hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Megnyitott Magyarország első vegán kocsmája! - A Szabad Bisztróban jártunk
Remek ételek és finom italok. A vegán kocsma nem is különbözik olyan sokban a hagyományostól.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. március 07.


hirdetés

8 évvel ezelőtt, egy közösségi tér fodrászatában borozgattam a Blahán, és életemben először hallottam valakit harcosan beszélni a vegánságról. Nem riasztott el, hogy valaki másban hisz, sőt, érdeklődéssel hallgattam. Aztán pár nappal ezelőtt, ugyanezzel a fiúval ültem egy asztalnál, csak már a saját, vegán kocsmájában beszélhetünk ezekről a dolgokról. Változik a világ...

A vegánság egyre hangosabban tör utat magának kis hazánkban is, így nem csoda, hogy egyre több kávézó és étterem próbál a kedvükben járni. No persze még bőven van hova fejlődni, hisz az átlag magyar még azzal sincs feltétlenül tisztában, hogy mit jelent maga a fogalom (10+1 hülye kérdés a vegánságról – és a válaszok) .

Ahhoz, hogy ne nézzük egymást hülyének, és hogy minél többen és jobban megismerjék a vegánság fogalmát és okait, párbeszédre alkalmas helyek kellenek. Az internet sokat segít, de az igazi találkozásoknál nincs hasznosabb és eredményesebb.

Találkozni és beszélgetni pedig finom ételek és italok között jó igazán. Így gondolják ezt Magyarország első vegán kocsmájának, a Szabad Bisztrónak a létrehozói is.

Gyere be, egyél egy jó szendvicset. Érezd jól magad. Maradj egy sörre is.

Gyere akkor, ha vegán közösségre vágysz, hiszen biztosan sokan mennek majd rajtad kívül is ilyen indíttatással. Gyere akkor is, ha nem vagy vegán, de kíváncsi vagy a növényi étrendre, vagy ha nem vagy vegán, csak erre jársz.

Nem az a lényeg, hogy itt mit nem lehet (mint például húst vagy tehéntejet), hanem hogy mit szabad: Jól lenni, és jó ellenni. A többiekkel vagy magadban.

De térjünk rá a dolog finom  részére. Mert egy bagel húsos feltét nélkül is tökéletes, és a Baileys mandulatejjel készült verziója maga a csoda, így se éhen, se szomjan nem marad itt senki.

A konyha bisztró jellegű, némi street food beütéssel.

Vannak a már fentebb is említett bagelek (Tom's Bagel), és vannak paninik (Fill Good), és a kenyeres részen kívül természetesen minden helyben készül.

A mártogatósok és saláták mellett pedig meleg étellel is várnak, ami táblás rendszerben működik. Amikor mi náluk jártunk, isteni tiramisu, minestrone és (hortobágyi helyett) huszár palacsinta volt elérhető.

Természetesen a környezetvédelemre is igyekszenek minél jobban odafigyelni, így a mojito koktélunk például szalma-szívószállal érkezett.

A Szabad klassz hely. Kellemes, laza hangulatú, és azzá lesz, amivé a közönsége teszi. Szóval járjunk arra minél többen, és beszéljünk egy sör mellett az állatokról... vagy éppen az emberekről.

Szabad Bisztró

1077 Budapest, Király utca 101

H-P: 11:00 - 23:00

Sz: 15:00 - 23:00

V: zárva


KÖVESS MINKET:




Megnyílt az ország első fasírtozója! - Teszteltük a Fasírt Kitchent
Tegye fel a kezét az, aki nem szégyelli és velünk együtt bevallja, hogy a fasírt régi nagy szerelme. Te vagy az? Akkor mutatjuk a helyet, ahol a szíved nagyot dobban majd.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekünk elég nehezen csúszik a tél. Még gasztronómiai kalandozásokra se szívesen indulunk, elvagyunk a jól ismert ízekkel, meg az otthon főzőcskézésekkel. De amikor az ember arról értesül, hogy megnyílt a város, mi több, az ország első fasírtozója, akkor bizony nagykabátot kell ragadni, és gondolkodás nélkül be kell rendelni egy nagy adag velőset!

A Fasírt Kitchen nagyon össze lett rakva. Állítólag egy évig gondolkodtak azon, hogy milyen étterem és koncepció hiányzik a magyar piacról, és nagyon úgy tűnik, hogy megérte kivárni az ötletet. Magunk sem hittük, hogy fasírtozó eddig még nem akadt hazánkban, de tényleg ők az elsők, akik ezt az egyszerű csodát az egekbe kívánják emelni.

