hirdetés
orzczykert-jozsefvaros19-1000x667.jpg

Mi mindent köszönhet Budapest az egyik Habsburgnak, József nádornak?

József nádor telepítette a legöregebb, mai is látható platánokat a Ligetbe, felesége nevét viseli a Herminamező, sokat köszönhet neki a Ludovika és a Műegyetem.
My Secret Budapest Instagram - szmo.hu
2018. december 19.


hirdetés

A legmagyarabb Habsburgnak tartott főherceg 16 évesen járt először Pest-Budán, 19 évesen lett Magyarország helytartója. 20 évesen választották a legnagyobb magyar közjogi méltósággá. Ötven éven át próbálta a maga eszközeivel segíteni Magyarország kulturális és gazdasági felemelkedését.

Közben pedig sokat tett elsősorban Buda és Pest arculatának kialakításáért. Munkájának nyoma ma is látható. És munkájának gyümölcseit ma is élvezzük – ehhez elég csak végigsétálni a Margitszigeten.

József Antal főherceg Mária Terézia egyik unokájaként, és a későbbi II. Lipót császár és Bourbon házból való Mária Ludovika (spanyolországi Mária Lujza) kilencedik gyermekeként született 1776-ban, Firenzében. A kis herceg Itáliában töltötte gyermekkorát.

1792-ben részt vett a bátyja Ferenc koronázási ünnepségén, Budán. 1795-ben pedig, amikor egy másik bátyja, Sándor Lipót főherceg balesetben meghalt, I. Ferenc őt, a 19 éves Józsefet nevezte ki Magyarország császári helytartójává.

A főherceg magyarul kezdett tanulni, és hamar népszerű lett, így 1796-ban a pozsonyi országgyűlésben a rendek közfelkiáltással megválasztották az ország nádorává. A magyar nyelv tanulása azért is volt ennyire rokonszenves, mert még nemzeti, csak magyar nyelven játszó kőszínháza sem volt Magyarországnak, a hivatalokban latin nyelven folyt az ügyintézés, és akkoriban hiányzott egy sor olyan kulturális, tudományos és közéleti fórum, amelynek megléte ma már magától értetődő a számunkra. (Ilyen többek közt az Akadémia is.)

József nádor 1799-ben feleségül vette a 16 éves Alexandra Pavlovnát, Nagy Katalin cárnő unokáját, I. Pál cár lányát. 1800 január 29-én az ifjú pár Budára költözött. Nem sokáig lehettek együtt: Alexandra 1801-ben gyermeke születésekor meghalt gyermekágyi lázban, és meghalt a kisbaba is.

A nádor ezután másfél évtizedig nem nősült meg. 1815-ben vette feleségül Hermina anhalti hercegnőt, de 1817-ben ő is meghalt szülésben - az ikrek életben maradtak, de egyikük, Hermina 25 évesen elhunyt - az ő tiszteletére viseli Zugló egyik része a Herminamező nevet, és ugyancsak az ő tiszteletére épül fel az 1840-es években a Hermina-kápolna a mai Hermina úton.

József nádor harmadik felesége Mária Dorottya württembergi hercegnő lett, aki öt gyermeket szült neki.

A nádor egyik érdeme az volt, jobban megismerve Magyarország helyzetét, bátyját a rugalmasabb és alkotmányos uralkodás irányába terelgette. Úgy vélte, reformokkal lehet javítani az reformokkal igyekezzék javítani a magyar közvéleménynek az uralkodóházhoz való viszonyát. Kieszközölte, hogy a császár kegyelmet adjon a börtönbüntetésre ítélt magyar jakobinusoknak, köztük Kazinczy Ferencnek.

A másik, hogy Buda és Pest fejlesztése személyes ügye lett. A Helytartótanács által kidolgozott fejlesztési terv átdolgozását és végrehajtását Hild József építészre bízta. 1808-ban megalapította a Szépítő Bizottmányt.

1815-re, I. Ferenc király, I. Sándor orosz cár és III. Frigyes Vilmos porosz uralkodó látogatására külön készült, ekkor adták át a csillagvizsgálót, a Gellért-hegyre épített Csillagdát. Sajnos az épület az 1848-49-es szabadságharc alatt súlyosan megrongálódott, és lebontották, hogy a helyére felépítsék a magyarok által úgy gyűlölt citadellát, aminek a célja elsősorban a lakosság fenyegetése és megfélemlítése volt a Pest felé fordított ágyúkkal.

