hirdetés
IMG_7262-másolat-2.jpg

Megnyitott Magyarország első vegán kocsmája! - A Szabad Bisztróban jártunk

Remek ételek és finom italok. A vegán kocsma nem is különbözik olyan sokban a hagyományostól.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. március 07.


hirdetés

8 évvel ezelőtt, egy közösségi tér fodrászatában borozgattam a Blahán, és életemben először hallottam valakit harcosan beszélni a vegánságról. Nem riasztott el, hogy valaki másban hisz, sőt, érdeklődéssel hallgattam. Aztán pár nappal ezelőtt, ugyanezzel a fiúval ültem egy asztalnál, csak már a saját, vegán kocsmájában beszélhetünk ezekről a dolgokról. Változik a világ...

A vegánság egyre hangosabban tör utat magának kis hazánkban is, így nem csoda, hogy egyre több kávézó és étterem próbál a kedvükben járni. No persze még bőven van hova fejlődni, hisz az átlag magyar még azzal sincs feltétlenül tisztában, hogy mit jelent maga a fogalom (10+1 hülye kérdés a vegánságról – és a válaszok) .

hirdetés

Ahhoz, hogy ne nézzük egymást hülyének, és hogy minél többen és jobban megismerjék a vegánság fogalmát és okait, párbeszédre alkalmas helyek kellenek. Az internet sokat segít, de az igazi találkozásoknál nincs hasznosabb és eredményesebb.

Találkozni és beszélgetni pedig finom ételek és italok között jó igazán. Így gondolják ezt Magyarország első vegán kocsmájának, a Szabad Bisztrónak a létrehozói is.

Gyere be, egyél egy jó szendvicset. Érezd jól magad. Maradj egy sörre is.

Gyere akkor, ha vegán közösségre vágysz, hiszen biztosan sokan mennek majd rajtad kívül is ilyen indíttatással. Gyere akkor is, ha nem vagy vegán, de kíváncsi vagy a növényi étrendre, vagy ha nem vagy vegán, csak erre jársz.

Nem az a lényeg, hogy itt mit nem lehet (mint például húst vagy tehéntejet), hanem hogy mit szabad: Jól lenni, és jó ellenni. A többiekkel vagy magadban.

De térjünk rá a dolog finom  részére. Mert egy bagel húsos feltét nélkül is tökéletes, és a Baileys mandulatejjel készült verziója maga a csoda, így se éhen, se szomjan nem marad itt senki.

A konyha bisztró jellegű, némi street food beütéssel.

Vannak a már fentebb is említett bagelek (Tom's Bagel), és vannak paninik (Fill Good), és a kenyeres részen kívül természetesen minden helyben készül.

A mártogatósok és saláták mellett pedig meleg étellel is várnak, ami táblás rendszerben működik. Amikor mi náluk jártunk, isteni tiramisu, minestrone és (hortobágyi helyett) huszár palacsinta volt elérhető.

hirdetés

Természetesen a környezetvédelemre is igyekszenek minél jobban odafigyelni, így a mojito koktélunk például szalma-szívószállal érkezett.

A Szabad klassz hely. Kellemes, laza hangulatú, és azzá lesz, amivé a közönsége teszi. Szóval járjunk arra minél többen, és beszéljünk egy sör mellett az állatokról... vagy éppen az emberekről.

Szabad Bisztró

1077 Budapest, Király utca 101

H-P: 11:00 - 23:00

Sz: 15:00 - 23:00

V: zárva


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
muhus-burger.jpg

Megkóstoltuk a jövő húsát, amiről nem mondanád meg, hogy nem állatból van

„Esélyem nem lenne megmondani, hogy ez nem hús” – mondta Peti a tesztelésnél. Azt is megmutatjuk, hogy készül a műhús.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 22.


hirdetés

Peti és Adri azt a burgert és kolbászt kóstolta meg, amely sokak szerint a legjobban hasonlít a klasszikus húsélményhez.

A "húspogácsa" és a "kolbász" is megtévesztésig hasonlít az igazihoz, ráadásul nem csak a vegánok érdeklődnek iránta. A Beyond mögött olyan nevek vannak befektetőként, mint Bill Gates, Leonardo Dicaprio, vagy a McDonald’s egykori vezérigazgatója, Don Thompson.

A Magic Burgerben azt is elmagyarázták és megmutatták, hogy készül, mennyivel környezetkímélőbb az előállítása, és hogy ez az egyik útja a jövő táplálkozásának.

hirdetés

KÖVESS MINKET:





hirdetés

Megkóstoltuk a Burger King műhúsos szendvicsét – mit tud a Rebel Whopper?

