hirdetés
astronaut-11080_1920-1000x681.jpg

Mennyit keres egy űrhajós a NASA-nál?

Ha esetleg bárki azzal küszködne, milyen fizetési igényt adjon meg az űrhajós-felvételin, azoknak most segítünk.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. május 21.


hirdetés

Míg a legtöbb gyerek kiskorában átesik az űrhajós fázison, amikor a puszta izgalom és a dicsőség kedvéért akar az űrbe menni, felnőtt fejjel is vonzó lehet ez a szakma - főleg, ha havonta milliókat fizet a NASA ezért a munkáért.

Mielőtt azonban bárki tárcsázná a főnöke számát, hogy felmondjon, és máris venné az egyirányú jegyet Houstonba, azoknak nem árt tudniuk, hogy ezért a pénzért tényleg nagyon komolyan meg kell dolgozni.

Az űrhajósok ugyanis nem a középiskolából mennek az asztronautaképzőbe, hanem először más szakmát szereznek. Legtöbbjük tesztpilóta. Ami azért is fontos, mert a képzésre jelentkezés feltétele 3 év pilótatapasztalat vagy 1000 óra repüléssel eltöltött idő. Emellett szintén követelmény a diplomaszerzés: tudományos, mérnök- vagy matematikaszakon szerzett oklevelet fogadnak el.

Mindez azonban még csak arra hatalmaz fel, hogy az illető jelentkezhessen a képzésre, ahol aztán tovább folytatódik a lemorzsolódás. Rengeteg tesztet és szimulációt kell végigcsinálniuk, amelyre nem sokan képesek. Gondoljunk csak arra a tesztre, amikor egy minden irányba forgó székbe kötözik az űrhajósokat, hogy így készítsék fel őket a testüket érő hihetetlen terhelésre. Emellett ott van az is, hogy tökéletes egészségnek kell örvendeniük, testüknek kifogástalan állapotban kell lennie.

De még ha mindez sikerül is, akkor is ott van az állandó életveszély: bár manapság már nem történnek halálos űrbalesetek, elég az 1986-os Challenger-katasztrófa borzasztó képeire gondolni. Az űrhajósok így szinte állandóan az életüket kockáztatják, amint beülnek az űrhajóba.

hirdetés

És akkor mégis mennyi az annyi?

A NASA honlapján közzétett kisokos szerint az űrhajózási hivatalnál kétféle asztronauta-osztály van: a GS-12 és a GS-13. Mindkét osztályon belül 10 különböző szint van attól függően, hogy milyen asztronautáról van szó.

Egy teljesen pályakezdő űrhajós a GS-12 első szintjén áll, az ő éves kezdőfizetése 66 167 dollár, azaz kicsivel több, mint 21 millió forint.

A GS-12 legmagasabb 10-es szintjén viszont már 86 021 dollárt, azaz évi 27,3 millió forintot vihet haza az űrhajós.

A legtöbb pénzt természetesen a legrutinosabb űrhajósok kapják, akik GS-13 10-es szintjének bérsávjába tartoznak: ők évente 102 288 dollárt keresnek, ami 32,5 millió forint.

Ez azt jelenti, hogy egy kezdő pilóta havonta bruttó 1,75 millió forintnak megfelelő összeget keres, a legjobbak pedig egy millióval többet, havi 2,7 milliót.

Mindezek csak irányadó összegek, a tényleges fizetés attól is függ, melyik űrközpontban dolgoznak, és milyen missziókra vállalkoznak. A NASA egyébként éppen azon van, hogy egy új űrhajós-generációt neveljen ki, ugyanis az elkövetkező évtizedben a Holdra és a Marsra is küldenek embereket. Az ezzel kapcsolatos álláshirdetésekben ráadásul a fentebb írtaknál jóval magasabb fizetést adtak meg: 104 ezer dollártól egészen 161 ezer dollárig.

Egy hét múlva egyébként két űrhajós fog maximálisan megdolgozni a fizetéséért: május 27-én ugyanis Douglas Hurley és Robert Behnken indul fel Cape Canaveralból a Nemzetközi Űrállomásra.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
soft-drink-2741251_1920-1000x750.jpg

Meghalt a várandós nő, aki naponta két liter kólát ivott

Az új-zélandi nő akkor sem tudott leállni a kólával és az energiaitalokkal, amikor teherbe esett.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Az új-zélandi Amy Louise Thrope még két éve hunyt el, most bizonyosodott be róla, hogy a túlzott kólafogyasztás okozhatta halálát - írja a New Zealand Herald.

A háromgyermekes édesanyát még 2018 decemberében találták holtan az ágyában. Thorpe 15 hetes terhes volt, és több egészségügyi problémája volt, ráadásul epilepsziás problémák gyötörték, ám David Robinson halottkém figyelmét leginkább az ragadta meg, amit a nő partnere mondott:

Thorpe naponta nagyjából két liter Coca-Colát és fél-egy liter energiaitalt fogyasztott el.