A helyszínválasztás tökéletes. (Mondjuk ez köszönhető annak is, hogy a szomszédos Vakegér Tőzdekocsma tulajdonosai üzemeltetik.) A Paulay Ede utcától csak egy ugrásra van az Erzsébet tér, ahol jó időben, akár a fűben ülve is majszolhatunk majd fasírtot, de a dizájnos belső tér a tavasz érkezéséig kárpótol minket. Színes falak, kellemes hangulat és remek apró részletek rejtőznek a kétszintes helyen. A négyoldalú reszelőből kialakított lámpa ötletét például azonnal loptuk is.

De térjünk a lényegre, arra, hogy mit lehet itt enni.

Mert a fasírt egy dolog... jó, persze a névadó dolog, de sok más finomságért is érdemes lesz feléjük járni.

A koncepció menza jellegű. Tudom, ez a szó sokak számára elég pejoratívan hangozhat, pedig én hiszek benne, hogy a menzás életérzés nem feltétlenül a rossz minőségű étellel hozható csak összefüggésbe. A menza nekem emlék is, és bizonyos ételek ott vésődtek belém. Tehát amikor a Fasírt étlapján a napi menü kifejezést és a tematikus napokat olvastam, rögtön arra gondoltam, hogy itt végre újra ehetem majd a gyerekkorom fogásait, javított verzióban.

Hiszen lesz például rakott-nap, főzelék-nap és rántott-nap is. Ezeket a fogásokat déltől kettőig kérhetitek majd, az igazán barátságos, 990 forintos áron. (Mikor lesz rántott sajt? Mikor lesz rakott karfiol? Mikor lesz lencsefőzelék?)

Ha pedig se ez, se a fasírt nem ihlet meg titeket, akkor ehettek grillcsirkét vagy kolbászt is. Szóval aki jó, magyaros fogást keres, az nem marad éhen.

A részletes menüért csekkoljátok a honlapot: https://fasirt.com

Azért mi most elsőre az igencsak izgató névadóra repültünk rá, és még így sem volt könnyű a választás. Hiszen van hagyományos disznóhúsból készült golyócska, kacsás, velős és szarvasgombás-marhás verzió is.

Aztán ha tudod, hogy melyik ízt ennéd, döntened kell, hogy 6 db vagy 12 db fér-e beléd. És ha menüt választasz, egy finom szörppel is megkínálnak, továbbá a burgonyachips mellett az édesburgonya vagy a tócsni is lehet a köreted. És a salátákat fel sem soroltam!

Fizetés után pedig még külön fűszerezheted is a rendelésedet vagy isteni szószokat tehetsz rájuk. Mi a chilis ketchupba, a sörös mustárba és a citrusos majonézbe is belekóstoltunk.

Szerencsére nem kell sokat bajlódnom azzal, hogy bizonygassam, milyen finomak is voltak ezek a fasírtok, hiszen az étterem elérhető árakon dolgozik, így ha kedvet kaptok hozzájuk, akár egy hétköznapi ebédként is megjutalmazhatjátok magatokat a főztükkel.

Ha a hagyományos verziót választjátok menüben: 6 db fasírtért + burgyonachipsért + szörpért összesen 1480 forintot fogtok fizetni.

De a nagyétkűek sem tudnak 2300 forint fölé menni, bármilyen menüt is válasszanak.

Azért ez igazán baráti. Nemde?

Hajrá Fasírt!

FASÍRT KITCHEN

1061 Budapest, Paulay Ede u. 2.

https://fasirt.com 

https://www.facebook.com/fasirtkitchen

 

Nyitvatartás:

hétfőtől szerdáig:

11:30-22:00

csütörtök:

11:30-23:00

péntek - szombat:

11:30-01:00

vasárnap:

zárva


KÖVESS MINKET:



Budapest legjobb cukrászdája - képviselőfánkból biztosan nem ettünk még ennél finomabbat!
Képviselőfánk, legényfogó, túrótorta és Nándori-szelet. A Ráday utca híres cukrászdája minket is lenyűgözött, nemcsak a TripAdvisor értékelőit.
Vass Adrienn, Csákvári Péter és Szitás Attila riportja - szmo.hu
2019. március 02.


hirdetés

A TripAdvisor szerint Budapest legjobbja a Nándori. A 204 budapesti cukrászda közül itt érzik magukat a legjobban a helyiek és a turisták is, és itt fogyasztják a legfinomabb süteményeket.

Mi utánajártunk, hogy tényleg olyan tökéletesek-e az édességek a Rádayban, és annyit előre elmondhatunk, hogy nem sikerült csalódnunk. Képviselőfánkból például biztosan nem ettünk még ennél finomabbat!

Készítsetek be valami finomságok magatok mellé, és nézzétek meg a videónkat:

CÍM: 1092 BUDAPEST, RÁDAY UTCA 53.

