hirdetés
tea12.png

Megvalósította az álmát – íme az első magyarországi teaültetvény

A hazai teacserjéket örökbe is lehet fogadni, így saját teával lehet majd lenyűgözni a vendégeket - ajánlja Varga Marianna teaszakértő.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2018. július 29.


hirdetés

"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik" - mondta Muhammad Ali, a huszadik század egyik legnagyobb bokszolója.

A lehetetlen nem létezik - gondolta Varga Marianna teaszakértő, amikor úgy döntött, élete álmát valósítja meg, és létrehozza Magyarország első teaültetvényét. Vele beszélgettünk.

- Ahogyan a honlapodon olvasom , egy álom vált valóra. Mi késztet egy fiatal, magyar édesanyát arra, hogy egy olyan növényt, vele együtt egy kultúrát honosítson Magyarországon, amelyet eddig azért zömmel Kínával vagy Indiával kapcsoltunk össze?

- Kertészmérnökként érdekelt a szakmai kihívás, ez számomra is egy fejlődési lehetőség.

A boros világból váltottam teákra, van termesztési tapasztalatom, szőlészként dolgoztam friss diplomásként. Nagyon örülök annak a tendenciának, ami a magyar borkultúrára jellemző manapság: ahogy egyre népszerűbb a minőségi borfogyasztás, úgy egyre keresettebbek a magyar borok is. Gondoltam, miért ne lehetne ez így a teakultúrával is.

hirdetés

Évek óta igyekszem népszerűsíteni az otthoni teafogyasztást workshopjaimon, és szeretném, ha ezen a területen is megvalósulhatna a fogyassz helyit, termelj magadnak teát elképzelés.

Fontosnak tartom szakmámból eredően a környezetvédelmet is, az ökológiai lábnyom csökkentését. És bár az ázsiai tea mindig az eredeti marad, jó lenne, ha a hosszú szállítási út és magas költségek miatt legalább a teafogyasztásunk egy részét helyben meg tudnánk termelni. A felnőtt lakosság 80%-a fogyaszt teát heti rendszerességgel, tehát az igény megvan rá.

A munkahely teremtés lehetősége pedig hab a tortán: mióta koordinálom a teaprojektet, számos termelővel ismerkedtem meg, akiknek kiváló minőségű földjük van parlagon, jelenleg nem termelnek semmit, mert amivel régen foglalkoztak, dohány-, paprika-, fűszerpaprikatermesztés, stb… már nem éri meg. Ez engem is ledöbbentett. Úgy gondolom - bár benne van a kockázat -, a teatermesztés egy új lehetőség, remény a földterülettel rendelkező termelőknek, őstermelőknek. Csak egyetlen példa: mondj még egy olyan terményt, amelyikre már az ültetéskor megvan a vevőd és a felvásárlási árát is tudod?

- Mennyire gondolod fogékonynak a magyarokat, hogy beépüljön a mindennapjainkba a különböző féle teák fogyasztása? Hogyan tudod, vagy egyáltalán kell-e leszoktatni bennünket a "nagy bögrébe filter, víz, méz, citrom és igyuk" stílusról?

- Én úgy látom, sokan fogyasztunk teát, ezzel nincs gond. A szokásokon viszont nehéz változtatni, pedig a teának, ha jól van elkészítve, jó íze van, egészséges, finom, tiszta ital. Szívem szerint minden családba bevezetném a tiszta, ízesítés nélküli tea fogyasztását:

nagyon sok vitamin, ásványi anyag, antioxidáns van benne, jótékonyan hat a szervezetünkre, bőrünkre, emésztésünkre is.