A Margitsziget parkosítása is részben József Nádor érdemes, bár ő csak folytatta azt a munkát, amit elődje, Sándor Lipót kezdett el: a Nyúl-sziget pihenőkertté alalkítását. József nádor Tost Károly királyi főkertész segítségével felesége, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő számára rendezett be nyaralót a szigeten, és itt fogadta az orosz cárt, a porosz és az osztrák királyt. A villa az egykori, 13. században épült és törökök által lerombolt ferences templom hajójának északi felén, annak külső oldalához kapcsolódva épült fel. (Budapest világháborús ostroma alatt az épület súlyos károkat szenvedett, a háború után elbontották, és ezután kezdődhetett meg a hajdani ferences templom és kolostor feltárása.)

Na, és Városliget! Öreg fái közül van, amit még József nádor hozatott ide. 1813-ban a Szépítő Bizottmány ugyanis a nádor javaslatára pályázatot írt ki az akkor még sokkal nagyobb terület átalakítására, amit Heinrich Nebbien műkertész nyert el. A férfi népkertet kívánt létrehozni, de előtte gondosan tervezett és feltérképezte a a későbbi Liget területét, talajmintákat gyűjtött és felmérte a növényzetet.

A munka évekig tartott, mert meg kellett kötni a homokos talajt. A mocsár helyén tavat formáltak, és kiépítették a Páva-szigetet, majd a későbbi Hattyú- és a Nádor-szigetet. Faiskolát ültettek, megnagyobbították a régi kocsmát. Utakat alakítottak ki, mindenfelé fákat ültettek.

Megépítették a Rondót, a Hattyú-szigeten pedig a Majorságot.

A jelenleg álló legöregebb platánokat 1818 és 1830 között telepítették át a Ligetbe József nádor alcsúti arborétumából.

A Nádornak köszönhető a műszaki oktatás fejlesztése. Az Ipartanoda 1856-tól József nádor nevét vette fel, 1871-ben egyetemi rangot kapott, és ebből lett a mai Műegyetem.

A Ludovika létrehozását is a nádor szorgalmazta, már 1808-ban törvénybe foglalták a felépítését, ám az alapkövet csak 1831-ben rakta le József nádor. A katonai képzést szolgáló gyönyörű, klasszicista épület 1836-ra készült el. Ma az Orczy-kertben a Kossuth-szoborcsoport felől nézve gyönyörködhetsz az épület arányaiban, kialakításában.

Az intézmény a nevét I. Ferenc harmadik feleségéről, Mária Ludovika modenai hercegnőről kapta, de Mária Ludovikának hívták az uralkodó édesanyját, sőt, I. Ferenc második házasságából származó legidősebb lányát is (ő lett Napóleon második felesége, Mária Lujza néven.)

József Nádor 1847. január 13-án, 71 éves korában halt meg. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a radikálisan gondolkodó Kossuth Lajos a nádorról szóló nekrológjában ezt írta: "És Ő, az agg Nádor míg testben a sír felé hanyatlott, lélekben, érzelemben az ifjadó nemzettel lépést tartva együtt ifjadott. Élete alkonyába a nemzet újjászületésének napkölte vegyült."


KÖVESS MINKET:

hirdetés
esernyos-ember-sziget-fesztival-umbrella-man.jpg

Így jutott fel a titokzatos Esernyős Ember a Sziget óriáskerekére

Elképesztő magasságokban egyensúlyoz lélegzetelállító magabiztossággal. Mutatjuk a videót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 11.Évek óta csodáljuk az Esernyős Embert.

Lélegzetelállító magasságokban sétál magabiztosan.

Korábban például a Duna közepén, illetve a Megyeri híd tetején is észrevehették az arra járó szemfülesek.

Sőt, egy amerikai színészt is felülmúlt.

De a debreceni óriáskeréken is feltűnt már.

Képek a korábbi mutatványokból:

Lapozz a friss videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
budapest-kisfilm-dicseretek-1000x532.jpg

Ámulnak Budapesten a külföldiek - lenyűgöző drónvideó készült a fővárosunkról

'Gyönyörű, lélegzetelállító, fantasztikus, a világ legszebb városa' - többek közt ilyen bókokat kapott Budapest. Van olyan turista, aki szerint Párizsnál is szebb a magyar főváros.
Fotó, videó: TimeLab Pro Video, Design - szmo.hu
2019. augusztus 08.Fantasztikus kisfilmet készített a magyar fővárosról a TimeLab videóstúdió, amely azóta folyamatosan terjed a közösségi oldalakon, ennek köszönhetően pedig sorra kapja a dicséreteket Budapest.

