hirdetés
regi_szavak_ck2.jpg

Mese Budapest aranykorának elfeledett szavaiból

Sétálj velünk gondolatban a Dunakorzón lecsperdi lánykák, gigerli urak és kisstílű jasszok társaságában! Mese a szavakról, amelyek már kikoptak a mindennapokból.
Forrás: Budapest romantikája blog, címkép: Fortepan/Schoch Frigyes - szmo.hu
2018. október 09.


hirdetés

Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

Képzeletbeli sétánkhoz az elegáns Dunakorzó adja a hátteret. Szemben, a Duna túlpartján a Budai Vár és a Gellérthegy sütkérezik a délutáni nap fényében. Ezen a színpadias helyen csatlakozunk főhősünkhöz, egy igazi nemesi családból származó delnőhöz (előkelő hölgy, úrinő), aki délutáni korzózását ejti meg (ez a szó eredtileg céltalan sétálgatást jelentett, de a nemesek számára ez volt az a kötelező napirendi pont, amikor megmutathatták ruháikat, gazdagságukat a szegényebbeknek és egymásnak).

Mint ebben az időszakban mindig, a korzó most is telve van emberekkel. Lecsperdi (fecsegő) fiatal lányokkal és az őket kunérozó (incselkedve zaklató) fiatal katonákkal, akik ma kaphatták meg havi lénungjukat (zsold), így alkalmasnak vélik az időpontot, hogy kirúgjanak a hámból. Az egyik padon gigerli (furán, ízléstelenül öltözött) úriember bosszankodik egy újság felett. Cvikkeres (orra csíptethető szemüveg) orrát éppen felhúzza és fejét csóválja. Valószínűleg egy leiterjakab (sajtóhiba) hozta ki a sodrából. Előtte éppen egy dendi (piperkőc, ficsúr) defilíroz (feltűnően, szinte díszmenetben vonul) és ügyet sem vet a lábai előtt térdeplő szerencsétlenre, aki tőle koledál (kéreget). Ahogy hősnőnk tovább vonul a korzón, a stráfkocsik (széles, lapos szekér) és az elegáns landauerek (hintók) kerekének távoli zajától kísérve, egyszer csak megakad a szeme valakin.

Dunakorzó, Vigadó téri villamosmegálló, háttérben a Lánchíd. 1913. Fotó: Fortepan/Mátyásfalvi János

Kissé távolabb egy jól öltözött, snájdig (jó kiállású, jóképű) fiatal férfi élvezi a Duna látványát. Ében fekete haja hátrakrémezve, kezén kesztyű. Ruházata a legutolsó divat szerinti háromrészes öltöny, lábán pedig frissen boxolt oxford cipőt visel. A nő szeméhez emeli lornyonját (kinyitható, pálcás szemüveg), mert hirtelen megsajdít (megsejt) valamit. Nemrégiben olvasott az egyik újságban egy nagystílű csalóról, aki úrinőknek ígér szerelmet, de igazából csupán a pénzükre pályázik. Ő már akkor is eldöntötte, hogy az ilyen közeledést azonnal elmondaná a férjének, aki most az egyik kávéházban intézi halaszthatatlan teendőit, ezért ma nem tarthatott vele. Persze az ura valószínűleg párbajra hívná a kéretlenül legyeskedő vetélytársát és komolyan is venné ezt a dolgot.

Fegyverként szinte biztosan vontcsövű (huzagolt vagyis pontos célzásra alkalmas, így jóval veszélyesebb) pisztolyt vagy kardot jelölne meg bandázs (a sérülések megelőzésére szolgáló védőkötés) nélkül. Ebben az esetben pedig a meggondolatlan hódoló könnyen végezhetné a körorvosnál (több egészségügyi körzet közös, kinevezett orvosa). A nő ezen elmosolyodott és biztonságban érezte magát.

hirdetés

Dunakorzó, nemzetközi hajóállomás. Látkép a Királyi Palotával. 1902. Fortepan/Schoch Frigyes

VIDEÓ: csak a hangulat kedvéért...

Persze az sincsen kizárva – fűzte tovább magában a gondolatsort -, hogy felháborodásában annyit sem mondana egy ilyen férfinak, hogy bakfitty (lekicsinylés) vagy egy cokival (kb. kuss) fojtaná belé a szót. Próbálkoztak már nála jasszok (kisstílű bűnözők), krajcáros (nagyon olcsó, értéktelen) ruhákban feszítve, és akkor sem ijedt meg. Ha ilyen embereket is képes kezelni, akkor megbirkózna egy komolyabb szélhámossal is. Bár nem egy bárcás nő (orvosi, rendőri igazolvánnyal dolgozó prostituált), ha kell, tud ő keményen is beszélni.

