Mérgező anyagok Baranyában: a határérték több ezerszeresét mérték
Az összes halogénezett aromás szénhidrogén mennyisége több mint 28 ezerszerese a határértéknek a talajban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 11.A határérték több ezerszerese a mérgező anyagok mértéke Garé és Hidas térségében, számol be az Inforádió. A csődbe ment Budapesti Vegyiművek Baranya megyei, hidasi telephelyén és Garén, ahová Hidasról szállították a vegyi hulladékot, még mindig nagyon szennyezett a talaj: az összes halogénezett aromás szénhidrogén mennyisége több mint 28 ezerszerese a határértéknek.

A garéi szennyezéssel kapcsolatban a 2000-es évek elején volt nagy hírverés, amikor kiderült, hogy több ezer hordónyi tetraklór-benzol származék található itt. A botrányok hatására elvitték a településről a veszélyes hulladékot, de utóbb kiderült, jelentős szennyezést maradt hátra.

A Greenpeace kikért a szennyezésre vonatkozó adatokat a Baranya megyei kormányhivataltól, de a hatóság megtagadta a tájékoztatást. A szervezet az adatvédelmi hatósághoz fordult, majd bíróságra került az ügy és végül az eljárás során jogerősen hozzájuthattak az adatokhoz.

Ezekből az derült ki, hogy egy 2015-ös mérés során

a talajra megadott határérték több mint 28 ezerszeresét találták halogénezett aromás szénhidrogénekből. Rákkeltő mérgek 5-10 ezerszeresét tartalmazza a talaj is és a talajvíz is

- mondta az Inforádiónak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. Emiatt Bonyhád vízbázisa szennyezett, csakúgy, mint a tározótól 200 méterre lévő Bosta-patak is. A szakember rámutatott arra is, hogy mérgező, rákkeltő dioxinok jelenlétét a jegyzőkönyvek szerint nem is mérték a talajvízben mostanában.

A terület megtisztítását Garé esetében már 1994-ben elrendelték, 2002-ben pedig a hidasi telep esetében is. Közben viszont csődbe ment a Budapesti Vegyiművek is, a cég így nem teljesítette a kötelezettségeit. Több milliárdos kármentesítésre volna szükség.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x