hirdetés
IMG_1675k.jpg

Mennyei olasz ízek Budapesten olaszoktól

A Rákóczi téri Oinos WineBar&Bistrot-ban válogatott hozzávalókból készített hatalmas adagokkal várnak benneteket.
(x) Csákvári Péter cikke, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2016. április 06.


hirdetés

A nagy gasztroforradalom árnyékában nehéz elképzelni, hogy vannak helyek, akik nem kifejezetten a legújabb trendekre ugranak rá a legfrekventáltabb gasztro-negyedekben.

Az Oinos WineBar&Bistrot meglepő helyen, a Rákóczi tér 7. alatt található, ahova nem egy csinos olasz borbisztrót képzelnénk el, pedig a tér már sokat fejlődött hajdani mivoltához képest. A rossz szájíz, ami a tér gondolatától van bennünk, már a múlté és az Oinos és része a környék felemelkedésének.

IMG_1383k

IMG_1663k

Olasz étterem. Bizony. Nem kell túl gondolni a dolgokat, olasz ételek, olasz hangsúly, olasz tészta, olasz tulaj, olasz alapanyagok. Nagyon olasz. És ahogy annak lennie kell, egy olasz étteremben: hatalmas adagok, mennyei ízorgiák. Korábban még a nemzetközibb vizekre is bele-bele eveztek, de mostanra megtalálták végleges helyüket és rájöttek, hogy full olaszba kell nyomniuk az ipart.

Megérkezéskor kapásból kiszúrja a szemünket a napi ajánlatos tábla, amin homár szerepel tészta és egész formájában is. Alapból el is könyvelhetnénk a helyet drágának, de a pizzalapot nézegetve tökéletesen lakossági árakat is találunk, pedig igazi fa tüzelésű kemencében pörög a pizzalapát.

IMG_1667k

A homárra visszatérve elmesélik, hogy nagy mákunk van, ha eme állatra vágynánk, mert most pont tudtak szerezni. Ugyanez a helyzet éppen a szarvasgombával is. Megjegyzik, ha nincs, akkor leveszik inkább az ételt az étlapról, de semmiképp sem helyettesítik silányabb hozzávalókkal. Megjegyzik azt is, hogy személyre szabott menüjük is van, ha bemész, extrákat is kérhetsz vagy olyan összeállítást, amit éppen szeretnél, ők szívesen segítenek ebben. Abszolút rendben van az elgondolás.

IMG_1489k

IMG_1508k

Szarvasgombás vargányarizottót kell hát kóstolnunk, úgy gondoltuk, és persze kötelezően pizzát és tésztát. Itália színe java, a homár már nem férne belénk és amúgy is inkább a tradíció felé húz a gyomrunk.

A friss szarvasgomba szeletek és a tökéletesre főtt rizottó násza hibátlan, mivel egy jól megfőzött rizottó rizs ha párosul eme 2 friss gyönyörrel, baj már nem lehet. A házi casarecce szicíliai pestoval körülöttünk szinte bekockázza az abroszunkat, lengén csípős, a nekem pont imponálós fajta. A pizza klasszikus – nyilván -, a sonka annyira pármai rajta, hogy kiérezni az akcentusát.

IMG_1639k

Mi egy Kreinbacher Juhfarkkal mentünk neki a fogásoknak az arany középutat választva, de a hely borkínálata az olcsóbb lakossági árfekvésben lévő Laposa Frisstől a még emberi áron elérhető legdurvább olasz borkíválóságokig terjed. A magyar-olasz borok mellett különböző nemzetek borai is megtalálhatók szép számban, elvégre mégis csak egy bor bisztróról van szó.

Oinosék különösen sugározzák kifelé, hogy hiába oly fancy a hely miliője, nem szálltak el az árakkal, bárki megtalálja a pénztárcájának való fogást, valamint az igazi gourmandok is élményekkel távozhatnak a Rákóczi 7-ből. Szóval ne óckodjunk a tértől, akár egy pizzára és egy friss fehérre, akár egy homárra, egy ünneplősebb árú Primitivóval, az Oinosban mindenki megtalálhatja a számítását.

