hirdetés
ark.jpg

Megvan, hány tábla csoki ölhet meg, és egy rakás másik étel halálos adagját is kiszámolták

„Ebből bármennyit meg tudnék enni, olyan finom” – ismerős? Nos, talán még sincs így...
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 16.


hirdetés

"Haszontalan, ámde nagyon érdekes dolgok a világról" mottóval ezúttal egy Popular Science cikket szemlézünk, amiben kiszámolták, hogy a hétköznapi ételekből mekkora az az adag, ami megölhet egy embert. A legtöbbet nem tudnánk teljesíteni, de a dinnyével jó lesz vigyázni.

1. Marhamáj

Míg a tengerentúlon viszolyognak tőle, több konyha, köztük a magyar is szereti a belsőségeket. A marhamáj annyi A-vitamint tartalmaz, hogy azt akár túl is adagolhatjuk. Azért nem kell nagyon aggódni,

legalább 162 kilót kéne megennünk belőle, ennyit még Fekete László sem reggelizik versenynapon.

Így készítsd el a májat, ha éhes lettél egy adagra:

2. Avokádó

Ez a jótékony zsírokkal teli gyümölcs csaknem kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán. Ha ebből túl sok kerül a véráramba, az szívproblémákhoz vezet, amelyekhez a mérgezés általános tünetei csatlakoznak, úgymint émelygés, hányás, hasi fájdalom, gyengeség, rossz közérzet. Legalább 200 darab kell ahhoz, hogy betegek legyünk tőle.

3. Étcsokoládé

A koffeinhez hasonlóan a kakaóban lévő teobromin hatására emelkedik a szívfrekvencia, a vérnyomás, ami esetenként hirtelen szívmegálláshoz vezet. Itt sem esélyes, hogy belehalunk, mert legalább 332 szeletet kellene megennünk legalább ahhoz, hogy baj legyen.

Egy csokoládéevő verseny résztvevői láthatók, reméljük nem lett semmi bajuk:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyolc-ora-alvas-1000x667.jpg

A nyolc óra alvás mítosz - az alváskutatók szerint a testünk teljesen máshogy van programozva

A nyolc óra alvást a korai kapitalizmus 'vezette be', előtte máshogy aludtak az emberek. És máshogy is kéne.
Daily Mail. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. június 14.Sokan gondolják úgy, hogy az éjszakai, hét-nyolc óra alvás, majd a napközbeni, állandó éberség természetes emberi igény. Aki napközben szívesen bóbiskolna egy-két órát, annak többnyire bűntudata van, a mai munka világában az emberek túlnyomó többségének ez kivitelezhetetlen luxusnak is számít.

Pedig a szakemberek szerint ez a berögződés egy tévhit. És mindössze két évszázados. Dr. David Cunnington alváskutató, a brit Sleep Health Foundation (Egészséges Alvás Alapítvány) munkatársa szerint

az emberi test alapvetően úgy van beprogramozva, hogy 3-4 órát aludjon, majd pár órát ébren legyen, utána ismét aludjon 3-4 órát, és így tovább. A régi időkben az emberek így is aludtak: kora este szunyókáltak 3-4 órát, majd fél éjszaka fent voltak, és csak hajnalban pihentek le ismét, reggelig.

Az, hogy éjszaka egyben kell végigaludni nyolc órát, a 19. század elején, az egyre nagyobb teret hódító kapitalizmus idején került be a köztudatba.

A "nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás" legendás szlogenjét pedig egy Robert Owen nevű munkajogi aktivista vezette be 1817-ben, akkor még a munkások embertelen agyondolgoztatása és kizsákmányolása ellen.

Ez a szlogen azóta is tartja magát. A mai munkaerőpiacot uraló cégeknek ez tökéletesen megfelel, hiszen így egyhuzamban ledolgoztathatják a nappalt a munkavállalókkal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
0_ASOS.jpg

„Mintha részegen kaptad volna magadra” – kiakasztja a vásárlókat a legújabb bizarr bikinitrend

Csak bevállalósaknak ajánlott az ASOS új fürdőruhája – olyan, mintha fordítva préselnénk bele magunkat egy, a kelleténél kisebb bikinibe.
Címkép: ASOS - szmo.hu
2019. június 15.Ha azt hittük, hogy a tavalyi, középen lyukas bikinifelső után már nem érhet minket meglepetés, tévedtünk.

Úgy látszik, a body-szerű, egyrészes fürdőruhák mellett, amik kvázi "sokat takarnak", a tendencia fordítottja is hódító útjára indult - vagyis idén az egy számmal kisebbnek tűnő felsők is virágkorukat élik.

Erre tett rá még egy lapáttal az ASOS márkája, mivel ők az apró méret mellett egy olyan bikinit dobtak piacra, ami egészen egyszerűen úgy fest, mintha fordítva vették volna fel.

"Amikor még részeg vagy az öltözködésnél"

- foglalta össze a márkát előszeretettel parodizáló asbos_sos Instagram-oldal.

A friss trendet igencsak szájára vette az internet népe - azonban nem éppen azért, hogy dicsérjék.

