cm
Ideért a fánkőrület: Budapesten a cronut
Péntek óta árulják Magyarországon a fánk és a croissant keresztezéséből készített péksüteményt. Vigyázat: szabályos cukor-túladagolás!
Láng Dávid cikke, Boldizsár Márk képeivel - szmo.hu
2013. november 16.


A cronutnak Amerikában valóságos kultusza van: New Yorkban például rendszeresen kígyózó sorokban állnak reggelente az emberek, hogy hozzájuthassanak a leveles tésztából készülő fánkocskákhoz. Itthon elsőként a Pozsonyi úton található Briós kávézó tulajdonosaiban merült fel az ötlet, hogy a hazai közönséggel is megismertetik.

Arra viszont nem vállalkoztak, hogy ők maguk készítik el, mivel a receptje rendkívül bonyolult. Ehelyett minden reggel egyenesen Bécsből szállítják a friss adagot.

12894

Az első nap tapasztalatai igazolták a várakozásokat. A fentebb említetthez hasonló tömeges sorbanállás (szerencsére) nem volt, de délre így is elfogyott mind a kétszáz darab, amit aznapra szántak. Szombat reggeli ottjártunkkor pedig szintén folyamatosan apadt a készlet.

Egyelőre ötféle cronut-ot lehet kapni: a sima mellett csokisat, karamellásat, epreset és vaníliásat. Mi az első hármat kóstoltuk meg, de már egytől is szinte teljesen telítődtünk. A fánkok ugyanis iszonyúan tömények, igazi kalóriabomba mind.

Töltelék csak a csokisban van, a többinél a máz az ízesített, de pont jó ez így. Annál is inkább, mivel nekünk a sima ízlett a legjobban. Talán azért, mert ez a sütemény önmagában is annyira letámadja az ízlelőbimbókat, hogy az ízesítés tényleg csak hab a tortán. Feltétlenül ajánljuk viszont hozzá a helyben készült citromkrémet, ami kellemes fanyarságával éppen jól ellensúlyozza a túláradó édességet.

103
21

Egy sima cronut 590, az ízesítettek pedig 650 forintba kerülnek. Ez olcsónak semmiképp nem mondható, de hozzá tartozik, hogy reggelire fogyasztva egy darabbal simán ki lehet húzni ebédig. Így azért már jobban megéri, pláne ha mondjuk a jóval kevésbé laktató, viszont arányaiban hasonlóan sokba kerülő macaronnal hasonlítjuk össze.

Az biztos, hogy napi szinten nem lennénk képesek ilyesmin élni, de alkalmanként nyugodt szívvel belefér egy kis dőzsölés. Édesszájúaknak szinte kötelező, fogyókúrázók viszont inkább kerüljék el a helyet, különben könnyen elcsábulhatnak ;)

56
711

A Briósban egyébként sok más finomságot is árulnak: reggelire számos hideg- és melegszendvicsből választhattok, a déli órákban minden nap más ebédmenüvel készülnek. Délután illetve kora este pedig akár egy pohár sörre vagy borra is beülhettek. A gyerekeket játszósarokkal, illetve az étlapon külön nekik szánt választékkal várják.

Nyitvatartás: mindennap 7:30-tól 20 óráig.

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 16.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x