hirdetés
73308924_10162697428565551_7087292308709703680_n.jpg

Megindító találkozás: hét év után először látja újra az etióp törzs az On The Spot magyar riportereit

A világjáró magyar dokumentumfilmes páros, Cseke Eszter és S. Takács András betartották ígéretüket: állják annak az erbore törzsbeli kislánynak taníttatását, aki a szemük előtt született meg.
Göbölyös N. László - fotó: On The Spot/Facebook - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Az On The Spot sorozatok talán legmegindítóbb filmjei voltak a 9 hónap a világ körül epizódjai, amelyek a legkülönbözőbb kultúrák gyermekvárási és szülési szokásaiba adtak betekintést. Eszter és András e téma nyomában jutottak el annak idején Etiópiába, a ma is hagyományos törzsi viszonyok között élő erborék egyik falujába, ahol a helyiek annyira bizalmukba fogadták őket, hogy nemcsak, hogy megengedték, hogy filmre vegyék egy kislány születését, hanem egyenesen Esthernek nevezték el. A magyar filmesek akkor megígérték a szülőknek, hogy ha majd Esther iskoláskorú lesz, vállalják tanításának költségeit.

VIDEÓ: One World Family – Etiópia

Az Esther, a törzs lánya című filmjük, amelyet a Spektrum mutatott be, hét évvel később készült. Esther hatalmas szemű, gyönyörű arcú kislány lett, akit azonban keresztszülei nem találtak a faluban. Valahol egy folyón túl legeltette a család jószágait.

A hozzá vezető út önmagában is jól szemlélteti a természettel együtt élő és a „civilizált” ember közötti szakadékot: az ehető gumók kiásása a csontszáraz földből, a magok őrlése, vagy a sáros folyón kocsival való átkelés képtelensége megmutatja, hogy vannak olyan helyzetek, körülmények, amikor modern tudásunk semmit sem ér.

Aztán jön ennek az ellentéte: az európai sportpólókban feszítő és ősi módon alig öltözött erborék nagy érdeklődéssel nézik vissza Andrásék laptopján a hét évvel korábbi filmet, emlékeznek saját egykori szavaikra, meghatódnak a születés pillanatán, és megsiratják a filmen látható tehenet, amely azóta már elpusztult. A maguk módján boldogoknak látszanak, de a békétlenségtől ők sem mentesek: harcolniuk kellett egy másik törzs ellen, amelyik ugyanahhoz a folyóhoz vitte itatni az állatait, mint ők.

hirdetés

Esthernek is felcsillan a szeme, amikor meglátja újszülött önmagát. És rá hamarosan új élmény: az iskola vár.

Ehhez azonban az apjának kell egy személyi igazolvány, meg egy bankszámla, ami csak egy tőlük 100 kilométerre lévő városban nyitható. De ez nem lehet akadély, Esther tehát iskolába megy, miként egyik bátyja is.

Ők lesznek a családban az első tanult emberek. Esther pedig a törzsben az első nő, aki tanulni fog.

Talán jó munkát kapnak, és gondoskodhatnak majd a családról – véli az apa. De a nézőben önkéntelenül is felmerül egy csomó kérdés.

Vajon meddig tud a kislány tanulni, nem lesz-e fontosabb egy ponton a közösség számára, hogy inkább az állatok mellett legyen, és aztán majd tucatnyi gyermeket szüljön, ahogy az édesanyja?

És mit gondol majd néhány év múltán az erbore törzs tagjai számára teljesen magától értetődő, de európaiként brutálisnak tűnő törzsi szokásról, a vaginacsonkításról? Vajon a holland alapítású iskola után másképp látja-e, mi történik vele, mint azelőtt?

És ha kiderül, hogy tehetséges, nem akar-e végleg kitörni e törzsi létből? Elmegy, vagy épp ellenkezőleg, azon dolgozik majd, hogy törzsében mások számára is megváltozzon az élet?

Akárhogy is, Cseke Eszter és S. Takács András filmje ismét nagyon szépen, túlbeszélés és hatásvadászat nélkül szól az emberi felelősség sokféleségéről, a modern világ és az ősi értékek találkozásáról. Külön élmény látni kisfiukat, aki az örök gyermek kíváncsiságával járja velük a kietlen tájakat, barátkozik a kis erborékkal.

Ő most már szülei állandó útitársa, úgy lesz nyitott a világra, a más nyelvű, színű, kultúrájú emberekre, hogy észre sem veszi. Őt aligha fogják mindenféle olcsó gyűlöletbeszéddel félrevezetni...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-19.jpg

A 10 kedvenc Jóbarátok-jelenetünk, és közben jöttünk rá, hogy van még legalább ugyanennyi

Ugye, megvan, amikor Ross négyszeresen szoláriumozta le az egyik felét, vagy amikor Rachel kitörte egy fogát egy pasi miatt?
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nem véletlen, hogy nemcsak a kilencvenes években tévézők, hanem a mai streamingelő-tévéző közönség is odavan minden idők  egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sitcomjáért, melynek pusztán záróepizódját 52 millióan nézték Amerikában. A méltán kultikussá vált sorozat legmókásabb jeleneteiből válogattunk.

1. Amikor Joey franciául tanul

A széria finoman szólva is legkevésbé intelligens, de nagyon szerethető figurája, Joey az egyik epizódban egy szerep kedvéért franciául tanulna. Phoebe úgy dönt, megtanítja. Hát nem sikerül. Bár Joey azt hiszi, igen.

