hirdetés
aldozat3.jpg

Miből fakad az áldozat hibáztatása?

A cikknek nem célja pálcát törni bárki felett, hanem azt igyekszik bemutatni, hogy mi váltja ki sokakból ezt az automatikus érzést, hogy az áldozatot tegye céltáblává.
F. B. Eszter írása a 7köznapi pszichológia blogon, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 18.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

Ugyan már jó ideje áldozathibáztatás hallatán leginkább szexuális abúzus ugrik be a legtöbbeknek, a jelenség nem korlátozódik a nemi erőszakra. Pontosan ugyanerről a mechanizmusról van szó, amikor a hajléktalant lustának és munkakerülőnek titulálják, vagy elhangzik a mondat, hogy valaki kártékony életmódjával „vonzotta be” halálos betegségét.

Természetesen lehet olyan, amikor az áldozatnak van némi felelőssége, például, amikor valaki egy köztudottan veszélyes negyedbe megy turistaként, miközben mindenki óva inti ettől, de

az esetek túlnyomó többségében az áldozatoknak nincs valódi felelőssége a történtekkel kapcsolatban.

Egyszerűen rosszkor volt rossz helyen. Vajon miért jön elő oly sok esetben az automatikus reakció: „miért ment oda? Miért szállt be? Miért nem jött el? Miért vett fel ezt vagy azt? Hogy nem tudhatta előre? Feltételezem, hogy az aktualitások fényében ezek a mondatok most mindenki számára ismerősek.

Cikkemnek nem célja pálcát törni bárki felett, hanem azt törekszem bemutatni, hogy mi váltja ki sokakból ezt az automatikus érzést, hogy az áldozatot tegye céltáblává. Léteznek-e olyan pszichés vagy morális aspektusok, amelyek jellemzőbbek azoknál, akik így vélekednek, mint akik nem?

"Miként vetsz, úgy aratsz"

Amikor egy széles társadalmi érdeklődést kiváltó, megosztó esemény kerül napvilágra, mindenki saját értékrendje, gondolkodása és tapasztalatai szerint értékeli az elhangzottakat, és önkéntelenül a megfigyelők kettészakadt táborának valamelyikéhez teszi le voksát.

A közösségi média világában ez sok esetben azt jelenti, hogy nagy elánnal olvassa a témával foglalkozó cikkeket, a hozzájuk kapcsolódó kommenteket, és időnként még nagyobb vehemenciával száll be a másik oldal számára elfogadhatatlan érveinek támadásába.

A minket körülvevő rendkívül változékony és kiszámíthatatlan világ sokszor tűnik ijesztőnek és befolyásolhatatlannak. Szeretjük a bizonyosságot és a bejósolhatóságot, és tudható, hogy ez utóbbinak hiánya az ember számára az egyik legnagyobb stresszforrás az életben. Ennek kiküszöbölésére a folyamatosan változó valóságban szabályokat, algoritmusokat kreálunk magunknak, amelyek megadják az alapvetően nem létező biztonságos kapaszkodókat: "Szorgos munka meghozza gyümölcsét! "Miként vetsz, úgy aratsz!" Jó tett helyébe jót várj!” Taglalhatnám még, de az olvasónak bizonyosan már e három mondatból világossá válik a közös halmaz, az alaptézis, mégpedig az a feltételezés, hogy a világ egy igazságos hely. Ha jót teszek, akkor jót kapok vissza, hiszen azt érdemlem!

Amikor az embereknek az „igazságos világba vetett hite” megreng, az alapvető biztonságot adó kapaszkodók csúsznak ki a kezeik közül. Márpedig

a bizonytalanság feszültséget szül, hiszen, ha nincs jól működő szabály, akkor ez azt jelenti, hogy velem is megtörténhet! Ezt az érzést természetesen nagyon nehéz elfogadni.

Sokan, mikor így megmozdul lábuk alatt a talaj, racionalizálják a helyzetet. Utólag értékelnek, megmagyarázzák, hogy hogyan is kellett volna az áldozatnak viselkednie, merre kellett volna mennie, mit kellett volna viselnie és tennie, hogy sorsát elkerülje, és végül nyugodtan dőlnek hátra azzal a tudattal, hogy ők ennél sokkal okosabban cselekedtek volna, így velük ez nem fordulhat elő.

Az áldozathibáztatás egyik alapvető motívuma az esendőség, sebezhetőség által okozott kínzó félelem és az ellene való küzdelem.

