hirdetés
Mészáros Lőrincet beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújthatja az amerikai kormány
Az Átlátszó úgy tudja, már zajlik a magyar milliárdossal szembeni szankciók előkészítése.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.


hirdetés

Az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy korrupciógyanú miatt szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrincre - írja az Átlátszó.hu a Wall Street Journallel közösen készített cikkében.

A portál budapesti és washingtoni forrásokra hivatkozva állítja, hogy az ország jelenlegi egyik leggazdagabb emberét amerikai beutazási tilalommal és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztásával sújthatják a Globális Magnyitszkij-törvény alapján, amely lehetővé teszi külföldi személyek szankcionálását, ha korruptak vagy emberijog-sértéseket követnek el. Az Átlátszó információ szerint Tiborcz István, Orbán Viktor veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is kormányzati illetékesek látókörében van.

A portálnak két, Orbán Viktorhoz közel álló forrás is megerősítette, hogy a miniszterelnök tud a Mészáros Lőrinc elleni szankciók fontolgatásáról. Egyikük szerint ha ez bekövetkezne, Magyarország és az USA eltávolodhat egymástól, pedig a jelek szerint Washington épp közeledni próbál Budapesthez.

Ezt támasztja alá a hétfői Orbán-Trump találkozó is. Más, amerikai kormányzati illetékesek szerint viszont nem okoznának nagy kárt a szankciók.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Mészáros Lőrinc nem korrupt, a szankciókat az amerikai kormányzat és a Kongresszus liberális tagjai erőltetik.

„Hogyan lehetne valakit szankciókkal sújtani, aki semmi rosszat nem követett el?”

- tette fel a kérdést.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Robbanás történt Lyonban, egy sétálóutcában
Sajtóhírek szerint nyolc ember sérült meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Robbanás történt a franciaországi Lyon belvárosában pénteken kora este - írja az Index. Sajtóhírek szerint nyolc ember sérült meg. Emmanuel Macron francia elnök megerősítette, hogy nincsenek halálos áldozatok. Szerinte támadás történt.

A robbanóeszköz a Victor Hugo sétálóutcában robbant a La Brioche Dorée nevű pékség előtt. A hatóságok az egész környéket lezárták.

A Lyon Capitale helyi lap úgy tudja, a sérültek főként a lábukon sebesültek meg, mivel a robbanóeszköz a földre volt lerakva.

Francia hírportálok szerint egy csomagba rejtett bombáról lehet szó. Egy szemtanú azt mondta, egy lobbanást látott, aztán az embereket fehér füst terítette be.

Egy rendőrségi forrás arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy a csomagban csavarok és szegecsek voltak. Olyan információ is napvilágot látott, amely szerint egy biciklis tette le a bombát a pékség elé.

Videók és képek a helyszínről:

Melisa on Twitter

?Scene of the incident from #Lyon, #France: Via @News_Executive

Breaking News Global on Twitter

BREAKING: At least 10 injured after bombing in Lyon, France. President Macron confirms "an attack" has occurred. https://t.co/V5noQU4uik

Cikkünket frissítjük...


KÖVESS MINKET:hirdetés
Hibát észleltek a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában
Közleményükben azt írják, hogy nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincsen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Kedden a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában az SZBVR (szabályozó és biztonságvédelmi rendszer) működésének hibájáról érkezett jelzés.

A hírt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelentette meg, közleményben.

Azt írták:

a jelzés nem igényelte a blokk üzemének bárminemű korlátozását, a hibafeltárás pedig az érvényes utasításokban foglalt előírások alapján megkezdődött.

A hibakeresés során az érintett berendezéseken ellenőrzéseket, panelcseréket, adatgyűjtéseket és ezek értékelését végeztük el. A hibakereséséi tevékenységet az SZBVR vezérlését tervező és gyártó Skoda cég helyszínen lévő mérnökei támogatták."

A 3. blokkot végül leterhelték és olyan üzemállapotba hozták, ahol az érvényes korlátozások betartása mellett további ellenőrzéseket és hibajavítást tudnak végezni. A végrehajtandó műveleteket elvégzik.

A tervek szerint szükséges próbák és tesztek végrehajtása után hétvégén érik el a névleges teljesítményt.