Miközben idáig jutott a gondolataiban, a snájdig férfi már elfordult a Dunától és hosszasan nézelődik, majd odalép egy kucséberhez (ajándéktárgyakat, apróságokat árusító kereskedő). Messziről is jól látszik, hogy udvariasan köszönti, majd beszédbe elegyedik a másik férfival. A nő ekkor vette csak észre, hogy a fiatalember egy bédekkert (útikönyv az első példányokat kiadó Beadeker neve alapján) tart a kezében. Tehát nem szélhámos ő, csak egy utazó, aki egy elegáns éttermet, kávéházat vagy éppen valamilyen látnivalót keres az ismeretlen nagyvárosban. A nő egy kicsit csalódott volt, mert a lelke mélyén talán mégis imponált volna neki egy ilyen jóvágású férfiember legyeskedése, és talán még a férjének sem szólt volna dologról...

Dunakorzó - Türr István utca sarok. 1936. Fotó: Fortepan/Del Medico Imre

Így a nő eleinte kissé lelombozottan, de a délutáni napsütéstől újra jókedvre derítve folytatta az útját, immáron a bérkocsisa felé. Érezte ugyanis, hogy lábának mindkevésbé kényelmes az Olaszországból hozatott, magaszárú, gombos csizmája, és mihamarabb szabadulni akart tőle. Ráadásul ma a cselédek is kimenősek, így csak az arany cipőgombolója és a fakutya (tátottszájú kutyára emlékeztető csizmahúzó eszköz) lehet majd a segítségére...

Ha szereted a romantikát, a múltat és Budapestet, neked írják a Budapest romantikája blogot.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
titanic-hajopincer-levele-northfoto-cimkep.jpg

Előre érezhette a bajt a Titanic egyik hajópincére: nyugtalanító sorokat írt levelében a feleségének

Három nappal az óceánjáró hajó elsüllyedése előtt írt a szerelmének az akkor 30 éves férfi. A céges papírra körmölt levele most egy vagyonért kelhet el egy árverésen.
Fotó: Northfoto/BNPS - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Megérezte a Titanic átkát egyik hajópincére, akinek szívszorító levelét rövidesen elárverezik. Az akkor 30 esztendős Edward Stone a szerencsétlenül járt óceánjáró tulajdonosának, a White Star Line-nak céges papírján írt levelet feleségének, Violetnek, nem sokkal azelőtt, hogy a Titanic elhagyta az írországi Queenstown kikötőjét New York-ba tartva 1912. április 11-én.

Ebben annak a félelmének adott hangot, hogy nem ez lesz „az életét megkoronázó útja”

– idézte az Express.

Elképzelhető persze az is, hogy a hajópincér csak a várhatónál kisebb anyagi haszonra célzott, mivel a Titanic indulása előtt országos szénbányász-sztrájk volt Nagy-Britanniában, ezért sokan lemondták vagy későbbre halasztották amerikai útjukat.

Stone utalt a két nappal korábbi esetre, amikor a Titanic kis híján összeütközött a New York óceánjáróval a southamptoni kikötőben, ami meghiúsította volna végzetes útját.

hirdetés

A férfi ajándékot is ígért kedvesének, és örök szerelméről biztosította „szívbéli kicsi feleségét”. Három nappal később Stone egyike lett annak az 1522 embernek, akik a jeges Atlanti-óceánban lelték halálukat, miután a Titanic jéghegynek ütközött. Holttestét néhány nappal később megtalálták, és Kanadában, Halifax-ben temették el.

A levelet Stone egyik rokona bocsátotta árverésre néhány fotóval együtt, amelyek a házaspárról készültek. Az aukciót a dél-angliai Devizes-ben tartják.

A levél értékét 18 ezer fontra (kb. 6,8 millió forint) becsülik,

mert a Titanic fedélzetén és a White Star céges papírján írt levelek, feljegyzések iránt mindig nagy az érdeklődés. Ezek ugyanis kézzelfogható kapcsolatot jelentenek az óceánjáróval - mondta az árverés szervezője.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!