hirdetés
szentflorian_amegemelttemplom.jpg

Miért emeltek meg 140 centivel egy budapesti templomot?

És kik tették ezt? És mikor? Elmondjuk.
SzE - szmo.hu
2017. december 27.


hirdetés

Kedves, hangulatos kis barokk templom áll a budai retró Bambi presszótól nem messze, a Király fürdő szomszédságában. A Szent Flórián görögkatolikus plébániatemplom. Korábban már láthattátok nálunk egy fotósorozaton, itt tartotta ugyanis az egyik jótékonysági esküvőn az ifjú pár az egyházi szertartást.

Sokan nem tudják, hogy ez a templom egyrészt hosszas elemzésre is alkalmas izgalmas helyszín, másrészt fontos dolog történt vele 80 évvel ezelőtt.

A Szent Flóriánt ugyanis 1937-ben magyar szabadalmi elven működő hidraulikus emelővel, 117 munkással emelték meg, hogy 140 centivel magasabb legyen. Mi volt az oka? Elmondjuk.florian196178836

Az épület elődjét 1754-ben adták át, akkor még torony nélkül. Egy bajor származású budai polgár, Christ Antal adományából húzták fel. A kápolna a közeli katonai kórházhoz tartozott – az oda vezető kapu még ma is látható, bár befalazva.

Mivel a XVIII. században gyakran ütött ki tűz, és akkor még nem épült ki korszerű tűzoltóság, nem volt mai értelemben vett korszerű tűzoltás sem, az emberek szentekhez fordultak oltalomért. A tűzvész és árvíz ellen védő szent Flórián volt (egy, a III., században élt és 304-ben kivégzett keresztény vértanú.)

hirdetés

Így a budai vízivárosban épülő templomot is Flóriánnak szentelték. Mivel a templomot gyorsan kinőtték a hívek, és és eredetileg is szerepelt a tervek közt a bővítése, újabb építkezés következett 1759 és 1760 között. Ekkor nyerte el jelenlegi formáját. Az építőmester Nepauer Máté (más források szerint Nöpauer Máté vagy Nepauer Mátyás) volt, az a szakember, akinek az Országúti Ferences Plébánia (a Margit-körúti katolikus templom) és a Batthyány téri Szent Anna Plébániatemplom is köszönhető.florian5florian8florian9

Bár 1760. november 15-én elkészült a Szent Flórián, a belső terének kialakítása még jó ideig folyt, a főoltárkép 1770-ben készült el. A XIX. század közepén pedig új toronysisakot kapott az épület.

Az 1800-s évek második felében a kórházból laktanya lett, majd a kápolna gazdátlanná vált. Az első világháború alatt leszedték a torony sisak réz borítását – hadi célokra öntötték be.

Az 1920-as években a modernizáció jegyében a templom barokk berendezésének nagy részét eltávolították, a belsőt átalakították – a kidobott tárgyak nagy része ma a budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumában látható. Ugyancsak az 1920-as években restaurálták a templomot, és 90 éve új harangot is kapott.florian4florian1florian2florian3

Az 1930-as években pedig rendkívüli és valóban szenzációs dolog történt a templommal. Ekkor emelték fel csaknem másfél méterrel? Miért volt erre szükség?

Azért, mert Budán a Fő utcát folyamatosan feltöltötték. Az út és a környező házak közti szintkülönbség egyre nagyobb volt. Ezt jól láthatjátok akár a Király Fürdőnél, akár a Batthyány téren a Casanova-háznál. A feltöltés és a szintkülönbség azzal járt, hogy

a templomot elöntötte és veszélyeztette a talajvíz, áztak a falak. Megoldást kellett találni.

Mint azt a Budai Polgár írja: "A templom állagának megóvására és eredeti szépségének visszaállítására Fridrich Lajos székesfővárosi műszaki tanácsos terveit fogadták el. A nem hétköznapi beavatkozás alapos előkészületet igényelt. A speciális eljárásról és a templom felemeléséről maga a mérnök is írt a Technika című lap 1937. márciusi számában. A műszaki ismertetésben megemlítette, hogy épületet már korábban is meg tudtak emelni, de a fal mellé állított bakokra helyezett, emelőgépes megoldásban az egyenlőtlen talajsüllyedés miatt nem bízott, és költséges is lett volna.

