varjait az adott étterem honlapján megjelölt kerületekben vagy keresd a hozzád legközelebb eső VakVarjút a Netpincér.hu-n.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
tojas_ck.jpg

Megoldódni látszik egy nagy kérdés: hűtőben tartsuk-e a tojást?

Hűtőben kell-e tartani a tojást, vagy ez teljesen felesleges? A kérdésre Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök válaszol.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: monicore képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

A kérdés különösen akkor érdekes, amikor nagyobb mennyiségű élelmiszert kell tárolnunk egyszerre, és nincs elegendő hely a hűtőszekrényünkben.

Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök tanácsait olvashatjuk a tojás tárolására, felhasználásra, mosására vonatkozóan.

Kezdjük azzal, hogy a tojás régebb óta létezik, mint hűtő. Így a kérdést gyorsan és logikusan megválaszolva: nem, nem kell hűtőben tartani.

De nézzük mélyebben. Miért gondolja valaki azt, hogy hűtőbe kell tenni a tojásokat.

hirdetés

Miért gondoljuk, hogy a tojást mindenképpen hűtőben kell tárolnunk?

A hűtő megjelenése és a tudomány fejlődése úgy hozta, hogy a legtöbb élelmiszert hűtőben tárolunk. Ennek oka: 7 Celsius fok alatt az élelmiszerek romlását okozó mikroszervezetek szaporodása lassítható, gátolható.

Mossuk vagy ne mossuk a tojást, mielőtt hűtőbe kerül?

A tojás a világ egyik legcsodálatosabb találmánya, egyrészt új élet kialakulását teszi lehetővé, másrészt teljes értékű tápanyagként szolgálhat más élőlények számára. A természet (evolúció) ezt a csodát nagyon jól bebiztosította, és egy tökéletes védőburkot (gondoljunk egy szkafanderre) képezve annak felületén.

Ez a védelmi vonal, amíg nem sérül a tojás, zárt rendszerként kezelendő. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a tojás felülete ne lenne tele baktériummal, gombákkal esetleg vírusokkal, ami természetes szemmel láthatatlan.

A bélsárral szennyezett tojást természetesen mosni szokták. Ez rendben is van, hiszen hivatalosan is így engedélyezett a tojás felhasználása - nem tiszta vízzel, hanem fertőtlenítős oldatban. Viszont így a védőfelületet is eltávolítjuk a tojás felszínéről. Ám, ha így teszünk, akkor a tojást a lehető legrövidebb idő alatt fel kell használnunk, így tárolni nem ajánlott!

Meddig felhasználható a tojás?

Rengeteg szakmai írás foglalkozik a tojás felhasználhatóságának idejéről,

nagy átlagban vehetjük azt, hogy valahol 30-60 nap között lehet az igazság, ez persze sok mindentől függ. Ez az idő a hibátlan, sérülésmentes tojásokra igaz.

A hivatalosan vásárolt (bélyegzett) tojásoknál ezt az időt egyéb adatok mellett feltüntetik.

Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

Mire kell ügyelni a tojás tárolásánál?

A tojás tárolását 20 Celsius fok alatt javasolják - vehetjük úgy, hogy szobahőmérsékleten tárolandó. A lényeg, hogy lehetőleg ez a hőmérséklet ne nagyon ingadozzon.

Hűtőben való tartás gondot nem okoz magánál a tojásnál, de gondoljunk bele, hogy azzal, hogy a betesszük egy zárt dobozba a tojásunkat, mit is teszünk. A tojást ugyan védjük, de mi van a háztartásban a hűtőben tartott élelmiszerekkel? Mint az előbb már érintettük,

a tojás felületén rengeteg élő mikroszervezet található, köztük olyan is, amitől tartanunk kell: E. Coli, Salmonella. Ha beteszünk egy ilyet a hűtőbe, akkor az keringeti a zárt térben lévő levegőt. Ez a levegő tartalmazhat ezekből a mikroszervezetekből, ami a többi élelmiszerre kerülhet.

Nem hiába követelik meg a tojások külön hűtőben tartását a hatóságok.

Engin_Akyurt képe a Pixabay -en.

Összefoglalva, ha valakinek nincs otthon kizárólag tojás hűtésére használt hűtője, annak elegendő 20 Celsius fok körül tárolni, így is elállhat 30-60 napig - hűtőben sem lenne ajánlatos tovább tartani. Megmosni nem ajánlott tárolás előtt, csak közvetlen a felhasználás előtt.

* Ha valaki csak sima vízzel mossa le (fertőtlenítős oldat javasolt), ügyeljen arra, hogy a feltörésnél ne szennyeződjön a tojáslé. Fontos, hogy kezeletlen tojás (fertőtlenítős mosás) levét ne fogyasszuk nyersen.

* A „záp” eleve romlott tojásokra persze ez nem igaz, azt felhasználni nem szabad, szerencsére erre a természet is figyelmeztet a bomlástermékek szagával.

* Feltörve, azaz tojáslé formájában, a tojás már nem védett, így azt tárolni csak hűtve lehet és lehetőleg 24 órán belül fel kell használni.

Ha programot keresel a családnak, vagy segítségre van szükséged a gyerekneveléssel illetve családjogi kérdésekkel kapcsolatban, jusson eszedbe a Papás Mamás Magazin!

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
woman-4763222_960_720.jpg

Arcápolási tippek 25 felett

A bőr nem felejti a neki okozott károkat, de a gondos törődést sem. Éppen ezért fontos, hogy már fiatalon elkezdjük a bőrápolást.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Ahogy kamaszként figyeltünk a pattanásokra, felnőttként is érdemes kialakítani egy napi bőrápolási rutint, hiszen a belefektetett energiát és pénzt az arcunk később meghálálja.

Milyen termékeket használj?