Az orosz filmes csapatot is lenyűgözte a fővárosunk, amikor itt jártak Magyarországon.

"Ez egy fenomenális város, amely magában hordozza Európa legnagyobb városainak szépségét. Ha az építészetet megvizsgáljuk közelebbről, láthatjuk, hogy mindenből van valami: egy kis Párizs, egy apró Szentpétervár, egy csipetnyi London. Minket a Duna felett végignyúló Lánchíd nyűgözött le a legjobban, amely a város egyik jelképe"

- írták a YouTube-on megjelentetett videóhoz.

A kisfilmben fantasztikus felvételeken mutatják be Budapestet. Láthatjuk a Lánchídon átvonuló villamost a hajnali órákban, a napfelkelte fényeiben pompázó utcákat és épületeket, valamint a Dunát, a Szent István Bazilikát, és az éjszakai fényeket, de a drónok felülnézetből is pazar képeket készítettek a városról. A felvételek alatt a világhírű magyar zongoraművész, Havasi Balázs klasszikus zeneműve szól, még különlegesebbé téve ezzel a filmélményt.

A videót még csak egy hete tették közzé a YouTube-on, de máris több külföldi Facebook-oldalon (például ITT és ITT is) megjelent, amelyet látva a kommentelők a csodájára járnak a magyar fővárosnak.

Többen leírták, hogy szerintük Budapest gyönyörű város, és egyszer mindenképpen szeretnék megnézni személyesen is, de voltak olyanok is, akik már jártak itt és megosztották, milyen élményeket éltek át.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
lupa-sziget-luppa-budakalasz-budapest-mysecretbudapest-20.jpg

Tündéri, rejtélyes kis sziget bújik meg Budapest közelében: a Lupa

Nyugodt oázis azoknak, akik szeretnének pár órára kiszakadni a taposómalomból.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. augusztus 17.Csak 80-90 éve létezik ebben a formájában az egyik legérdekesebb és legszebb üdülőhely Budapest környékén, a Lupa-sziget.

A Duna szentendrei ágának déli csücskénél, a budakalászi parttal szemben található. Mindössze 800 méter hosszú, egy óra alatt be lehet járni.

Varázsát szépsége, a sok házikó, a folyó közelsége adja, és persze az, hogy nem egyszerű megközelíteni, és csupán egy néhány személyes komppal lehet átjutni, és csak az esti órákig. Az itt élők pedig saját csónakjaikkal járnak.

Amikor végigsétáltam rajta, az volt az érzésem, hogy talán nem is Ada Kalehről mintázta Jókai Mór Az arany ember kicsiny, titkos dunai szigetét, hanem a Lupáról.

Az asszociációim nem is voltak olyan rosszak: a regény első, 1918-as filmváltozatát itt forgatta Korda György. A másik film, amelyhez több jelenetet is itt vettek fel, az 1962-es „Nyáron egyszerű”.

A sziget a gazdag, pomázi szerb Luppa családról kapta nevét.

A család legismertebb tagja Luppa Péter (1838-1904)mérnök, országgyűlési képviselő volt. 1857-ben diáktársaival csónakkal leevezett a Dunán a Fekete-tengerig, és Úti Kalandok címmel adta ki az erről szóló beszámolót.

A szigetre gyümölcsfákat ültetett, és állítólag vadászni járt ide.

A Luppa elnevezés lassan átalakult az egyszerűbb Lupává, és most már ez a sziget nevének elterjedtebb változata.

Tersánszky Józsi Jenő még elhagyott, buján zöldellő helynek írja le a szigetet., ahol csak 1-2 pásztorkunyhó düledezett. Az 1930-as évek elején azonban terv született a felparcellázására és fürdőtelep kialakítására. Aki itt megvett egy nyeles telket, az arra is kötelezte magát, hogy tartja magát a Lupa Bizottság által meghatározott alapszabályokhoz az egész telep nyugalma érdekében.

A partvonalat megerősítették, a szigetet csatornázták, bevezették a villanyt építettek egy víztornyot is. Ekkor telepítették a sziget hosszában végighúzódó szép platánsort is. A Helvetia társaság nem csak meghirdette a telkeket, hanem minta nyaralót is építtettek. 160 telket parcelláztak fel, és 1941-ig 33 ház épült fel az immár Lupára keresztelt szigeten.

