elektromos út
Megnyílt Svédországban a világ első elektromos autókat töltő útja
Stockholm közelében olyan útszakaszt adtak át, amely egy sínpár segítségével feltölti az elektromos autókat és kamionokat.
Szeretlek Magyarország
2018. április 16.

A „töltőút”, amely a stockholmi Arlanda repülőteret köti össze egy logisztikai központtal, egyelőre mindössze 2 km kosszú, de a svéd kormány útépítési ügynöksége már elkészítette az országos hálózat térképtervét.

Az országnak az a terve, hogy 2030-ig függetlenné váljon a fosszilis fűtőanyagoktól, 70%-os csökkentést igényel a közlekedési szektorban.

Az energiát a sínekből egy mozgatható kar viszi át, amelyet a jármű aljához rögzítenek. A töltést mozgás közben végzik. Az utat 50 méteres szakaszokra osztották fel.

Ez a dinamikus töltésmódszer azt is lehetővé teszi, hogy a járművek akkumulátorai kisebbek legyenek, ami önmagában is csökkenti a gyártási költségeket.

Svédországnak kb. félmillió kilométeres úthálózata van, ebből 20 ezer kilométernyi országút. Mint Hans Säll, a tervet finanszírozó eRoadArlanda konzorcium ügyvezetője a Guardiannek elmondta: ha e 20 ezer kilométert elektromossá teszik, elég lesz az egész országnak, mivel két országút között sehol nincsen nagyobb távolság 45 km-nél, és ekkora távolságot már minden elektromos autó meg tud tenni anélkül, hogy újra kelljen tölteni. Ugyanakkor nem is veszélyes, mert a sínekben a felszínen nincsen áram, még egy nagyobb áradás is után is legfeljebb egy volt kerül beléjük tette hozzá Säll.

Ha kilométerenként egy eurót számolnak, az utak elektromossá tétele 50-szer kerül kevesebbe, mintha városi villamosvonalakat építenének.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!