hirdetés
Mező_Misi_A_Dal_2018.jpg

Mező Misi: „Mostanában egy Magna Cum Laude-koncert egyáltalán nem arról szól, amiről 15 évvel ezelőtt”

A népszerű énekes őszintén beszélt a hitéről, arról, mit szóltak zenésztársai a megtéréséhez, és hogy melyik dalt nem fogja soha többé elénekelni.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. július 30.


hirdetés

Július 25-29 között 12. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Evangélikus egyház ifjúsági találkozóját, a Szélrózsát. A kétévente megrendezett fesztiválnak ezúttal Bük adott otthont. A szombati program egyik fénypontja volt, amikor Szlaukó Orsolya lelkésznő Mező Misivel beszélgetett. A Magna Cum Laude front embere többek között elmesélte, hogy a Voice című tehetségkutató egyik promóciós eseményén ismerkedett meg Szenczy Sándorral, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjével, és az ő hatására fordult a hit felé. Azóta beiratkozott a baptista teológiára, és igyekszik gyermekeit is a hit felé terelni, ami nem könnyű, mert a felesége nem hívő. A hivatalos beszélgetés után Misi szívesen nyilatkozott a Szeretlek Magyarországnak.

Ma egy olyan oldaladról beszéltél, amely talán kevésbé ismert a rajongóid előtt. Elmondanád röviden, mit jelent számodra a hit, a kereszténység?

Életformát. Egy olyan embernek, aki bűnös életből jött, felemelő érzés, hogy Isten szabadító és megtartó kegyelmét is megélve járhatja az országot és beszélhet a hitéről, bizonyságot tehet, és megmutathatja a fiataloknak, hogy nem késtek le semmiről, Isten várja őket, Isten minden bűnt egyformán megbocsát, csak hát neked kell megtenned az első lépést a golgotai kereszt felé, mert helyetted ezt senki nem teszi meg.

Irányt kell mutatni nekik ebben a felgyorsult világban, ahol rengeteg információ veszi körül őket, és tanácstalanok abban, hogy mit kell kiszűrni belőle.

Nagyon nehéz dolguk van. Ahogy régen is mondták, mi az a négy dolog, amire szükséged van ahhoz, hogy hitben élj tovább? Imádkozol, olvasod a Bibliát, keresel magadnak egy olyan gyülekezetet, ahol jól érzed magad, és a negyedik az, amiért én most itt vagyok: mindenkinek elmondod azt, hogy milyen változást hozott Isten az életedbe.

hirdetés

Egy keresztény találkozón nyilván könnyű Istenről beszélni, de mennyire tudod ezt az újfajta életmódodat, a hitedet közvetíteni a külvilág számára?

Amikor megtértem Istenhez, fontosnak tartottam, hogy tudtára adjam a közönségnek, milyen fontos változás állt be az életemben. Ezt ők tudomásul vették. Nem tudom, hogy mit váltott ki ez az emberek fejében, elpártoltak-e a zenekartól, vagy épp ellenkezőleg, meghallván ezt a hírt esetleg csatlakoztak a rajongókhoz. Az biztos, hogy mostanában egy Magna Cum Laude koncert egyáltalán nem arról szól, amiről 15 évvel ezelőtt. Úgy gondolom, hogy nem csak a hétköznapokban, hanem a színpadon is minőségi életet lehet élni Istennel.

A zenésztársak hogy fogadták ezt a változást az életedben?

Természetesen nem örültek neki. Csodálkoztak a döntésemen, de azt gondolták, hogy majd ideig-óráig tart csak. Aztán ahogy teltek az évek, látták, hogy már nem ugyanaz a Mező Misi áll a színpadon, mint korábban. Mert a cselekedeteid alapján leszel megítélve.

Látták, hogy ez nem csak fellángolás, hanem valóban egy új élet, amelyben hihetetlenül jól érzem magam, és azt gondolom, hogy ha én jól érzem magamat, akkor a zenész társaim és a közönség is jól fogja érezni magát.

Úgyhogy összességében szerintem nagyon pozitív hozadékai lettek.

Régi keresztény kulturális vita, hogy létezhet-e egyáltalán keresztény rockzene, összeegyeztethető-e a rock és Isten. Megváltozott a hozzáállásod a zenéhez?

Mindig is maximalista voltam a zenében, attól függetlenül, hogy világi zene vagy keresztény zene.

Szerintem jó és rossz zene van, az, hogy most milyen stílust játszik az ember, az majdhogynem mindegy.

Nekem mindig is az üzenet volt a fontos, hogy mit akar közvetíteni az ember, és a keresztény zenében tudjuk nagyon jól, hogy az üzente a fontosabb, nem a zene, és nem a zenei stílus. Ami engem illeti, nálam megmaradt ugyanaz az elán.

A fórumbeszélgetésben említetted, hogy van olyan dal, amelyet már nem vagy hajlandó elénekelni.

