hirdetés
Megnövelt hatótávolsággal kapható a teljesen elektromos Nissan Leaf
Siófokon mutatkozott be a hazai sajtónak az új Nissan Leaf májusban, a japán gyártó teljesen elektromos autója, amellyel akár már 400 kilométert is megtehetünk városi használatban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 29.


hirdetés

Az első Leaf 2010-ben jelent meg a piacon, azóta 320.000-en döntöttek a Nissan zéró emissziós járműve mellett, s mint látható, hazánkban is igencsak népszerű a modell, elég, ha a budapesti taxiállományt vizsgáljuk. A mostani, teljesen megújult modell nagyobb hatótávolságot, dinamikusabb megjelenést, a kategóriájának egyik legfejlettebb vezetéstámogató technológiáit és csatlakoztatási lehetőségeit kínálja az ügyfelek számára.

Az új Leaf minimálisan hosszabb és szélesebb lett az első generációs modellnél, magassága azonban csökkent, a tengelytáv viszont változatlan maradt, emellett pedig 0,32-ről 0,28-ra javult a légellenállási együttható. A kocsi formája sokat változott az elődhöz képest, a gömbölyded, kissé nőies vonalakat erőteljesebb élek váltották, ezáltal jóval maszkulinabb lett a megjelenés, amiben természetesen felfedezhetőek a márkára jellemző elemek, mint például a bumeráng alakú fényszórók és az autó elejének V-motion kialakítás. Az autón kék kiegészítők utalnak arra, hogy a jármű 100 százalékban elektromos hajtású, például az első hűtőrács és a hátsó lökhárító díszítése is ezt jelzi.

A négykerekű belső tere teljes átalakuláson esett át, és érezhetően a járművezetőre összpontosít, bent finom anyagok tapinthatóak, és felhasználóbarát a kialakítás. A Nissanra jellemző „ívelt szárny” forma megjelenik az ülések huzatának élénk kék varrásában, a műszerfalon és a kormánykeréken, a nyugodt környezet és kiváló minőség érzetét keltve ezzel. 435 literes csomagtartó áll rendelkezésünkre, a hátsó ülés 60/40 arányban osztható, a maximális csomagtér-kapacitás lehajtott ülésekkel 1.176 liter, így akár kisebb bútorokat is szállíthatunk a kocsi fedélzetén.

A LEAF középkonzolján igazán látványos a továbbfejlesztett, 7 hüvelykes színes (TFT) kijelző, ami  megjeleníti a legfontosabb funkciókat, beleértve az audio- és navigációs rendszer információit. Ezzel szemben viszont kissé konzervatív a műszerfal, mely félig analóg, félig digitális. A Nissan Connect navigációs rendszere Bluetooth-csatlakozási lehetőséget és digitális rádiót is tartalmaz. A szokásos navigációs jellemzők mellett valós idejű adatokkal szolgál a legközelebbi töltőpontokról is. Az összekapcsolhatóságot fokozhatja a választható Apple Carplay és Android Auto is. Az időzíthető klíma az új generációs esetében is elérhető, így az előre beállított hőmérséklettel az ügyfelek takarékoskodhatnak az akkumulátor töltöttségével, hiszen az autó fűtését illetve hűtését hálózati árammal végezhetik el.

Az új Nissan LEAF-ben bemutatkozott a márka új e-hajtáslánca is, amely a továbbfejlesztett, 40 kW-os elektromos hajtásláncán keresztül 110 kW teljesítményt és 320 Nm nyomatékot biztosít, s 7,9 másodperc alatt gyorsítja százra a járgányt. Ezáltal a LEAF hivatalosan 378 kilométeres hatótávval bír, de városban - ideális körülmények között - akár 415 kilométert is megtehetünk vele. Városhatáron kívül persze lecsökken a hatótáv, kombinált használat során nagyjából 250 kilométerrel tervezhetünk. Ha lemerülnénk, gyorstöltővel 40-60 perc alatt 80 százalékosra tudjuk tölteni a  akkumulátort, fali egységről 7,5-8 óra szükséges a 100 százalékos töltöttséghez, amit így egy éjszaka alatt könnyedén abszolválhatunk.