Problémának érzem viszont, hogy az óvodákban még ma is cukrozott, olcsó, aromásított filteres teát készítenek a kicsiknek. Szerencsére sok édesanya jár a workshopjaimra, de talán az intézményekben kellene kezdeni a változást. Ez viszont még számomra is kihívás, hogy hogyan…

- Felmerül a kérdés: hogyan kell a teát inni? Azt tudjuk, hogy az angolok számára micsoda rituálé: az öt órai tea pici vajas sütivel, tejjel fellocsolva számukra szent és sérthetetlen. De ismerjük a japánok szokásait is: a földre csüccsenve icipici csészékben, natúran szeretik élvezni a tea ízét. Egész más ez a szokás az arab országokban, bár ott is eszpresszókávénak megfelelő méretű csészékben szolgálják fel a zömmel fekete teát, de ehhez a pici italhoz négy-öt teáskanálnyi cukrot tesznek és úgy isszák. Hogyan igyuk mi a teát?

- Valóban, sok országnak megvan a maga teafogyasztási kultúrája, amit tiszteletben is tartok, de nálunk nincs ilyen. Régen azért ittuk sok cukorral a teát, mert nem lehetett jó minőséget kapni, és nem is igazán tudtuk elkészíteni. Ez manapság már nem így van. Fantasztikus a teakínálat, kár lenne az áldozatos munkával megtermelt, majd magas költségeken a világ túlvégéről ideszállított tealevelek ízét cukorral, citrommal elnyomni. Ez kicsit a növény és a teaszedők munkájának tisztelete, vagy tiszteletének hiánya is.

- Milyen fajta teák vannak az ültetvényen?

- A Camellia sinensis, vagyis a Kínában őshonos teanövény minden teának az alapja, az eredete. Ennek a Hollandiában nemesített, hidegtűrő változatát ültettük, hiszen az eredeti, kínai teanövény nem érezné jól magát ezen a klímán, illetve télen elfagyna. Elsősorban

kínai típusú zöld tea készül majd belőle, hiszen pont az a lényege, hogy frissen tudjuk majd fogyasztani, nem kell hónapokig/évekig tárolni, utaztatni, hiszen a közelben van.

- Folyamatos-e a termelés, vagy kell adott esetben majd téli szünetet tartani?

- A szedési szezon áprilistól októberig fog tartani, télen pihentetjük a növényt, nem szedjük. Így évi 10-12 szedést tervezünk, körülbelül 3 hetente.

- Jelenleg hol tart a magyar teaprojekt?

- Júliusban elültettük az első 1300 tő teát. Sok feladat, kísérletezés áll még előttünk, de nagyon szépek az ültetvények, egyelőre jól érzik itt magukat a növények. Büszke vagyok arra a 7 másik fiatal termelőre is, akik csatlakoztak hozzám, és kisebb-nagyobb területet bevállaltak. Az első tél valószínűleg kritikus lesz, de jövő tavasszal már együtt kezdjük a teaszüretet.

Ha valaki pedig termelőként nem tud, de valamilyen formában szeretne csatlakozni a projekthez, örökbe fogadhat egy teacserjét, az állatkerti örökbefogadáshoz hasonlóan.

Egy évig lesz teatulajdonos jelképesen, de egy év után természetesen megajándékozzuk a saját teájáról származó kóstolócsomaggal is. Nagyon menő a saját teádat kóstolni vagy a vendégeidet megkínálni vele, én már próbáltam.

- Vannak-e további álmaid? Hogyan néz ki a jövőd mondjuk tíz év múlva, ha minden úgy halad, ahogyan te most megálmodod?

- A jövőben szeretnék egy olyan teaültetvényt, ami látogatható is az érdeklődők, tearajongók számára, bemutatóteremmel, kis teakóstoló szobával. Fogadnék csoportokat, cégeket is. Most is tartok rendszeresen teakóstolókat és csapatépítőket is, de mindig teaházban, kávézókban vagy irodaházakban. Mennyire hangulatos lenne ugyanez a teaültetvény szélén, akár a szabad ég alatt?


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
shiraz.jpg

Megválasztották 2019 legjobb hotelét!

A két hetes szavazásból egy egerszalóki hotel került ki győztesen!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

Január 26-án lezárult AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás döntője. A két hetes szavazásból az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel került ki győztesen.