"Az esemény egy meghibásodás, amit terven felüli karbantartás keretében megjavítunk. Az esemény nem jelentésköteles, nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs és így INES besorolás sem értelmezhető, a környezetre semmilyen hatása nincsen" - áll a közleményben.

Tavaly októberben a Paksi Atomerőmű 2. blokkját állították le terven felüli karbantartás, illetve egy gépészeti berendezés meghibásodása miatt.

Idén márciusban pedig műszaki okok miatt csökkentették a paksi atomerőmű teljesítményét. A 3. blokk gőzfejlesztő szintszabályozó szelepe hibásodott meg.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Így reagáltak a vezető politikusok Theresa May lemondására
Angela Merkel azt emelte ki, hogy jól tudott vele együttműködni, Boris Johnson pedig sürgette a Brexit végrehajtását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Mint arról mi is beszámoltunk lemondott a brit kormányfő, Theresa May június 7-től a Konzervatív Párt vezetéséről. Közölte azt is, hogy csak addig marad miniszterelnök, amíg kiválasztják az utódját.

A hírre számos politikus reagált.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a német ARD-nek adott csütörtöki interjúban azt mondta May lemondásának lehetőségéről: "Hogyan tudná bárki elérni, amit ő nem tudott?" Juncker egyik szóvivője pénteken bejelentette, hogy az Európai Bizottság álláspontja változatlan a kilépési megállapodásról.

Miután kiderült, hogy lemondott a brit kormányfő, Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján pénteken azt mondta:

"Theresa May brit miniszterelnök lemondása nem változtat az Európai Unió és tagországai által elfogadott, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) kialakított álláspontján, a kilépési megállapodást az unió érvényesnek tartja, bárki is legyen a szigetország új miniszterelnöke".

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit kormányfő lemondását nem fogadta örömmel, ugyanakkor döntéséért elismerését fejezte ki, és "bátor nőnek" nevezte.

Juncker szavait tolmácsolva a szóvivő kiemelte, hogy az elnök kedvelte és nagyra értékelte a brit kormányfővel folytatott közös munkát. Hozzátette, Juncker készen áll, hogy jó munkakapcsolatot alakítson ki a jövőbeni, új brit miniszterelnökkel is.

Angela Merkel német kancellár azt nyilatkozta, hogy mindig is jó volt az együttműködésük Theresa May-jel, és ez így is marad, amíg ő a kormányfő.

Emmanuel Macron francia elnök is támogató üzenetet küldött Maynek, de azt is jelezte, hogy Franciaország minél előbb tisztázni akarja, mi lesz a brexittel.

Jeremy Corbyn Twitteren azt írta, hogy a kormányfő jól tette, hogy lemondott, és végre elfogadta, ami már köztudott volt: nem tud kormányozni.

Boris Johnson szerint tiszteletre méltó volt Theresa May lemondása, megköszönte a kormányfő hazájának tett szolgálatát, a Konzervatív Pártot pedig sürgette, hogy hozzá tető alá a Brexitet.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a kialkudott, de a brit alsóházban sorozatosan leszavazott megállapodás továbbra is napirenden van.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megint műanyag okozta egy delfin halálát
Egy hónapon belül ez már a második ilyen eset.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 24.Újabb elpusztult delfint találtak Floridában, amelynek műanyag szemét okozta a halálát - írja a CNN.

A közel kétméteres állatra múlt pénteken bukkantak rá a Fort Meyes strandon. A boncolás során a nyelőcsövéből és az előgyomrából egy hatvan centiméteres műanyag zuhanycsövet szedtek ki.

Erről és az elpusztult delfinről is megosztottak egy-egy képet a floridai természetvédelmi intézet Facebook-oldalán.

null

null

A fotókkal fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy ha az emberek csökkentenék a tengerekbe kerülő műanyag szemét mennyiségét, megfelelően kezelnék és gyűjtenék a hulladékot, és részt vennének a tengerpartok megtisztításában, nem lennének ilyen sajnálatos halálesetek.

Egy hónapon belül ugyanis már ez a második delfinholttest, amit felfedeztek, és a gyomra tele volt emberi hulladékkal. Április 23-án egy delfinborjúra bukkantak, ami ugyan még élt, de annyira legyengült, hogy már nem tudták megmenteni, el kellett altatni. A boncoláskor kiderült, hogy a gyomrában lufidarab és műanyag zacskó volt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x