hirdetés
ark.jpg

Megvan, hány tábla csoki ölhet meg, és egy rakás másik étel halálos adagját is kiszámolták

„Ebből bármennyit meg tudnék enni, olyan finom” – ismerős? Nos, talán még sincs így...
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 16.


hirdetés

"Haszontalan, ámde nagyon érdekes dolgok a világról" mottóval ezúttal egy Popular Science cikket szemlézünk, amiben kiszámolták, hogy a hétköznapi ételekből mekkora az az adag, ami megölhet egy embert. A legtöbbet nem tudnánk teljesíteni, de a dinnyével jó lesz vigyázni.

1. Marhamáj

Míg a tengerentúlon viszolyognak tőle, több konyha, köztük a magyar is szereti a belsőségeket. A marhamáj annyi A-vitamint tartalmaz, hogy azt akár túl is adagolhatjuk. Azért nem kell nagyon aggódni,

legalább 162 kilót kéne megennünk belőle, ennyit még Fekete László sem reggelizik versenynapon.

Így készítsd el a májat, ha éhes lettél egy adagra:

2. Avokádó

Ez a jótékony zsírokkal teli gyümölcs csaknem kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán. Ha ebből túl sok kerül a véráramba, az szívproblémákhoz vezet, amelyekhez a mérgezés általános tünetei csatlakoznak, úgymint émelygés, hányás, hasi fájdalom, gyengeség, rossz közérzet. Legalább 200 darab kell ahhoz, hogy betegek legyünk tőle.

3. Étcsokoládé

A koffeinhez hasonlóan a kakaóban lévő teobromin hatására emelkedik a szívfrekvencia, a vérnyomás, ami esetenként hirtelen szívmegálláshoz vezet. Itt sem esélyes, hogy belehalunk, mert legalább 332 szeletet kellene megennünk legalább ahhoz, hogy baj legyen.

Egy csokoládéevő verseny résztvevői láthatók, reméljük nem lett semmi bajuk:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
EDV_1598_-1.jpg

Jaskó Bálint: „Ilyenkor az ember saját magával is folytat egy beszélgetést és magából is sok mindent megért”

Az Oltári csajokból is ismert színész ezúttal a Városmajori Szabadtéri Színpadán, a Jó estét nyár, jó estét szerelem főhősét alakítja. A darabról beszélgettünk.
Képek: Éder Vera, Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. július 18.Július 18-19-én Fejes Endre klasszikusát, a Jó estét nyár, jó estét szerelmet láthatjuk a Városmajori Szabadtéri Színpadán. A romantikus dráma ezúttal új szereplőgárdával, Hídvégi Nóra rendezésében kerül színpadra, melynek főhősét Jaskó Bálint alakítja. Bálinttal a főpróbák szünetében beszélgettünk az előadásról és arról, hogyan sikerült megtalálnia tragikus sorsú karakterével a közös pontot.

- Szabadúszóként dolgozol. Mit jelent számodra az a szabadság, hogy nem vagy egy színházhoz vagy társulathoz kötve?

- Egy ajándék abból a szempontból, hogy mindig máshova megy az ember, mindig más kollégákkal, közösségekkel találkozik és ezért nagyon izgalmas, hogy mindig újabb és újabb kihívások elé kerül. Évekig dolgoztam társulatban és hiába jöttek vendégek, azért az évek során az ember már alaposan megismeri a kollégákat. Most, hogy mindig máshova tudok menni, mindig ad egyfajta pluszt és izgalmat, hogy meg kell őket ismerni, a gondolkozásmódjukat, a munkamódszerüket és helyt állni, bizonyítani. Nagyon inspiráló ez a helyzet.

- Hogyan működik a kémia azzal a gárdával, akikkel most a Városmajori Szabadtéri Színházban próbáljátok a Jó estét nyár, jó estét szerelmet?

- Mindig izgalmas évad végén elkezdni egy nyári produkciót. Mindenki picit elfárad az évadban, itt a jó idő, a nyár, de azt éreztem most – főleg úgy, hogy sokat próbáltunk a Városmajori Szabadtéri Színpad által biztosított uszályon a Dunán –, hogy a próbáknak volt egy strand hangulata, olyan volt, mintha egy tábor lenne. Mikor ráfordulunk a főpróba hétre, rengeteg időt töltünk együtt, a nap 12 órájában egymást látjuk és abszolút egy kis családként működik már a csapat.

- Ilyenkor pár nappal az előadás előtt már stenkben vagytok, hogyan zajlanak most a próbák?