A biztonság terén is sokat lépett előre a LEAF, az alapfelszereltség már a belépő felszereltségi szinttől kezdődően tartalmaz hat légzsákot (első, oldalsó és függöny), ISOFIX rögzítőt, blokkolásgátló fékrendszert (ABS), elektromos fékerő-elosztót (EBD), fékrásegítőt (BA) és visszagurulás-gátlót (HSA). A Visia szinttől az alapfelszereltség része továbbá a közúti jelzéseket felismerő rendszer és a holttérfigyelés, valamint az Intelligens Vészfékezési Asszisztens gyalogos- és kerékpárosfelismeréssel. Szintén az alapfelszereltségéhez tartoznak még olyan fejlett biztonsági technológiák is, mint a Sávelhagyás-jelzés, az Intelligens Sávelhagyás-jelzés és -megelőzés és a Keresztirányú forgalom figyelmeztetés.

Az autó felszereltsége tartalmazza az Intelligens mobilitás innovatív technológiáit, beleértve a biztonságosabb és kényelmesebb vezetést kínáló ProPILOT fejlett vezetéstámogató rendszert és a ProPILOT Parkot, ami egyetlen gombnyomásra teljesen önállóan parkol.

A  ProPILOT rendszerről

A ProPILOT rendszer autópályára, egy sávban való közlekedéshez készült, és a nagyobb forgalmi torlódásokban való használatra vagy nagy sebességgel történő haladásra lett optimalizálva. A vezető ugyanolyan könnyen tudja aktiválni a ProPilot-ot, mint a hagyományos sebességtartó automatikát: egyszerűen be kell állítania a kívánt haladási sebességet és távolságot. A radarral és kamerával támogatott ProPilot az autó előtt észlelt forgalomhoz igazítja a sebességet, és a sáv közepén tartja az autót. Még a forgalomtorlódások kezelésére is képes, így pihentetőbbé teszi a mindennapi városi közlekedést, és csökkenti az elfáradást.

Forgalomtorlódások esetén, ugyanazon technológiai logika mentén, a ProPILOT rendszer automatikusan szabályozza az előtte haladó autóhoz képesti távolságot, és szükség esetén fékez, vagy a járművet akár teljesen meg is állítja. A megállást követően a jármű még akkor is egyhelyben marad, ha a vezető nem nyomja le a fékpedált. A forgalom újraindulása esetén az autó automatikusan újra elindul. Ha a forgalom 3 másodpercnél hosszabb időre áll le, a ProPilotot a gyorsítópedál lenyomásával vagy a kormánykeréken található <resume / +> gombbal lehet újraindítani.

Az új Nissan LEAF-ben mutatkozott be az e-Pedal technológia, ami megreformálhatja a vezetést: a gombnyomásra aktiválható funkció a gázpedál működését szabályozza, így egy pedállal gyorsíthatunk, lassíthatunk, de akár meg is állíthatjuk is járművet. A lassulás mértéke akár 0,2 g is lehet, így az e-Pedallal a vezetőnek nem kell állandóan áthelyeznie lábát a gyorsítópedálról a fékpedálra, hogy lelassítson, vagy megállítsa az autót.

„A Nissan csaknem egy évtizede indította útjára az elektromos járművek forradalmát. Azóta több elektromos járművet értékesítettünk, mint bármely más gyártó a világon. De ez még csak a kezdet - mondta el Horváth Gergő, a Nissan Sales CEE PR és marketingért felelős menedzsere - A járműveink, valamint az infrastruktúra fejlesztése és az áramszolgáltatás területén megvalósított beruházásaink meghatározzák küldetésünket, mely túlmutat az autógyártáson, és az egész emberiség életmódváltását tűzi ki céljául. Ez az elektromos ökoszisztéma. A Nissan Intelligens Mobilitás névvel fémjelzett jövőképünk forradalmasítja az egész iparágat, és mindazokat az elképzeléseket, amik ma számunkra a modern életvitelhez kapcsolódnak.”

