Megvalósult A rózsa neve: mérgezett borítójú könyveket találtak egy dán könyvtárban
Szerencsére ebbe a felfedezésbe senki nem halt bele.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. július 12.


Mint az a középkorban játszódó krimiből kiderül, Arisztotelésznek a komédiáról szóló, az egyház által tilalmasnak ítélt könyv lapjait mérgezték meg,. Így, aki abba belelapozott, az életével fizetett. A mérgezett könyv azonban nemcsak a népszerű olasz író-filozófus fantáziájában létezett.

Három életveszélyes borítójú könyvet talált két kutató az odensei dél-dániai egyetem könyvtárában - írta a Sky News .

Jakob Povl Holck könyváros és Kaare Lund Rasmussen, az egyetem farmakológia-professzora figyelt fel arra, hogy a régi könyek közül hármat a középkorból származó újra felhasznált pergamennel fedték be. Ez bevett gyakorlat volt a 16-17.században. Az eredeti pergameneket szokásos módon olvashatatlanná tették egy vastag zöld festékréteggel.

A két kutató, akiket érdekelt volna a régi szöveg, úgy próbáltak kielégíteni intellektuális kíváncsiságát, hogy a mikro-spektro-fotometria technológiájához folyamodott, amelyet gyakran alkalmaznak a régészek és a művészettörténészek régi szövegek, rajzok rekonstruálásához.

Ekkor érte őket egy nagy meglepetés: a borítókhoz használt zöld festékréteg tekintélyes mértékű arzént tartalmazott, pontosabban arzénos rézacetátot, amely „párizsi zöld” néven is ismert.

Ezt a festéket nagyon kedvelték és használták a 19. században, ma is megcsodálhatók a francia impresszionisták vásznain. Abban az időben használták könyvek borítóira, de minden típusú ruhák, anyagok festésére is. Divat volt, aminek akkor lett hirtelen vége, amikor kiderült, hogy az arzén a világ egyik legveszedelmesebb mérgező anyagát tartalmazza.

Claude Monet: Japán híd Giverny-ben
.

Szerencsére ebbe a mostani felfedezésbe senki sem halt bele.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x