Vega? Vegán? Finom? Összetéveszthető a hússal? Elmondjuk!
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

A Burger King egy olyat lépett, amire nem igazán számított senki: pár napja Európa-szerte piacra dobták a húsmentes Whopperüket, a Rebelt, ami – kapaszkodj meg – nem vegáknak és nem is vegánoknak készült, hiszen nem számít annak. Bár a hústartalma 0%, együtt grillezik az igazi húsokkal, hogy ugyanolyan íze legyen, mint azoknak.

Amikor a kezembe vettem a burgert, egy irgalmatlan kérdőjel jelent meg a fejem felett egy pár másodpercig:

Miért?

hirdetés

A válasz pedig adott: Itt az elsődleges cél nem az volt, hogy a vegánok pénztárcájában turkáljanak (esélyük se lenne, egy kővegánnak esküdt ellensége egy ilyen volumenű húsmulti), hanem a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A szarvasmarhatenyésztés problémája mostanában nagyon pörög, hiszen gyakorlatilag ennek az állatnak a túltenyésztése szipolyozza ki leginkább a Földet. Az irgalmatlan marhafogyasztás elterjedésében pedig alaposan benne van a keze a Burger Kingnek is.

Kicsit olyan ez a szitu, mint amit a Philip Morris csinál az IQOS-sal, mintha bűntudatuk lenne, de azért nyilván gazdagodjunk meg a jótettekből is.

Ez a Whopper egy szép és nagy lépés egy jobb világ felé.

De milyen az íze?

Pont, mint a sima Whopperé. Kicsit a textúrája finomabban darált, így egy vakteszten azért nem megy át ha egymás mellé tesszük a kettőt, mert máshogy omlik egy kicsit a hús, mint a gabonás-szójás verzió.

Magát a húspogácsát egyébként nem is a Burger King gyártja, hanem a Vegan Butcher nevű holland cég, ami úgy csapódott bele a köztudatba mostanában, mint hentesbárd a szójafasírtba, és ez a Burger Kinges húzás talán arra is elég, hogy a Beyond Meat mellett ők is kolosszális szeletet vegyenek ki a műhúspiacról.

Ajánlom figyelmébe mindenkinek a Rebelt, aki bármikor rá tud gerjedni egy jó junkfood burgerre, de rossz érzéssel töltötte el a fogyasztása. Továbbá a nem kővegáknak, akik elnézik a nagyinak is, hogy együtt süti a brokkolit a rántott csirkével, de legfőképpen azoknak ajánlom, akik most kiborultak ezt a cikket olvasva, és azt mormogják:

"A világ megérett a pusztulásra!"

hirdetés

Valóban megérett, de pont hogy a Rebel az egyik kis fényes pont a koromsötét alagút végén.


KÖVESS MINKET:






hirdetés
DSC_8138.jpg

Ilyen harcsapaprikást még nem ettél fürdőköpenyben - Rudas Bistro

Ugye te is a fürdéssel kötöd össze fejben a Rudas szót? Ha elolvasod ezt a cikket, legközelebb a gasztronómia is beugrik majd!
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. október 09.


hirdetés

Általában a város ékköveiként tündöklő központi turisztikai lokációk ritkán mutatnak fel a közvetlen környezetükben olyan vendéglátóipari egységeket, amik a hátterük nélkül is megállnák a helyüket. Vagyis borzasztóan leegyszerűsítve az esetek többségében nem kiemelt fontosságú, vagy nagy ívben tesznek a kajára, a látványosság majd úgyis elviszi a prímet. Ezzel végül is nincs is semmi gond, hiszen ezek a gócpontok általában amúgy is annyi embert vonzanak, hogy talán jobb is, ha nem gerjed tovább az érdeklődés irántuk, viszont van itt nekünk valamink, ami korrekt gasztronómiai élmény nélkül néha olyan, mint egy ying-yang jel csak fehér színnel kitöltve.

Fürdőink hírneve egy lapon emlegethető Puskáséval vagy a C-vitaminnal. Nap mint nap több ezer látogató érkezik az egyre szebb, és sokoldalúbb évszázados létesítményekbe, ahol a forró víz, a szaunák, az úszás rendesen étvágygerjesztő hatással bír a lazítókra, akiknek néha eszük ágában sincs elhagyni idő előtt a fürdő területét.

hirdetés

Ezért van, hogy a nagy fürdők ételkínálata a piros arany pöttyökkel avantgárdosított szalámis szendvics és a sajtos-tejfölös közötti skálán döcög, viszont utóbbiból már kiveszett a saját magad általi fokhagymázás lehetőségének romantikája is.

A címből Sherlock már rájöhettél, hogy egy kivétel azért van, és az nem máshol van, mint a Rudasban.

