hirdetés
lóri.png

Megsemmisítették a választási eredményt, új polgármester-választást írtak ki Jászberényben

November 10-re új választást írtak ki Jászberényben. Az ellenzék megtámadja a határozatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 19.


hirdetés

A Területi Választási bizottság Szabó Tamás fideszes jelölt - a várost 2010 óta vezető polgármester - óvásának helyt adott, így a múlt vasárnapi eredményeket megsemmisítették, és új választást írtak ki november 10-re.

A jobbikos Budai Lóránt az egyesült ellenzék színeiben indulva 14 szavazat különbséggel nyerte el a polgármesteri címet múlt vasárnap. A képviselő-testületbe 7 fideszes és a 1 Fidesz-közeli szélsőjobbos Mi Hazánk-képviselő jutott be, illetve a Közösen Jászberényért Egyesületnéven induló ellenzékből 6-an.

A területi választási bizottság határozata nem tiszta, de annyi kiderül belőle, hogy a helyi Idősek Otthonában történhetett olyan probléma, ami az eredményt befolyásolhatta - írja a 444.hu.

Budai a döntésre így reagált Facebook oldalán:

"A KOHOLT VÁD IS BŰNCSELEKMÉNY

hirdetés

Kedves jászberényi barátaim! Mint arról már bizonyára értesültetek, a Fidesz óvást nyújtott be, melyben választási csalással vádol bennünket és új választások kiírását kezdeményezi. Ebből is látszik, hogy a kormány nem tiszteli a nép akaratát, nekik csak a pénz és a hatalom számít.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: minden törvényes eszközt megragadunk, hogy megtámadjuk ezt a nyilvánvalóan hazug határozatot. Amennyiben pedig valóban új választások lesznek, mindent megteszünk, hogy még nagyobb arányú győzelmet arassunk a kiskirályok felett, ahogyan azt 2014-ben, Ózdon tettük."

Korábban Budai posztolt arról, hogy az iratok megsemmisítésére utaló jeleket, papírfecnikkel teletömött zsákokat talált.

Az Alfahír telefonon beszélt Budaival, aki azt nyilatkozta, hogy hamis okok is szerepelnek a határozatban, például hogy a jelöltek a választókörökben tartózkodtak a választás ideje alatt- Budai ezt a vádat cáfolta. Valóban jártak a szavazókörök környékén, de nem mentek be, csak kihívták szavazatszámláló delegáltjaikat, hogy megkérdezzék minden rendben megy-e, és esetleg szükségük van e valamire, mint mondjuk étel.

Budai Lóránt azt mondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen, de ha nem sikerülne, akkor a legnagyobb erőiket fogják mozgósítani november 10-én.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
pokorni.jpg

Pokorni Zoltán leveteti a turulszoborról saját nagyapja nevét, mert nyilas háborús bűnös volt

Néhány hete derült ki a hegyvidéki polgármester nagyapjának múltja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

A képviselő-testület – Pokorni Zoltán kezdeményezésére – egyhangúlag támogatta, hogy vizsgálják felül a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművén található névsort. Ebben szerepel ugyanis Pokorni József, a polgármester nagyapja, akiről kiderült, hogy nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, így az elöljáró véleménye szerint nem méltó arra, hogy szerepeljen a neve a hősök között – írta meg a helyi önkormányzat oldala.

"A polgármester elmondta, elődje, dr. Mitnyan György határozott a turulszobor felállításáról, míg az azon szereplő neveket Szatucsek Tibor helytörténész állította össze. A listán apai nagyapja, Pokorni József, és egyik nagybátyja, a nyolcévesen elhunyt Pokorni Károly is szerepel" - emeli ki a portál.

Néhány hete jelent meg a Mozgó Világban Rab László cikke, amiből kiderült, hogy Pokorni József – bár a háború alatt meghalt, így nem ítélhették el – a nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, ezért nem méltó arra, hogy az emlékművön szerepeljen a neve. Pokorni egyetértését fejezte ki és hozzátette, soha nem kérte, hogy az emlékműre kerüljön a nagyapja neve.

hirdetés

Pokorni Zoltán felkérte dr. Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, dr. Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, tekintsék át az emlékmű névsorát.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bomba.jpg

Az utolsó pillanatban visszaléptek a Mi Hazánk jelöltjei a megismételt szekszárdi választáson

Ezzel előnybe kerülhetnek a fideszes indulók. A tét a közgyűlés ellenzéki többsége.
Facebook/Bomba Gábor - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

Nem mindennapi döntés született az újabb szekszárdi önkormányzati választások előtt. A városban vasárnap két választókerület 7 szavazókörében ismétlik meg a képviselő-választást, aminek korábbi eredményét a helyi Fidesz támadta meg.