Igen, a Hirtelen felindulásból elkövetett emberölelés című dalt, amely lényegében a hűtlenségről szól. Ennek a dalnak az üzenete nem összeegyeztethető a keresztény gondolkodással, teljesen természetesnek tűnt, hogy le kell venni a repertoárról.

Kicsit térjünk vissza a világi dolgokhoz: a Magna Cum Laudét hol láthatjuk?

Augusztus 26-án játszunk a Margit Szigeti Szabadtéri Színpadon, ahol szimfonikus koncertünk lesz a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, emellett gőzerővel készülünk a 20 éves jubileumi koncertünkre, amely jövőre lesz, 2019. április 26-án az Arénában. Természetesen nem elég ennyi munka, mert két lemezt is szeretnénk megjelentetni. Januárban egy olyan feldolgozás lemezt, amelyen mád zenészek játsszák a Magna Cum Laude dalait, összesen 20 előadó, mivel 20 évesek leszünk. Jelenleg a zenész barátaink megkeresése folyik.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
richard_jewell_balladaja_kritika_screenshot_20200117120327_1_original_960x542_cover.jpg

Nemzeti hősből közellenség, avagy igazságtétel Clint Eastwood módra - Richard Jewell balladája

Ismét egy meghurcolt hőst választott főszereplőnek, ám ezúttal nem Tom Hankset csinálják ki amiatt, mert megmentett egy repülőnyi embert, hanem egy kissé együgyű, ám végletekig elhivatott biztonsági őrt, aki időben találta meg a bombát.
Szerző: Polák Zsóka, képek: 75 Year Plan Production - szmo.hu
2020. január 23.


hirdetés

Clint Eastwood a kilencvenhez közelítve sem lazsál, fáradhatatlanul rendezi tovább a filmeket. Ezekkel már nem feltétlenül akarja megváltani a világot, de tisztességes munkák általában remek alakításokkal, átélhető drámával és feszültséggel - ráadásul nagyon hasonló témákkal. A Richard Jewell is ilyen: semmi eget rengetően kiemelkedő nincs benne, mégis azonnal a hatása alá keríti az embert.

Hat évvel ezelőtt a Vanity Fair The Ballad of Richard Jewell című cikke iránt

Leonardo DiCaprio és Jonah Hill kezdett érdeklődni – az utóbbi lett volna a hős biztonsági őr, míg az előbbi az ügyvédje.

Sokáig azt pusmogták, hogy Martin Scorsese lehet a darab rendezője, ám végül mindebből nem lett semmi, pedig azért megnéznénk, hogy Scorsese mit hozott volna ki az alapanyagból. Hill és Dicaprio végül producerként maradtak a projektnél, a rendezői székbe pedig az a Clint Eastwood került, aki az utóbbi évtizedben arra specializálódott, hogy hősközpontú igaz történeteket álmodjon vászonra meghintve egy jókora adag lokálpatriotizmussal. Elég csak megnézni az utóbbi évek termését: a J. Edgar, az Amerikai mesterlövész, a Sully és A párizsi vonat is nagyon hasonló receptet követ.

hirdetés

Ezúttal az 1998-as atlantai olimpia a kiindulópont, ahol egy tömegrendezvényen a Richard Jewell nevű biztonsági őr kiszúr egy gyanús táskát. A bomba ugyan felrobban, és nagy pusztítást végez, Jewell gyors helyzetfelismerésének hála azonban sikerül minél több embert eltávolítani a közelből. Az egyszerű biztonsági őrből előbb nemzeti hős, majd közellenség lesz – az FBI-nál ugyanis egy kósza ötlet nyomán hirtelen őt gyanúsítják a bűnténnyel, a média pedig élve falja fel az újságok hasábjain. Bár a férfit később tisztázták és elfogták a valódi tettest, a meghurcolás jóformán tönkretette az életét, Eastwood pedig erre a folyamatra koncentrál.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1917_1.jpg

Ez itt maga a pokol, de mi csak koncentráljunk a lényegre – megnéztük az 1917 című filmet

Nagyon jó ez a film, csak egy kicsit túl amerikai – gondoltam, mikor kijöttem Sam Mendes új filmjéről. Aztán rájöttem, hogy a rendező brit. Viszont továbbra is ezt gondolom. Kritika.
Malinovszki András; fotók: Freeman Film - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Sam Mendes Golden Globe-díjas és Oscar-esélyes háborús filmje nagyon látványos és nagyon szerethető sztori. Megfordult a fejemben, hogy "eposznak" vagy "drámának" hívjam, végülis mindkettőben lenne valami, de nem nagyon tudom, és valamiért nem is nagyon akarom kategóiába sorolni az 1917-et. Egy igazi, klasszikus értelemben vett "jó kis háborús film", kétségtelenül néhány szokatlan megoldással.