Hétfő-Szombat: 7:30-19:00

Vasárnap: Zárva

https://nandori.hu


KÖVESS MINKET:




Olcsó, finom, gyors! – 6 hely Budapesten, ahol meleg ebédet ehetsz 1500 forintból
Ha unod az ebédmenüt és nincs időd főzni, de mégis meleget ennél, ezek a tippek neked is jól jönnek majd.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. február 28.


hirdetés

Én az a típusú ember vagyok, aki szeret meleg ételt ebédelni. Ha az ebéd bőséges és finom, akkor vacsorára már elég lehet egy szendvics is. Imádok otthon alkotni, de néha egész egyszerűen nincs időm a főzőcskézésre hét közben, munka mellett, így egyfolytában az alternatív lehetőségek után kutatok.

Szeretem a házhoz szállítós cégeket, és a környékemen a "déli menüs" felhozatalt is ismerem az éttermekben, de van jópár olyan hely, ahol az alap étlap is megfizethető áron mozog, így néha ezek közül a lehetőségek közül választok. És most nektek is ebből az utóbbi csoportból válogattam pár tuti tippet.

A szabály csak annyi, hogy 1500 forintból, gyorsan, finomat lehessen enni. Ezt szerencsére több helyen könnyű tejesíteni (de az üdítőről azért általában kénytelen voltam lemondani).

 

Töltő

A Töltő a magyar hot dog forradalom vezére. Ezek a kolbászkás bucik műalkotások. Az összes levélkének, krémes pöttynek és zselének dupla funkciója van, hiszen a szemek mellett az ízlelőbimbókat is megörvendeztetik.

Az adag óriási, és a klasszikusok mellett mindig van valami szezonális kedvenc is. Én nemrég füstölt csülkös sertéskolbászt kóstoltam lime-os majonézzel, édes chilivel és mogyoróvajjal. Atya - Úr - Isten!

Ár:

Tökmagos csirkekolbász - 1490

Elérhetőség:

http://www.tolto.net

Wesselényi utca 31.

Buono

A Buono valahol félúton van az gyorsétterem és a klasszikus beülős helyek élménye között. A Allee-nál például egyáltalán nem keveredik a pláza hangulattal, így egy lassú vacsorát is simán el lehet itt költeni nyugalomban.

A pultnál kell rendelni, de az ételt már az asztalodhoz hozzák. Ez sokat gyorsít a folyamatokon.

Az árak nagyon barátságosak. Szinte lehetetlen 2000 forint fölé menni egy főétellel. Így ha salizik, ha pizzázik, ha tésztázik az ember, simán mellédobhat egy süti. És olyan sütik vannak, hogy érdemes!

Ár:

Pasta di Bolognese - 1390

Elérhetőség:

www.buonobistro.hu

Allee, KÖKI Terminál és Corvin Pláza

/fotó: Buono/

Bellozzo

A kedvenc olaszos tésztázóm a Bellozzo. Korrekt árak vannak, látod ahogy készül a finomság, és lehet variálni azzal is, hogy éppen a kicsi vagy a nagy adagra megyünk rá (általában bőven elég a kicsi is).

Érdesem különlegesebb tésztákba is belekóstolni néha. Nálam a gorgonzola + szalámi örök kedvenc. Vannak pizzák és saláták is, de én valahogy sose merek nem tésztát enni.

Ár:

Carbonara - 1290

Elérhetőség:

www.bellozzo.hu

Oktogon, Westend, Corvin Pláza és Pécs

Belvárosi Disznótoros

Vannak azok a napok, amikor valami klasszikusat kívánunk. Értsd: rántott hús, krumpli, savanyú. Nálam ilyenkor a Belvárosi Disznótoros a tuti. Friss, ízletes és minden dekára van, így pontosan annyit kérhet az ember, amennyire szüksége van... vagy egy picivel többet, mert túl finom.

Grillhúsok, főzelékek, napi ajánlatok. Mi a Király utcába járunk, és soha, semmiben nem csalódtunk még, pedig a turisták is rendesen szétszedik a helyet, nagyjából egész nap.

Ár:

Két szelet hús, körettel és némi savanyúval - 1500

Elérhetőség:

http://belvarosidisznotoros.hu

Károlyi utca és Király utca

/fotó: Belvárosi Disznótoros/

Pizza Hut

A Pizza Hut érdekes játékot játszik velünk, magyarokkal. Egyszer már majdnem teljesen eltűntek a városból, aztán most hirtelen megújult koncepcióval ismét gombamód szaporodnak.

Én nagyon örülök nekik, mert tökéletes a tészta, a szósz és feltétek hadserege is. Ráadásul az árakat is szépen belőtték. Van gigantikus pizza, mindenféle extrával, rongyrázósabb időszakokra, de van olyan kisebb, egyszemélyes, ebédnekvaló adag is, amit mondjuk az Astoria felé járva bármikor szívesen betolok.

+ 1: Imádom, hogy előttünk készítik.

