hirdetés
fa.jpg

Megmenekült a legendás péceli platánfa, máshol épül fel a trafóház

Tasi Roland szerint ésszerű kompromisszum született, de ezentúl is figyelni fog a fára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 04.


hirdetés

Tasi Roland favágó által leírt történet bejárta a sajtót. Roland a Facebookon írta meg, hogy nem vág ki több fát, és elsőként egy gyönyörű platánt mentene meg Pécelen. A vasútállomásnál, egy trafóház építése miatt kellett volna kivágnia egy cég megbízásából a fát, de mindent megtett azért, hogy meggyőzze a megbízót a fa megmentésére, és a trafóház más helyre építésére.

A vele készült interjúnkban azt mondta, hogy annyira gyötörte a lelkiismerete a munkája miatt, hogy elhatározta: mostantól minden megbízóját megpróbálja inkább lebeszélni a fakivágásról.

Mint azt megírtuk, pénteken Tasi Roland beszámolt a péceli platánfa kivágásnak fejleményekről. Akkor még azt írta, hogy ha a tervezett építmény áttelepítése nem megoldható, akkor egy részleges lombkorona csökkentés lehet a kompromisszum.

Pénteken délután az Index arról számolt be, hogy sikerült a mentőakció, elfogadható kompromisszum született. Ezt a favágó mondta el a lapnak. Elégedett a megegyezéssel, hogy a fán csak részleges koronaredukciót végeznek és a trafóház a közelében épül majd meg.

"Ez azt jelenti, hogy az előírt védőtávolság miatt megrövidítik a fa alsó ágait, ami hosszabb távra is megfelelő megoldás"

– mondta el Tasi, aki szerint a fa gyökerei az építkezés miatt sérülhetnek, emiatt száraz ágak jelenhetnek meg rajta. Ezért - ígérte - rendszeresen figyeli majd a fa állapotát.

Úgy véli, hogy a platánfának ettől nem lesz komolyabb baja. Ugyanakkor elégedett az általa indított mentőakció, és a kialakult társadalmi összefogás eredményével. A fa megmeneküléséről pedig a péceli polgármestertől kapott információt - mondta el a lapnak.

Az RTL Híradónak a polgármester azt mondta, hogy kérte a beruházót, hogy a fa kivágása nélkül találjanak megoldást. A stáb a cégtől azt az információt kapta, hogy a trafóház építésénél arra törekednek, hogy a platán megmaradjon.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Fotó forrása: Hardy Viktor, Facebook


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
brexit-boris-johnson-nagy-trukkje-ket-levelet-irt.jpg

Boris Johnson nagy trükkje: két levelet írt, az egyikben a Brexit halasztását kérte, a másikban az ellenkezőjét

A halasztás kezdeményezését az Európai Tanácsnak egyhangú döntéssel kell elbírálnia.
MTI - szmo.hu
2019. október 20.Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását.

Egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

Boris Johnsont törvény kötelezte a jelenleg október 31-én esedékes Brexit halasztásának kezdeményezésére, miután a brit parlament szombatig nem fogadta el a Brexit feltételrendszeréről e héten kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

Johnson az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak címzett első levelet, amely a halasztást kezdeményezi, nem írta alá.

A szombaton éjjel nyilvánosságra hozott első levélben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére.

Johnson levele szerint a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én, brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen.

A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a Brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni.

Ezen a levélen nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Johnson az első levélhez mellékelt egy jóval terjedelmesebb másodikat is, amelyet aláírt, és amelyben közli: személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre.

Ebben a levélben Johnson kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott.

A brit miniszterelnök elismeri, hogy ebben a helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására.

Johnson közli a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet.

Boris Johnson hangsúlyozza: bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!