hirdetés
meghallgat-Copy.jpg

Megkezdődött a világ leggazdagabb emberének kongresszusi meghallgatása

Jeff Bezos, az Amazon vezére mellett a Facebook, a Google és az Apple első embere is kínos kérdésekre számíthat a meghallgatáson.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Az amerikaiaknak nem szabad meghajolniuk az online gazdaság urai előtt - adta meg a felütést David Cicilline demokrata párti képviselő, a trösztellenes albizottság elnöke. Szerinte a tech óriások dominanciája árt a gazdaságnak, mert a fogyasztók nem tudnak elmenekülni a termékeik elől.

Cicilline egy éve folytat vizsgálatot a világ négy legnagyobb technológiai cége ellen.

Munkatársaival több száz órányi interjút készítettek és 1,3 millió dokumentumot kértek be. "Ezen társaságok mindegyike egyenként is akkora, hogy döntéseikkel százmilliók életét befolyásolják" - mondta a képviselő bevezetőjében. A Kongresszus elsősorban arra kíváncsi, visszaéltek-e az óriásvállalatok a hatalmukkal, elfojtották-e a lehetséges versenytársaikat, megszegték-e a monopólium-ellenes szabályokat.

A koronavírus járvány miatt a cégvezérek fizikailag nincsenek a teremben, monitorokon át válaszolnak a képviselők kérdéseire. De ugyanúgy eskü alatt vallottak, mintha személyesen jelentek volna meg.

A legnagyobb érdeklődés Jeff Bezos meghallgatását övezi. Az Amazon vezére, aki mára messze a világ leggazdagabb embere, rejtőzködő életet él. Csak ritkán nyilatkozik, kongresszusi meghallgatáson pedig eddig még sohasem kellett részt vennie.

hirdetés

Bezos már előzetesen is bírálatok kereszttüzébe került, mert óriási a kontraszt 180 milliárd dolláros vagyona és a 15 dolláros órabér között, amit alkalmazottainak fizet.

Bezos azzal kezdte, hogy ő az amerikai álmot teljesítette, és cégének növekedése az amerikaiak javát szolgálta. Szerinte az ügyfelek észreveszik, ha egy cég jó úton jár. Idővel bizalmat szavaznak, ha nehéz dolgokat is képesek jól elvégezni, időben szállítanak, alacsony áron kínálják a termékeiket. Azt mondta, régen arról álmodoztak, mikor jön el a nap, amikor vehetnek egy targoncát. Ma pedig 1,7 millió kis- és középvállalkozásnak nyújtanak lehetőséget arra, hogy áruikat az Amazonon értékesítsék. Hozzátette, az Amazon csak kis szeletét birtokolja a teljes kiskereskedelmi piacnak.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai is azzal érvelt, hogy a Google olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújt a kisvállalkozóknak, amelyek segíthetik a növekedésüket.

Tim Cook pedig tagadta, hogy az Apple monopólium lenne, sőt azt is, hogy domináns lenne az okostelefonok piacán. Szerinte ugyanis az uralkodó operációs rendszer, az Android tulajdonosa: a Google.

A képviselőket azonban láthatóan nem győzték meg a szép szavak.

A Google-lel szemben a bizottsági kérdésekben felmerülő legfontosabb kritika az volt, hogy a cég visszaél a helyzetével, amikor különböző szolgáltatásokat kínál a keresési találatok felett,

például vásárlási tippeket ad, vagy repülőjegyeket értékesít, ellehetetlenítve ezzel a korábban ilyesmivel foglalkozó oldalakat. Sundar Pichai szerint sok versenytársuk van, például vásárlásoknál az Amazon, a felhasználóknak pedig érdekükben áll, hogy válaszokat kapjanak a kérdéseikre.

A Facebookot leginkább az Instagram felvásárlása miatt támadták.

A képviselők belső e-maileket idéztek, amelyben a Facebook vezetői az Instagramot potenciálisan fenyegető versenytársként jellemezték, mielőtt felvásárolták. A meghallgatáson azt próbálták körbejárni, vajon az egymilliárd dolláros tranzakció annak a példája-e, hogyan folytja el a Facebook a versenyt. Zuckerberg azt mondta, mielőtt megvásárolták, az Instagram sikere korántsem volt biztos. Akkoriban mások is próbálkoztak hasonló ötletekkel.

Az Amazonnal szembeni legélesebb kritika az volt, hogy egyszerre ad helyet egy csomó kereskedőnek, és közben versenyzik is velük a saját felületén.

A bizottság beszélt olyan alkalmazottakkal, akik szerint a saját termékeik kifejlesztésekor úgy válogatnak a konkurensek adataiban, "ahogy a cukorkaboltban."

Bezos azt mondta, vannak szabályaik arra, hogyan dolgozzanak a konkurens kereskedők hozzájuk kerülő adataival, bár azt nem garantálhatja, hogy sohasem sértették meg ezeket az irányelveket. Mindenesetre ő nagyon büszke arra a lehetőségre, amit a többi kereskedő számára megteremtettek a platformjukkal.

ÉLŐ: A meghallgatásról


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-horvatorszag-strandolok-mti-epa.jpg

Koronavírus: Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be.
MTI, fotó: MTI/EPA/Antonio Bat - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői - közölte a válságstáb pénteken.

A testület jelentése szerint

csütörtökön 208-cal nőtt, és elérte a 6258-at a megfertőzöttek száma. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 163-ra emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be. Péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

hirdetés

Ugyanakkor a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni a hatóságok.

Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek sokkal körültekintőbbek. Az új fertőzöttek kétharmada ugyanis a fiatal korosztályból került ki, és bár tüneteik enyhék, meg kell érteniük, hogy mások iránt is felelősséggel tartoznak - mondta.

Több ország is jelezte, hogy szigorításokat vezet be Horvátországgal szemben, Olaszország és Ausztria már megtette, Szlovénia pedig nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: érthető, hogy ezek az államok aggódnak állampolgáraik miatt, és azt szeretnék, hogy a járványhelyzet ne romoljon tovább náluk az őszi időszakban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
feherorosz-valasztas-aljakszandar-lukasenka-mti-epa.jpg

Nagyobb aránnyal győzött a fehérorosz elnök, mint eddig állították - legalábbis a 'hivatalos', állami eredmények szerint

A végeredmény szerint Lukasenka valamivel többet kapott, mint a részeredmények alapján.
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Pénteken, öt nappal a fehéroroszországi választások után "hivatalos" eredményeket közölt az állami hírügynökség, a BelTA: e szerint

Aljakszandar Lukasenka hivatalban lévő elnök az előzetes számításoknál magasabb, 80,1 százalékos aránnyal nyerte a voksolást.

Legnagyobb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A szavazáson egyébként a választásra jogosultak 84,28 százaléka vett részt.

Azonban mind Cihanouszkaja, mind hívei azt feltételezik, hogy a számokkal való csalás nélkül valójában a szavazók akár 60-70 százaléka voksolt rá. A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja pénteken kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenka győzelmében.

A választások óta folyamatosan zajlanak a tüntetések, sztrájkok, erőszakos megmozdulások a kelet-európai országban. A rendőrség brutális fellépése és az ellenzék megfélemlítése miatt több ország és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki "Európa utolsó diktatúrája" felé.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
airport-2373727_1920-1000x667.jpg

Koronavírus: rekordszámú megbetegedés Franciaországban, több százezer brit indult haza, káoszba fulladhat a közlekedés

Szombat délután 4-ig kell visszaérniük a briteknek Franciaországból, különben két hét karantén vár rájuk.
Kép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Franciaországban és Spanyolországban is megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, a májusi első hullám óta ismét rekordszámú új beteget regisztráltak - írja a Guardian.

Spanyolországban 2935 beteget diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, ám ott a hivatalos szervek továbbra sem beszélnek második hullámról. Mindezt úgy, hogy az előző napon 1690 volt az új betegek száma, majdnem megduplázódott egy nap alatt a fertőzöttek száma.

Franciaországban hasonlóan magasak a számok, 2669 új megbetegedést észleltek a tegnapi nap folyamán,

ezzel összesen 209364-re emelkedett az összes megbetegedések száma az országban. Az emelkedés miatt több állam is átsorolta Franciaországot abba a kategóriába, amely alapján 14 napos karantén vár az innen érkezőkre. A legnagyobb visszhangot európai szinten a brit szigorítás váltotta ki, rengeteg brit nyaral ugyanis Franciaországban - írja a Daily Mail.

Az új intézkedések szombat délután 4 órától lépnek életbe, ami azt eredményezte, hogy a britek tömegesen próbálnak hazajutni addig. A becslések szerint nagyjából félmillió brit állampolgár nyaralhat jelenleg Franciaországban.

hirdetés

A roham máris megindult, a közvetlen repülőjáratok beteltek, a Calais és Dover között közlekedő kompok szintén. A Csalagutat üzemeltető Eurotunnel vonataira szintén elfogyott az összes jegy. A cég vezetője arra kért mindenkit, hogy akinek nincs jegye, ne jöjjön ki az állomásra a tömeg miatt.

A jegyárak a rohamnak köszönhetően az egekbe szöktek: múlt szombaton még 165 font volt egy jegy a Párizs-London közvetlen vonatjáratra, most már 210 fontba kerül ugyanez, 30 százalékkal emelkedtek az árak. Az utazási cégek attól félnek, hogy a rengeteg hazautazni vágyó brit miatt káoszba fullad a közlekedés az elkövetkező másfél nap alatt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
varoshaza_szivarvany.jpg

Kikerült a szivárványzászló a budapesti Városháza homlokzatára

A rendszerváltás óta először áll ki főpolgármester nyilvánosan az LMBTQ-közösség mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

„Budapest mindenkié!” kezdi péntek délután kitett Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, majd hozzáteszi: „ez nem csak egy kampányszlogen”.

Mint írja:

„A Főváros tavaly októberben hivatalba lépett vezetése azon dolgozik, hogy minden lakos, minden közösség érezhesse, hogy Budapest az ő otthona is. Abban hiszünk, hogy legyen Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon állhat ki véleménye, világképe, identitása mellett.”

Hozzáteszi, a magyarországi LMBTQ-közösség idén immár 25. éve áll ki jogaiért, amit a pandémiás helyzet miatt idén nem tudnak egy közös felvonulással megünnepelni. Ugyanakkor a városvezetés úgy döntött,

a rendszerváltás óta idén először kikerül az LMBTQ-közösség szivárványszínű zászlója Budapest Városháza homlokzatára.

hirdetés

A döntés okáról azt írja, Budapest városa büszke minden olyan polgárára, aki él a szabadságával és kiáll saját közösségéért.

„Egy elfogadó város ugyanis minden közösségnek jó. Nemcsak azoknak, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak, hanem azoknak is, akik teljesen más módon élik az életüket”

- teszi hozzá a főpolgármester.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!