AZ ÉV HOTELE Közönségszavazás versenyében tavaly 40 szálláshely indult, 7 magyarországi régióból. A döntőbe a 7 régió győztese került be, ezeknek a szállodáknak volt esélye elnyerni AZ ÉV HOTELE címet:

7 régió győztes

Alföld: Komló Hotel ****, Gyula

Észak-Dunántúl: Hotel Kapitány Wellness****superior, Sümeg

Budapest környéke: Hotel Visegrád****, Visegrád

hirdetés

Északkelet-Magyarország: Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók

Balaton: Hotel Silverine Lake Resort****superior, Balatonfüred

Dél-Dunántúl: Donautica Étterem és Hotel****superior, Fadd

Kis-Balaton és környéke: MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior, Zalakaros

A díjátadó ceremóniát a Párisi Udvar Hotel Budapest szállodában rendezték meg, amit január 26-án láthattatok az RTL Klub műsorán. Ha lemaradtatok róla, bármikor visszanézhetitek az RTL Most!-on. Az első helyezett a Mesés Shiraz Hotel lett, amely a voksok 40%-át gyűjtötte be a kéthetes szavazás alatt. A győztesnek járó díjat, Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános elnöke adta át a színpadon a nyertes hotel egyik tulajdonosának, Dr. Szepesi Richárdnak.

Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók

A közel-keleti hangulatot idéző és azon tematikára épült szálloda a Gyógyvizek völgyében, Egertől csupán 5 km-re, Egerszalókon található. A hotel bensőséges, meghitt hangulatot áraszt, mely 15 éve csábítja vendégeit az ezeregy éjszaka mesés világába. Ma már 65 szobával, 11 exkluzív modern tematikára épülő lakosztállyal, 1400 nm-es kültéri és beltéri wellness oázissal rendelkezik. A szobák mind egytől-egyig egyedi afrikai elemekkel díszítettek. A wellnessben pedig a Hammam kezeléstől elkezdve a pezsgőfürdőn át, az aquabárral ellátott kültéri medencéig szinte minden megtalálható, ami egy különleges kikapcsolódáshoz elengedhetetlen. A hely családos vendégek számára is kiváló, hiszen a tartalmas és izgalmas programokból bőven van választék, de alkalmas egy kis elvonulásra is. Romantikára vágyó párok itt garantáltan elmerülhetnek a meghittség mámorában, édeskettesben.

További részletek ITT!

A közönségszavazásban a második helyet a zalakarosi MenDan Magic Spa & Wellness Hotel****superior, a harmadikat pedig a Hotel Kapitány Wellness****superior szerezte meg. Előzőtől Várkonyi Gyula társtulajdonos, míg az utóbbitól Böjte Éva szállodaigaztó vehette át az elismerésért járó díjat.

A versenyt 2020-ban is megrendezik

A díjátadó gála végén Éry-Kovács Zsanna műsorvezető bejelentette, hogy a verseny 2020-ban is elindul, méghozzá már áprilisban látható lesz az RTL Klub műsorán. Idén a „Best of AZ ÉV HOTELE” szuperdöntő lesz, amiben az előző három évad legjobb szállodái lesznek láthatók.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klubon futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
q.jpg

Magyarország nyerte az első qatch-világbajnokságot

Ez az új játék leginkább a kézilabdához hasonlít, de egy speciális asztal is kell hozzá. Videón magyarázzák el a szabályait.
Fotó: Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

A magyar válogatott nyerte az első alkalommal megrendezett qatch-világbajnokságot - írta az MTI.

A szervezők tájékoztatása szerint a hazai pályán Pálos Gábor, Zöldy Tamás és Széles László összeállításban szereplő magyarok a döntőben 2-0-ra győzték le a szerb csapatot. A bronzérmet az oroszok szerezték meg.

A világbajnokságon három kontinensről 16 válogatott indult a teqballhoz hasonló,

hajlított asztalon játszott, kézilabdás elemeket tartalmazó sportág első seregszemléjén.