A körülmények utólagos torzítását jól mutatja az az érdekes szociálpszichológiai kísérlet

Egy randevúzó pár történetét kétféleképpen mesélték el a résztvevők 2 csoportjának. A történet udvarlós része mindkét csoportnál megegyezett, de a végkifejlett nagyban eltért. A nő mindkét esetben felment a férfi lakására, de míg az egyik esetben kellemes időt töltöttek el együtt, addig a másikban a férfi a nőt megerőszakolta. Bár a két történet nagy része ugyanaz volt, azok, akik az erőszakkal végződőt hallották, a nő viselkedését vakmerőnek és felelőtlennek értékelték. A másik csoportban a nő egyáltalán nem kapott ilyen jelzőket. Jól látható tehát, hogy ugyanaz a viselkedés egészen más fényben tűnik fel különböző végkifejlet fényében, vagyis jellemző, hogy egy igazságtalan helyzettel szembesülve az emberek értékítéletét átszínezik a körülmények.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyitokep-1.jpg

Van olyan barátod, akire ráférne egy jobb munkahely? Ha segítesz neki találni, 1 millió forintot is kereshetsz vele!

A cégek már régóta fizetnek a dolgozóiknak azért, ha valaki egy megfelelő álláskeresőt hoz be az üres pozícióikra. A Talentuno magyar startup segítségével már te is lecsaphatsz ezekre a díjakra!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. szeptember 24.Az szinte 100%, hogy te is ajánlottad már be egy-egy ismerősödet különböző állásokra. Képzeld el, hogy egy ilyen szituációban nem csak te vagy a legjobb fej ismerős, hanem még pénzt is kapsz érte. Akár 1 millió forintot!

Nemrég robbant be a köztudatba a Talentuno nevű magyar startup, akik halomra nyerik a díjakat itthon és külföldön is. Az applikáción keresztül barátaidat, ismerőseidet ajánlhatod állásokra. Felhasználóként, azaz MatchMaker-ként, mint egy profi fejvadász böngészhetsz a nyitott pozíciók között. Nincs más dolgod, mint ismerőseidet beajánlani a legmenőbb állásokra! Miután feltöltöd a jelölted CV-jét és megkapod a jóváhagyását, már indulhat is a jelentkezés! Jelölted ezentúl értesítést kap az általad ajánlott lehetőségekről.

A történet slussz poénja, hogyha a MatchMaker által beajánlott jelöltet fel is veszik a nyitott pozícióra, akkor busás jutalék üti a MatchMaker markát!

Tehát nem kell mást tenned, mint végigböngészni a rendszert, valamint a kapcsolati hálódat, és sikeres elhelyezéseket összehozni.

De hogy lesz nekem ebből egymillió forintom?

A Talentuno őszi kampányának célja, hogy még jobban felpörgesse a match-eket. Hogy is lehetne ehhez még több motivációt adni, ha nem giga jutalékokkal? A recruitment piacon egyedülálló, 1 millió forintos jutalékok pörögnek most, több pozíció esetében is. Böngészd át a pozikat, hiszen olyan állásokért is extra jutalék jár, amikre biztos, hogy neked is van egy ismerősöd!

Tedd próbára magad! Nézz szét a Talentuno-n, szerezz álomállást ismerőseidnek és repülj rá a többszázezres jutalékokra!

Fix jutalék már egy darab valid feltöltött CV-ért? Simán!

Az elhelyezésekért járó több százezres, vagy akár egymilliós jutalékok kifizetése egy hosszabb folyamat eredménye, hiszen a jelöltednek a legjobbként kell kikerülnie a kiválasztási folyamat végén. Azonban új funkcióval bővült a rendszer, fix jutalékot kapsz már egy darab diplomás CV feltöltéséért is. Így akár egy héten belül bezsebelheted a 2000-4000 Ft-os jutalékod, már egy darab feltételeknek megfelelő önéletrajzért is!

Élnéd a MatchMaker életérzést?

Ami talán a legvonzóbb a MatchMaker-kedésben az nem is a jutalék, hanem a freelancer életérzés. Bárhol, bármikor kereshetsz pénzt a mobiloddal, vagy egy laptoppal. Akár otthon a legbolyhosabb papucsodban, akár a tengerpartról egy hűsítő koktél mellől is pörgetheted a match-eket! Ha komolyan veszed, a MatchMaker-kedéssel akár egy havi fix jövedelemmel is számolhatsz. Dobd be magad, és légy részese a toborzás forradalmának!