Az új LEAF 10,9 millió forintról indul, de ebből az árból még lejön az állami támogatás, így akár 9 millió forint körül beleülhetünk egy teljesen elektromos autóba, aminek a fenntartási költségei 75 százalékkal alacsonyabba egy hagyományos autóhoz képest. A LEAF-re 8 év vagy 160.000 kilométerre szóló garancia adott, az akksira bővíthető szavatosság is igényelhető.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Kifejezetten Európának készül az új Kia Ceed
A harmadik generációjába lépő, Európában tervezett, fejlesztett és gyártott új Ceed tovább erősíti a Kia jelenlétét az európai alsó-középkategóriában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 17.Jelentős fejlődésen ment át a Kia a 2000-es évek eleje óta, amely az összes típuson tetten érhető. Évről évre szebbnél szebb kocsikat mutat be a gyár, s immáron nem csak a külső, hanem a belső tartalom is folyamatosan lépked feljebb minőségben. A cee’d gyártása 2006 decemberében indult a Kia szlovákiai gyárában, s az évek során közel 1,3 millió példány fogyott belőle. Az eladások többségét az ötajtós változat tette ki, míg a kombi a 2007-es bevezetése óta hozzávetőlegesen 40 százalékkal részesedett az értékesítésből.

A cee’d volt egyébként a márka első olyan kocsija, amelyet kifejezetten az európaik ízlése szerint, Európának gyártottak, s ez a típus hozta meg igazán a márka népszerűségét az öreg kontinensen. Ahogy elődeit, a harmadik generációs modellt is Frankfurtban, a Kia európai formatervező, termékfejlesztő részlegeinél tervezték és fejlesztették. Az új modellel megváltozott a név írásmódja is: cee’d helyett Ceed a helyes (Community of Europe, with European Design: Európának, európai tervezéssel). A kocsit továbbra is a szlovákiai Zsolnán működő Kia üzemben gyártják, a Sportage és a Venga modellekkel együtt.

Az új Kia Ceed formaterve tehát a márka európai dizájn központjában, a németországi Frankfurtban készült Gregory Guillaume és Peter Schreyer irányítása alatt. A második generációs modellnél 20 mm-rel szélesebb (1800 mm) és 23 mm-rel alacsonyabb (1447 mm) az új Ceed, a tengelytáv változatlanul 2650 mm, viszont az első túlnyúlás 20 mm-rel rövidebb (880 mm), a hátsó pedig ugyanennyivel hosszabb (780 mm) lett. A nagyobb szélessége és megnövelt hátsó túlnyúlása határozottabb, sportosabb kiállást eredményez, magabiztosabb megjelenést kölcsönözve az autónak. Az előd lekerekített éleit egyenes vonalak váltották fel, az orr még szélesebb hűtőmaszkot és alsó légbeömlő nyílást kapott, a homlokzatot precízen megrajzolt, egyenes formák keretezik. Alapkivitelben megkapta a LED-es nappali fényeket, és hátul is új LED-es nappali helyzetjelzők teszik láthatóvá a modellt. Oldalról nézve az éles, egyenes vonalak optikailag meghosszabbítják a motorházfedelet, a vállvonal az eddiginél vízszintesebb síkon fut végig. Az új példánynál is felfedezhető az a széles C-oszlop, amely az elmúlt években a Kia védjegyévé vált.