A nőt gyakran kínozták rohamok, halála előtt nem sokkal állapították meg, hogy epilepsziás lehet, bár száz százalékig nem tudták bizonyítani mindezt, a kezelést mégis megkapta rá. Időközben jött várandósága rontott az állapotán: sokkal gyakoribbak lettek a rohamai. Azt tanácsolták neki, hogy próbáljon ki más típusú antiepilepsziás szereket, vagy feküdjön be a kórházba, hogy úgynevezett elektroenkefalográfiai vizsgálatnak vessék alá, amellyel az agyi aktivitását tanulmányozták volna. A nő mindkettőt elutasította, nem sokkal később találták holtan az ágyában.

A boncolást követően próbáltak rájönni arra, hogy a túlzott koffeinfogyasztás mennyire játszott közre halálában, egymásnak ellentmondó tanulmányok jelentek meg ugyanis a témában. Egyes tudósok szerint a koffein hasznos lehet a rohamok megelőzésében, mások szerint viszont kifejezetten káros. A halottkém konzultált a nő orvosával, Graeme Hammond-Tooke-kal is, aki azon a véleményen volt, hogy lehetséges, a nő a sok koffein miatt volt jobban kitéve a rohamoknak.

hirdetés

A halottkém elmondta a lapnak: azért hozta nyilvánosságra az ügy részleteit, hogy felhívja az epilepsziások figyelmét a magas koffeintartalmú italok hatására.

Tanulmányát több olyan orvosi szervezetnek is a figyelmébe ajánlotta, ahol epilepsziás betegekkel foglalkoznak, és azt is ajánlotta, hogy eredményei alapján az orvosok lássák el elég információval epilepsziás betegeiket a koffeinfogyasztás lehetséges veszélyeiről.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
villam.jpg

Brutális villám csapott a Washington-emlékműbe, nappali fénybe borult az égbolt

A találat pillanatát egy helyi televízió webkamerája rögzítette az amerikai fővárosban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Hatalmas villám csapott a Washington-emlékműbe csütörtök este, amikor heves vihar csapott le az amerikai fővárosra. A találat pillanatát egy helyi televízió webkamerája rögzítette. A felvételen látszik, ahogy a becsapódás ereje egy pillanatra nappali fénybe borítja az éjszakai égboltot. A város fölé magasodó, obeliszk alakú Washington-emlékmű az Egyesült Államok egyik nemzeti szimbóluma, amely az ország első elnökének állít mementót.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
grumpycat.png

Mémgyanús macska – színre lépett az új Grumpy Cat

Gazdája szerint természete szöges ellentéte az arckifejezésének.
Fotó: Grumpy Kitzia Instagram - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Mintha csak 2020 eddigi történéseire reagálva termelte volna ki az internet az újabb mogorva macskát, itt az új Grumpy Cat. A tavaly májusban elpusztult híres macska utáni űrt hivatott betölteni floridai fajtársa, Itzia, aki hasonlóan morcos arckifejezéssel szemléli a világot. Gazdája, az ukrán származású fotós, Viktoriia Otdielnova természetesen meglátta az elutasító ábrázatban a több ezer Instagram-követő lehetőségét, és létre is hozta a profilt macskájának, aki így meg is indult az instacelebség útján.

Ennek már két éve, ám akkor volt éppen ügyeletes Grumpy Cat, az internet pedig csak most fedezte fel magának a sajátos arcberendezésű állatot. Kitzia - akinek a neve cicát jelent - hat esztendős, és gazdája szerint természete nem tükrözi azt, ami az arcára van írva, kifejezetten kedves állat.

Lapozz a képért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
asteroid-3642332_1920-1000x563.jpg

Stadion méretű aszteroida suhan el szombaton a Föld mellett

Ráadásul elég közel jön bolygónkhoz.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Bár viszonylag gyakran suhannak el bolygónk mellett aszteroidák, általában elenyésző nagyságúak. A 2002 NN4 névre hallgató objektum viszont közel fél kilométer széles - írja a Ladible - nagyjából olyan, mintha egy stadion suhanna el Földünk mellett - nagyobb, mint az aszteroidák 90 százaléka. Ha becsapódna, elég komoly rombolást tudna okozni, de szerencsére elkerüli a bolygót: 5,1 millió kilométerre halad majd el tőlünk, amely ugyan soknak hangzik, ám csillagászati mértékkel nézve tényleg nagyon közel lesz.

Olyannyira, hogy komolyabb felszerelés nélkül, amatőr távcsövekkel is látható lesz a megfelelő időjárási körülmények mellett.

Az Aten-aszteroida-családhoz tartozó égitest egyébként ismerős lehet bolygónk számára, ugyanis Nap körüli pályán kering, és visszajáró vendég: legközelebb például 9 év múlva jön majd ismét közel, bár nem annyira, mint most: akkor 8 millió kilométerre lesz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!