KÖVESS MINKET:hirdetés
modell-Copy.jpg

A tenyerére írt üzenettel tiltakozott egy Gucci-bemutatón az egyik modell

A kényszerzubbonyok ihlették a kollekciót, de a divatház szerint nem árusítják majd ezeket a darabokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 24.A tenyerére írt üzenettel tiltakozott egy modell a Gucci milánói új kollekciójának bemutatóján. Ayesha Tan-Jone azt írta:

"A mentális egészség nem divat".

A divatház most felvonultatott darabjait a kényszerzubbonyok és a mentális betegségekhez kapcsolódó öltözékek ihlették. A modell szerint ezek nem csak fantáziátlanok, hanem sértőek is.

“Mint olyasvalaki, aki megküzdött a saját lelki problémáival, és akinek a szeretteit is érintette a depresszió, a szorongás és a skizofrénia,

fájdalmas és érzéketlen látnom, hogy egy olyan nagy divatház, mint a Gucci, egy röpke divatpillanatért képes használni ezt az utalást”

– írta az Instagramjára.

STATEMENT for my protest of the @gucci show ✊? MENTAL HEALTH IS NOT FASHION

8,583 Likes, 472 Comments - YaYa Bones (@ayeshatanjones) on Instagram: "STATEMENT for my protest of the @gucci show ✊? MENTAL HEALTH IS NOT FASHION"

(A képekért a kép szélén lévő nyíllal lapozz!)

A show-ban ráadásul egy futószalagon állva haladtak el a modellek a közönség között, ami látványában szerinte inkább egy vágóhídra szállított marhákra emlékeztetett.

A Gucci is posztolt képeket a divatbemutatóról, de hozzátették, hogy ezek csak bemutató jellegűek, és nem fogják árusítani őket. A ruhákkal azt akarták megmutatni, hogyan jelenik meg a hatalom a mindennapi életben, a divaton keresztül, és ezzel az önkifejezés szabadságától fosztják meg az embereket.

Uniforms, utilitarian clothes, normative dress, including straitjackets, were included in the #GucciSS20 fashion show as the most extreme version of a uniform dictated by society and those who control it. These clothes were a statement for the fashion show and will not be sold. @alessandro_michele designed these blank-styled clothes to represent how through fashion, power is exercised over life, to eliminate self-expression. This power prescribes social norms, classifying and curbing identity. The Creative Director's antidote is seen in the Gucci Spring Summer 2020 lineup of 89 looks, he has designed a collection that conveys fashion as a way to allow people to walk through fields of possibilities, cultivate beauty, make diversity sacrosanct and celebrate the self in expression and identity. #AlessandroMichele

142.9k Likes, 593 Comments - Gucci (@gucci) on Instagram: "Uniforms, utilitarian clothes, normative dress, including straitjackets, were included in the..."

Forrás: Urbanplayer.hu


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fogamzasgatlo-tabletta-pixa.jpg

„Az életem fényesebb és érdekesebb lett” - megváltoztatta egy nő személyiségét a fogamzásgátló

Az amerikai pszichológusnő megállapítása szerint a tabletták kihatnak a stresszre, az éhségre, az étkezési szokásokra, de még a baráti kapcsolatokra is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 26.Valóságos testi-lelki felszabadulásként érte meg a fogamzásgátló elhagyását egy amerikai pszichológusnő, aki tapasztalatait egy mérföldkőként üdvözölt könyvben írta meg.

„Csak néhány hónap telt el, és rájöttem, hogy másképpen érzek, mint eddig. Egy szép napon úgy éreztem, hogy életem fényesebb és érdekesebb lett. Olyan volt, mintha egy kétdimenziós, fekete-fehér filmből átsétáltam volna egy színes, háromdimenziós, értelmes valóságba. Több energiám lett, észrevettem a vonzó férfiakat, odafigyeltem a külsőmre, ahogyan már régóta nem. Egyszerűen éltem”

– idézett dr. Sarah Hill könyvéből a Daily Mail

Döntésében férje is segítette, aki műtéti úton elvágta ondóvezetékeit. Mivel saját tapasztalatai felkeltették Sarah szakmai érdeklődését, és részt vett néhány e témába vágó konferencián is, folytatta nyomozását.

Így jutott el arra drámai felismerésig, hogy a fogamzásgátló megváltoztatja a nők egyéniségét, nem csupán ami a szexuális viselkedést illeti. Kihat a stresszre, az éhségre, az étkezési szokásokra, az érzelmek szabályozására, de még a baráti kapcsolatokra és a tanulásra is.