A beltérben minden eddiginél jobb ergonómia várja az utasokat, az új padlólemez és az elrendezés tágasabb teret és kellemesebb térérzetet teremt az első utas oldalán, ráadásul a csomagtartó is nőtt 15 egységgel, így már 395 liternyi helyet pakolhatunk meg. A kialakítás a legújabb generációs Kia modelleknél alkalmazott dizájnt követi, a felhasznált anyagok általános minősége érezhetően javult, a korábbinál nagyobb arányban alkalmaztak kifinomult, puha tapintású anyagokat, kihangsúlyozva a kifinomult, elegáns környezetet. A modell műszerfala vízszintesen kétfelé osztott: a felső részen a 7,0 vagy 8,0 colos érintőképernyős infotainment rendszer helyezkedik el, míg alul az audiorendszer, valamint a fűtés és szellőzés kezelőszervei. A középkonzol enyhén a vezetőülés felé fordul, megkönnyítve a menet közbeni használatot.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Suzuki Swift – ez már nem a mi autónk
A kilencvenes és az ezredforduló utáni évek a Swift uralmáról szóltak, mára a Vitara átvette a kisautó korábban betöltött népautó szerepét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.A kilencvenes évek legelején robbant be a Suzuki Swift a hazai piacra, elsőként a második generációs modell volt elérhető Magyarországon, de ezek még külföldön készülő példányok voltak. A Magyar Suzuki Zrt. 1992-től kezdte gyártani Esztergomban a már harmadik generációs változatot, ez jelentette az igazán nagy áttörést a típusnak. Túlzás nélkül állíthatom, hazánkban nem létezett olyan család, amelyben ne lett volna legalább egy Swift. Nálunk nagypapám járt egy zöld színű, 5-ajtós, 1.3-as példánnyal, és soha nem felejtem el, hogy mekkora öröm volt számára az a kocsi a bordó Lada Samarája után. Pedig szervo még ebben sem volt, és érzésre sok anyag sem került kasztniba, de az első ablakok elektromos emelői megdobták a komfortérzetet, ráadásul a szívómotor is igencsak pörgősnek hatott, már amikor nagyapa éppen dinamikusabban autózott.

A válság évei előtt a 2005-ben bemutatott MK4-es típusjelzésű, fiatalos, modernizált, gömbölyű formájú Swift is "nagyot ment". Megdöbbentő mennyiségben fogyott akkor a kocsi, ugyanis a 0 forintos kezdőrészletű, 10 éves futamidejű hiteleknek köszönhetően sorban álltak a Suzuki márkakereskedésekben a vevők, s mindenki Swiftet szeretett volna vásárolni. Persze a fenntartási költségekbe sajnos sokan nem gondoltak bele, ráadásul a válság nehézségei sok családot sodortak kilátástalan helyzetbe. Így ezeknek az autóknak a jelentős része végezte behajtó cégek udvarán.

Ez az időszak pedig valahogyan rányomta a bélyegét a Swift sorsára, s a későbbi példányok iránt elkezdett csökkenni az érdeklődés, így a népautó státusz szépen lassan visszaszorult. A Suzuki mélyrepülése ilyen értelemben 2015-ig tartott, akkor jelent meg a negyedik generációs Vitara, amely újra az élre repítette a márkát: a japánok SUV-ja lett a legkeresettebb Magyarországon, s vált népautóvá hazánkban.

A szabadidő-autó árnyékában igencsak háttérbe került a Swift, amely 2017-ben lépett a hatodik generációjába. Ez a sorozat ugyan még mindig a 2004-ben megismert formavilágot hordozza magában, de félreértés ne essék: ez a kocsi már nem az a kocsi, amely akkor kapható volt, minőségben, anyaghasználatban, de akár motorikusan is más dimenziókban jár. Ennek köszönhetően persze az ára is más osztályt képvisel, így már jóval kevesebb talál gazdára közülük, a Suzuki értékesítéseinek mindössze elenyésző hányadát adja a kisautó. (2018-ban összesen 19.292 Suzuki talált gazdára, ebből 11.127 volt Vitara, s mindössze 1.302 Swift.)

