hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Megsemmisítette műveit, ha nem találta jónak – Barcsay Jenő az ország legelhivatottabb festő-grafikusa volt
Maximálisan a hivatásának élt. Nem voltak ellenzői és utálói, mindenki elismerte a munkásságát.
Kovács-Tóth Noémi - szmo.hu
2019. január 10.


hirdetés

Történhetett bármi, őt tényleg csak a festészet érdekelte:

Barcsay Jenő az ország legelhivatottabb festő-grafikusa és egyetemi tanára volt. Művészeti anatómia című könyvéért Kossuth-díjat kapott, máig abból tanítják a képzőművészeket.

Vaszary megsértődött rá, amiért nem akart tovább nála tanulni

Hiába volt egy erdélyi fejedelmi család leszármazottja, Barcsay Jenő (1900-1988) nagy szegénységben nevelkedett. Családi élete tragédiák sorozatából állt, ugyanis kilenc testvére közül csak három érte meg a felnőttkort, és közülük is elhunyt egy huszonévesen tüdővészben. Édesapja pedig addig küzdött belső démonaival, míg egyszer öngyilkos nem lett. Amíg életben volt, Jenőt katonatisztnek szánta, de fia inkább zongoraórákat vett, majd tanítói-kántori oklevelet szerzett. Rajzolgatott, akverelleket pingált és gipszfigurákkal molyolt, mígnem egy tanára felfedezte tehetségét. Szerencséjére egy tehetős erdélyi uraság anyagilag támogatta a reményteljes fiú budapesti továbbtanulását, ám ennek hamar vége szakadt, a világháború ugyanis kisemmizte a mentorát.

Bár Barcsayt is behívták katonának 1918-ban, tüdőcsúcshurut miatt leszerelték, a háború végeztével pedig megkezdhette tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán. Első mestere Vaszary János volt, akitől áthelyeztette magát Rudnay Gyulához, emiatt a sértett Vaszary éveken keresztül nem fogadta Barcsay köszönését. Miután Jenő lediplomázott, művésznövendékként két évig még ott maradt, sőt, anyagi gondjai miatt még arra is rászorult, hogy az iskola egyik helyiségében aludjon. 


Kiborította a párizsi giccs, de Cézanne miatt megérte odautaznia

1926-tól állami ösztöndíjjal járta a világot. Először Párizsban tanult, de elkeseredve nézte a galériák és kávéházak giccsparádéját. Cézanne művészete azonban ámulatba ejtette, onnantól kezdve festett maga is expresszionista stílusban. Öccse halála miatt hazautazott, majd hiába tért vissza Párizsba, rájött, hogy ez nem az ő világa, ezért inkább olasz városokban időzött tovább ösztöndíja második évében.

Miután visszatért Magyarországra, csatlakozott a Szentendrei Festők Társaságához, és utána gyakorlatilag minden nyarát ott töltötte. Festette a környező tájakat és épületeket, és folyamatosan képezte magát. Sajnos továbbra sem vetette fel a pénz, de keresetéből – évekig a fővárosi Iparitanonc-iskolában tanított könyvelést, matematikát, géptant és irodalmat – legalább nem volt rászorulva arra, hogy az általa lenézett műfajokban alkosson megrendelésre.

Megrajzolta a tankönyv-életművét, ami máig aktuális

A második világháború végeztével végre beérett kőkemény munkájának gyümölcse: beajánlották Szőnyi Istvánnál, hogy hívja meg őt a Képzőművészeti Főiskolára, ahol anatómia és a szemléleti látszattan professzorrá avanzsált. Barcsay tanárként hatalmas presztízsre tett szert, itt nevezték el kedvesen a tanítványai és kollégái Nyenyőnek. Egészen nyugdíjazásáig megbecsült tagja maradt a tanári karnak, sőt, a Képzőművészeti Főiskola egyik termét is elnevezték róla.

Amikor megbízták 1953-ban, hogy készítsen egy anatómiai tankönyvet, még nem sejtette, hogy mekkora jelentőségű munkát ad majd ki a kezéből.