„A legtöbb nő, aki a tablettával él, meghatározott céllal teszi azt: el akarja kerülni a terhességet, vagy pontosan tudni akarja, mikor kezdődik a menstruációja. Csakhogy a célzott hatások nem lehetségesek, amikor hormonokat szedünk, mert a hormonok, a test vegyi hírnökei, nem specifikusak”

– írja dr.Hill,aki emlékeztet arra, hogy ezek az üzenetek az egész testnek szólnak, amely koordinált választ ad, és ebben benne van az emésztés, az alvás, a stressz és bármilyen más életfunkció. „Olyan, mintha ledobnánk egy atombombát a házunkra, hogy eloltsunk egy gyertyát.”

A pszichológusnő szerint már számos tanulmány rávilágított arra, hogy a nők bizonyos típusú férfiakhoz való vonzódását ciklusuk határozza meg. Ezek szerint

az ovulációt megelőző időkben elsősorban a magas, szabályos testalkatú, mély hangú, ambiciózus, magabiztos férfiakra kattannak rá, mert ezek a tulajdonságok egészséget és férfierőt mutatnak, vagyis egy ilyen párkapcsolatból számíthatnak sikeres terhességre és egészséges gyermekekre. Ezzel szemben a ciklus második felében nem annyira a jó gének iránt érdeklődnek, hanem inkább a gondoskodó férfiak váltják ki az érdeklődésüket.

A tablettával élőknél viszont a progeszteron hormon uralja az egész ciklust, és a szexi, nagy termékenységgel kecsegtető férfiak kevésbé jönnek számításba, mint a természetes ciklusukat megélő nők esetében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nik-shuliahin-BuNWp1bL0nc-unsplash.jpg

„A kedves ember valószínűleg szomorú” – Íme 10 dolog, ami jó a szomorúságban

Kutatások kimutatták, hogy ez a negatív érzés produktívabbá tesz minket az életben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 22.Tudjuk, hogy a boldogságnak számos előnye van. Fokozza az immunrendszert, ellenállóbbá tesz a fájdalmakkal szemben, csökkenti a stresszt, és javítja életminőséget.

A szomorúság pedig egy olyan érzés, amitől következetesen megpróbálunk távol maradni, pedig semmit nem tehetünk gyakran a kiváltó okok bekövetkezése ellen. De ha más perspektívából nézünk a helyzetre, rájöhetünk, hogy vannak előnyei a szomorúságnak. Az elmúlt években ugyanis a tudományos úton bebizonyították, hogy ez az állapot – kevésbé nyilvánvaló módon – hasznos, és segít az életünk több területén is.

Jobb kommunikáció

A szomorú emberek meggyőzőbbek, könnyebben befolyásolják a beszélgetőpartnerük véleményét. Jobban fogalmaznak meg dolgokat, érthetőbb mondatokat alkotnak.

Jobb memória

A szomorúság bár az agy sok területére negatív hatást gyakorol, a memóriát mégis pozitív irányba tereli. Könnyebben felidézünk ilyenkor apró részleteket, mint például az arcvonások.

Magasabb empátia

Úgy tűnhet, hogy a boldog emberek nagyobb hajlandóságot mutatnak mások megsegítésére. Valójában szomorú társaik könnyebben tudnak azonosulni másokkal, mert ilyenkor túlérzékennyé vállunk.

Jobb gondolkodási készség

A rossz hangulatú emberek a kutatók szerint sokkal jobban tudnak összpontosítani és beosztani az idejüket.

Magasabb motiváció

A szomorúságot általában a motiváció hiányával kötik össze. Ennek ellenkezője igaz, ilyenkor ugyanis hajlamosabbá vállunk a megoldáskeresésére, hogy túllépjünk helyzetünkön.

Az alkalmazkodóképesség növekedése

A szomorúság megkeményít. Sokkal jobban tudjuk ezt követően kezelni életünkben a számunkra előnytelen helyzeteket.

A kedves ember valószínűleg szomorú

A kedves emberek nagyobb valószínűséggel szomorúak. Ez nem azt jelenti, hogy minden empatikus ember szomorú, de nagyobb valószínűség van rá, mint csipkelődő társaik esetén.

A szomorú vezetők csapata kreatívabb

A szomorú vezetők alkalmazottjai kreatívabbá válnak, míg a boldogoké jobban látják el az analitikai feladatokat. Továbbá a szomorú főnökök jobb hosszú távú döntéseket hoznak.

Kevésbé megtéveszthetők

Nehezebb őket félreinformálni, mert könnyen kiszagolják a hazugságot. Sokkal szkeptikusabbak, és könnyebben kérdőjeleznek meg híreket.

Növeli az immunitást

A depresszió a leggyakoribb indoka az öngyilkosságra, mégis a depressziós emberek hordoznak egy gént, ami magasabb immunitást biztosít nekik.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x