hirdetés
Megszületett Meghan hercegné és Harry herceg gyermeke
Már azt is elárulták, hogy mi lett a neme.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 06.


hirdetés

Hétfőn délután megszületett Meghan Markle és Harry herceg első gyermeke, akiről azt is elárulták, hogy kisfiú.

A hercegi pár április elején létrehozott azért egy külön Instagram-oldalt is, ahol követni lehetett azt a néhány információt, amit megosztottak magukról.

Az Instagram egyébként már az indulásakor rekordot döntött: mindössze hat óra alatt egymillió rajongót gyűjtött össze. Itt hozták nyilvánosságra a gyermek születését is.

A Buckingham-palota hétfőn délután adott ki arról szűkszavú közleményt, hogy Meghan Markle vajúdni kezdett. Harry herceg felesége teljes titokban tartotta eddig a szülés körülményét, sem a gyerek neve, sem a kiírt dátum, sem pedig a kórház neve nem volt nyilvános információ. Az első közleményből sem derült ki sokkal több, csak az, hogy Harry herceg is ott volt mellette.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Kiderült, meddig emelkedhet a nyugdíjkorhatár a következő három évben
A kormány azt is eltervezte már, hogy alakul a nyugdíjkiadások menetrendje a következő évtizedekben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 06.Továbbra is 65 év lehet a nyugdíjkorhatár Magyarországon - írja a napi.hu az Európai Uniónak benyújtott friss konvergenciaprogram alapján.

Eszerint a nyugdíjrendszert érintő eddigi intézkedések fő iránya a korhatár emelése, a tényleges nyugdíjba vonulási korcentrum jelentős emelése és az indexálási szabály

(értékkövetési módszer, amelynél szerződésben rögzítik, hogy a biztosítási díj vagy összeg megadott mértékkel automatikusan a szerződés változtatása nélkül változik) megváltozása volt.

Az egyik leginkább lényeges szabály, hogy

az öregségi nyugdíjkorhatár 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik.

A portál szerint a konvergencia-porgram előrejelzi a nyugdíjkiadások menetrendjét is: 2020-ban a GDP 9 százalékát viszik el, szemben a 2016-ban mért 9,7 százalékkal. 2030-ra tovább csökken a mutató, mégpedig 8,4 százalékra. Majd növekedés várható: 2040-ben a GDP 9,4 százalékát költi a nyugdíjakra Magyarország, 2050-ben 10,6 százalékát, tíz és húsz évvel később pedig 11 százalék fölé mehet a mutató.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ezt a szövegértési feladatot kapták a diákok a magyarérettségin
Játékról szóló szöveget kellett értelmezniük a vizsgázóknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 06.A játék fogalmáról szóló szöveget kell elolvasniuk és értelmezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségi első részében - tudta meg az Eduline.

A játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak az érettségizők. A diákoknak először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint az idei feladatsor nehezebb, mint a tavalyi, mert bár a játékról szól, száraz a szöveg.

"Maximális pontszámúra megoldani valószínűleg nehéz lesz, és több időt fog elvenni, mint a korábbi évek feladatai" - mondta a tanár.

A szövegértéshez tartozó kérdések viszont szerinte középszintű tudást igényelnek, így az nem jelenthet nagy gondot a diákoknak, ha sikerül értelmezniük a szöveget.

Középszinten az I. feladatlap egy szövegértési (60 perc) és egy szövegalkotási (30 perc) feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti, ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt.

Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Videókon a súlyos orosz repülőbaleset
Az utasszállító fedélzetén a személyzettel együtt 78-an voltak. Egyes források szerint a balesetnek halálos áldozata és több sérültje is van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.Korábban beszámoltunk róla, hogy kényszerleszállást hajtott végre a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren egy kigyulladt SSJ-100-as típusú utasszállító repülőgép vasárnap, fedélzetén 72 utassal és 6 főnyi személyzettel.

Az utasokat kimentették a gépről, egyes információk szerint ugyanakkor a balesetnek több sérültje és halálos áldozata is van. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg és szenvedtek sérüléseket a repülőgép utasai közül.

Többen is levideózták az égő gépet és a menekülő utasokról is több felvétel készült:

További videókért, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megvannak az idei magyarérettségi megoldásai
Már nyilvánosak a feladatlapok és a megoldókulcs is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 06.Hétfőn országszerte a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatótnak az idei érettségik. A diákok emelt és középszinten atnak számot tudásukról.

Az érettségi vizsgákat május 3. és június 28. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3149 vizsgabizottság működik közre. Az írásbeliket május 3. és 24., az emelt szintű szóbeliket június 5. és 13., a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

Az érettségizők közül mintegy 71 400 végzős középiskolás ebben az időszakban tesz vizsgát hagyományos értelemben.

Rajtuk kívül - élve az érettségi vizsgarendszer lehetőségeivel - mintegy 39 700-an tesznek majd le legalább egy tárgyból valamilyen típusú vizsgát. A jelentkezők összesen várhatóan csaknem 395 ezer vizsgát tesznek le: mintegy 43 300-at emelt szinten, 351 700-at pedig középszinten.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a szövegértési feladatnál a játékkal kapcsolatos szöveget kellett értelmezniük a vizsgázóknak. Egy szaktanár szerint ez a feladatsor nehezebb volt, mint a tavalyi. Az érvelésnél szinkronizált filmekről írhattak a diákok, a hivatalos levélben pedig egy régészeti leletről kellett szólnia a szövegnek. A műelemzésnél sokak örömére novellát is választhattak az érettségizők, az összehasonlító elemzésnél pedig József Attila és Radnóti Miklós egy-egy költeményét kellett értelmezniük.

Az Eduline-on már megjelentek a középszintű magyarérettségi feladatlapjai és a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldások is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x