„Az emberi test csont- és izomrendszere térbe épülő bonyolult szerkezet, amelyben a legkisebb elmozdulás is jóformán az egész építményre kihat” – írja az előszóban. Szándékosan nem használt a könyvéhez fényképeket, mert azok szerinte a „gép szenvtelen látását rögzítik”. A szokásos lelkiismeretességgel készítette el a rajzokat hozzá (különböző méretekben, kétszer is), és a nyomdai előállítást személyesen felügyelte a tőle megszokott precizitással. Ugyanakkor megérte a sok belefektetett energia, mert nem csupán az Év legszebb könyve kitüntetést kapta meg a vaskos kötetért, hanem a Kossuth-díjat is. Több nyelvre lefordították és tankönyvként használták, ahogyan ma is erre esküsznek a képzőművész-tanoncok.

Mégsem szállt a fejébe a siker, élete végéig kísérletezett és fejlesztette magát.

„A festő ne ismételje azt, amit már megoldott, ne utánozza önmagát, keresse az újat, a számára még ismeretlent”

– szól intelme a Forma és tér című, öt évvel később megjelent kötetében.

Nem találtak rajta fogást

Nyenyőre jellemző volt az állandó elbizonytalanodás és töprengés, ezért azon műveit, amelyekkel elégedetlen volt, nemes egyszerűséggel megsemmisítette. És mi tagadás, ez vele gyakran előfordult… Holott a Nemzeti Szalonban és az Ernst Múzeumban állították ki műveit, illetve kétszer is részt vett a velencei Biennálén.

Hatvan éves korától újított a technikáján és ráállt a mozaikkészítésre. Nagyméretű mozaikjait meg lehet tekinteni a mai Magyar Színházban, az újpesti fürdőben, a Miskolci Nemzeti Színház előcsarnokában és a szentendrei városházán. Utóbbinál a világhírű muránói üveget használta alapanyagnak, valamint először készített aranyból hátteret.

A szép kort megélt művész kezéből soha nem esett ki az ecset, pedig utolsó éveiben gerinc- és ízületi betegsége miatt már nehézkesen dolgozott. Ami a magánéletét illeti, már-már bosszantóan unalmasnak volt mondható. Semmilyen bulvárlap nem talált rajta fogást vagy csámcsognivalót. Olyannyira a hivatásának élt, hogy sosem nősült meg és nemzett gyermekeket. Nem voltak ellenzői és utálói, munkásságát mindenki egyhangúlag elismerte.

Barcsay Jenő mozaikja a Miskolci Egyetemen - Wikipédia

Elismeréseit felsorolni sem könnyű, méretes vitrinre lehetett szüksége ahhoz, hogy minden oklevelét kiállítsa. Elnyerte ugyanis a Kossuth-díjat, a Magyarország Érdemes Művésze és a Magyarország Kiváló Művésze díjakat, a Zichy Mihály grafikai díjat, Magyar Örökség díjat, a Tornyai érmet, a Nemes Marcell-díjat, a Pro Arte-díjat, valamint a SZOT-díjat egyaránt. Művei nagy részét egy szentendrei múzeumban őrzik, de számos képe megtalálható a Magyar Nemzeti Galériában is.

Forrás: Cultura, Wikipédia, Kieselbach, Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, fotók: Wikipédia


KÖVESS MINKET:
Sokkoló bemutató: szándékosan terjesztették a HIV-vírust Afrikában
Az afrikai feketék kiirtása volt a célja egy dél-afrikai titkos szervezetnek, amely felelős lehetett Dag Hammarskjöld ENSZ-főtitkár haláláért is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 28.


hirdetés

Erről szól az a döbbenetes dokumentumfilm, amelyet a múlt hét végén mutattak be a Sundance Filmfesztiválon a Utah állambeli Park City-ben. A Hammarskjöld döglött akta (Cold Case Hammarskjöld) alkotója Mads Brügger dán rendező.