2. Amikor Ross megpróbálja felvinni a kanapét az emeletre

Az épp egyedülálló Ross kanapét vásárol, hátha majd az jobban csábítja a csajokat, ám a lépcsőházban kiderül, hogy a bútor nem fér el a kanyarban. Ross ezt másképp gondolja.

hirdetés

3. Amikor Ross lebarnul

Hiába, David Schwimmer a helyzetkomikumok királya volt a sorozatban. Egy barnítószalonban próbálkozott ebben a jelenetben, de a végeredmény tragikus lett.

4. Amikor nem jön a baba

Ez egy jelenetsor, de nagyon szeretjük, mert szuperül felépítették dramaturgiailag az írók, milyen feszültség van egy anyában, ha nem akkor szül, amikorra ki v írva. Ross és Rachel gyermeke végül egy majdnem szex miatt indul el a külvilág felé.

5. Amikor Chandler lepisilte Monicát

Egy medúzacsípés miatt. A jelenet báját és külön humorát az adja, hogy a szereplők úgy adják elő a történetet utólag, mintha egy brutális trauma érte volna őket, amire sosem akarnának visszaemlékezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
karacsonygergely.jpg

Nem ad át egy színházat sem Karácsony Gergely – a kormány belengette, hogy nem finanszírozza tovább a működést

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, ha nem Bán Teodóra lesz a Szabad-Tér Színház vezetője, az állam felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Holnap tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költégvetéséről, Karácsony Gergely Facebook-oldalán most a színházak finanszírozásának problémájáról írt.

Mint bejegyzésében közli, decemberben a színházi törvény elleni tüntetésen ígéretet tett rá, hogy megvédi a színházakat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Kiemeli ugyanakkor, hogy a színházak finanszírozására tett vállalásuk nem veszélyeztetheti a város működését.

Azt a főpolgármester leszögezi: semmiképp nem adnak át egyetlen színházat sem a kormánynak, az összes intézmény fenntartói joga a városnál marad.

„A művészi szabadságukban veszélyeztetett színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.”

- teszi hozzá Karácsony.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
city-rocks-hungary-dunaujvaros-2020.jpg

Alig várjuk, hogy leessen a hajunk: egyszerre zenélnek majd több százan Dunaújvárosban

Magyarország legnagyobb rock flashmobja idén nyáron folytatódik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Dunaújvárosban rendezik meg Magyarország legnagyobb rock flashmobját, a CityRocks Produkciót.

Csakúgy, mint a 2018-as szegedi és a 2019-es kecskeméti nagykoncerten, ezúttal is több százan fognak élőben együtt zenélni.

"Magyarország legnagyobb rockzenekara" július 25-én lép fel a Szalki-szigeten.

A koncertre az ország minden tájáról, a határon túlról és külföldről is érkeznek majd zenészek, akik egyszerre fogják eljátszani és elénekelni az előre kiválasztott dalokat.

A nagyszabású eseményt a Music Television magyar szerkesztősége is támogatja, így a programot MTV CityRocks 2020 - Dunaújváros néven rendezik.

hirdetés

MTV CITYROCKS 2020 - DUNAÚJVÁROS

Ha szeretsz énekelni, gitározni, dobolni, zongorázni, akkor itt a helyed! Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobja #mtvhungary #cityocksdunaujvaros...

VIDEÓ: Tavaly Kecskeméten egyszerre 500-an játszották az Enter Sandmant a Metallicától:

Gajda Ferenc főszervező az eddigi két rendezvényről elmondta: mind országosan, mind pedig nemzetközi szinten óriási sikert arattak.

A helyszíneken 5-10 ezer néző előtt játszott a több száz zenészből álló zenekar, a koncertekről készül kisfilmeket pedig világszerte 50 milliónál is többen látták világszerte.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jordan.jpg

Megvan az új nemzet színésze: Jordán Tamást választották a többiek

A nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után szavazták be a nemrégiben elhunyt Andorai Péter helyére.
MTI - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai kedden - közölte a Nemzeti Színház.

Jordán Tamást a február elsején elhunyt Andorai Péter helyére választották meg a nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után - olvasható a tájékoztatóban.

A nemzet színészei közül Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba - tartalmazza a közlemény.

Jordán Tamásnak elsőként Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója gratulált telefonon.

A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

hirdetés

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át.

A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzet színésze jelenleg Bodrogi Gyula (2007-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től), Molnár Piroska (2011-től), Cserhalmi György (2014-től), Szacsvay László (2015-től), Csomós Mari (2017-től), Almási Éva (2016-tól) és Jordán Tamás.

A cím korábbi birtokosa volt Agárdy Gábor (2000-2006), Bessenyei Ferenc (2000-2004), Darvas Iván (2000-2007), Garas Dezső (2000-2011), Kállai Ferenc (2000- 2010), Komlós Juci (2002- 2011), Lukács Margit (2000-2002), Raksányi Gellért (2000- 2008), Sinkovits Imre (2000-2001), Zenthe Ferenc (2005-2006), Szabó Gyula (2006- 2014), Avar István (2001-2014), Sztankay István (2012-2014), Gera Zoltán (2014- 2014), Bitskey Tibor (2014-2015), Kóti Árpád (2014-2015), Psota Irén (2000-2016) és Andorai Péter (2015-2020).

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!