szegedipapucs
Megmentették a legendás szegedi papucsot
Sallay Tibor az utolsó mestertől tanulta ki a szakma fortélyait. Most azért küzd, hogy ez a szép és különleges holmi hivatalosan is hungarikum legyen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 08.A hagyományőrzés és a modernitás kettőssége és sokszor ellentétes iránya csaknem mindig és csaknem minden országban állandóan megoldandó feladat. Szerencsére úgy tűnik, a tradíciók követői rájöttek: az újdonságot és a régit vegyítve is csodálatos eredményt lehet elérni.

Érdemes ragaszkodni a legfőbb jellegzetességekhez, de modern köntöst kell kitalálni neki, hogy a mai ember számára is érdekes legyen az, ami évtizedekkel, vagy akár évszázadokkal ezelőtti találmány.

sz2sz

Sallay Tibor papucskészítő mesterről az Aperti blogon olvastunk. A családja szakmai tudását hívta segítségül ahhoz, hogy tovább vigye a szegedi papucsok készítésének hagyományát, miután ennek utolsó mestere, Rátkai Sanyi bácsi 2011-ben elhunyt.

Tibor terve az, hogy a szegedi papucsot hozzuk újra a köztudatba, legyen menő, és nyilvánítsák hungarikummá.

A világszerte elismert szaktudású Attalai Zita dizájnerrel dolgozott közösen a megújult lábbeli külsejének kiötlésében. Természetesen kézzel készült papucsokról van szó: mint a videóban is elmondja, egy gép soha nem lesz képes olyan jól elkészíteni egy cipőt, mint az emberi kéz.

Sallay Tibor a papucskészítés mindhárom ágát: a felsőrész, az alsó rész és a modell megvarrását is megtanulta. Érdemes megnézni a róla és a török eredetű papucsról készült, nagyon érdekes videót:

Ha szerinted is értékes a szegedi papucskészítés hagyománya, oszd meg a cikket!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x