A film középpontjából álló fegyveres szervezet a Dél-Afrikai Tengeri Kutatási Intézet (South African Institute for Maritime Research - SAIMR) fedőnevet használta, és volt zsoldosokból toborozták. A oknyomozás koronatanúja a filmben a szervezet Alexander Jones néven szereplő volt tagja, aki elmondja, hogy

a 90-es évek elején hamis oltásokkal terjesztették az AIDS-et okozó HIV-vírust.

„Háborúban álltunk – mondta Jones – a dél-afrikai feketék voltak az ellenségeink” – idézi a Daily Mail.

Jones állítása szerint maga is járt a SAIMR egyik bázisán, ahol ezeket a HIV-fertőzött oltásokat gyártották, és beszélt arról a Keith Maxwellről, aki rendszeresen orvosnak adta ki magát Dél-Afrika feketék lakta körzeteiben. A 2006-ban meghalt Maxwell, aki magát „dandártábornoknak” nevezte ki, naplójában egy olyan Dél-Afrikát vizionált, amelynek 2000-re fehér többsége lesz, „és nem lesz többé helye sem a szabad abortusznak, sem a drogoknak, sem a korábbi évtizedek más túlkapásainak az AIDS utáni világban.”

A történetnek Brügger úgy akadt a nyomára, hogy eredetileg a Dag Hammarskjöld ENSZ-főtitkárt ért tisztázatlan 1961. szeptember 18-i repülőgép-szerencsétlenség körülményeit kutatta. A SAIMR-ról ugyanis kiderült, hogy ők álltak a svéd diplomata elleni merénylet mögött, amelyet a CIA és a brit titkosszolgálat segítségével hajtottak végre.

Éveken keresztül az volt a hivatalos nézet, hogy az egykori Észak-Rhodesia (a mai Zambia) területén történt szerencsétlenséget a pilóta hibája vagy a gép meghibásodása okozta, de született egy olyan ENSZ-jelentés is, amely szerint „elképzelő, hogy a repülőt külső támadás érte.”

Dag Hammarskjöld 1953-tól állt a világszervezet élén, kiemelkedő szerepet játszott a koreai háborúban kötött fegyverszünetben és az 1956-os szuezi válság diplomáciai rendezésében. Utolsó évében a függetlenné vált két Kongó közötti konfliktusban próbált közvetíteni. E misszió közben érte a halál.

A Hammarskjöld-ügy mindazonáltal a háttérbe szorult a népirtási kísérlet leleplezése miatt. Több AIDS-szel foglalkozó szakember szerint „közel a nullával egyenlő annak az esélye, hogy így hajtsanak végre tömeggyilkosságot”, ilyesmire még a mai modern laboratóriumok sem képesek. Rebecca Rhodes, a fokvárosi egyetem AIDS-kutató intézetének vezetője pedig egyenesen attól tart, hogy az ilyen „összeesküvés-elméletek” megrendíthetik a bizalmat az orvosokban, és összezavarják az embereket a HIV-vírus terjedésével kapcsolatban.

Brügger, akinek már korábbi filmjei is „provokációként” hatottak, elismerte, hogy nem tudta ellenőrizni Jones történetének hitelességét.


KÖVESS MINKET:A "halála" után hat napig még élt - rájöttek, miben halhatott meg Nagy Sándor
A tudósok szerint teljesen le volt bénulva, ezért hitték halottnak.
Daily Mail. Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2019. január 29.


hirdetés

A történelem valaha élt egyik legnagyobb hadvezére, III. Alekszandrosz makedón király, ismertebb magyar nevén Nagy Sándor időszámításunk előtt 323-ban halt meg Babilonban, 32 éves korában. A haláláról több feljegyzés is fennmaradt, ezek közül négyet fogadtak el hitelesnek a történészek, de azok sem közvetlen szemtanúktól származnak. Azt feltételezték, hogy valamilyen gyulladásos betegség, esetleg alkoholizmus okozhatta a halálát, de olyan teóriák is léteznek, amelyek szerint meggyilkolták.