Ahogy említettem, a forma tehát maradt a korábbi vonalon, persze azóta sokat frissült a megjelenés, erősödtek az autó ívei, sportosabb, ezáltal fiatalosabb lett az összhatás, amely annak is köszönhető, hogy szélesebb és alacsonyabb lett a modell. Az új „HEARTECT” platformnak köszönhetően 120 kilogrammal csökkent az összsúly. Egyedi megjelenésű első fényszórókat rajzoltak a Suzuki mérnökei a kocsinak, s a méretes légbeömlők is jó karaktert szabnak. A farrész egy csipetnyivel kevesebb dinamizmust kapott, de ügyes megoldás, hogy a kilincset az ajtóba, a C-oszlop elé rejtettek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A cégvezetők kedvenc autója, amely a saját gyártóján belül is óriási vitákat okozott
Ugyan ráncfelvarrás előtt áll a 2015-ben bemutatott, harmadik generációs Škoda Superb, nem ellenkeztünk, amikor a lehetőségünk nyílt arra, hogy egy hetet töltsünk együtt a kifutó modellel. Abból is egy különleges példánnyal, egy Dragonskin metál színű, SportLine változattal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 21.Lehetne most azzal kezdeni, hogy honnan indult a Škoda évtizedekkel ezelőtt, de azt gondolom, az elmúlt közel 20 év bőségesen adott annyi pozitív tapasztalatot, hogy a régi berögződések már mindenkiből kikoptak. Persze még akadnak „Škoda tagadók”, de bocsánat az erős megfogalmazásért: ők egyszerűen nem értenek hozzá.

A mögöttünk álló esztendők fejlődése látványos eredményt hozott, amit pontosan visszaadnak az értékesítési számok: amíg 1997-ben, az első Octavia megjelenésekor 336 ezer Škoda talált gazdára az egész világon egy év alatt, addig 2018-ban összesen 1.253.700 autót értékesített a márka. A népszerűség nem ok nélküli, a márka kiváló minőséget, remek megoldásokat nyújt, a "csoporttársaknál"  kedvezőbb áron.

A 2000-es évek Superbje meghatározó volt a márka életében, ugyanis adottságainak köszönhetően egy olyan szegmensbe léphettek a csehek, ahol az új érában még nem jártak. A siker nem maradt el, óriási helykínálatának és remek minőségének köszönhetően rövid időn belül nagyon népszerűvé vált a kocsi, ami hazánk útjain is észlelhető volt. Az első modell 2001-ben jelent meg, amely a Passat alapjaira épült, s már ez a modell is parázs vitát indított el házon belül, ugyanis  a Superb egyszerűen túl sok vásárlót csábított el a wolfsburgiaktól.

A 2008-as második modell már az Octavia megnyújtott padlólemezére épült, ebből a sorozatból a limuzin változat mellett kombi is rendelhető volt. Négy évvel ezelőtt, 2015-ben érkezett hazánkba a harmadik generáció, amely minden idők tán legnagyobb feladatát adta fel a konkurenseknek. A házon belüli versenyt nem illik firtatni, de egyértelmű, hogy a Volkswagen-csoporton belül és azon kívül is komoly alternatívát hozott a piacon a csehek zászlóshajója. Az alapvető tulajdonságok nem változtak: tetszetős külső mellé óriási beltér párosult, az anyaghasználatnak és az ésszerű megoldásoknak köszönhetően komfortosan érezhetjük magunkat a kocsi fedélzetén. A vezetői pozíció kiváló, mögöttünk akár egy 210-220 centiméteres ember is kényelmesen utazik. Hátul hárman is elférnek  még hosszú úton is, ráadásul több kofferral is érkezhetnek társaink, ugyanis az utastér mellett a csomagtartó is kategórián felüli helyet bocsát rendelkezésünkre: a limuziné 625 literes, amely 1760 literre bővíthető a hátsó ülések ledöntésével.

A Superb összesen öt felszereltségi szinten kapható, nálunk egy SportLine modell járt, amely külsőre is eltér az alapmodellektől, például 15 milliméterrel alacsonyabban ül a kocsi a sport futóműveknek köszönhetően, és választható hozzá a Dragonskin névre hallgató (a Volkswagennél kurkumasárgának hívott) fényezés, amely igencsak különleges megjelenést biztosít az autónak. A SportLine modell esetében fekete színre fújtak a tükrök, a hűtőrács, a hátsó spoiler, az ablakkeret és a ködlámpák, valamint a B-oszlop mögött sötétítettek az ablakok.