- Viszonylag kevés időnk van díszletben próbálni, abban a térben, ahol az előadás is lesz. Ilyenkor kiderül, hogy nem minden akkora mint amekkorának gondoltunk, megérkeznek a jelmezek, a hang, a világítás. A jeleneteket, amiket külön-külön próbáltunk, most össze kell fűzni, és ilyenkor alakul ki az előadás íve is. Mindenkinek minden idegszála pattanásig feszül és gyorsan reagál a helyzetekre, minden arrafelé halad, hogy megtaláljuk a megoldást, hiszen hamarosan itt lesznek a nézők.

- Mit szóltál ehhez a felkéréshez?

- Nagyon jól esett, hogy Nóra rám gondolt, nagyon örültem. A filmről már csak halvány emlékeim voltak, de a felkérés hatására elolvastam a könyvet és az elején meg is ijedtem, mert azt éreztem, hogy távol van tőlem ez a figura. Aztán a próbák alatt, ahogyan minél többet foglalkoztam a Fiú karakterével, egyre közelebb és közelebb került hozzám. Lassan kiderül, hogy igenis vannak ismerős helyzetek, azonosságok, hasonlóságok köztem és a karakter között. Mindig egy nagyon jó út megismerni egy szerepet, és ezáltal igazából az ember saját magával is folytat egy beszélgetést és magából is sok mindent megért. Nekem ez egy jó időszak volt, szerettem ezzel az anyaggal foglalkozni. Nagy kihívás volt számomra.

- Egy interjúban a rendezőnővel arról beszéltetek, hogy abban is más lesz ez a feldolgozás, hogy jobban belementek a főszereplő pszichés világába is.

- A nagyközönség leginkább a filmet ismeri, illetve az ebből készült zenés változatot és ritkán kerül színpadra a prózai előadás. Fejes Endre egy megtörtént esetet dolgozott fel. A Nórának ez egy alapgondolata volt, hogy foglalkozzunk azzal, amivel akár a megtörtént eset kapcsán a közvélemény is keveset foglalkozott, hogy a kor, a társadalmi környezet mennyire befolyásolta egy ember életét, hogy rossz döntéseket hozzon. Mi van, ha nem biztos, hogy csak ő a felelős, hanem igenis a társadalomnak is van felelőssége egy ilyen eset kapcsán? Itt egy ember, aki segítségre szorulna,nem találja a megoldásokat és már-már azt látjuk, hogy segélykiáltásai vannak, amik nem találnak nyitott fülekre.

- Számodra mi ennek a darabnak a legfontosabb üzenete?

- Ha lenne egy üzenet, amit egy mondatban el tudok mondani, akkor miért csinálnánk belőle egy másfél órás előadást? De ami nekem fontos benne, ami engem érdekel, hogy igazából nem találja ez a fiú a helyét, csak azt látjuk, hogy nagyon tenni akar valamit. Ő igenis lát problémákat a környezetében, látja, hogy igazából nincsenek lehetőségei, miközben azt akarják elhitetni vele, hogy vannak. Hihetetlen energiát fektet abba, hogy valamit tegyen és bizonyítson, csak közben nem tudja a jó válaszokat megadni, hanem csak kérdései vannak. Nekem ez az energia, ez az elhivatottság fontos, hogy ő igenis keres, mert sok esetben azt látom, hogy sokkal kényelmesebbek az emberek. Ezért felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet őt elítélni, miközben ő rendkívül sokat kérdez, csak nem biztos, hogy a legjobb válaszokat adja.


KÖVESS MINKET:hirdetés
woman-407168_960_720.jpg

Szélsebesen terjed egy esküvői fotós nyílt levele: ezért ne fotózz SOHA a mobiloddal a nagy napon

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 16.Az ifjú pár szívta meg végül egy lelkes vendég mobilos fényképezését, amin az esküvőre felkért, profi fotós is kiakadt. Annyi történt mindössze, hogy egy fontos pillanatot szeretett volna elkapni, amikor egy lelkes amatőr a násznépből eléugrott, így nem lett meg a felvétel.

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.

Ez történt ugyanis:

"Az iPhone-os lánynak… Nem csak a képemet rontottad el, hanem elloptad ezt a pillanatot a vőlegénytől, a menyasszonytól és annak apjától. Most mik a terveid ezzel a fotóval? De őszintén!