Mindenkinek érdemes kitapasztalni, hogy milyen a bőre, mennyire száraz vagy éppen zsíros, de ami közös nevező, hogy az arctisztítás és a hidratálás minden egyes bőrtípusnál elengedhetetlen. A reggeli-esti arctisztítás segít megszabadítani a bőrödet a rá került szennyeződésektől. A smink alapos eltávolításáról sem érdemes megfeledkezni, hiszen ha sminkben alszol, lehet, hogy jól mutatsz a pizsamádban, de hosszútávon hatalmas károkat okozhatsz az arcbőrödnek, ha nem hagyod lélegezni. A reggeli, elmosódott szemfestékről és a párnán hagyott fekete foltokról nem is beszélve…

Az arcápolási rutin az évek alatt változhat is, hiszen míg fiatalon elég az alapokra figyelni, addig 25 év felett már egyre nagyobb hangsúlyt kap a preventív használat is, hogy bőrünk minél tovább maradjon fiatalos és üde.

Az évek múltával azonban más céljaink is lehetnek, mint a regenerálás, a bőrfeszesítés, a bőrfeltöltés, táplálás vagy akár a hámlasztás, hogy minél kényelmesebben érezzük magunkat és továbbra is büszkén, mosolyogva nézzünk tükörbe.

hirdetés

A másik nagy kérdés általában az, hogy mégis, milyen márkát, összetevőket tegyünk be a bevásárlókosárba, ugyanis nem mindig a legjobban reklámozott vagy legdrágább termékek jelentik a legjobb minőséget. Annak érdekében, hogy megtaláld a neked megfelelőt, nézz picit a csomagolás mögé és a feliratok helyett inkább az összetevőkre koncentrálj.

Igazi csodaanyag például az Aloe vera. Ez egy nagyon sokoldalú, rengeteg jótékony hatással rendelkező növény: az Aloe gél gyulladáscsökkentő, segíti a sebgyógyulást és összetevőinek köszönhetően az arcbőrrel is csodát tesz. Gélje serkenti a kollagéntermelést, ezáltal bőrfiatalító hatása van. Nem hiába népszerű hatóanyag. Azonban az Aloe vera érdemei is tovább fokozhatók, ha a megfelelő hatóanyagokkal kombinálják. A Dr. Organic-nál például az összes termék víz felhasználása helyett Aloe vera alaplével készül. A legkülönlegesebb azonban a Csigagél termékcsalád. A csigagélt élő szervezet hozza létre, a csigák ezt használják arra, hogy megvédjék, helyreállítsák és hidratálják saját bőrüket és házukat.

A csiganyák szépítő hatására a feljegyzések szerint már a XVI. században felfigyeltek Franciaországban, ahol a királyi sebész a terhességi csíkok szülés utáni kezelésére javallotta.

A XX. században két felfedezés vezetett oda, hogy ma már mindenki élvezheti a csigagél jótékony hatásait. Egyrészt 1961-ben egy madridi, klinikai onkológus, Dr. Abad Iglesias felfedezte, hogy a csigák röntgen- és gammasugarak hatására olyan anyagot választanak ki, mely segíti bőrük gyógyulását. Később sikeresen kezelte az anyaggal a csernobili atomkatasztrófa áldozatainak égési sérüléseit. Másrészt, 1981-ben egy chilei farmer figyelte meg, hogy csigafarmján a fia kézbőre egyre simábbá válik és meglepően gyorsan gyógyulnak a ketrecekkel való foglalatosság közben szerzett apróbb sérülései is. Később kísérletezni kezdett és végül 1990-ben kerültek piacra az első, csiganyákot tartalmazó kozmetikai készítmények.

Hogyan szépít a csigagél?

Dr. Organic Bioaktív Csigagél az egyetlen csigagél, mely a csiga házának és bőrének regenerálására képes Helix Aspersa Müller kivonatát bőrnyugtató hatású poliszachariddal és tápanyagokban gazdag Aloe vera lével kombinálja. A csigagél anyagai serkentik a kollagéntermelést, ennek köszönhetően újra rugalmassá teszik a bőrt, tápláló, regeneráló, hámlasztó, méregtelenítő, hidratáló valamint antioxidatív hatások összességét egyesítik. Mindezt saját illóolaj-keverékük és hidratáló nátrium-hialuronát teszi teljessé, és alkot egyedülállóan nyugtató és hidratáló gélt.

A különleges krém összetevőinek köszönhetően teljessé teheted az arcápolást, a csigagél alkalmazásával pedig egy teljes termékcsalád áll rendelkezésedre: az arckrém mellett készítenek arcpakolást, szemkörnyékápoló - és arcápoló szérumot, valamint kéz- és körömápolót is. A minél szélesebb körre kiterjedő bőrápolással biztosíthatod, hogy az öregedés jelei is csigatempóban jelenjenek meg rajtad.

További termékekért látogass el erre az oldalra!

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
kezmosas-szebenyi-peti.jpg

A leggyakoribb tévhitek a koronavírusról – a WHO összegyűjtötte őket

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól.
MTI - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

Összegyűjtötte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket. A szervezet többek között cáfolja, hogy a hideg elpusztítja a vírust, és hogy antibiotikummal gyógyítható a betegség.

A koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn közzétett összeállításban az olvasható, hogy a hideg időjárás, a hó és a forró fürdő nem pusztítja el a koronavírust, az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis 36,5 és 37 Celsius-fok között van, - függetlenül az időjárástól, a fürdővíz hőmérsékletétől - ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól. Utóbbi azért, mert nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetbe.

A kézszárítók nem pusztítják el a vírust, a UV-lámpa kézen vagy más bőrfelületen történő használata pedig kerülendő, mert irritációt okozhat. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás - hangsúlyozták.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!