Az új-zélandi Otago Egyetem orvosi kutatócsoportja azonban tüzetesen tanulmányozta a fennmaradt forrásokat, és a hadvezér halála előtti tünetekből arra a következtetésre jutottak, hogy Nagy Sándor egy nagyon ritka, gyulladásos eredetű idegrendszeri betegségben, az úgynevezett Guillain-Barré szindrómában halt meg.

Ennek az autoimmun betegségnek a feltételezett kórokozója (vagyis a betegséget megelőző gyulladásé) nagyon elterjedt volt az ókorban. Nagy Sándor a halála előtt magas láztól, altesti fájdalmaktól, majd úgynevezett "szétterjedő zsibbadástól" szenvedett, amely ennek a betegségnek a jellegzetes tünete.

A kutatók szerint a végén teljesen lebénult, a légzése is alig láthatóvá vált, a környezete ezért hihette halottnak (akkoriban a halál beálltát a légzés megszűnésével állapították meg, a pulzust nem nézték).

A beszámolók szerint feltűnő volt, hogy Nagy Sándor holtteste hat nappal a halála után még mindig nem kezdett bomlani, teljes épségében megvolt. Ezt akkoriban csodának hitték, valamint Nagy Sándor isteni származásának, de a kutatók szerint sajnos egyszerűen arról volt szó, hogy halálának hivatalosan elfogadott időpontja után még hat napig élt, csak teljesen le volt bénulva, sehogyan sem tudott életjeleket leadni. Valószínűleg végig a tudatánál is maradt, míg végül elhunyt.


KÖVESS MINKET:
Sosem látott felvételek kerültek elő az Ady-temetésről
Több darabba szabdalva, különböző helyekről kerültek elő a képsorok, amelyeken a költő 100 évvel ezelőtti gyászszertartása látható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 29.


hirdetés

Eddig soha nem látott snitteket tett közzé a Magyar Nemzeti Filmalap Ady Endre 1919. január 29-i temetéséről.

A pontosan 100 évvel ezelőtt lezajlott nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg és csak nemrég előkerültek a kameranegatívok.

A most beazonosított filmanyag nem csak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Az egyedüliként ismert eredeti kópia ugyanis az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy tudtuk, csak ez a gyenge minőségű anyag maradt ránk Ady Endre temetéséről.

Az archívumi raktárrendezések során azonban nemrég előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív. A feliratok nélküli képsorokat sokan próbálták beazonosítani és megfejteni, ennek eredményeként kerültek elő olyan unikális mozgóképek, mint a Krúdy Gyulát vagy Kertész Mihályt (Michael Curtiz) megörökítő rövid snittek.

Az Ady-temetés is több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő, ami látható is a képanyagba karcolt vágójeleken.

A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másikuk lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak ez az egy állókép maradt fenn.

A Filmarchívum Filmhíradók 100 éve című sorozatának Ady temetéséről szóló része:


KÖVESS MINKET:

Babaarcú magyar színésznő, aki eltűnt, és csak évtizedek múlva, öregen került elő
Goll Bea titkolta múltját, és még új barátai sem tudták, hogy valaha ünnepelt sztár volt.
Orosz Emese - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

Goll Beát a Beszélő köntös című filmben láttam először. Már akkor is feltűnt a szőke babaarcú színésznő rendkívüli szépsége. Nevére azonban akkor hiába kerestem rá, a Wikipédia is csak egy rövid bekezdésben írt az egykori sztárról, és sehol nem találtam felvilágosítást arról, mi lett vele ‘45 után. A háború után egyszerűen eltűnt, és évtizedekig nem lehetett tudni róla semmit. Pár éve azonban végre kiderült, hogy mi történt az egykor ünnepelt sztárral.

Goll Bea 1927-ben született Budapesten. Rendkívüli tehetsége és szépsége már egészen fiatal korában megmutatkozott. Csodalánynak hívták, és még csak 12 éves volt, amikor balett és tánctudása zsúfolásig töltötte a zeneakadémia nagytermét.