Ki fogod nyomtatni? Elmented magadnak? Minden nap megnézed? Nem. Nem ez fog történni. De a menyasszony előhívatta volna ezt a képet, gyakran rápillantott volna, és emlékezett volna a pillanatra, amikor az apja az oltárhoz vezette őt. Ehelyett előkaptad a mobilodat, kitakarva előlem a látványt, csak azért, hogy készíts egy olyan fényképet, amit soha nem fogsz használni..." - sopánkodott a fotós, majd mindenkit arra kért, hogy hasonló helyzetben hagyják a profikat dolgozni, és élvezzék inkább a bulit.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
alcohol-492871_960_720.jpg

6 tévhit a másnaposság leküzdéséről - pedig csak egy dolog segít rajta

Aki már ivott életében többet a kelleténél, számos módszert ismer a másnaposság leküzdésére. Pedig igazából egyik sem működik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Van, aki egy nagy, gazdag szendvicsre és óriási adag kávéra esküszik. Mások inkább nyakló nélkül vedelik a vizet, és nyomjuk magukba az ibuprofént. Ismert metódusnak számít a hideg limonádé, a tej, sőt, vannak, akik a „kutyaharapást szőrével” elv alapján ráisznak egy adagot. Pedig az egyetlen módja, hogy a macskajaj valóban elmúljon, a kivárás - írja a Business Insider, amely hat tévhitet igyekszik eloszlatni e téren.

A nehéz, zsíros reggelik egy átivott éjszaka után, mint arra Alexis Halpern New York-i orvos rámutat, azért nem használnak, mert a szervezetnek több energiát kell felhasználnia az étel megemésztésére, és ezáltal az alkohol lassabban szívódik fel a vérben. Ugyanakkor egy nagyobb szeszfogyasztás előtt nem árt olyan ételeket enni, amelyeknek magas a protein, a cink, a B-vitamin és a kálium-tartalma.

Nem segítenek igazán a cukros sportitalok sem, annak ellenére, hogy az alkoholfogyasztás a szervezet elektrolit-veszteségével jár. Az elektrolitok tartják egyensúlyban a folyadékszintet sejten belül és kívül. Ilyen irányú beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a nagyarányú alkoholizálás miatt túl alacsonyra süllyed a vércukorszintünk.

Vannak, akik fájdalomcsillapítókkal próbálkoznak, különösen, ha a másnaposság fejfájással jár – nálunk is ismert az aszpirin-módszer – de ez nem veszélytelen. Az alkohollal való visszaélésekkel foglalkozó amerikai intézet szerint az ilyen kombinációk akár gyomorvérzést, fekélyt, májkárosodást, legjobb esetben heves szívdobogást okozhatnak. Ezért azt a módszert csak orvosi konzultáció után alkalmazzuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
energiaital.jpg

Veszélyes lehet: sokan úgy isszák, mint az üdítőt – 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon évente

Egy év alatt közel 32 milliárd forintot költöttek rá a magyarok, pedig az előnyei mellett komoly kockázatai is vannak.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. július 17.Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltunk a kategóriából, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

A magyarok mintegy nyolc százalékkal több serkentő italt fogyasztottak, közel ötvenmillió liternyit – ez 171 millió darab terméket takar. És ha már energiaital, inkább cukros, különleges ízektől mentes és leginkább 250 ml-es kiszerelésű, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.

Szereti pörgetni magát a magyar: a kiskereskedelmi szcéna értékbeli növekedésének közel kétszeresét hozta 2018. június és 2019. május között: 15 százalékkal bővült a forgalma. Az energiaitalok uralják a terepet: 90 százalék fölött hasítanak ki a kategóriából.

A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor realizálódik az értékbeli és a mennyiségi forgalom közel egyötöde.

A Nielsen kiskereskedelmi indexéből az is kiderül, hogy az értékesített energia- és sportitalok esetében inkább a dobozost választjuk (90+%), és 100-ból 90 darab termék 200-250 ml-es kiszerelésű.

Az ötvenmillió liter több mint 60 százaléka extra ízesítés nélküli. Emellett csak az alma ízesítésű serkentő hatású italok rúgnak labdába. Az egyéb különleges ízek, mint például szőlő-tutti frutti, mangó-narancs-tutti frutti; stb. értékbeli piaci részesedése elenyésző.

Területileg leginkább a budapesti régió fogyasztói nyúlnak az energiaitalos doboz után: a teljes értékbeli forgalom közel harmada itt realizálódik; az északkeleti és északnyugati régió viszi a kategória forgalmának egynegyed-egynegyedét.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Veszélyes is lehet

A Magyar Kardiológusok Társasága viszont arra figyelmeztet, komoly baj is lehet abból, hogy a magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében. Utóbbi akár életveszélyes is lehet.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x