Ár:

Pizza - 1290-től

Elérhetőség:

https://pizzahut.hu

Budapesten 16 éttermük van jelenleg.

Fasírt Kitchen

A Fasírt Kitchen a legújabb kedvencünk. Nem is írok most róluk sok mindent, hiszen nemrég mélyebben is részleteztem a helyet (bővebben a Fasírtozóról ITT írtam). De a lényeg, hogy az ötlet és a kivitelezés is 10/10. A magas minőségű fasírtra van igény! Főleg ha ilyen jó áron adják.

Ár:

Kis fasírt menü - 1480

Elérhetőség:

https://fasirt.com

Paulay Ede u. 2.

 

Videós teszteket a helyekről, RókaLand nevű csatornánkon találtok. Kövessetek minket ott is!

 


KÖVESS MINKET:




Magyarország első portugál péksége: teszteltük a Lisboa Pastry & Bakery-t
A tulajdonos tanulni jött, de beleszeretett egy lányba és maradt, majd idecsábította cukrász barátját. A finomságoknak máris hatalmas a sikere.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. február 23.


hirdetés

Az egész történet úgy kezdődik, mint egy tündérmese: A fiú Budapestre jön tanulni, aztán itt is marad, mert beleszeret egy lányba. Hiányoznak neki az otthoni ízek, különösen a helyi pékségek hangulata, így ahelyett, hogy hazatérne, idecsábítja ifjú cukrász cimboráját, és egy tündéri helyet hoznak létre a belváros szívében.

Ugye milyen kedvesen hangzik? Pedig ez nem mese, ez a valóság!

João Marques a legautentikusabb módon hozta nekünk Budapestre Portugáliát, hiszen maga mellé hívta Daniel Sousa-t, akire a sütést folyamatát bízta, és aki szintén Lisszabon környékéről származik.

Nehéz lenne eldönteni, hogy cukrászdával vagy pékséggel állunk-e szemben, de Portugáliában ez a kettő sok esetben erősen keveredik, így feleslegesen is erőlködnénk.

Jó kávéért és finom sütiért éppúgy érdemes betérni, mint különleges kenyérért (bár szerintem aki csak egy cipóra ugrik be, az is könnyen elcsábul egy falat édességre...).

A helynek remek hangulata van, és Gozsdu Udvarba igazán jól is passzol, hiszen ennél központibb és színesebb környéket ma keresve sem lehet találni Budapesten.

És bár portugál édességeket már eddig is találhattunk pár helyen a városban, tényleg ez az első hely, ami kifejezetten Lisszabon ízeit hivatott megeleveníteni.

A fiatal tulajdonos, João elmondta, hogy bár érezték, hogy egy ilyen helynek van létjogosultsága, ekkora érdeklődésre nem számítottak. Minden különösebb marketingfogás nélkül kezdtek özönleni az emberek, és szinte szájról-szájra terjedt a hírük.

Az ikonikus pastéis de nata-ból például már több mint 10.000 darabot adtak el február közepéig.

Természetesen mi is erre a süteményre voltunk a leginkább kiéhezve.

A kínálatról elmondható, hogy ahogyan az a portugáloknál szokás, inkább édesebb dolgokra fókuszálnak. Van pár igazán tetszetős sós szendvics, és a gyökérkenyerek is millió verzióban vihetőek haza, de a péksütemények egytől-egyig édesek.

Berliner, mille feuille, töltött párnák. Lehet, hogy mi ezeket a finomságokat kifejezetten desszertként fogyasztanánk, de itt finom reggeli vagy tízórai is lehet belőlük.

Nem volt könnyű, de hosszadalmas és áldozatos kóstolói munkánknak köszönhetően mi végül három kedvencet avattunk:

Az első helyezett mindenképpen a pastéis de nata.

A leveles tésztás kosárka isteni vaníliás krémet rejt, és minél jobban odapirul a teteje, annál finomabb!

A második helyen egy nem várt vendég, a mandula tart landolt.

A külsején roppan a pirított mandula, a belseje szétomlik a szádban. Bármikor ennénk újra!

Harmadik helyre a pampilho verekedte fel magát.

Ő volt a legmasszívabb falat. Ez gyakorlatilag csokikrém, pitetésztás köntösben.

A sokféle sütemény és kenyérféle teljes feltérképezésére természetesen nem elég egy délután. De 450-500 forintot könnyedén rászánhat bárki, aki ismerkedne ezekkel az izgalmas ízekkel, vagy aki egy portugál útról hazatérve, azonnal nosztalgiázni szeretne.

Cím:

1070 Budapest, Holló utca 17. (Gozsdu-udvar)

Nyitva tartás:

H, Sze-V 9:00-18:00

K 9:00-17:00

Facebook:

https://www.facebook.com/lisboapastry


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x