Fridrich Lajos megoldása nyolcvan évvel ezelőtt ezzel szemben világújdonság volt: az egész templomot vízszintesen elvágták az alapok felett, majd vasgerenda-koszorút építettek be kívül és belül egyaránt.

A falban számos ponton fülkéket vágtak az emelőgépek számára, így az épület saját, erős alapfalairól indulhatott az emelés olcsóbb és biztonságosabb kivitelezéssel.

A mintegy 1700 tonnás templom felemelését 92 darab különböző teherbírású, amerikai csigás, illetve víznyomásos – 10, 20, 100, 180 és 200 tonnás – szerkezetekre bízták.”

A gondos tervezésnek és előkészületnek köszönhetően 1937. február 8-tól csupán tizenegy munkanap alatt, állandó napi aláfalazással sikerült az épületet 140 cm-rel felemelni. Ezután újra felújították a templomot.

Mivel a II. világháború idején Budapest ostroma alatt maga az épület hála Istennek nem szenvedett nagy károkat, csak kisebb sérüléseket, megmaradt. (Ez, ha belegondolunk, valóságos csoda, ahhoz képest, milyen borzalmas pusztítással járt az ostrom. Hiszen a közelben egy egész háztömb semmisült meg – annak a helyén épült a Fő utcai toronyház.) Sajnos a templom berendezését, felszerelését sem a német, sem az orosz katonák nem kímélték...

Újabb felújítás az 1980-as évek végén következett, az 1990-es években pedig a belső festést és a faliképeket is restaurálták.

A templomkert két érdekességet is tartogat. Az egyik a szomorú sorsú ukrán költő, Tarasz Sevcsenko szobra, a másik az 1978-ban készült feszület a zománcozott corpussal.florian10florian11


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nasa-felvetele-budapestrol.jpg

Ilyen csodaszép látványt nyújt az éjszakai Budapest a Nemzetközi Űrállomásról

A különleges fotót a NASA készítette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Gyönyörű fotót tettek közzé a NASA honlapján Budapestről.

A képet úgynevezett off-nadír szögből lőtték, ami azt jelenti, hogy a város nem közvetlenül a lencse alatt helyezkedett el, hanem attól oldalra.

A fotót a már lezárult 62-es Expedíció egyik űrhajósa készítette március 18-án egy Nikon D5 digitális kamerával, amit 200 milliméteres lencsével szereltek fel. A képet feljavították, hogy jobb legyen a kontraszt.

A NASA a fotóleírásban beszámol arról is, hogy az ország középső részén fekvő Budapesten lakik az ország népességének 20 százaléka, valamint hogy a város magját a Duna szeli ketté, Európa második leghosszabb folyója, és hogy a város budai és pesti oldalát hidak kötik össze.

Korábban, 2019 őszén is készült már gyönyörű felvétel Budapestről a Nemzetközi Űrállomáson:

hirdetés

Via: Raketa.hu

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
karacsony-3.jpg

Karácsony leállítaná a fővárost egy percre Trianon évfordulóján, június 4-én

16 óra 30 perckor meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés. A főpolgármester szerint nem lehet vita, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnapi Facebook-bejegyzésében arra kérte a budapestieket, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én 16 óra 30 perckor egy percre álljon meg a főváros - írta az MTI.

A főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: szembe kell nézni a rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is, nem a múltban szerzett sebek elfedése, hanem éppen a jövő lehetőségeinek megragadása miatt. Azt írta:

az 1920-as trianoni békediktátumban, a történelmi Magyarország felszámolásában a nagyhatalmak önzése és felelőtlensége mellett jelentős szerepe volt a dualizmus magyar politikai elitjének, korlátozó politikájának is.

A mai felelős nemzetpolitikáról Karácsony Gergely úgy vélekedett, hogy minden eszközzel támogatni kell a határon túli magyar közösségeket, de ezt akadályozza minden olyan tett és kimondott szó, amit a környező országokban a határok megváltoztatására való törekvésként lehet értelmezni.

Hangsúlyozta: abban azonban nem lehet vita, hogy száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született. A magyarok pedig száz évvel a döntés után sem érezhetnek ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat azért, mert "kilakoltattak bennünket országunkból", hiszen Magyarország elvesztette területének és nemzeti jövedelmének kétharmadát.

hirdetés

Hozzátette:

azért is érezhet minden magyar fájdalmat, mert a nemzeti önrendelkezés jelszavát sárba tiporva, 3,5 milliónyi "polgártársunk" került pusztán hatalmi számításból, akarata ellenére idegen állam fennhatósága alá.