Ebben a felszereltségben 3 motorral rendelhető a Superb: egy 200 lóerős, 2.0 literes TSI, és egy 150 vagy 190 lóerős, 2.0 literes dízel áll rendelkezésre. A tesztautónkban ez utóbbi dolgozott, összkerékhajtással, és 7-fokozatú DSG váltóval. A gázolajjal hajtott modell 400 Nm-es nyomatéka kellő dinamikával mozgatta a 1,5 tonnás testet, amely 7,6 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométer/órára a Superbet. Nyugodt vezetés mellett meglepően jó értékeket produkált a kocsi: 7 liter alatti fogyasztással is beérte vegyes használat során, városban persze 10 liter fölött evett. A teljesítményt és az egyéb menetdinamikai tulajdonságokat gombnyomással szabályozhatjuk, a vezetői profilválasztóval Eco, Normal, Sport és az egyéni beállítást választhatunk.

A Škoda Superb prémium minőséget hoz, és számtalan ügyes, okos megoldással biztosítja a mindennapi kellemes használatot. Mindezt pedig megfizethető áron teszi: a belépő modell 9,4 millió forint körül indul, a SportLine felszereltség valamivel 11 millió fölött érhető el. A tesztautónk újkori ára a nagy dízellel, DSG-vel, összkerékhajtással és tele extrázva 16 millió körül mozgott, amellyel a Škoda már a magasabb kategóriájú modellek alapárát súrolja. Ami a nagy különbség, és a Škoda oldalára billentheti a mérleget, hogy a cseh márka ezért az árért szinte a csúcsfelszereltségét kínálja, és az alapfunkciók is tökéletesek: a kocsi kiválóan pakolható, óriási helykínálattal bír, így rendkívül jó utazómodell, ezért összességében jó választás lehet céges és magánhasználatra is.

Adatok

Hengerűrtartalom:  1968 cm3

Teljesítmény: 140 kW (190 LE)/3500-4000

Nyomaték: 400 Nm/1900-3300

Széndioxid kibocsátás: 131 g/km

Gyorsulás 0-100 km/h: 7,6 s

Végsebesség: 230 km/h

Tesztfogyasztás:  7,2 l/100 km

A modell alapára: 9.359.010 Ft

A SportLine felszereltség alapára: 11.072.240 Ft


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Óriási csomagtartójával hódíthat a Ford Focus kombi változata
A Focus a kezdetek óta népszerű a vásárlók körében, most a kombi változat járt nálunk két eltérő felszereltségben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.Relatíve rövid idő alatt futott be magas ívű pályát a Ford Focus, amely mindössze 1998 óta kapható. Mégis, napjaink egyik meghatározó modelljéről van szó, az elmúlt húsz év alatt összesen 16 millió példány talált gazdára. 2018-ban érkezett meg a negyedik generációs modell, méghozzá három kivitelben - ezúttal a kombit vezethettük két változatban. (Kapható még ötajtós és limuzin változat is.)

Az ötajtós modellről ITT már írtunk korábban, most a kombit tehettük próbára: először a benzinmotoros ST-Line, utána pedig egy dízel Vignale járt nálunk. A kombi kasztni a magasságot leszámítva minden dimenzióban nőtt az elődhöz képest, a hossz 112, a tengelytáv 52, a szélesség 2 milliméterrel lett nagyobb, a magasság pedig 24 millimétert csökkent, így az összhatás egy szélesebb, ám alacsonyabb autó, amely jót tesz az arányoknak.

Az ST-Line:

A Focust teljesen új alapokra helyezték, és a külső vonalvezetést is rendesen átdolgozták a mérnökök, bár azért nem tagadhatja le múltját a modell, az evolúció észrevehető. Nagyobbak lettek az első fényszórók, szélesedett a légbeömlő, magasabbra és a lökhárító szélére került a ködlámpa. A kocsi oldalán, a C-oszlop irányába íveltek korábban a vonalak, az új esetében ez a csomagtartó közepe felé nyújtózkodik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x