Nem kellett hozzá sok idő és a magas, karcsú szépséget a filmipar is felfedezte magának. Bea a 40-es években hét filmben - A beszélő köntös, Haláltánc, Fráter Loránd, Miért?, Családunk szégyene, Fekete hajnal, Szerelmes szívek - is szerepelt.

A főszerepeket teltházas előadások, dicsérő kritikák és újságcímlapok követték. Goll Bea mai szóval élve a 40-es évek háborús Magyarországának egyik sztárja, sőt szexszimbóluma volt. A magyar Greta Garbonak is nevezték. A történelem azonban közbeszólt.

1944 után nem hagyták filmekben szerepelni. Páger Antal, Karády Katalin köréhez tartozott és gyakorlatilag lefasisztázták. Csak vidéki színházakban léphetett fel, és egy kalap szalonban dolgozott. Egyértelművé tették számára, hogy ha folytatni szeretné előadóművész karrierét, azt csak külföldön teheti meg. Goll Bea még 15 évesen hozzáment Takács Antal filmproducerhez. Amikor őt is ellehetetlenítették, úgy döntöttek, elhagyják Magyarországot.

1948-ban emigráltak. Ezek után ismerősei és egykori pályatársai sem tudtak róla semmit. Illetve

az adattárakban is csak annyi szerepelt róla, hogy eltűnt.

Pár éve azonban Vujity Tvrtko és Verrasztó Gábor író Svájcban a nyomára bukkant az immár 6 évtizede nyom nélkül eltűnt magyar sztárnak. Ők még életben találták az akkor 86 éves Goll Beát, és megdöbbentő részleteket tudtak meg az emigrációban töltött további életéről.

Svájcban különböző dokumentumok szerint Bea, Beatrix, illetve Beatrice Nafzger néven élt. Sokan nem is tudták, hogy magyar. Arra pedig, hogy híres színésznő volt, csak egy költözés során derült fény.

Bea már idős hölgy volt, amikor eltörte lábát, közben felújították a lakását, és költöznie is kellett. A rakodásban segítő szomszédja kezébe ekkor került két dobozt tele rengeteg fényképpel és újságcikkel. Svájci szomszédai teljesen ledöbbentek, hogy egy ekkora filmcsillag élt mellettünk, hiszen

Bea soha senkinek nem beszélt csillogó múltjáról.

Első férje öngyilkos lett. Később született egy kisfia, de két hónapos korában ő is meghalt.

Svájcban először a szépségét kamatoztatta kalapmodellként, állítólag ő volt az egyik legjobb a szakmában. Majd amikor kezdett kiöregedni, balett tanárként üzemeltetett egy magán balettiskolát, és innen is ment nyugdíjba.

Goll Bea 2014-ben bekövetkezett haláláig egy idősek otthonában él egy Zürich melletti kisvárosban.

Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, s bár emlékei ködösek, igazi színésznői tartással és kifogástalan magyarsággal beszélt múltjáról.

Az interjúkból kiderült, hogy az idős Goll Bea nem tekintett magára se sztárként, se tehetségként, és nem is tulajdonít ennek jelentőséget. Úgy fogalmazott:

"
"Csak táncikáltam"

Amikor pedig szembesítették vele, milyen ünnepelt híresség volt, csak annyit válaszolt: “Na és?”

Saját bevallása szerint azért kapott sok szerepet, mert “olcsó volt”. A rajongókat, a népszerűséget és az autogramm osztogatást viccnek fogta fel. Ne feledjük, hogy abban az időben csak 14-16 éves kislány volt, akinek inkább csak az anyja hajszolta a népszerűséget.

A kiköltözés után Magyarországról senkivel sem tartotta a kapcsolatot. Egyszer sem tért vissza szülőhazájába, és soha nem is vágyott erre. "A múltba nem lehet visszamenni" - indokolta.

Az idős Goll Bea a halála előtt nem sokkal készült interjúkban azt is elárulta magáról, hogy szereti a vörösbort, a rántottát, szeret zenét hallgatni, illetve magyar színész könyveket olvasni, és a sok megpróbáltatás ellenére is boldogan élt Svájcban.

Forrás: TV2, Fortepan, Wikipédia


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x