2018 volt a valaha mért legmelegebb év Magyarországon
A felmelegedés a globális átlagnál is nagyobb mértékű.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 05.Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.

Az MTI számára készült jelentésből az derül ki, hogy a tavalyi év középhőmérséklete országos átlagban 11,99 Celsius-fok volt. Ez az 1981-2010-es normál értéket 1,66 fokkal múlja felül. A 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. Magyarországon melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,23 fok, ami a globális melegedés trendjét némileg meghaladja - olvasható az elemzésben.

2018 rendkívül enyhe januárral kezdődött, az év során csak a február és a március volt hidegebb a sokéves átlagnál. Ezt meleg április és május követte.

Míg az első tavaszi napon mínusz 24,6 fokot rögzített az automata Sátorhelyen, a tavasz utolsó napján már 32,9 fok volt Sajópüspöki állomáson.

A nyári hónapok közül az augusztus került be a legforróbb augusztusok sorába, a 4. helyre, ősszel pedig októberben alakult jóval átlag felett a hőmérséklet.

2018 nyarán három komoly hőségperiódus volt. Fülöpházán 51 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot.

2018 legmagasabb hőmérsékletét Budakalászon rögzítették, július 29-én 36,6 fokot mértek.

Ősszel is rekord közeli hőmérséklet volt, szeptember elején még nyári meleg volt.

Aszály a Dunán

Míg a március csapadékosabb volt a szokásosnál, addig májusban, de leginkább áprilisban jelentős volt a csapadékhiány. Március a 3. legcsapadékosabbnak, míg április a 6. legszárazabbnak bizonyult 1901 óta.

A nyári csapadék jellemzően szélsőséges időbeli és térbeli eloszlással érkezett. Heves esőzések során több településen, egy-egy napon a szokásos havi csapadék többszöröse hullott, ugyanakkor az északkeleti országrészben augusztusra már csapadékhiány alakult ki. Október közepétől a hónap végéig egy száraz, átlag feletti csúcshőmérsékletű időszak következett. A szokásos októberi csapadéknak csupán 40 százaléka hullott, pár nap alatt. Október közepére a Duna felső vízgyűjtő területén aszály alakult ki, így több szakaszon is rekord alacsony volt a vízállás a Dunán.

Az év utolsó hónapja az átlagosnál szárazabb volt, így összességében átlag körüli: 589,9 milliméter csapadék hullott 2018-ban.

Németországban is megdőlt a rekord

A 2018-as volt a legmelegebb év Németországban is a rendszeres mérések 19. századi kezdete óta. A német meteorológiai szolgálat jelentése szerint az éves átlaghőmérséklet 10,4 Celsius-fok volt. Az átlaghőmérséklet 2,2 fokkal volt magasabb, mint az 1961 és 1990 közötti időszak átlaga. Az eddigi legmelegebb évet, 2014-et 0,1 fokkal előzte meg 2018. A hőmérsékletet 1881 óta mérik rendszeresen Németországban.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x