Menekülni kényszerült otthonából Messi kis afgán rajongója
Két évvel ezelőtt hatotta meg a világot az afgán kisfiú, aki műanyag zacskóból csinált magának Messi-mezt, majd találkozott bálványával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 07.


Murtaza Ahmedi most az afgánok ezreinek rémálmát éli át: családjával együtt el kellett menekülnie a délkeleti Gazni tartománybeli otthonukból, miután a tálibok offenzívát indítottak az addig viszonylag békés terület ellen. Szülei attól is félnek, hogy a szélsőséges iszlamisták vadásznának híressé vált fiúkra – írta a Daily Mail

Murtaza fotója bejárta annak idején a közösségi médiát, így jutott el híre Lionel Messihez. Az argentin futballcsillag, aki az ENSZ gyermekalapjának, a UNICEFnek jószolgálati nagykövete, meghívta őt Katarba a Barcelona egy barátságos mérkőzésére, és kéz a kézben vonultak ki a pályára. Murtaza még a kezdőrugást is elvégezhette. Messi egy autogramos mezzel és egy labdával lepte meg kis rajongóját.

A boldogság azonban hamar szertefoszlott.

Az AFP nemrégiben talált rá a családra egy kabuli szükséglakásban. Murtaza anyja, Safika mondta el, hogy a harcok elől kellett elmenekülniük, mindenüket elveszítették. A gyereknek ott kellett hagynia Messi ajándékait is.

A család a siíta muzulmán hazara etnikumhoz tartozik, akik ezáltal a szunnita tálibok célpontjaivá váltak. Azt is megtudták, hogy a fegyveresek magát Murtazát keresik, és azt ígérték, hogy darabokra vágják, ha megtalálják. Éppen ezért menekülés közben is eltakarták a kisfiú arcát, nehogy felismerjék.

A tálib rezsim ellenséget látott a sportban is. A kabuli futball-stadiont is inkább csak nyilvános kivégzésekre és megkövezésekre használták.

Murtaza azonban nem adja fel. Bízik benne, hogy megmenekül, és újra megölelheti nagy barátját egy focipályán.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x