Mivel a szigetet pár évente elönti a víz az áradások idején, a nyaralóházakat lábakra építették, vagy az alsó szinteken könnyen kiüríthető tárolóhelyiségeket hoztak létre.

Több villát is Kozma Lajos tervezett, a kor egyik sztárépítésze, a Napraforgó utcai bauhaus -telep egyik alkotója.

Stílusát többen is követték, így vált a Lupa-sziget a két világháború között egységes arculatú, modernista üdülőhellyé. Ma pedig a sziget építészi szabályzata határozza meg, hogy csak lapostetős, lábakon álló házak épülhetnek a szigeten.

A sziget híres lakói, itt nyaraló hírességei vagy mára ismertté vált látogatói között volt Páger Antal (számára Kozma Lajos tervezett házat), Walter Rózsi, Molnár C. Pál (aki szívesen festett aktot a Lupán), báró Hatvany Lajos felesége, Litván György, Soros Tivadar (Soros György apja), Révai Béla nyomdatulajdonos. És Vitéz Miklós, a Meseautó írója, aki az egyik művét állítása szerint csak azért tudta gyorsan megírni, mert az árvíz két hétre elzárta a külvilágtól, ő pedig modern kori Robinsonként tengődött a szigeten.

Egyedülálló és igen vegyes közösség alakult ki a Lupán, és ma is pontosan ilyen egyedi maradt. Néhányan nem csak a nyarakat töltik kint, hanem ideköltöztek, és állandó lakóként a szigetről járnak bevásárolni, dolgozni, ügyeiket intézni.

A sziget közepén található Sanyi bácsi büféje, egy kedves, retro hangulatú hely – az egyetlen egyébként, ahol ehetsz-ihatsz, ha ide kirándulsz.

A Lupa nevezetességei közé tartozik még a Bauhaus vagy modernista épületeken kívül a platánsor, a sziget északi csücskénél található kis Mária-kegyhely és a közelében 2005-ben elültetett tölgy – erre kis tábla is emlékeztet.

De a legjobb a Duna partja, a víz a zátonyokkal, a sok fa, a csend és a nyugalom.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
budapest-varosnezo-turistabusz-mti-roka-laszlo-1000x591.jpg

Turistabuszok árasztják el Budapestet: van, ahol már életveszélyes emiatt a közlekedés

A helyzet évről évre súlyosabb a külföldi látogatók számának növekedésével, de továbbra sincs megoldás a káoszra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Rengeteg a turistabusz Budapesten, amelyek gyakran dugókat, fennakadásokat okoznak a fővárosi közlekedésben - számol be róla a 24.hu.

A portál szerint a probléma nem új, mostanra azonban káoszhelyzet alakult ki, mivel már évek óta nem szabályozták kellő mértékben ezt a területet.

A külföldi látogatókat fuvarozó buszok ugyanis gyakran a szűk buszsávokban vagy a bicikliutakon parkolnak, elfoglalják a BKV megállóit, vagy éppen zöldövezetben várakoznak órákat folyamatosan járó motorral, de az is előfordult már, hogy a rakparton keresztbe állva korlátozták az utat a többi autós, motoros elől.

A Citadella és a Jászai Mari téri kikötőnél lévő parkoló már egyenesen életveszélyes a helyzet - mondta György Anita, a Magyar Beutaztatók Szövetségének közlekedési munkacsoportját vezetője.

Szerinte csak idő kérdése, hogy mikor fognak ott elütni valakit.

Ez azon az I. kerületben rendezett kerekasztal beszélgetésen hangzott el, amit a héten a kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, V. Naszályi Márta hívott össze.

Egy évtizede a Levegő Munkacsoport már összefoglalta, mi a probléma a turistabuszok helyzetével a fővárosban:

• nincs vagy kevés a le- és felszálló helyek száma a célpontok környékén,

• a városban nincsenek hosszabb tartózkodást lehetővé tévő terminálok,

• a szállodák nagy része nem rendelkezik buszok számára kialakított parkolóhellyel,

• az útvonalak nagy részén folyamatosak a fennakadások, a buszok a torlódásban vesztegelnek,

• az átláthatatlan szabályrendszer gyakran okoz fennakadásokat,

• a rendőri együttműködés abszolút hiánya,

• a kialakított parkolóhelyek űrszelvénye gyakran nem megfelelő,

• a magassági korlátozások jelentős része indokolatlan

2019-ben ezek a gondok még mindig fennállnak, csak az változott, hogy sokkal több turistákat fuvarozó busz közlekedik már Budapesten.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x