Az új típusba amúgy azt is belemagyarázhatjuk, hogy a szintén reneszánszát élő hasitasi, avagy övtáska mániából is merít, mivel egy olyan típusú csat díszíti az elejét.

Azok pedig, akik amiatt aggódnának, hogy a bikini előnytelenül mozdul egy vízbe csobbanás alkalmával, megnyugtató lehet, hogy a ruhadarabnak van még egy apró hibája: a hivatalos leírás szerint nem lehet vízbe meríteni.

Talán ezért van rajta elől a hatalmas csat, hogy az ember lánya miután megmutatta a nagyvilágnak a vízparton, egyszerűen ledobja.

Az emberek fantáziája természetesen útnak is indult.

Egy kommentelő például "szoptatás-barátnak" nevezte a holmit.

Másnak azt juttatja eszébe, amikor félálomban fordítva veszi fel a melltartóját.

És vannak, akik egyszerűen csak értetlenkednek a bikini láttán...

Ha kíváncsi vagy a ruhadarabra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
girl.jpg

4 tipp, ami segít, hogy túllépj a plátói szerelmeden

Bizony, erre is van szakértői válasz és gyógyír.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Egy plátói szerelem dédelgetése egy bizonyos fokig élvezetes tud lenni, hiszen a közösségi média virágkora minden eddiginél gazdagabb táptalaj egy ilyen rügy nevelgetéséhez, ráadásul a pillangók egy-egy impulzusnál őrült táncba kezdhetnek az ember gyomrában.

Azonban egy idő után be kell látni, hogy az ilyen gondolatkörök teljesen feleslegesek és sokszor fájdalmasak is. Legyen szó egy befuccsolt románc továbbgondolásáról vagy egy egyoldalú szerelem-kezdeményről.

Az EliteDaily szerencsére összegyűjtött pár praktikát, amik segíthetnek a továbblendülésben.

#1 Barátkozz meg azzal a gondolattal, hogy sokkal jobb, ha "csak barátok" vagytok

Ez valószínűleg egy kényelmetlen folyamat lesz, ám annál gyümölcsözőbb. Ha elképzelsz egy jövőt, ahol a plátói szerelmed immár csupán mint barát lesz jelen - vagy akár egy olyat, ahol egyáltalán nincs ott - az meglepően sokat segíthet abban, hogy tovább lépj a dolgon.

Dr. Marta Tara Lee, klinikai szexológus és az Eros Coaching alapítója azon a véleményen van, hogy a "17 másodperces szabály" kulcsfontosságú lehet. Eszerint csupán 17 másodperc pozitív vizualizáció szükséges ahhoz, hogy megváltozzon a gondolkodásmódod.

Hogyan festene a jövőd a srác/lány nélkül? Milyen új szerelmeknek és barátoknak szeretnél még helyet biztosítani a szívedben? Ha ezeket leírod, rá is lépsz a jó ösvényre.

Próbáld szem előtt tartani a lehetséges barátság előnyeit. Nem kell rögtön utálatba vagy negatívságba fordulni, hanem fel lehet térképezni a másik ember azon tulajdonságait, amik a lehető legjobb partnerré teszik számodra.

"Azt is érdemes átgondolni, hogy ha össze is jön, lehet, hogy hamar szakítottatok volna"

- mutat rá egy érdekes nézőpontra a szakértő.

Az tény, hogy sokkal könnyebb túllendülni egy olyan emberen, akivel már randiztál, mivel tisztában vagy azzal, hogy miként működött a dolog és akár azzal is, hogy mi nem működött benne. Hiszen az ember lánya sok olyan tulajdonsággal is felruházhatja kiválasztottját, amikről ha egy kis időt együtt tölt vele, rájön, hogy valójában nincs is úgy.

#2 Szembesítsd magad az érzéseiddel

Az új jövőkép elképzelése mellett az is lényeges, hogy szembe merj nézni az érzéseiddel - még a kevésbé kényelmesekkel is, mint a fájdalom és a csalódás.

"Bármennyire fájdalmas, sokkal jobb engedni magunknak ezeket az érzelmeket a gyógyulás folyamatának részeként, mintha elnyomnánk vagy elkerülnénk őket"

- magyarázza a Dr. Lee.

Dr. Gary Brown, párkapcsolati terapeuta pedig azt hangsúlyozza, hogy elég időt adni magadnak egy ilyen folyamat során arra, hogy érzelmezd az érzéseidet, a tovább lépés kritikus része.

"Engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél, hogy sírj vagy egyszerűen elgyászold azt, ami 'lehetett volna'. De ne ragadj le a 'mi lett volna ha'-knál."

Könnyebb mondani, mint megcsinálni, igaz? Na, itt segít a következő lépés.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fullad_ck.jpg

Figyelj a jelekre: így lehet felismerni egy vízben fuldokló embert

Egyáltalán nem hangosan és drámaian történik, mint ahogy azt a filmekben látni, hanem észrevétlenül és csendesen.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. június 14.A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Strandolásra, tóparti hétvégére vagy a nyári nyaralására senki sem úgy készül, hogy fuldoklót mentsen ki a vízből, de tudjuk, hogy a baj egy pillanat alatt megtörténhet. Álljon itt példának egy nagyon tanulságos történet.