Amikor először jártam a Rudas Bistróban a fenti okoknál fogva nem is számítottam valami nagy dologra. A gyönyörűen felújított épület miatt egy igazán elegáns rántott hús lebegett a szemem előtt épp annyi krumplisalátával - mert tartjuk a lépést ugye - hogy azt könnyen összekeverhetjük a díszítéssel (ne értsetek félre, a fine-dining legnagyobb haverja vagyok, de ahol az egy fogás elfogyasztásán van a hangsúly, ott pakoljuk már meg azt a tányért)

Na, a Rudas Bistro totál felrúgott minden klisét, szembement az árral, és egy olyat lépett, ami bár számos kérdést felvetett, az élvezői végül totális egyetértésben hümmöghettek a pazar panorámába pislogva, hogy ez így azért eléggé rendben van.

Ez a dolog pedig nem más, mint hogy az étterem elérhető egyenesen a fürdőből, akár fürdőköpenyben, papucsban is, de ugyanakkor az utcáról is, márpedig nem műanyag székek, és sopronis asztalok fogadják a népet, hanem egy olyan elegáns étterem, mint bármelyik komoly belvárosi, megtűzdelve a város egyik leggyönyörűbb panorámájával, és egy olyan időről-időre megújuló étlappal, amiről elsőként ajánlanék ételeket, az ide látogató külföldi barátaimnak.

Lapozz az „óda a harcsapaprikáshoz” részért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






hirdetés
Restaurant-Terace0004-__TMP_00266_IMGB7565-HDR-1.jpg

Mátyás király kastélyában vacsoráztunk

Az osztrák konyha jó! Főleg ha egy középkori kastélyban kóstol bele az ember.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 04.


hirdetés

Világ életemben írigy voltam az osztrák nyugdíjasokra. Olyan békésen nyaralgattak a Balatonnál. Mondjuk azt sose értettem, hogy miért jönnek hozzánk, amikor náluk is annyi szépség van. Biztos kell a változatosság. Jöjjenek csak! Mi meg megyünk hozzájuk, például Badenbe. Annak, akinek sok a városi nyüzsi, és valami nyugodt, természetközeli élményre vágyik, biztos be fog jönni. Én is szívesen maradtam volna hetekig, pedig a nyugdíjam még odébb van!

Baden bei Wien az osztrák Alsó-Ausztria szövetségi tartomány része. Bécstől 26 km-rre délre, a magyar határtól 45 perces autóútra található. Tömegközlekedéssel is megközelíthető, hiszen Bécs belvárosából egy közvetlen villamos közlekedik ide, 1 órás menetidővel.

Elsősorban kaszinójáról, kénes gyógyvizéről és gyönyörű Art-Deco épületeiről ismert, de itt írta Beethoven például az Örömódát, itt nyaralgatott Mátyás király, és remekül lehet túrázni is a környék erdeiben.

hirdetés

A legnagyobb meglepetést számomra mégis az okozta, hogy mennyire remek ételeket tettek elénk az itt töltött szűk két nap alatt.

Ha már van magyar vonatkozás, természetesen mi is az egykori Mátyás király-kastélyt választottuk, ami jelenleg Hotel Schloss Weikersdorf néven négycsillagos hotelként működik.

Baden bei Wien egyik legnagyobb szállodájának története a 13. századig nyúlik vissza. Az idők során számos tulajdonosa volt, a feljegyzések szerint Mátyás király is hosszú évekig birtokolta. A lenyűgöző középkori kastély csak 1975-ben nyitott ki hotelként. Ráadásul a komplexum a város legszebb helyén, közvetlenül a világhírű rózsakert mellett található. Az 1960-ban létesített 8 hektáros Doblhoffpark Baden Ausztria legnagyobb rózsakertje. Több mint 900 féle rózsával, több mint 30 ezer rózsafával és fél-trópusi növényekkel várja a látogatókat. A rózsák júniusban és októberben virágzanak, de a kert minden évszakban gyönyörű. Én egy kis hóval meghintve is szívesen nézegetném.

De térjünk át az ételekre, mert mégiscsak az fogott meg leginkább.

Első napunkon ebéd helyett fingerfood volt a menü. És elsőre húztuk a szánkat, de végül degeszre ettük magunkat a mutatós kis falatkákkal. Már ekkor sejtettük, hogy az ételekkel nem lesz probléma.

Pedig nekem az osztrákok nem a kajájukról vésődtek be. Ha jót akarok enni, ha a gasztronómia miatt választok úti célt, akkor eszembe se jut Ausztria... azaz eszembe se jutott eddig, mert úgy látszik, hogy egy négy csillagos kastély azért nem hazudik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!