A jelenlegi képviselő-testületben 8-6 arányban ellenzéki-civil fölény van a fideszes képviselőkkel szemben. A fideszesek korábban nem sokkal maradtak le, így sok múlik a második választás eredményén.

hirdetés

A történet érdekessége, hogy a Mi Hazánk képviselőjelöltjei az utolsó pillanatban visszaléptek a fideszes jelöltek javára – írja a 444.hu, Bomba Gábor ellenzéki polgármesterre hivatkozva.

A portál próbált utánajárni annak, hogy minek köszönhető a nagyvonalú gesztus. A párt központjában azt mondták, a jelölt az elnökség kifejezett kérése ellenére lépett vissza, de szerintük semmilyen párt vagy szövetség javára nem léptek vissza.

Bomba Gábor azt is hozzátette: a Mi Hazánk helyi vezetője korábban, még jobbikosként is rendre támogatta a városvezetést, illetve hogy a párt máshol is a kormánypártok segítségére siet. Pár napja pedig a Mi Hazánk segítségével fúrta meg a Fidesz az új, ellenzéki polgármestert egy másik városban, Tatabányán.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
75279150_781504275632023_3534655095587209216_n.jpg

Hivatalos: Kálmán Olga belép a DK-ba és Gy. Németh Erzsébet főtanácsadója lesz

A főpolgármester-helyettes munkáját főleg kulturális területen segíti majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

Kálmán Olga belép a Demokratikus Koalícióba, és főtanácsadóként segíti Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes munkáját – jelentették be sajtótájékoztatón.

Az eseményen Gyurcsány Ferenc kiemelte, nagyra becsülte Kálmán Olga főpolgármesterjelölt-jelölti vállalását, és azt tanácsolta, „szolgálja hazáját politikusként”.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, elsőként Kálmán Olga jutott eszébe arról, kultúráért is felelős főpolgármester-helyettesként kivel dolgozna együtt szívesen.

hirdetés

A döntésről Kálmán Olga is nyilatkozott, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy munkájával a kultúra eléréséhez, az ahhoz való hozzáféréséhez szeretne több lehetőséget adni a különböző társadalmi csoportoknak.

Hozzátette: célja az is, hogy a külföldiek ne csak legénybúcsúk helyszíneként tekintsenek a fővárosra.

Kálmán Olga a párthoz csatlakozásáról azt mondta: annyira elkötelezett az ellenzéki politizálás lendülete iránt, hogy lehetetlen lenne, hogy ezután pusztán kívülről szemlélje az eseményeket.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyertya.jpg

Meghalt Tarbay Ede író, költő

A Varjúdombi mesék című művéből készült az egyik legnépszerűbb estimese-sorozat. Ő volt Dargay Attila és Imre István mellett az 1981-ben bemutatott Vuk című rajzfilm egyik forgatókönyvírója is.
MTI - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Életének 88. évében szombaton elhunyt Tarbay Ede József Attila-díjas író, költő, műfordító, dramaturg - tudatta a Magyar Írószövetség.

Tarbay Ede 1932. március 11-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtár szakán, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult.

A Magyar Írószövetség összegzése szerint kezdetben a Miskolci Nemzeti Színház dramaturgja volt, később műfordítóként, majd 1959-1965-ben a Magyar Televízió ifjúsági osztályán dolgozott. 1965-1974-ben, majd 1979-1992-ben az Állami Bábszínház, 1974-1975-ben a Budapesti Gyermekszínház dramaturgja, a hetvenes évek végétől pedig szabadfoglalkozású író volt.

hirdetés

Több tucat gyermekkönyv (verses mese, gyermekregény, képes mesekönyv), valamint novellás-, esszé- és verseskötet szerzője. Varjúdombi mesék című kötetének darabjaiból a magyar televíziózás történetének egyik legnépszerűbb estimese-sorozata készült. Ő volt Dargay Attila és Imre István mellett az 1981-ben bemutatott Vuk című rajzfilm egyik forgatókönyvírója is.

Tarbay Ede 1986-ban megkapta a Nemzetközi Andersen Bizottság diplomáját. 1986-ban és 2000-ben is elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat, 2015-ben pedig az Év Gyermekkönyve életműdíjat. 1992-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2001-ben Stephanus-díjban részesült.

Az elmúlt másfél évtizedben több új műve mellett gyűjteményes kötetei is megjelentek, köztük A szüretelő tél, A kíváncsi királylány, valamint a Régi és új mesék Varjúdombról.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!