Egy család a tengerben úszott. A felnőttek is és a gyerek is jó úszók voltak. Egyszer csak egy közeli vitorlás kapitánya ugrott be a vízbe, és tempósan úszni kezdett a fürdőző család felé. A szülők csodálkoztak, hiszen semmi veszély nem fenyegette őket, még intettek is a kapitánynak, hogy minden rendben. Majd a kapitány odaért a nyolc éves lányukhoz, aki körülbelül három méterrel a szüleitől fuldoklott már, és elkezdte őt kihúzni a vízből.

Mi történt? A szülők, annak ellenére, hogy a gyerektől alig pár méterre fürdőztek, nem vették észre, hogy a lányuk már fuldoklik. Nem lehetett látni vagy hallani az erre utaló jeleket.

A kapitány azonban képzett vízi mentő volt, és 20 méter távolságból képes volt felismerni a vészhelyzet, mert jól tudta, hogy a fulladás a legtöbb esetben csendben zajlik…

A fulladás legtöbbször nem hangosan zajlik

Az estek többségében a fulladás nem egy hangos, zajos, drámai esemény, hanem csendes, laikusok számára alig felismerhető folyamatok sora. Éppen ezért nekünk szülőknek strandolás, vízparti pihenés előtt tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gyerekek fürdés-lubickolás közben jellemzően hangosak, és játszanak.

Ha csak egy kicsit is elcsendesedni látszanak, akkor ébernek kell lennünk!

Kérdezzünk ilyenkor rá hangosan, hogy "minden rendben van?", és várjunk is tőlük reakciót.

Így vesszük észre, hogy fulladozik mellettünk valaki

1. Segélykérés

Azok az emberek, akik vészhelyzetbe kerülnek, a pánikreakcióktól nem tudnak racionális döntéseket hozni.

A test automatikusan túlélő üzemmódba kapcsol, többé már nem önkényesen kontrollál, hanem reflexszerűen.

Fulladáskor a test oxigénért küzd. Ha az orr- és a szájrész a vízfelszín fölé kerül, akkor nem történik más, mint a fuldokló személy levegőért kapkod. A legtöbb esetben nincs rá idő, hogy egyszerre levegőt is vegyen, segítségért kiáltson, és újra levegőt vegyen.

Éppen ezért a legtöbb esetben a fuldokló nem segélyért kiállt, hanem az oxigént gyűjtésre koncentrál. Az oxigén belélegzése - életveszély esetén - a fő prioritás a szervezet számára, a légző reflex minden más funkciót elnyom.

2. Integetés

Az is csak a filmekben fordul elő, hogy a fuldokló kapálózik és ordít. A valóságban azonban a kezek a legtöbb esetben a víz alatt vannak, hogy felhajtó erőt nyerjenek a felszínre kerüléshez - a fuldokló megpróbálja teljes erejével a víz felszíne felett tartania magát. Ez szintén ösztönös reakció, és nem akaratlagos cselekedet. Tehát

ne számítsunk arra, hogy a fuldokló kézzel-lábbal integetni fog, és értésünkre adja, hogy bajba került. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ha valaki segítségért kiállt, vagy kapálózik, akkor ne lenne bajban.

3. Szemek

Fuldokló emberek a szemüket zárva tartják, amíg az életükért küzdenek, vagy legfeljebb üveges tekintettel merednek a távolba.

Ez is egy olyan emberi reakció, amire azért van szükség, hogy a test teljes erejével a légzésre tudjon fókuszálni. Általában a hajak belelógnak a szembe, arcba, ami még a víz alatt került oda, és nem hátrarendezve látható, mint ahogy azt a legtöbb fürdőzőnél látni.

4. Testtartás

Ha egy fürdőző arccal a víz felé fordulva lebeg a víz felszínén, akkor a mentést 5 másodpercen belül meg kell kezdeni: szólni kell azonnal a vízi mentőnek, vagy kihúzni a személyt a vízből.

Az arc akkor van befordulva a víz felé, amikor a fuldoklónak már annyi ereje sincs, hogy a hátára forduljon.

Az ösztönös fuldoklási reakció alatt az ember függőleges testhelyzetben marad. Körülbelül 20-60 másodpercig képes a fuldokló a felszínen küzdeni, mielőtt végleg elmerülne.

Egy másik jel: a pánikszerű kapálózás úszási kísérlettel társul, ahol a lábakat a fuldokló kevésbé használja, mert a karjaira fókuszál. Próbálna "úszni", de nem igazán halad semerre.

Szintén jellemző: a fuldokló nem igazán úszik, hanem egy "láthatatlan létrát" mászik meg.

Fő szabály: mindig azt a személyt kell menteni elsőnek, aki "néma",

és csak utána azokat, akik már tudnak segítséget kérni, illetve a segítségnyújtásra aktívan reagálnak. A néma fuldoklók esetén már annyira akut a vészhelyzet, hogy nem tudnak segítségért kiáltani.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x