Oinos WineBar&Bistrot

Cím: 1084, Budapest Rákóczi tér 7

Nyitva tartás:

H-Cs:

11:00 – 0:00

P-Szo:

11:00 – 1:00

V:

11:00 – 0:00

Bővebb információkat az étterem honlapján és Facebook oldalán találtok.

Ha tetszik a hely, oszd meg a cikket ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
DSC_6502.jpg

6 szuper hely a Badacsony körül, ahol mennyei finomságokat és gyönyörű panorámát is kapsz

Hol lehet igazán jókat enni és inni, közben a Balatonban és a tájban gyönyörködni? Utánajártunk.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 31.



A Balaton napjainkban egész évben virágzik. Több olyan kiadvány is van, amiben utánanézhettek, hogy mi jót lehet csinálni a tó körül,

de számunkra a legizgalmasabbak kérdés mindig az, hogy hol lehet igazán jókat enni és inni páratlan panoráma mellett.

Így nem csoda, hogy egyre többször kötünk ki az északi parton és barangolunk a tanúhegyek között. Badacsony és a Szent György-hegy pedig nem csak nekünk kedvencünk. Remek éttermek és borozók sorakoznak már itt.

Induljunk neki úgy, mintha csak a sétánkat vagy egy túrázós, esetleg biciklizós napot kezdenénk, és essünk neki a Badacsony lábának.

Ha Badacsony, akkor Laposa

Nem buzdítanálak titeket arra, hogy egy családhoz ragaszkodjatok, ha nem lenne eszméletlenül jól összerakva a "Laposa élmény". De Badacsonyban olyan erős a jelenlétük, és annyira csodálatos és különböző helyeket üzemeltetnek, hogy szerintem érdemes az összeset kipróbálni.

 

Hableány

A Hableány a Laposa birodalom újonnan felavatott tagja. A vasúttól és a tótól is csak pár perc sétára helyezkedik el, így az ember nyugodt szívvel kezdheti itt a Badacsonyi túráját.

Ultramodern helyről van szó, miközben a retró életérzés sem veszett el teljesen. Az éttermi szolgáltatás mellett a család szőlőfeldolgozása is itt zajlik. Szóval ha kérsz egy pohár bort, annak túl nagy utat biztosan nem kell bejárnia a poharadig.

Van itt egy mini helytörténeti kiállítás, és elvitelre is be lehet ugrani a különböző nedűkért, de én azt mondom, hogy az ebédedet is itt költsd el. Izgalmas és nagyon mai konyha. Az adagokkal jól lehet lakni és vannak benne ismerős hangulatok, de mégsem a magyarosfatál és rántotthalrudacska típusú üzem ez.

Friss Terasz

Ha elindulunk fel a hegyre, az első laza fröccsöt már dobhatjuk is be a Friss Terasznál. Ezen a helyen gyerekprogramok és koncertek is akadnak szép számmal, és a laza, kötetlen hangulat garantált. Lángos van meg hamburger, ha túlinná magát az ember, vagy ha nem a késselvillávalevős helyeket részesíti előnyben.

Itt már alakul a panoráma is, de van még feljebb...

Szőlőhegy Bisztró

Ez a hely a személyes kedvencem. A szőlő itt tényleg egy karnyújtásnyira van. Az egész teraszt átszövi és a panoráma legnagyobb részét is szolgáltatja.

Közben meg olyan igazi pincés, tradicionális a hangulat. Jó húsleves, velős csont, túrógombóc. Régi tárgyak, fa bútorok, kemence.

A klasszikus balatoni életérzés kicsit leporolva, és a mai ember számára újraértelmezve.

 Laposa Borbirtok

A nagyágyú van legmagasabban. A hegy déli oldalának közepe már elég tisztes távolságra fekszik a tótól. Innen fogod a legszebb képet készíteni, és itt nem tudsz majd percekig vagy akár órákig a kilátáson kívül semmi másra koncentrálni.

Itt inni kell egy pohár bort, és maximum sajtot kell majszolni mellé. Itt lassítani kell, és élvezni a természetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
izek_haza_foto_tari_robert-7.jpg

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.



Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.



A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.




KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x