A Qatch egy viszonylag új, de dinamikusan fejlődő sport, amely több labdajátékot ötvöz. A három fős csapatokkal játszott Qatch legjobban a kézilabdára épül, de egy speciális asztal is szükséges hozzá. A sport jól fejleszti a gyorsaságot és a robbanékonyságot, de szabadidős sportként is kezd népszerűvé válni - írta a Nemzeti Sport.

hirdetés

VIDEÓ: Ilyen a játék

A szabályokról pedig itt tudhatsz meg többet:

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
veres.jpg

Veres István nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét

Ő képviselheti az országot az európai döntőn májusban Tallinnban.
MTI, fotó: Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért hat magyar séf versengett: Veres István mellett Palágyi Eszter (Matild Palace), Haraszti Zsolt (Societé), Csik Gábor (Caviar&Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont) és Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol).

Veres István, a budapesti Babel étterem séfje és commis-ja (segédje), Molnár Bence nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét szerdán Budapesten, így ők képviselhetik az országot az európai döntőn májusban Tallinnban.

A második helyen Kelemen Roland és Fenyő Nándor commis, a harmadik helyen Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik commis végzett.

A versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük 5 óra 35 perc alatt. A haltál kötelező alapanyaga 6 egész pisztráng, Törley Chardonnay Brut és a meglepetés zöldség, a káposzta volt. A hústál kötelező alapanyaga 7 darab fürj, két kacsamáj és egy üveg vörösbor volt.

Veres István az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy győzelme a kitartó munkának köszönhető.

hirdetés

"Ez egy olyan verseny, amelyben szerintem nincsenek ellenfelek, hanem folyamatosan magaddal küzdesz, magadat kell legyőznöd. Az volt a célom most is, mint mindig, hogy én legyek a legjobb, mert maximalista vagyok"

- fejtette ki a séf.

Hozzátette: teljesítményével ennek ellenére nem teljesen elégedett, az európai döntőre mindent pár százalékkal még jobban kell csinálnia. "Nem hiszek a tökéletességben, a fejlődésben hiszek" - mondta Veres István.

A legjobb konyhai munkát elismerő különdíjat szintén Veres István kapta. A legjobb csapatmunka és a legjobb hústányér díját Haraszti Zsolt, a legjobb haltányérért járó elismerést Kelemen Roland kapta. A legjobb commis-nak Molnár Dávidot, Csik Gábor segédjét választották. A környezettudatosságot elismerő fenntarthatósági különdíjjal Kelemen Rolandot tüntették ki.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia a szakácsverseny magyar döntőjét a Sirha Budapest 2020 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében, a Hungexpo területén rendezte meg.

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
kep1.jpg

Új rekord: 3 és fél kilométeres kolbászt töltöttek meg Győrváron

3 tonna nyers húst használtak fel, 65 kiló sót és ugyanennyi fűszerkeveréket adagoltak hozzá.
Forrás: Vaskarika.hu, fotók: Büki László - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

Sikerült a rekordkísérlet, közel 3.5 km (3490m) hosszú kolbászt töltött meg több mint 20 fő február 8-án a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon – írja a Vaskarika.hu.

A helyi húsüzemben az előírt Európai Uniós higiéniai körülmények között készítették elő azt a húspépet, amit a helyszínre kitelepített kolbásztöltő gép és a töltésben résztvevő több mint 20 fő segítségével töltöttek bele a kolbászba.

"Túl lett szárnyalva a 3200 méteres cél, amihez 3000 kiló nyers húst használtak fel, 65 kiló sót és ugyanennyi fűszerkeveréket adagoltak hozzá.

A 3.1 tonnát meghaladó alapanyag-mennyiségből a húsipari szakemberek előzetes véleménye szerint is 3500 méternyi kolbász állítható elő, ami végül be is igazolódott, hiszen 3490 méter lett Magyarország Leghosszabb Kolbásza. A szervezők jótékony célokra ajánlják fel a kilométeres húsárut" – mondta el a portálnak Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnökétől.

További képeket IDE KATTINTVA nézhetsz meg a rekorddöntésről.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!