Mintegy 400 ezren kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket, sokuk vasúti vagonokban húzta meg magát hetekig-hónapokig, néha évekig. "Rájuk, Budapest első menekültjeire is emlékezünk, amikor Trianonról szólunk" - jegyezte meg. Közölte: ahhoz, hogy "fájdalmunkból ne gyűlölet, a múlttal való szembenézésből ne a jövő feladása legyen", az kell, hogy "egy percre legalább legyen közös az emlékezésünk". Ezért

kezdeményezte az egy perces leállást Budapesten.

Egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok, és Karácsony Gergely azt kérte, hogy egy percre álljon meg mindenki, a budapesti polgárok közössége is. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés is - írta.

Úgy fogalmazott: az egyperces csendben "halljuk meg egymás közelségét határon innen és túl, a múlt, a jövő generációit" a fővárosban és vidéken is. Aztán az egy percnyi csend után úgy induljon tovább az élet, "hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz" - tette hozzá.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
100066607_2846700925455574_8391559527295614976_o.jpg

Óriási kerthelyiséggé alakul a Budapest Park

Csütörtökön nyit a ParkKert.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Bár koncerteket még nem tarthatnak, mégsem maradunk augusztusig Budapest Park nélkül. Május 28-án, 16 órától ugyanis megnyílik a ParkKert, azaz a hatalmas kerthelyiséggé változtatott Park. A tánctereket így most asztalok és székek töltik meg az egyelőre június 6-ig csak tesztüzemként működő ParkKertben. A hatalmas tér miatt a távolságtartás adott, emellett rendszeres fertőtlenítést ígérnek.

Ezzel a Budapest Park ad majd otthont a város egyik legnagyobb kerthelyiségének.

A nyitást hirdető Facebook-eseményben a szervezők kitérnek a leggyakrabban feltett kérdésekre is, ezekből összeszedtük mi is a legfontosabb infókat:

- a belépés ingyenes lesz,

- egyelőre nem lehet asztalt foglalni, de dolgoznak rajta, hogy hamarosan ez változzon,

- enni is tudtok majd a ParkKertben: kinyit a PizzaMe, a Burger Bár és a hotdog árus is,

hirdetés

- lesz ruhatár és biciklitároló is,

- és viheted magaddal a kutyádat is, de kérik, hogy legyen pórázon és a biztonság kedvéért készülj szájkosárral is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lanchid.jpg

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására megígért 6 milliárd forintot

Fürjes Balázs államtitkár feltette a kérdést: miért mond gyökeresen mást a főpolgármester, mint fél évvel ezelőtt. Szakvélemény szerint a híd felújítása nem halasztható, mert a szerkezet nagyon rossz állapotban van.
MTI - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádióban.

Fürjes Balázs elmondta, soron kívüli tájékoztatást kért Karácsony Gergely főpolgármestertől a Lánchíd felújításáról, tekintettel arra is, hogy a főpolgármester néhány hónapja még a híd kritikus állapota miatt halaszthatatlannak minősítette a hídfelújítást, csütörtökön viszont azt írta Facebook-oldalán, hogy a beruházást bizonytalan időre elhalasztják.

A Karácsony Gergely által készíttetett és a kormánynak a főpolgármester által személyesen átadott

szakvélemény szerint a Lánchíd felújítása nem halasztható, mert a híd nagyon rossz állapotban van, teherbírásával komoly problémák vannak, és a felújítás halasztása drasztikusan növelheti a költségeket

- mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy azt szeretnék tudni, azóta mi változott, ugyanabban a kérdésben miért mond gyökeresen mást a főpolgármester, mint fél évvel ezelőtt.

hirdetés

Közölte, hogy az elmúlt félévben semmilyen tájékoztatást nem kaptak a Lánchíd felújításáról a Fővárostól, a levélre sem kapott még hivatalos választ, de bízik abban, hogy az megérkezik majd és személyesen is meg tudják beszélni a kérdéseket.

A kormány képviselői állnak rendelkezésre, szeretnének segíteni, a kialakult helyzetet ugyanis tisztázni kell, mert a kérdés a közlekedők biztonsága és a "Városháza szavahihetősége" miatt is nagyon fontos - hangsúlyozta Fürjes Balázs.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!