Ezek közül spoilerveszély miatt nem áll módomban mindet felsorolni, de az mindenképpen egyedi (és egyben remek) ötlet, hogy a kamera nagyon kevés vágással végig a főhős(öke)t követi:

szinte realtime-ban tarthatunk velük a hullahegyek között, a sáros csatamezőn vagy épp a lángoló faluban - Roger Deakins zseniális kameramunkájának köszönhetően hihetetlenül élethűen.

A két főszereplő két fiatal őrvezető, akiknek egyik zászlóaljtól kell eljutniuk egy másikig egy üzenettel, miszerint a német ellenség csak látszólag vonult vissza, valójában csapdába csalták őket. Ráadásként a célállomáson szolgál egyikük bátyja, így még különösebb jelentőséget nyer a küldetés.

A fiatalok szűkös határidőt kapnak a feladat teljesítésére (konkrétan kevesebb mint egy napot), ami azonban nem tesz jót a filmnek: ugyan vannak benne szép, hosszan kidolgozott jelenetek, és tényleg nem lehet észrevenni a vágásokat (nem tudom, észrevétlen vágásért lehet-e Oscar-díjat kapni, de nem is fogjuk megtudni, mert ez azon kevés kategóriák egyike, amiben nem jelölték az alkotást), de összességében annyi minden történik a két főszereplővel (különösen az egyikükkel), amivel már lavíroznak a szenvedő, bátor katonák és a személytelen szuperhősök karaktere között.

hirdetés

Olyan gyorsan vált a film az egyébként tökéletesen megrajzolt helyszínek között, hogy néha tényleg már csak a "Level Completed - Next Level" feliratok hiányoznak.

Hogy mégsem teljesen egy háborús computer-játékban érezzük magunkat, arról többek között a film egyik kulcsjelenete, a lezuhant repülő utáni történések gondoskodnak. Meg úgy általában a nagy (olykor túlságosan nagy) érzelmekkel megrajzolt karakterek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
richly-zsolt2.jpg

Meghalt Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl alkotója

78 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Életének 79. évében elhunyt Richly Zsolt rajzfilmrendező, Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas, kiváló művész, címzetes egyetemi tanár

- írja az Infostart.hu.

Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, 1962-ben felvételt nyert a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő festő szakára, és a szakon akkor egyszeri alkalommal indított animációs osztály tagjaként szerzett diplomát 1966-ban. Diplomamunkája az Indiában c. animációs film volt, mely számos fesztiválsikert könyvelhetett el később. Diplomája megszerzése után a Pannónia Filmstúdió munkatársa lett, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, több mint 25 éven át dolgozott.

Rajzfilmrendezőként olyan kultikus sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a A kockásfülű nyúl és Kíváncsi Fáncsi kalandjai, de készített egész estés animációs filmet Kodály Zoltán Háry János című daljátékáról is.

Oktatói, alkotói tevékenységének elismeréséül Kopek Gábor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora Richly Zsoltnak 2008. november 14-én a Címzetes Egyetemi Tanár címet adományozta. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen volt óraadó tanár, illetve szabadúszó rajzfilmrendező.

hirdetés

A kockásfülű nyúl - Zenedélután (25. rész)

A kockásfülű nyúl - Zenedélután (2. évad 12. rész) The rabbit with checkered ears - Afternoon music (episode 25) Kriszta plays the guitar, but Menyus' ball goes through the window. Seen with his telescope, the rabbit with the checkered ears hurries to help.

A Kockásfülű Nyúl - Süt A Nap

Sziasztok Itt a Csatornán Minden Fajta Mese meg találhato lesz Pesze mit a Youtube nem engedélyez az nem lesz Feltoltve Remélem Mindenki meg találja a kedvenc meséjét :) #Mese #Kockásfülű #Nyúl


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
bambi.jpg

Hamarosan jön az élőszereplős Bambi

Az Oroszlánkirály és a Dumbo remake-je után újabb, animált állatokkal készülő produkció kerül a mozikba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Folytatja az élőszereplős rajzfilmfeldolgozások sorát a Disney. Ezúttal a kis szarvas, Bambi kalandjait élhetjük újra élethűbb látványvilággal - írja a Variety.

A projekt bemutatójának időpontját még nem lehet tudni, annyi biztos, hogy a forgatókönyvet Geneva Robertson-Dworet és Lindsey Beer írják. A producerek Chris és Paul Weitz.

A Disney tavaly nagyot kaszált az Oroszlánkirály élőszereplős változatával, a kritikusoknak azonban nem tetszett, hogy a történet egy az egyben lemásolta az 1994-es nagy klasszikust. Azt nem tudni, hogy a Bambi is hasonlóan készül-e vagy egy újragondolás lesz.

A közelmúltban az animációs óriásvállalat élőszereplős filmet készített még többek között az Alice Csodaországban-ból, A dzsungel könyvéből, a közeljövőben pedig várható a Mulan és a 101 kiskutya realisztikus újragondolása is.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!